معرفی غذاهای سنتی و محلی استان مرکزی
استان مرکزی غذاهای محلی و سنتی بسیار مغذی و لذیذی دارد که تهیه و طبخ آن در ایام نوروز 99 که در کنار خانواده هستیم، می تواند لحظات بسیار خاطره انگیزی را ثبت کند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به گزارش دیار آفتاب؛ استان مرکزی به دلیل حضور کوههای مرتفع، نزدیکی با مناطقی همچون دریاچهی نمک و کویر میقان، همسایگی با حاشیهی مرکزی ایران و از همه مهمتر به دلیل قرار گیری در محل اتصال رشته کوههای البرز و زاگرس، از آب و هوایی متنوع برخوردار است که تاثیری شگرف در رویش انواع گیاهان، میوهها و سبزیجات مختلف بومی دارد. همین امر از مهمترین عوامل ایجاد رژیم غذایی متنوعی در این دیار است که علاوه بر برخورداری از ارزش غذایی بالا، یادآور بسیاری از آئین هایی است که در گذشته مرسوم بوده ولی متاسفانه امروزه با سرعتی باور نکردنی به سمت فراموشی گام برمیدارد.
در ادامه با دیارآفتاب همراه باشید تا لذیذترین غذاهای محلی استان مرکزی را مروری کنیم. غذاهایی که در ایام نوروز 99 می توان آن ها را طبخ کرد و در کنار خانواده نوش جان کرد. غذاهایی که مصرف آنها به دلیل بهرهمندی از مواد اولیهی سالم و مغزی، بسیار توصیه شده است.
*س_ آبگوشت دودار (دوگوله دودار)_س*آبگوشت دوگوله دودار که به آبگوشت کشت یا آبگوشت دوغدار نیز معروف است، یکی دیگر از غذاهای محلی و سرشار از انرژی استان مرکزی و شهرستانهای تابع این منطقه به شمار میآید که آشپزها و بانوان هنرمند این سرزمین با استفاده از موادی همچون گوشت آبگوشتی، نخود، لوبیاسفید، بادمجان سرخ شده، پیاز، کشک، سیر، نمک، روغن، زردچوبه و نعنا به طبخ آن میپردازند. این غذای مقوی علاوه بر استان مرکزی در استان لرستان نیز به عنوان خوراکی محلی و سنتی طبخ و مصرف میشود
*س_ آش ترخینه با شکمبه_س*حضور تنوع جالب و شگفتانگیزی از انواع آش در رژیم غذایی مردم استان مرکزی بسیار جالب و تحسینبرانگیز است. آش ترخینه دوغ که در بسیاری از مناطق این استان به آش سیرابی نیز شهرت دارد، یکی از رایجترین غذاهایی است که در شهرهای این خطه از کشور تهیه و مورد استفاده قرار میگیرد. بانوان هنرمند و کدبانوی استان مرکزی با ترکیب موادی همچون ترخینهی خشک شده، سبزی آش، اسفناج، سیرابی، نخود، لوبیا، نمک و زردچوبه به طبخ این غذای بومی و محلی میپردازند. جالب است بدانید که ترخینه، نوعی مادهی خشک شده و مرکب از دوغ، گندم پرک شده، گوجه، برگ چغندر و برخی از سبزیجات است که خانواده ها در فصل تابستان آن را تهیه و برای مصرف در زمستان نگهداری میکنند. این آش از ارزش غذایی بالایی به دلیل حضور حبوبات، سبزیجات و غلات برخوردار است که منبع ارزشمندی از انرژی، پروتئین و ویتامینهای مورد نیاز بدن انسان به شمار میآید
*س_ آش جو (جودو) با شکمبه_س*این آش نیز دستوری چون آش ترخینه دارد با این تفاوت که در آن به جای ترخینه خشک از جو نیمکوب یا پرکنده استفاده می شود. این غذا هم باب طبع ذائقه خیلی از ایرانیان است.
*س_ کباب ته تالی_س*تهتالی (تتالی)، یکی دیگر از غذاهای معروف و پرطرفدار استان مرکزی و شهرستان اراک است که در سراسر این استان طبخ و مورد استفادهی خانوادهها قرار میگیرد. در گذشته به ماهیتابه، تالی گفته میشد و این غذا به دلیل قرار دادن گوشت در ته ماهیتابه یا همان تالی، به تهتالی شهرت یافت.
غذایی بسیار لذیذ و خوشعطر که پس از طبخ، با نان، سبزیخوردن، ماست و چاشنیهای بومی میل میشود. بانوان و مادران خوشسلیقهی استان مرکزی با استفاده از گوشت چرخکرده، سیبزمینی، پیاز، گوجهفرنگی، فلفل دلمه، غوره، لواشک، زردچوبه، نمک و رب گوجهفرنگی به تهیه و آمادهسازی این خوراک محلی میپردازند.
