مسیرهای جدید گردشگری در تهران رونمایی خواهند شد / 6 مسیر جذاب برای تفریح
سرگروه گردشگری شورای شهر تهران اعلام کرده است که گذرهای جدید گردشگری در تهران احداث خواهند شد و این اقدام به رونق صنعت گردشگری پایتخت کمک خواهد کرد.
امروزه، گردشگری به عنوان یک صنعت مهم شناخته میشود. اگر این صنعت به درستی شناسایی و بهرهبرداری شود، در آینده میتواند جایگزین صنعت نفت شود. برخی از کشورها اقداماتی برای ترویج و رونق گردشگری انجام دادهاند. نمونه بارز این عملیات شهر استانبول است که امروزه گردشگری در آن به عنوان منبع درآمد پایدار کشور ترکیه شناخته میشود. سید احمد علوی در تایید این موضوع بیان کرده است: "تهران، در مقابل سایر شهرهای دنیا که قدمت و تاریخ و جاذبههای گردشگری محدودی دارند، غنی است. اما بیتوجهی به صنعت گردشگری باعث شده است که ظرفیتهای این شهر به درستی و با اصول در جذب گردشگران داخلی و خارجی استفاده نشود."
او با بیان این که یکی از راههای جذب توریست ایجاد مسیرهای گردشگری است، تاکید کرد: «چرا که این امکان فراهم میشود تا در چنین مسیرهایی با انواع غذاهای بومی و محلی، آداب و رسوم، صنایع دستی و حتی انواع موسیقی و... شهرها و استانهای ایران آشنا شوند. به همین دلیل ایجاد مسیرهای گردشگری در دنیا یک اولویت است و در تهران هم گامهایی در راستای تحقق این مهم برداشته شده اما نیازمند توسعه هستند.»
مسیرهای گردشگری موجود تهران به دلیل وجود برخی نواقص و کمبودها و مشکلات باید بهسازی و مسیرهای جدید هم احداث شوند. علوی با اشاره به این موضوع گفت: «خیابانها، معابر و کوچهها از دیرباز مهم ترین نقش را در پیکربندی شهرها داشتهاند و کارکرد اصلی آنها عبور و مرور عابران و خودروسواران است. امروز شهرهای دچار تغییر و تحول شدهاند و این امکان وجود دارد برای خیابانها و معابر کارکردهای دیگری تعریف کرد. مانند اجرای ایده مسیر گردشگری یا خیابان خوراک و غذا که سبب افزایش فعالیت و سرزندگی در شهر، ارتقای مطلوبیت محور، افزایش تعاملات اجتماعی، افزایش امنیت و رونق اقتصادی و... میشود.»
رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران در ادامه علاوه بر تشریح برنامه های پیش بینی شده برای رونق صنعت گردشگری در تهران، 5 پیشنهاد هم به مدیریت شهری ارائه داده است.
گذرهای گردشگری قدیمی تهران
گذر سی تیر: خاص ترین خیابان تهران است که دهه 90 عرضه مواد غذایی در آن با فعالیت 10 چرخ دستی آغاز و خیلی زود در میان شهروندان محبوب شد. اکنون در این خیابان 38 دکه مواد غذایی وجود دارد که به تازگی هم شهرداری تهران برای ارائه خدمات مطلوب طرح ساماندهی آن را در دستور کار قرار داده است.
گذر باب همایون: این گذر در ضلع جنوبی میدان امام خمینی (ره) قرار گرفته که 40 غرفه دارد. 23 غرفه اغذیه فروشی، 4 غرفه صنایع دستی و 13 غرفه سوغاتی
گذر خیابان اجتماعی: این گذرگردشگری در خیابان بدرالزمان قریب منطقه 9 ایجاد شده و دارای 18 غرفه است. 14 غرفه اغذیه فروشی، 2 غرفه صنایع دستی و 2 غرفه سوغاتی
گذر برکت (شاهد): این گذرگردشگری با 29 غرفه در بلوار شاهد منطقه 8 احداث شده که 22 غرفه اغذیه فروشی، 1 غرفه صنایع دستی، 4 غرفه سوغاتی و 2 غرفه عرصه محصولات فرهنگی دارد.
مسیرهای گردشگری جدید ایجاد شده (1402)
مسیر 1300 متری: این مسیر کوهپیمایی شماره 2 است که شهروندان با تردد در آن می توانند از پروژه «بوم کلبه» اقامتگاه بوم گردی بوستان جنگلی سرخه حصار بازدید و استفاده کنند.
مسیر راگا: منطقه کوهستانی راگا در شهر ری قرار گرفته است که مسیر جدید کوهنوردی زیبا ایجاد شده تا کوهنوردان هنگام صعود به این قله شاهد تصاویر زیبایی از پوشش گیاهی و... باشند.
6 گذر و مسیر گردشگری جدید احداث می شود
منطقه3: گذرگردشگری اقدام، بوستان ملت
منطقه11: گذر گردشگری میدان راه آهن، جنب بوستان مادر و کودک
منطقه14: گذر گردشگری ده حقی، جنب دانشگاه آزاد اسلامی
منطقه16: گذر گردشگری نیلوفر، بین بوستانهای سردار جنگل و بهمن
منطقه20: گذر گردشگری زائر، ضلع غربی حرم مطهرحضرت عبدالعظیم حسنی (ع)
منطقه22: گذر گردشگری فرهنگی ریحانه، جنب برج ریحانه متعلق به مجموعه هوافضای سپاه
اهم نواقص گذرهای گردشگری
وجود سازه و المان های ناهمگون و مغایر با بافت تاریخی معبر
فشردگی چیدمان غرف با تمرکز بر عرضه مواد غذایی
استاندارد نبودن کانکس های عرضه مواد غذایی و عدم مطابقت آنها با ضوابط بهداشتی و ایمنی
ایجاد معضلات ترافیکی به دلیل نبود فضای بارگیری و یا تخلیه و نشستن مراجعین و حضور آنها در خیابان
انتشار بو و دود ناشی از پخت و پز در محیط های اطراف و نارضایتی برخی نهادها و دستگاهها
عدم توجه به موضوعات دفع بهداشتی فاضلاب و انشعابات اساسی آب و برق
اهم اثرات بازطراحی گذرهای گردشگری
رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم به شکل دائمی در طیف متنوعی از مشاغل خدماتی و غیرخدماتی در شهر
ایجاد و افزایش انگیزه سرمایه گذاری داخلی در سطح شهر وگسترش زمینه مشارکت اقتصادی و اجتماعی شهروندان
احیاء و توسعه صنایع دستی، بومی و محلی از طریق رابطه متقابل گردشگر با تولید کننده بدون واسطه و مانع اقتصادی خاص
ایجاد و ارتباط فرهنگی و قومی بیشتر، بین شهروندان و گردشگران داخلی و خارجی
افزایش حمایت از فرهنگ سنتی حاکم در شهر و حوزه پیرامون آن و به نمایش گذراندن هویت قومی، تجدید حیات هنرهای سنتی، جشن ها، گویش ها و..
ایجاد، توسعه یا بازسازی و بهسازی اماکن و فضاهای تفریحی، گردشگاهی و احیاء اماکن و ابنیه تاریخی، مذهبی، فرهنگی و هنری