موگرینی: برجام رکن کلیدی نظام چندجانبهگرایی است
لندن - ایرنا - مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا توافق هستهای ایران را رکن کلیدی دیپلماسی و نظام چندجانبهگرایی خواند و از تلاشها برای احیای آن پس از خروج یکجانبه آمریکا استقبال کرد.
به گزارش روز شنبه ایرنا، فدریکا موگرینی در نشست مجازی شورای آتلانتیک گفت: در سال 2015 اتحادیه اروپا در کنار ایالات متحده و سایر قدرتهای جهانی توانستند تا به توافق هسته ای ایران که به تعبیر من یکی از ارکان کلیدی دیپلماسی، نظام چندجانبهگرایی و عدم اشاعه سلاح های هستهای است دست پیدا کنند.
وی با بیان اینکه «ما در زمینه دستیابی به این توافق تلاشهای طاقت فرسایی را متحمل شدیم» مدعی شد: از طریق برجام توانستیم مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای و تنش نظامی در منطقه شویم.
مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داد: امروز ایالات متحده به دیپلماسی، چندجانبه گرایی و میز مذاکره بازگشته تا توافق هستهای ایران احیا شود و همه طرفها از جمله آمریکا به تعهداتشان بازگردند. اتحادیه اروپا هم در تلاش است تا به این روند کمک و تسهیل کند.
موگرینی بیان داشت: به نظر من امروز بیش از هر زمان دیگری مهم است که اتحادیه اروپا و ایالات متحده با همکاری یکدیگر این رکن بنیادین امنیتی را که نه تنها در خاورمیانه بلکه در دو سوی اقیانوس آرام حائز اهمیت است حفظ کنند.
وی افزود: برجام یکی از حوزههای کلیدی در روابط فرا آتلانتیک است که نه تنها برای ایالات متحده و اتحادیه اروپا بلکه برای امنیت جهان حائز اهمیت است. آنچه را ما (چند سال پیش) بدست آوردیم امروز هم میتوانیم دوباره با یکدیگر بدست آوریم و اطمینان دارم که اتحادیه اروپا و آمریکا در این تلاش مشترک موفق خواهند بود.
توافق هستهای ایران و گروه موسوم به 1+5 و اتحادیه اروپا در سال 1394 به امضا رسید و به موجب قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید شد؛ اما دونالد ترامپ در 18 اردیبهشت 1397 به طور یکجانبه به مشارکت آمریکا در این توافق پایان داد و تروریسم اقتصادی را با هدف فشار حداکثری علیه مردم ایران اعمال کرد.
دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا مدعی شده که قصد دارد کشورش را به برجام بازگرداند، اما تا به حال از انجام اقدامات لازم و عملی در این راستا خودداری کرده است.
چندی پیش «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در مقالهای برای نشریه «فارنافرز» شرط بازگشت آمریکا به برجام را رفع بیقید و شرط تمامی تحریمهای اعمالشده اعلام کرد.
جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد تاکید دارد «هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ لغو کند و این لغو تحریمها مورد راستی آزمایی ایران قرار گیرد.»
در همین حال دیپلماتهای ارشد کشورهای عضو برجام طی هفتههای گذشته در پایتخت اتریش گردهم آمده تا در خصوص رفع تحریمهای امریکا و احیای توافق هستهای ایران رایزنی کنند. دیروز جلسه اول کمیسیون مشترک از دور چهارم مذاکرات برجام در وین برگزار و مقرر شد رایزنی های کارشناسی و فنی و کار بر روی متون پیش نویس توافق آغاز شود.
جوسپ بورل جانشین موگرینی تاکید دارد که باید از فرصت مذاکرات وین برای احیای هرچه سریعتر برجام استفاده کرد.
موگرینی در سال 2014 تا 2019 کرسی سیاست خارجی اتحادیه اروپا را برعهده داشت و در زمان او بود که توافق هستهای ایران به امضاء رسید.
*س_برچسبها_س*