*س_ شفته اراکی (کوفته اراکی)_س*شفتهی مخصوص اراک، یکی از خوراکیهای بومی و سنتی این خطه از کشور به شمار میآید که به دلیل شکل و رنگ فوقالعادهی آن، بسیار جذبکننده و اشتهاآور است. غذایی لذیذ و خوشعطر و رنگ که آشپزها و مادران اراکی با ترکیب موادی همچون گوشت چرخکرده، آرد نخودچی، پیاز، جعفری، نمک، فلفل، زردچوبه و رب گوجهفرنگی، به طبخ و تهیهی آن پرداخته و پس از آماده شدن، همراه نان، ماست و سبزی خوردن سرو میکنند.
این غذا به علت داشتن ویتامینهای A، E. و C. خاصیت آنتی اکسیدانی دارد، موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و از آن در برابر انواع بیماریها از جمله سرطانها محافظت میکند.
*س_ خورشت فسنجان و کشک_س*خورشت فسنجان، یکی از مشهورترین و در عین حال محبوبترین غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که از شهرت و آوازهای جهانی برخوردار است. مردم استان مرکزی، خورشتی بومی و لذیذ را با کمک گردو تهیه میکنند که به فسنجان با کشک تفرش مشهور است. غذایی اصیل و محبوب که مختص شهرستان تفرش بوده و با مصرف این خورشت لذیذ، طعمی مطبوع و شگفتانگیز را تجربه میکنند. در اکثر نقاط کشور، استفاده از رب انار، برای دادن طعمی ترش به فسنجان استفاده میشود و این درحالی است که بانوان کدبانوی تفرش، کشک را جایگزین رب انار کرده و غذایی اشتهاآور را برای اعضای خانوادهی خود تهیه میکنند. آشپزها و مادران هنرمند استان مرکزی با ترکیب موادی همچون گردو، کشک، پیاز، گوشت (گوسفند، اردک یا مرغ)، پیاز، سیر، نمک، فلفل و زردچوبه این غذای بومی و پرطرفدار را تهیه میکنند.
*س_ آش اشکنه ی اراک (او گرمه)_س*اشکنه یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که در گذشته معمولا خانوادههایی با درآمد کم، از این خوراک بومی استفاده میکردند. غذایی سرشار از انرژی و بسیار ساده که در مدت زمانی کم میتوان آن را تهیه و طبخ کرد. جالب است بدانید که تنوع جالبی از اشکنه در رژیم غذایی مناطق مختلف ایران وجود دارد که میتوان به اشکنهی سیبزمینی، اشکنهی تخممرغ، اشکنهی کشک و اشکنهی سبزی اشاره کرد که هر کدام با توجه به مواد اولیه و سبک طبخ، از طعم و عطری متفاوت برخوردارند. در استان مرکزی اشکنهی تخممرغ، یکی دیگر از غذاهای بومی و سنتی به شمار میآید که به دلیل خواص غذایی و مدت زمان کوتاه طبخ، در بین خانوادههای این استان از محبوبیت و مصرف نسبتا زیادی برخوردار است. آشپزها و بانوان کدبانوی استان مرکزی با استفاده از موادی همچون تخممرغ، آرد، فلفل، روغن، زردچوبه، نمک، پیاز و شوید، این غذای لذیذ و مقوی را تهیه و در کنار اعضای خانوادهی خود میل می کنند.
*س_ کله جوش (کال جوش یا دوغ گرمه)_س*کله جوش که به دوغ گرمه نیز شهرت یافته است، از جمله غذاهای سنتی و بومی استان مرکزی و برخی دیگر از مناطق کشور از جمله استان یزد و خراسان به شمار میآید که مادهی اصلی آن را کشک تشکیل میدهد. بانوان و مادران خوشسلیقهی استان مرکزی با ترکیب موادی همچون کشک، نعنا، روغن، مغز گردو، پیاز، زردچوبه، نمک و فلفل به طبخ و تهیهی این غذای مفید و مغذی میپردازند. این غذا در زمرهی خوراکیهای آبکی قرار گرفته و در فصول سرد سال، یکی از گزینههای مناسب برای وعدههای اصلی غذایی خواهد بود.
