جمعه 7 اردیبهشت 1403

مصرف آب در آذربایجان‌شرقی 343 میلیون مترمکعب کاهش می‌یابد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
مصرف آب در آذربایجان‌شرقی 343 میلیون مترمکعب کاهش می‌یابد

تبریز - ایرنا - امروز با تصویب سندسازگاری با کم آبی آذربایجانشرقی گام‌های عملی برای کاهش مصرف 343 میلیون متر مکعب آب در این استان در بازه زمانی 10 سال آینده عملیاتی شد.

به گزارش ایرنا، با توجه به اینکه کم آبی در راس بحران های کشور قرار دارد، تهیه و تنظیم طرح ملی سازگاری با کم آبی مهم ترین رویکرد دولت تدبیر و امید به شمار می رود.

در طول چند دهه گذشته، با توجه به مقدار آب صرف شده برای کشاورزی، مصرف آب در کشور بیش از آستانه تنش اولیه خود بوده و تقریبا چهار برابر آن شده که در نتیجه این شکاف عظیم بین تقاضا و عرضه پایدار آب، ایران به سوی یک بحران اجتماعی و محیط زیستی حرکت میکند.

علاوه بر نشانه های قابل ملاحظه ای از بحران آب در کوچک شدن دریاچه ها، خشک شدن رودخانه ها و استخراج آب های زیرزمینی فراتر از عملکرد متعادل سفرههای آب زیرزمینی، روند رو به زوال دسترسی به آب در کشور نشان از تشدید اختلافات میان مناطق و بین بخش ها در خصوص آب دارد.

هرچه وضعیت فعلی بیشتر ادامه داشته باشد، آسیب بیشتری به محیط زیست وارد می شود و احتمال کمتری وجود دارد که محیط زیست بتواند به حالت عادی خود بازگردد.

از این رو در دولت تدبیر و امید تهیه سند سازگاری با کم آبی در استان ها مورد تاکید قرار گرفته است و این سند پس از بررسی های علمی و تخصصی در کارگروهای استانی و وزارت های مربوطه به تصویب نهایی می رسد که تهیه و اجرای این سند مسیر کاهش مصارف آب در استان هاست و می توان گفت تنظیم سند سازگاری با کم آبی از اقدامات شایسته دولت تدبیر و امید بشمار می رود.

تعیین چگونگی توزیع کمبود آب بین مصارف مختلف شامل آب شرب و بهداشت، صنعت، کشاورزی، فضای سبز و محیط زیست از طریق بررسی و تعیین اولویت مصارف در قالب منابع آب در دسترس در سال آبی در چهارچوب منابع آب تخصیص یافته توسط وزارت نیرو در هر حوضه، برنامه ریزی و هماهنگی‌های لازم برای انطباق الگوی کشت مناسب هر منطقه متناسب با شرایط کم آبی و با توجه به سهم کاهش منابع آب در اختیار بخش کشاورزی و در چهارچوب الگوهای کشت مصوب وزارت جهادکشاورزی در هر حوضه و پشتیبانی از تدابیر استان‌ها درخصوص جلوگیری از بروز مشکلات و تعارضات اجتماعی ناشی از کاهش منابع آب در دسترس تعیین شده برای هر استان از جمله بندهای مهم این سند می باشد.

با اجرای برنامه‌های سازگاری با کم‌آبی استان آذربایجان شرقی در مجموع 228 میلیون مترمکعب از مصارف آب زیرزمینی و 115 میلیون متر مکعب از مصارف آب سطحی تا سال 1409 کاهش خواهد یافت.

برای این منظور از منابع آب زیرزمینی در بخش کشاورزی به میزان 203 میلیون مترمکعب و در بخش‌های شرب، صنعت و فضای سبز به ترتیب به میزان 17، 5.3 و 3 میلیون مترمکعب و از منابع آب سطحی تنها در بخش کشاورزی 115 میلیون متر مکعب کاهش مصارف پیش‌بینی شده است.

رضا اردکانیان، وزیر نیرو

مشکل کم آبی با برقراری تعادل بین تولید و تقاضا رفع می شود

وزیر نیرو روز شنبه در نشستی به منظور تصویب سند سازگاری با کم آبی آذربایجان شرقی که به صورت ارتباط تصویری با حضور استاندار آذربایجان شرقی و نمایندگان وزرای کار، تعاون و رفاه اجتماعی، جهادکشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، سازمان برنامه و بودجه و محیط زیست برگزار شد با بیان اینکه مشکل کم آبی با مدیریت و برقراری تعادل بین تولید و تقاضا رفع می‌شود، گفت: بحران کم‌آبی با مدیریت صحیح، اهتمام همه بخش‌ها و همکاری مردم در کشور قابل حل است.

رضا اردکانیان در این جلسه با بیان اینکه تدوین سند سازگاری با کم آبی کمک موثری در حفظ کم آبی است، از همکاری دستگاه های مسوول در آذربایجان شرقی برای تهیه و تنظیم سند سازگاری با کم آبی استان قدردانی کرد.

وی ادامه داد: برگزاری 60 جلسه با بیش از 900 نفر ساعت با حضور مدیران ارشد استان جهت تهیه و تدوین این سند نشان از همکاری و همدلی دستگاه های استانی دارد.

