مستندهای رمضانی تلویزیون | داستان زندگیهایی که با «نور» قرآن روشن شد
مجموعه مستند "نور" روایت زندگیهایی است که با نور قرآن عجین شدند و "بومرنگ" داستان انجمنهای خیریه است که خیر ماندگار رقم میزنند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، 3 مجموعه مستند «بومرنگ»، «نور» و «در برابر تاریکی» ویژه برنامههای شبکه مستند در ماه مبارک رمضان است که از تلویزیون پخش میشود.
انجمنهای خیریه که باید بشناسید!
مجموعه مستند «بومرنگ» اثری به تهیهکنندگی مهدی فارسی و کارگردانی فاطمه سادات محمودپور است که در گذشته نیز قسمتهایی از آن از تلویزیون پخش شده اما در ماه مبارک رمضان در 26 قسمت روی آنتن شبکه مستند سیما میرود. این مجموعه، روایتی متفاوت از گروهها و انجمنهای خیریهای در سراسر کشور و فعالیتهای مستمر آنهاست.
فاطمه سادات محمودپور درباره مجموعه مستند «بومرنگ» میگوید: «بومرنگ» داستان انجمنهای خیریه است و ما سراغ گروههایی رفتیم که فعالیت خیرخواهانه بکر و بدیعی انجام میدهند. در این مستند ضمن معرفی این گروهها، برنامههای مستمر آنها را به نمایش میگذاریم.
بودجه سینمای مستند حتی کفاف تحقیق آن را هم نمیدهد / "بیقرار" چگونه ساخته شد؟او درباره انتخاب این گروهها تاکید کرد: یکی از مهمترین دلایلی که در این مجموعه سراغ انجمنها رفتم این بود که مردم را تشویق کنم که اگر میخواهند کار خیر انجام دهند، به گروههایی بدهند که اسم و رسم بیشتری دارند و فعالیتشان مشخص است. افرادی که در این مجموعه سراغشان رفتیم، خیرین بسیار مشهوریاند. البته کارکردن با آنان کمی سخت است، چرا که به دلیل دغدغههای فراوان، فرصت کمی دارند تا مقابل دوربین حاضر شوند.
این مستندساز درباره روند تولید این مجموعه مستند هم گفت: نزدیک به 4 ماه تحقیق و پژوهش داشتیم اما در میانه راه با مجموعهای به نام «خیر ماندگار» آشنا شدیم که تعدادی از مراکز خیریه را آنان به ما معرفی کردند. رسالت گروه «خیر ماندگار» این است که آموزش علمی به خیریههای دیگر بدهد و آنان را تشویق کند که فعالیت موازی انجام ندهند.
براساس این گزارش، مجموعه مستند «بومرنگ» در استانهای مختلف ایران از جمله تهران، تبریز، اصفهان و... تصویربرداری شده و تعدادی از انجمنهای خیریه در این استانها به نمایش درآمدهاند. این مجموعه مستند از سهشنبه 22 اسفند در جدول پخش شبکه مستند قرار گرفته و هر شب ساعت 20 پخش میشود.
زندگیهایی که با «نور» قرآن روشن شدهاند
مستند «نور» به کارگردانی مهدی فارسی، برای چندمین سال در جدول پخش رمضانی شبکه مستند قرار گرفته و در 26 قسمت 40 دقیقهای هر شب روانه آنتن میشود.
موضوع اصلی این مجموعه مستند، روایت زندگی افرادی است که انس بیشتری با قرآن کریم دارند. این مستند همچنین مروری بر مفاهیم کاربردی قرآن کریم بهصورت مصداقی دارد.
ماشین زمان برای مستند "کمپ معلولان" ساختیمورزشکاران مشهور دنیا علیه رژیم صهیونیستی؛ از رونالدو تا محمد صلاح
دیگر مجموعه مستندی که در ماه رمضان از شبکه مستند پخش میشود، «در برابر تاریکی» است.
این مستند به کارگردانی اسماعیل ذبیحالله ساخته شده و روایتی از زندگی ورزشکاران خارجی در رشتههای مختلف است که حامی فلسطیناند و رویکردهای ضداسرائیلی خود را بارها در رسانهها اعلام کردهاند. از جمله ورزشکاران مشهور خارجی که رویکرد ضد اسرائیلی دارند و این مستند به فعالیتهای آنها پرداخته میتوان به کریستیانو رونالدو، محمد صلاح، فتحی نورین، ماردونا، اریک کانتونا، مایک تایسون، کریستین زیمرمن و... اشاره کرد.
یکی از سوژههای این مجموعه مستند، فتحی نورین است. او الجزایری است و به دلیل عدم رویارویی با ورزشکار اسرائیلی، المپیک را از دست میدهد.
ترور هوگان یکی دیگر از سوژههای مستند «در برابر تاریکی» است. او ورزش راگبی انجام میدهد و اصالتا ایرلندی است اما به دلیل فعالیت هایش در حمایت از مردم فلسطین مشهور است. برای مثال او تصمیم میگیرد به کشتیهای کمکی که غذا و دارو برای مردم فلسطین میبرند، بپیوندد و با این کار حمایت خود را نشان بدهد. او همچنین سردمدار تعدادی از افرادی است که تفکرات ضد اسرائیلی دارند و تلاش میکنند تا سفارت اسرائیل در ایرلند جمع بشود. علاوه براین، او تعدادی از ورزشکاران کودک و نوجوان را از فلسطین جمع کرده و به ایرلند میآورد تا بهشان آموزش بدهد. اتفاقا یکی از همین نوجوانان فلسطینی بسیار رشد میکند و به موفقیت نیز میرسد.
بابی فیشر قهرمان جهان در ورزش شطرنج، یکی دیگر از سوژههای این فیلم است. شاید خیلیها گاسپاروف را بهترین شطرنجباز دنیا بدانند اما به زعم بسیاری از شطرنجبازها، بابی فیشر چهرهای بزرگتر از او باشد. در زندگینامه او دیده میشود که یهودی و آمریکایی است اما با اسرائیل و فلسفه وجودی او به شدت مشکل دارد و حتی از جایی به بعد یهودیت را نیز قبول ندارد.
زیمرمن هم سوارکار آلمانی است که در قسمت دیگری از این مستند به زندگی وی پرداخته شده است. او تصمیم میگیرد که برای فلسطین مسابقه بدهد و در المپیک شرکت کند و همین اتفاق نیز رقم میخورد.
وحید مردانه پژوهشگر مجموعه مستند در برابر تاریکی است. او درباره انتخاب سوژههای اصلی این اثر میگوید: انتخابمان برای قهرمانان و ورزشکاران در وهله اول برای این بود که امروزه، ورزشکاران و هنرمندان زبان مشترک بین همه مردم در دنیا هستند. بنابراین ما این را انتخاب کردیم تا با زبان مشترک با هم وطنان خودمان و بعد مردم دنیا صحبت کنیم.
وی ادامه داد: زمانی که میخواستیم این مستند را تولید کنیم، به جهانی بودن آن هم فکر میکردیم تا بتوانیم با زبان بین الملل هم صحبت کنیم؛ طبیعتا افرادی مثل مارادونا، رونالدو، اریک کانتونا یا قهرمانان دیگری که ما در این مستند داریم، در دنیا شناخته شده هستند و حس و فهم مشترکی بین مردم ایجاد میکنند. بنابراین ما مستند را با چهرههای معروف شروع کردیم اما در بین قسمتها به قهرمانان ایرانی هم اشاره میکنیم.