*س_ پتلهپلو_س*پتله پلو غذایی است بومی و مخصوص استان مرکزی که نشات گرفته از فرهنگ غذایی مردم شهرستان اراک است. آشپزهای این شهرستان زیبا، برای طبخ پتله پلو، دو مرحلهی کاملا مجزا را طی میکنند. ابتدا به تهیهی پتله (گندم پوست کنده و پخته شده که به صورت خشک مورد مصرف قرار میگیرد) پرداخته و پس از آن غذای پرطرفدار دیار خود را طبخ میکنند. این غذای اصیل ایرانی با کمک موادی همچون پتله، عدس، سیبزمینی، برنج، نمک، زردچوبه و روغن تهیه و طبخ میشود. استفاده از غلات و حبوبات در تدارک پتلهپلو یکی از ویژگیهای ممتاز و قابل توجه آن محسوب میشود که مصرف آن برای سلامتی و شادابی بدن بیتاثیر نخواهد بود. این غذا با روش طبخی متفاوت، در مناطق دیگری از ایران از جمله استان همدان به عنوان غذایی محلی مورد مصرف قرار میگیرد.
*س_ رشته پلو_س*رشتهپلو غذایی محلی و بومی استان مرکزی است که با ترکیب برنج، رشتهی پلویی، خرما، گوشت، روغن، کشمش و زعفران تهیه و میل میشود. سبزی خوردن و ماست، میتواند گزینهی مناسبی در کنار این غذای لذیذ و مغذی ایرانی در نظر گرفته شود.
*س_ گوشتابه اراک_س*گوشتابه غذای سنتی، لذیذ و بسیار پرطرفدار استان مرکزی، شهرستان اراک به شمار میآید که با صرف مدت زمانی نسبتا کم، میتوان آن را تهیه و سرو کرد. این غذا به دلیل حضور تخممرغ و گوشت گوسفند، منبع مناسبی از پروتئین گیاهی و حیوانی محسوب میشود که مصرف نان در کنار آن، ارزش غذاییش را دو چندان خواهد کرد. آشپزها و بانوان کدبانوی استان مرکزی، با ترکیب موادی همچون تخممرغ، گوشت چرخکرده، نمک، فلفل، زردچوبه، رب گوجهفرنگی، پیاز و آرد، این غذای اصیل بومی را تهیه و طبخ میکنند. هرچند ممکن است در بسیاری از نواحی کشور، این غذا با نامهای دیگری تهیه و میل شود. مصرف انواع چاشنیهای محلی مانند ترشی، سالاد، ماست و سبزیخوردن، میتواند طعمی خاطرهانگیز را در ذهن ایجاد کند که تا مدتها آن را به خاطر خواهید سپرد.
*س_ آش خیار_س*این غذا، خوراک بومی شهرستان اراک محسوب شده که از عطر و طعمی بسیار لذیذ و اشتهاآور برخوردار است. آشپزهای این شهرستان زیبا با ترکیب موادی مثل خیار چمبر، گوشت، نعناع، سیر، پیاز، گندم، عدس، نان خشک، کشک، نمک و فلفل، این غذای بومی و سنتی را طبخ و میل میکنند. قطعا حضور حبوباتی مانند عدس که از ارزش غذایی فراوانی همچون انواع ویتامین (B، A، C و PP)، هیدارت کربن چربی، آلبومین، مواد معدنی (پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم و آهن) برخوردار است، این غذا را در زمرهی سالمترین و مغذیترین خوراکهای بومی و سنتی قرار خواهد داد.
*س_ آش شیر_س*آش شیر، غذای سنتی و بومی استان مرکزی است که بانوان و مادران خوشسلیقهی این ناحیه از کشور با ترکیب موادی همچون شیر، گندم پوست کنده، نخود، نمک، فلفل، کشمش، گردو و بادام به تهیه و تدارک آن میپردازند. بسیاری از پزشکان و متخصصان تغذیه، مصرف آش شیر را به دلیل حضور شیر در کنار کشمش و حبوبات، به افراد مخصوصا کودکان و نوجوانان توصیه میکنند. از خواص کشمش میتوان به بهترین ماده برای جلوگیری از پوکی استخوان، مملو از ویتامین، کلسیم، پتاسیم، آهن، مانع پوسیدگی دندان، سرشار از فیبر، آنتی اکسیدان و کنترلکنندهی خون و ویژگیهای بسیار دیگری اشاره کرد که هر یک از این موارد برای سلامت بدن لازم و ضروری است.
آش آلو
طعم اشتها برانگیز آلو که به خورد حبوبات میرود، طعم بسیار باب طبع و لذیذی به این غذا میدهد. آش آلو یکی از انواع غذاهای محلی ساوه است و از پیاز داغ، نمک، فلفل و زردچوبه، رب گوجهفرنگی، نخود، لوبیا چیتی و آلو بخارا و مقداری رشته آش تشکیل میشود.
آش انار: مگر می شود شهر انار غذایی با انار نداشته باشد. آش انار ساوه علاوه بر حبوبات و سبزی جات معطر از آب انار و مغز گردو و برگ زرد آلو پخته میشود که طعم میوههای بهشت را یک جا دارد.
انتهای پیام /