مقام اروپایی: طرفهای برجام با نظر آمریکا درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران مخالف هستند
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، نیویورکتایمز روز یکشنبه در گزارشی فاش کرد که «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا قصد دارد با استفاده از یکی از بندهای توافق هستهای «برجام»، تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید و یا شورای امنیت سازمان ملل متحد را به اعمال تحریمهایی دیگر علیه ایران وادار کند. روزنامه نیویورکتایمز نوشته طرح وزیر امور خارجه آمریکا بر تلاش برای پیشبرد یک...
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، نیویورکتایمز روز یکشنبه در گزارشی فاش کرد که «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا قصد دارد با استفاده از یکی از بندهای توافق هستهای «برجام»، تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید و یا شورای امنیت سازمان ملل متحد را به اعمال تحریمهایی دیگر علیه ایران وادار کند.
روزنامه نیویورکتایمز نوشته طرح وزیر امور خارجه آمریکا بر تلاش برای پیشبرد یک استدلال حقوقی مبنی بر اینکه آمریکا علیرغم خروج از برجام همچنان یکی از طرفهای مشارکتکننده در این توافق چندجانبه است، استوار است.
مایک پامپئو وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه در یک نشست خبری اعلام کرد که کشورش همه تلاش خود را انجام خواهد داد تا تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران برداشته نشود.
وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران درباره تلاشهای این کشور برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران گفت: «شما درباره اینکه ایران از روز 23 اکتبر امسال میتواند سلاحهای متعارف خریداری کند، سؤال پرسیدید، ما اجازه نمیدهیم که این اتفاق رخ دهد.»
وی افزود: «نواقص جدی توافق هستهای دیگر آشکار شده است و یکی از آنها اکنون پیشروی ماست. چین، روسیه و دیگر کشورها میتوانند از ماه اکتبر همین امسال حجم عظیمی از سلاحهای متعارف به ایران بفروشند، این زمان زیادی نیست.»
در همین رابطه، پیتر استانو سخنگوی امور خارجی و سیاست امنیتی کمیسیون اروپا در اظهاراتی در واکنش به طرح آمریکا برای جلوگیری از لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران در اکتبر آینده، گفت: شما شاهد این مساله نخواهید بود که 3 کشور اروپایی امضا کننده برجام با پیشنهاد آمریکا موافقت کنند چرا که پایان تحریم تسلیحاتی بخشی از توافقنامه است.
وی در بیانیهای تاکید کرد: آمریکا از زمان خروج از برجام در هیچ جلسهای درباره این توافقنامه شرکت نکرده است. البته من درباره مواضعی که ممکن است آمریکا یا دیگر کشورها در قبال برجام اتخاذ کنند، اظهار نظر نمیکنم.
شبکه سیانان به نقل از یک منبع اروپایی دیگر که اشارهای به نامش نشده، اعلام کرد: پایان تحریم تسلیحاتی موجب نگرانی است ولی کشورهایی که هنوز در توافق هستند نمیتوانند از پیشنهاد ایالات متحده حمایت کنند چرا که پایان این تحریمها بخش رسمی و قانونی از برجام است.
یک مقام ایرانی نیز به سیانان گفت: هرگونه ادعای آمریکا درباره اینکه عضو برجام است از پایه و اساس از سوی جامعه بینالمللی مردود است. حتی یک دانشجوی تازه کار رشته حقوق یا روابط بینالملل نیز موضع ادعایی ایالات متحده را نمیپذیرد.
سیانان افزود: سایر طرفهای برجام مثل روسیه و چین هنوز درباره این مساله اظهارنظر نکردهاند ولی بسیاری از دیپلماتها که خواستند نامشان فاش نشود مخالفت موضع آمریکا هستند.
یک دیپلمات اروپایی در این باره گفت: آمریکا از برجام خارج شده است. شما یا داخل توافق هستید یا خارج آن. نمیتوانید به دلخواه انتخاب کنید. یا آن را اجرا میکنید یا اجرا نمیکنید.
یک منبع آگاه و آشنا به مسائل مربوط به ایران در دولت آمریکا نیز گفت: وکلای وزارت خارجه آمریکا یک استدلال حقوقی را تهیه کردهاند که بر اساس آن ادبیات توافق هستهای و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل که توافق را تایید کرده، فضا را برای آمریکاییها بازگذاشته است تا بگویند با آنکه از توافق خارج شدهاند ولی هنوز طرف توافق خواهند بود.
این تفسیر به آمریکاییها اجازه خواهد داد تا بگویند اگر تحریمها تمدید نشود، واشنگتن خواهد توانست از سازوکاری که در توافق هستهای موجب بازگشت خودکار تحریمها میشود، استفاده کند.
یک دیپلمات اروپایی با رد این مساله تاکید کرد: شما همیشه میتوانید وکیلی را پیدا کنید که چیزی را که دوست دارید از او بشنوید.
بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت، تحریمهای تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر (مهرماه) لغو خواهد شد.