اردکانیان تاکید کرد: ضروری است دستگاه‌های عضو کارگروه، بسته سیاستی لازم برای پیگیری پیشنهادات استانی در خصوص پیاده‌سازی الگوی کشت کم آب طلب، ایجاد معیشت جایگزین برای صاحبان چاه‌های غیرمجاز و تحویل حجمی آب را تدوین و به هیئت وزیران ارائه کنند.

محمدرضا پورمحمدی، استاندار آذربایجان شرقی

تمام حوضه‌های آبی استان آذربایجان شرقی با کم‌آبی مواجهند

استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به کمبود منابع آبی در تمامی حوضه‌های آبریز استان، بر ضرورت تلاش و توجه هرچه بیشتر برای مقابله با این پدیده تاکید کرد.

محمدرضا پورمحمدی با قدردانی از تلاش‌های ارزشمند وزارت نیرو برای توسعه پروژه‌های حوزه انرژی، گفت: اقدامات بسیار خوبی برای مدیریت کم‌آبی در استان انجام شده است. وی با بیان اینکه آینده‌نگری در برنامه‌های وزارت نیرو مشهود است، افزود: امیدواریم با اهتمام جدی نسبت به مدیریت مصرف آب در بخش‌های مختلف، کمبود آب را به کمترین میزان ممکن کاهش دهیم. پورمحمدی با اشاره به آمار و شاخص‌های جمعیتی استان، اظهار داشت: استان آذربایجان‌شرقی در سه حوضه آبریز ارس، ارومیه و سفیدرود قرار گرفته و در تمامی این حوزه‌ها با مشکل کم‌آبی مواجه است. استاندار آذربایجان‌شرقی همچنین خاطرنشان کرد: تمامی مسئولان استان برای حل مشکل کم‌آبی، یکدل و یک صدا بوده و از هیچ تلاشی برای مقابله با این مشکل دریغ نمی‌ورزند.

یوسف غفارزاده، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان‌شرقی

سالانه 2 میلیارد و 142 میلیون متر مکعب آب در آذربایجان شرقی مصرف می شود

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان‌شرقی با اعلام اینکه حجم مصارف سالانه استان براساس آماربرداری سال 1388 در بخش های شرب، کشاورزی، فضای سبز و صنعت در مجموع 2 میلیارد و 142 میلیون مترمکعب است، گفت: سند سازگاری با کم آبی استان شامل سه فصل شناخت وضعیت موجود، اقدامات و عملکرد در راستای سازگاری با کم آبی و برنامه های سازگاری با کم آبی است.

یوسف غفارزاده افزود: در آذربایجان شرقی 24 محدوده مطالعاتی داریم و حجم متوسط سالانه آب تجدید پذیر سطحی 2 میلیارد و 144 میلیون متر مکعب و حجم متوسط سالانه آب تجدید پذیر زیرزمینی یک میلیارد و 11 میلیون مترمکعب است.

وی با اعلام اینکه حجم کسری تجمعی منابع آب های زیرزمینی در استان یک میلیارد و 239 میلیون مترمکعب است، افزود: متوسط کسری سالانه آب های زیرزمینی 33 میلیون مترمکعب و متوسط حجم کسری دریاچه ها و تالاب های استان حدود 640 میلیون مترمکعب است.

وی ادامه داد: حجم سالانه حق آبه های زیست محیطی استان 604 میلیون مترمکعب است و میزان کمبود در تامین حق آبه های زیست محیطی 204 میلیون مترمکعب است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان‌شرقی گفت: بازتخصیص و پایش منابع آب استان، مدیریت تقاضا و مصرف آب، حفاظت از منابع آب، ارتقای بهره وری و کاهش هدررفت آب، تقویت زیرساخت های تامین و توزیع آب، مدیریت کیفیت منابع آب و محیط زیست و بازچرخانی و استفاده مجدد از آب از جمله برنامه های عملیاتی و راهبردی سند سازگاری با کم آبی در استان است.

وی برنامه های پشتیبانی برای اجرای این سند در استان را بسترسازی فرهنگی جهت مصرف بهینه آب و اصلاح قوانین و مقررات عنوان کرد.

غفارزاده تصویب بسته های حمایتی برای کشت جایگزین محصولات با نیاز آبی بالا را ضروری دانست و گفت: به دلیل اختلاف قیمت و ضعف در سیاست های حمایتی، کشاورزان به تدریج به سمت کشت محصولات بازار پسند و پرسودتری می روند که برای جلوگیری از این امر نیاز به تصویب بسته های حمایتی از کشاورزان در ازای کاهش مصرف آب و کشت محصولات کم آب بر می باشد.

وی ادامه داد: تعریف بسته حمایتی برای خرید تضمینی، ایجاد بازار و سازوکار مطمئن فروش یا فرآوری محصولات کم آب بر در ازای کاهش میزان بهره برداری از منابع آب پیشنهاد مشخص ارایه شده در این سند است.

*س_برچسب‌ها_س*
مصرف آب در آذربایجان‌شرقی 343 میلیون مترمکعب کاهش می‌یابد 2
مصرف آب در آذربایجان‌شرقی 343 میلیون مترمکعب کاهش می‌یابد 3
مصرف آب در آذربایجان‌شرقی 343 میلیون مترمکعب کاهش می‌یابد 4