معلم چون هادی است، مسئولیت او سنگینتر است
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حجتالاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد رهبری در دانشگاه ها، در آیین پاسداشت مقام استاد و در جمع اعضای هیئت علمی دانشگاه علامهطباطبائی با اشاره به آیه «اللَهُ الَذِی خَلَقَ سَبعَ سَمَاوَات وَمِنَ الأَرضِ مِثلَهُنَ یَتَنَزَلُ الأَمرُ بَینَهُنَ لِتَعلَمُوا أَنَ اللَهَ عَلَی کُلِ شَیء قَدِیر وَأَنَ اللَهَ قَد أَحَاطَ بِکُلِ شَیء عِلمًا»، گفت: فضیلت علم...
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حجتالاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد رهبری در دانشگاه ها، در آیین پاسداشت مقام استاد و در جمع اعضای هیئت علمی دانشگاه علامهطباطبائی با اشاره به آیه «اللَهُ الَذِی خَلَقَ سَبعَ سَمَاوَات وَمِنَ الأَرضِ مِثلَهُنَ یَتَنَزَلُ الأَمرُ بَینَهُنَ لِتَعلَمُوا أَنَ اللَهَ عَلَی کُلِ شَیء قَدِیر وَأَنَ اللَهَ قَد أَحَاطَ بِکُلِ شَیء عِلمًا»، گفت: فضیلت علم در این آیه در کمال است به گونهای که فلسفه آفرینش را دانش میداند. مقام علم و عالم چیزی نیست که به وصف و قدر بیاید که خداوند خود را معلم میداند.
وی ادامه داد: خداوند نخستین بیان برتری انسان بر فرشتگان در قصه آفرینش را علمی میداند که حضرت آدم دارد. همچنین در اولین سورهای که بر پیامبر نازل میشود بعد از آفرینش انسان، نعمت دانش انسان و علمی را که از خداوند گرفته، بیان میشود.
رستمی افزود: امام صادق (ع) در اهمیت علم فرمودهاند: «انسانی که از دانش او بهره گرفته شود برتر از هفتاد هزار عابد است» و در روایتی فلسفه این برتری را چنین فرمودهاند: «عالم کسی است که راه را پیدا کرده و دیگران را نجات میدهد». عابد به دنبال بیرون آوردن گلیم خویش از آب است، ولی دانشمند به دنبال دستگیری از انسانهای در حال غرق شدن است. این فضیلت و لطف را خداوند به شما عنایت کرده که در مسیر کوتاه زندگی برای رسیدن به ابدیت در دانش مستقر باشید و به حوزهای مشغول باشید که بسیاری از آن محروم هستند.
وی با بیان اینکه ارزش کار استاد را نمیتوان با مقیاسهای دنیایی سنجید، گفت: توهین به مقام معلم و استاد است اگر کار ارزشمند او را با مقیاسهای دنیایی بسنجیم. معلم، مسئولیت بزرگی دارد و رسالت عظیمی بر عهده او قرار داده شده است. تعابیری درباره تکریم استاد از انبیا و ائمه اطهار آمده که نشان از اهمیت این موضوع دارد. معلم، چون هادی است، به همین دلیل مسئولیت او سنگینتر است.
رئیس نهاد رهبری در دانشگاهها با اشاره به روایتی از امام صادق (ع) گفت: وقتی خواستید انسانی را ارزیابی کنید به نماز خواندن و عبادت او نگاه نکنید بلکه به امانتداری و راستگویی او نگاه کنید که اگر این دو ویژگی را داشت، نمازها و باقی اعمال، دلیل صدق میشوند. بزرگترین امانت، انسان است و این امانت در اختیار ما است. نسل جوانِ در حال شدن و در حال تربیت، در فضای کنونی در اختیار استادان قرار گرفته است.
وی اظهار کرد: موضوع نسل z، تغییر گروههای مرجع، فضای زیستی که جوانها متفاوت از نسلهای گذشته پیدا کرده اند، فقط مربوط به ما و کشور ما نیست. اتفاقهای این روزهای دنیا، بخشی از حقایق را به ما نشان میدهد.
رستمی با اشاره به اتفاقهای دانشگاههای آمریکا گفت: قبل از تحصنهای دانشگاههای مطرح و مهم ایالات متحده و سایر دانشگاههای غرب، دانشگاه هاروارد سه نظر سنجی انجام داده بود که نتیجههای شگفتآوری داشت. بر اساس این نظرسنجی، نسل زیر 25 سال معتقد به ضرورت توقف جنگ بودند و جمعبندی این نظر سنجی نشان داد که نسل جوان آمریکایی، همان حرفی را میزند که حماس میگوید و آن هم نابوی اسرائیل است. این نظر سنجی درباره جوانان ایالات متحده آمریکا است، محیطی که اداره آن به دست صهیونیستها است. در این فضا و در این جامعه، نتیجه نظرسنجی میگوید بیش از نیمی از جوانان آمریکایی معتقدند که جنگ باید متوقف شود. معتقدند که اسرائیل متجاوز است و نسل کشی دارد انجام میشود. این تفاوت، این شکاف و این تغییر باور، انگیزه و ارزیابی، مسئلهای نیست که فقط جوامع شرقی را در بر گرفته باشد بلکه دنیا را در برگرفته است. در جامعه ما همین است و قرائت رسمی، قرائت جوانها نیست.
وی تاکید کرد: شما استادان، کسانی هستید که این نسل برای دریافت حقایق، فهم درست از محیط، فهم درست از موقعیتی که در آن قرار دارند و تصمیمات بزرگی که برای آینده باید بگیرند، در اختیار شما قرار گرفتهاند.
رئیس نهاد رهبری در دانشگاهها در ادامه به موضوع علوم انسانی اشاره کرد و گفت: موضوع تحول علوم انسانی، موضوعی است که هنوز نتوانستهایم کار زیادی برای آن انجام دهیم. با وجود اینکه علوم انسانی مهمترین علومی هستند که در آن پیش فرضها ایدئوبوژیک هستند و به شدت در قضاوتها مداخله دارند، اما متناسب با آن، جریانی که بتواند به متن علوم انسانی رایج و به نظریهپردازی بپردازد، هنوز متناسب با پیشرفت سایر حوزهها، نتوانسته بروز و ظهور کند.
وی عنوان کرد: دانشگاه علامهطباطبائی به عنوان دانشگاه جامع علوم انسانی و ممتاز در حوزه علوم انسانی، مسئولیت بیشتری نسبت به سایر دانشگاهها دارد و انتظارها از آن بالاتر است. امید به اینکه مجموعه تلاشها و فعالیتها چه در قالب تحقیقات و پژوهشهایی که انجام میشود و چه کارهای مشترکی که در حال انجام است، بتواند جای خود را در عرصه داد و ستد علمی کشور باز کند.
رستمی در پایان گفت: امیدوارم دوران خدمت شما اعضای هیئت علمی به عنوان معلمی در دانشگاه، جزء اعمال نیک و صالح ثبت شده و بالابرنده نزد محاسبهگران قرار بگیرد و خداوند به عمر، زندگی، نسل و فرزندان شما برکت عنایت کند.