مسأله فقط مرغ است؟ / نظام پرداخت؛ آوردگاه عدالت و «چانهزنی» / توافق موقت منتفی است!
پلنگهای اینستا برای ترویج ازدواج، انتقاد شدید پلیس از تولید ارابههای مرگ داخلی، مقابله با ریزگردها هنوز در مرحله اصلاح آیین نامه، رئیسی؛ آخر دی در کرملین، خروج سرمایه شش ماهه به اندازه سال گذشته!، سیاست خارجی ایران و جنگ کریدورها، داستان 2 وزیر و 50 ثانیه مکالمه، گرههای باز شدنی مذاکرات وین و شفافسازی درباره انتصاب مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس، از مواردی است که موضوع...
به گزارش «تابناک» روزنامههای امروز پنج شنبه 23 دی ماه در حالی چاپ و منتشر شد که هشدار کارشناسان درباره گسترش فقر و ارائه آمار غیرواقعی از تورم، پایان سفر امیرعبداللهیان به قطر پیش از سفر به چین و خروج سرمایه 6 ماهه به اندازه سال گذشته! از عناوینی است که در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم:
نظام پرداخت؛ آوردگاه عدالت و «چانهزنی»
سید حسین رضویپور مدیر مرکز مطالعات سازمان اداری و استخدامی کشور طی یادداشتی در شماره امروز ایران با عنوان نظام پرداخت؛ آوردگاه عدالت و «چانهزنی» نوشت: شکست تلاشها برای اصلاح نظام پرداختهای دولت در قانون استخدام کشوری و ایجاد نظام هماهنگ پرداخت، منجر به بازنگری در آن قانون و تصویب قانون مدیریت خدمات کشوری شد. اما با گذشت 14 سال از اجرای آزمایشی و سپس دائمیسازی قانون مدیریت خدمات کشوری، باز هم همان خطاها و چالشهای گذشته در نظام پرداخت دولت تکرار شده است. چالشهایی نظیر ادراک تبعیض در متوسط پرداختها بین دستگاههای مختلف، فاصله زیاد میان حداکثر و حداقل حقوق پرداختی، عدم ارتباط میان پرداختها و عملکرد واقعی افراد و وجود تفاوت در پرداخت برای مشاغل و شرایط مشابه بین دستگاههای اجرایی متفاوت. از طرف دیگر، کسری بودجه و ناکافی بودن منابع مالی دولت موجب شده است در بسیاری از سنوات گذشته، حقوق پرداختی به کارمندان دولت به اندازه تورم و به قدر کفاف معیشت ایشان افزایش نیابد. در چنین شرایطی رقابت و چانهزنی برای برخورداری هرچه بیشتر از منابع دولت، بیش از قبل بالا گرفته است به نحوی که در همین زمان حاضر بیش از 10 طرح برای افزایش حقوق اقشار کارمندی در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است که هر کدام یکی از اقشار و کارمندان یکی از دستگاههای دولتی را مورد توجه قرار دادهاند. ادامه این روند و تداوم این چانهزنیها اگرچه هر بار رضایت یک قشر از اقشار کارمندان را جلب میکند؛ اما ادراک تبعیض را در سایرین بیشتر کرده و با دامن زدن به کسری بودجه، عموم مردم را دچار آسیبهای بیشتری از طریق تشدید تورم خواهد کرد. در شرایطی که توان مالی دولت برای تأمین معیشت تمامی عائلهاش کافی نیست، نباید اجازه داد چانهزنیها برای سهمخواهی رواج یابد. دامنهدار شدن این سهمخواهیها جامعه کارمندی را پس از دچارشدن به سونامی تسریها و تطبیقها، دچار تنازع بقا خواهد کرد. بلکه دولت باید بتواند با ایجاد اشراف اطلاعاتی بر حقوق پرداخت شده به یکایک کارکنان و بازنشستگانش، رسوب قواعد و قوانین تخصیصزننده و استثناکننده برخی دستگاهها و آثار فوقالعادهها و امتیازات اخذ شده توسط برخی دستگاههای دیگر را کنار بزند و مجدداً چهارچوبی، همهگیر و یکپارچه، شفاف و کنترلپذیر، و عادلانه و عقلانی را برای جبران خدمات کارکنان دولت و تأمین معیشت بازنشستگان و مستمریبگیران طراحی کند.
توافق موقت منتفی است!
