سه‌شنبه 4 دی 1403

موج رکوردزنی بازارها

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
موج رکوردزنی بازارها

روز گذشته، بازارهای سهام، ارز و طلا روی موج رکوردزنی قرار گرفتند. رویدادهای منطقه‌ای و اثر آن در انتظارات قیمتی در میان فعالان بازار سبب شده است قیمت اسکناس آمریکایی به کانال 73هزار تومانی برسد و قیمت هر گرم طلای 18عیار، 4میلیون و 822هزار تومان ثبت شود. به تبع رشد نرخ دلار، شاخص کل بورس تهران نیز طی روز چهارشنبه با افزایش 0.97درصدی موفق شد تا از سقف 2میلیون و 535هزار واحدی عبور و رکورد...

علی قاسمی: شاخص‌کل بورس، با رشد 0.97 درصدی در آخرین روز معاملاتی هفته به 2میلیون و 543هزار واحد رسید. نماگر اصلی بازار سهام، موفق شد تا پس از 387روز معاملاتی از سقف 2میلیون و 535هزار‌واحدی 16 اردیبهشت1402 عبورکند. به‌رغم آنکه 7میلیارد‌تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شده‌است، اما برآیند دادوستدهای سهام و صندوق‌های سهامی حکایت از آن دارد که 600میلیارد‌تومان سرمایه حقیقی جذب بازار شده‌است، ضمن آنکه ارزش معاملات نیز با احتساب صندوق‌های سهامی از 12هزار میلیارد‌تومان عبور کرده‌است. رشد قیمت دلار در بازار آزاد و همچنین افزایش نرخ دلار موثر بر شرکت‌های بورسی، به‌طور تاریخی همواره به سقف شکنی های شاخص بورس منجر شده‌است. به‌نظر می‌رسد همزمان با حمایت لفظی و عملی سیاستگذار اقتصادی از بازار سرمایه و افزایش احتمال کاهش نرخ بهره، فضای رونق در بازار سهام حفظ شود. این درحالی است که شاخص‌کل هموزن 7درصد با سقف تاریخی خود فاصله دارد. جولان سهام متوسط و کوچک بازار طی روزهای آینده ضمن تقویت شاخص‌کل بورس می‌تواند به سقف زنی نماگر هموزن نیز بینجامد. در حال‌حاضر نمی‌توان با قطعیت از اصطلاح «سقف شکنی» صحبت به میان آورد.

تثبیت چند روزه عدد نماگر بورس بالای قله1402، برای حفظ یک روند صعودی پایدار ضروری خواهد بود. این درحالی است که حذف فاصله 35درصدی دلار نیما و آزاد نیز می‌تواند موتور محرک این روند باشد.

شرط حضور بورس در بالای قله

بازار سهام همواره با دو محرک قوی، از فضای رکودی خارج‌شده و با عبور از سقف قبلی، رکوردهای جدیدی را در ارزش و حجم معاملات به‌ثبت رسانده‌است. یکی از این عوامل می‌تواند، رشد قیمت ارز باشد.

قیمت ارز در بازار آزاد از 73هزار‌تومان عبور‌کرده و رکورد جدیدی را نشان‌داده‌است. این درحالی است که به‌نظر می‌رسد با شرایط منطقه و سیاست‌های جدید، نرخ ارز بالای 70هزار‌تومان تثبیت شود. هرچند برخی از شرکت‌ها بر اساس بازار توافقی ارز، محصولات خود را به‌فروش می رسانند، اما همچنان دلار نیما با عبور از 54هزار‌تومان، حدود 35درصد با قیمت بازار آزاد فاصله دارد. جبران این فاصله و کاهش شکاف قیمتی این دو شاخص ارزی یکی از موتورهای محرک برای تثبیت نماگر اصلی بالای سقف قیمتی است که روز چهارشنبه شکسته شده‌است. همان‌طور که در اسفند1401 نیز کاهش شکاف دلار نیما و آزاد به رشد بازار و عبور شاخص از قله 99منجر شد، همچنین همواره رشد بیش از 40درصدی دلار نیما در جهت کاهش این فاصله، مورد‌توجه بازار است. در سال‌های 97 و 98 رشد بیش از 50درصدی این شاخص ارزی موجب رونق بازار شد. سال1401 نیز افزایش 53درصدی دلار نیما سبب بهبود شرایط بازار در بهار1402 شد. از ابتدای سال1403 نیز دلار موثر بر شرکت‌ها که از آن به‌عنوان دلار نیما یاد می‌شود، رشد 35درصدی داشته‌است و احتمالا برای حذف شکاف خود با نرخ دلار بازار آزاد می‌تواند، افزایش بیش از 60درصدی را از اول سال‌تا پایان سال‌جاری ثبت کند. این موضوع با شانس بسیاری به رونق بورس منجر می‌شود.

نرخ بهره به‌عنوان عامل دوم سقف زنی بورس مطرح می‌شود که نقش اساسی را در انتقال پول از دیگر بازارها به بورس فراهم می‌کند. از پاییز1401 تا تابستان1402 نرخ بهره اوراق بدون‌ریسک از 30درصد تا 24درصد کاهش داشت. روند کاهشی شدید نرخ بهره از مرداد97 تا مرداد99 نیز از خاطر اهالی بورس بیرون نرفته است. در هردو مقطع بورس به رونق رسیده‌است. همزمانی رشد قیمت ارز و کاهش نرخ بهره در مقطع کنونی نیز بورس را بیش از بیش جذاب کرده‌است. به لحاظ فنی نیز تحلیلگران تکنیکال بازار معتقدند؛ باید برای روزهای متوالی عدد نماگر اصلی بالای سقف اردیبهشت سال‌قبل یعنی محدوده 2میلیون و 535هزار واحد قرار بگیرد تا بتوان با اطمینان بالایی از تثبیت شاخص‌کل بالای قله حرف به‌میان آورد. نسبت قیمت به سود یا P/E بازار نیز نشان می‌دهد؛ با وجود عبور شاخص از سقف تاریخی، همچنان در کف کانال 7قرار دارد. این درحالی است که زمزمه کاهش نرخ بهره که از اردیبهشت سال‌جاری آغاز شده‌است، می‌تواندP/E بازار را حداقل تا 10 واحد افزایش دهد.

این موضوع یک رشد 40درصدی را در پیشگاه بازار قرار خواهد داد. این موارد به شرطی قابل‌تبیین هستند که ریسک عوامل سیاسی به حداقل برسد و نقش مسائل سوریه و خاورمیانه کمرنگ تر شود. خطر درگیری ایران در این تحولات، همه نقشه های اقتصادی بازار سهام را نقش بر آب خواهد کرد. با فرض ثبات مسائل سیاسی و منطقه، احتمالا طی هفته‌های آینده، ضمن متعادل معامله شدن شاخص سازها، بازار سهام به جولانگاهی برای سهام کوچک و متوسط بدل خواهدشد تا شاخص هموزن نیز بتواند از شیرینی فتح قله و عبور از آن بهره ببرد.

بورس روی خط صعود

شارژ دلار با محرک اقتصادی