عباس مقتدایی نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس طی یادداشتی در شماره امروز وطن امروز نوشت: مذاکرات برجامی مسالهای است که در سطوح کلان ملی درباره آن تصمیمگیری میشود که مجلس شورای اسلامی با دقت روندهای آن را بررسی کرده و خواهد کرد. قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران یکی از مبانی اساسی در جریان دفاع از منافع کشورمان همواره مورد توجه تیم مذاکرهکننده است و پس از هر دور از مذاکرات و برخی اوقات حین مذاکرات، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از مذاکرهکننده ارشد کشورمان یا وزیر امور خارجه گزارشهایی را دریافت میکند و متناسب با شرایط، دیدگاهها و رویکردهای خود را با محوریت قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و نظارت مجلس بر تحقق حداکثری آن مورد توجه قرار میدهد. در یکی از جلسات کمیسیون امنیت ملی مجلس از آقای حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان دعوت کردیم گزارشی درباره آخرین وضعیت مذاکرات وین و همچنین گزارش مبسوطی از جریان امور در حوزههای مختلف وزارت امور خارجه و روابط بینالمللی ایران ارائه کند. در آن جلسه ضمن تأکید دولت و مجلس بر صیانت از حقوق ملت ایران و ضرورت لغو کامل تحریمها، بر این نکته که ما باید بر اصول و مبانی جمهوری اسلامی ایران مقاومت داشته باشیم، تأکید شد. ما به دنبال دستیابی به منابع ملت ایران هستیم و هر گونه مذاکره باید به جلب منفعت ایران منتج شود و این موضوع همان نقطه اشتراک و مبنایی است که مجلس و دولت با یکدیگر همکاری دارند. امیدوارم روند مذاکرات که با مدیریت خوب وزارت امور خارجه و مذاکرهکننده ارشد کشورمان در حال انجام است بتواند حقوق ملت ایران را احقاق کرده و تضمین تأمین منافع برای کشورمان را در بر داشته باشد. ما در عین حال که به دنبال لغو کامل تحریمها هستیم، خنثیسازی تحریمها را در لوایح بودجه سالانه و برنامه 5 ساله هفتم توسعه دنبال خواهیم کرد. توافق موقت منتفی است و توافقی را که منفعت ملت ایران را در بر داشته باشد مدنظر داریم؛ طرف غربی باید بداند حقوق ملت ایران موقت نیست که قرارداد هم موقت نوشته شود بلکه حقوق جمهوری اسلامی حقوق مسلم و دائمی است و بر همین اساس معاهدات و قراردادهایی که نوشته میشود هم باید در همین راستا باشد.
مسئله فقط مرغ است؟
رضا بردستانی طی یادداشتی در شماره امروز آفتاب یزد با عنوان مسئله فقط مرغ است؟ نوشت: یکی میگوید مرغ میشود 80 هزار تومان، دیگری میگوید 60 هزارتومان و آن دیگری میگوید؛ نهایتاً 50 هزارتومان! این روزها، همان روزهایی است که مردم - نشسته و ایستاده - در حال تماشای مسئولانی هستند که با خط فقرشان شوخی میکنند. آن چه برای آنها مهم است و برای دیگران از جمله «دولت - مجلس» نیست، فردای در راه و نوروز در پیش و سال 1401 است که اگر: «درخت گردو به این بزرگی؛ درخت خربزه الله اکبر!» نمایندهی مجلس میگوید: «رئیسی به مجلس آمد، اما از بورس نگفت!» آقای رئیسی، اما از مرغ گفت، از ارز ترجیحی گفت، ولی از نرخ تورم، اجاره خانه و آیندهای که درخشان میبینندش چیزی نگفت، رئیسی از برنامههایی که هنوز نوبتِ رونمایی از آنها نیز نرسیده نگفت، از ناکارآمدیِ برخی از وزرا نیز حرفی نزد، اما یکی از استاندارانی که خودشان به کار گماشتهاند به صراحت گفت: «وزرای ناپخته و ناکاربلد دولت رئیسی به قدری ضعیف و ترسو هستند که سه ماه تمام حکم مدیران کلی معرفی شده را امضاء نمیکنند؛ چرا؟ چون فلان نماینده مجلس خط و نشان کشیده که امضاء کردی، استیضاح شدن کمترین برخوردی است که صورت خواهد پذیرفت!» همان استاندارِ به کار گمارده شده توسط دولت رئیسی معتقد است: «ترس و ضعفِ وزرا، جرات و جسارت را از استانداران نیز گرفته است.» و باز همان استاندار گفت: «نیرویی مرموز و ارادهی نامرئی میکوشد دولت رئیسی دچار «بحران مشروعیت» و توانمندی شود.». اما آن استاندار، نامی از آن نیروی مرموز و آن ارادهی نامرئی نبرد، اما در مطلبی که یک روزنامه نوشته بود و جوابیهای که جبههی پایداری صادر کرده بود رد و نشانهای آشکاری بر زمین مانده بود که نشان میداد بحران مشروعیت و توانمندی، شوخی نیست جدی است حتی اگر تلخ باشد. اندکی بالاتر از پاستور، جام جم نیز دچار شده است، سازمانی به آن عظمت در دوگانهی «جلیلی - جبلی» دارد میسپارد جان (!) خیلی از قدیمیها میگویند و محکم نیز گفتهاند که حضور «جلیلی» در جام جم یعنی پایان «جبلی» و این یعنی مسئله فقط مرغ نیست، بحث فراتر از این حرفها است. حالا که از پاستور و جام جم گفتیم، سری هم به بهارستان بزنیم و نمایندگانی که در کمیسیونها چیزی را میگویند که در صحن نمیگویند و در صحن داد سخنانی میدهند که در راهروها فرق میکند و در نشستها و سفرهای استانی نیز سخنانی بر زبان میآورند که نه در کمیسیونها گفتهاند نه در صحن نه در راهروهای مجلس (!) و این یعنی مسئله فقط مرغ نیست! این روزها، یکی با خط فقر شوخی میکند یکی در پیشبینی قیمت نهایی مرغ و آن دیگری با نرغ حاملهای انرژی و نهادههای دامی، اما هیچکس حواس و هوشش بدهکار این مسئله نیست که «تاب آوری» مردم که فقط با نرخ مرغ کم و زیاد نمیشود، با 15 لیتر بنزین به سامان نمیشود. این روزها مردم به دنبال دستیابی به پاسخِ سوالاتشان هستند که: گیریم مرغ بشود 80هزارتومان، چه تضمینی وجود دارد که 180هزار تومان نشود؟! میگویند محال است؟! چه کسی یک سال قبل باور میکرد 1400 به پایان نرسیده، پراید سرازیریِ رسیدن به 200 میلیون تومان را چهارنعل طی کند؟ حالا باور کردید مسئله فقط مرغ نیست؟!