نامه اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان خطاب به وزیر بهداشت / هر کد ملی در کشور باید یک مراقب سلامت داشته باشد
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در نامهای خطاب به بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، خواستار توجه ویژه نسبت به اهمیت رشته بهداشت عمومی در تامین امنیت زیستی و سلامت جمعی شهروندان شد. متن این نامه به شرح زیر است: دکتر عین اللهی، وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سلام علیکم همان گونه که مستحضرید پیشگیری از مهمترین اقدامات در حفظ سلامت جامعه است....
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در نامهای خطاب به بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، خواستار توجه ویژه نسبت به اهمیت رشته بهداشت عمومی در تامین امنیت زیستی و سلامت جمعی شهروندان شد. متن این نامه به شرح زیر است:
باسمه تعالی
دکتر عین اللهی، وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
سلام علیکم
همان گونه که مستحضرید پیشگیری از مهمترین اقدامات در حفظ سلامت جامعه است. رشته بهداشت عمومی بعنوان پرچمدار پیشگیری در نظام سلامت، نقش خود را پیدا کرده اما متاستفانه نادیده گرفته شده است. طبق اذعانات اخیر جنابعالی که فرمودید: «هر کد ملی در کشور باید یک مراقب سلامت داشته باشد و برای تحقق این هدف نسبت به جذب مراقبان سلامت اهتمام شود.» توجه به این مهم، قدم بسیار بزرگی در بهبود سلامت جامعه خواهد بود.
با توجه به بررسی های صورت گرفته توسط معاونت بهداشت و سلامت اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، چند درخواست خدمت حضرتعالی مطرح میگردد: توجه تحول گرا به بازار شغلی رشته بهداشت عمومی؛ همانطور که می دانید در بحث استخدام، گروه مامایی و پرستاری با مراقبین سلامت رقابت می کنند (گروه مامایی به خانم ها در بحث درمان توجه کرده و دید مراقبتی نداشته و پیشگیری در نظر گرفته نمیشود)، پس لازم است وظیفه مراقبت از سلامت به کارشناس بهداشت عمومی اختصاص یابد و بهتر است از گروه های مدیریت خدمات بهداشتی، مامایی، تغذیه، بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای به عنوان تخصص پشتیبان استفاده کرد و نقش مراقبت از سلامت را برای آنها در نظر نگرفت. در آزمون های استخدامی فارغ تحصیلان رشته مامایی و پرستاری با امتیاز برابر رقیبان مشاغل و حرفه فارغ التحصیلان این رشته می باشند. در حالی که واحدهای درسی دوره کارشناسی این سه رشته بسیار متفاوت می باشد و با نظر به تغییرات سیمای اپیدمیولوژیک بیماری ها در جهان و ایران میبینیم که عمده موارد ابتلا و میرایی در نتیجه بیماری های غیرواگیر می باشد که دانشجویان رشته بهداشت عمومی واحد درسی بیشتری در این زمینه مطالعه می کنند. به خصوص در بحث اپیدمیولوژی بیماری ها، چه واگیر و چه غیرواگیر و چگونگی ارائه خدمات پزشک خانواده و مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، پایش و نظارت مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه های جامع سلامت و پیشگیری و نظام ارجاع در سطوح ارائه خدمت چه در واحد های تئوری و چه در 16 واحد کارآموزی بهداشت خیلی اختصاصی تر از رشته های مامایی و پرستاری است. چطور این امر محقق شود؟
برای تحقق این هدف بهداشت عمومی نیاز به صنف مخصوص به خود را دارد. استدعا داریم هیأت بورد بهداشت عمومی دکترا تخصصی phd رشته های مرتبط با پایه بهداشت عمومی و ترجیحا سابقه خدمت در سطوح اول و دوم ارائه خدمات بهداشتی باشند. تغییر چارت درسی با توجه به بهبود روشها و تکنولوژی روز در ارائه خدمات به آحاد جامعه با تغییرات و دستورالعمل های اجرایی نظام سلامت همچنین ضرورت انجام تحقیقات میدانی و اهمیت اطلاعات مبتنی بر شواهد (Euidence Base) بازنگری و بروزرسانی کریکولوم آموزشی بسیار ضروری است. بیش از بیست سال است که کوریکولوم کارشناسی بهداشت عمومی تغییر نکرده، در جهت این امر کوریکولوم بازنگری شده در سال 98 توسط دانشگاه های علوم پزشکی شیراز، تبریز، قزوین، اصفهان، اهواز و ارومیه را ضمیمه این نامه قرار میدهیم. به کار گیری نیروهای متخصص تخصیص مسئولیت در دانشکده های بهداشت به افرادی با تخصص بهداشت و نگرش بهداشتی یکی از موارد بسیار مهم در تربیت صحیح دانشجویان حیطه بهداشت است که البته آن گونه که شایسته است به این موضوع اهمیت داده نمی شود. سیاستگذاری هادر بخش سیاستگذاری سلامت و بهداشت بیشتر و بهتر از دانش آموختگان اپیدمیولوژی بهره برده و نگاه ویژه به پژوهش های اپیدمیولوژیکی و ارتباط آنها با رشته های مختلف پزشکی و داروسازی و... شود.
امکان ادامه تحصیل در رشته بهداشت عمومی امکان ادامه تحصیل برای دانشجویان بهداشت عمومی در رشته خودشان فارغ از گرایشهای مختلف وجود ندارد. در صورتی که در خارج از کشور امکان تحصیل تا مقطع دکترای بهداشت عمومی وجود دارد. امکان ادامه تحصیل سبب میشود نیروهای متخصص در حیطه پیشگیری تربیت شود و این امر گام مهمی در ارتقا سلامت جامعه خواهد بود. گلایه هاگلایه دانش آموختگان همه رشته های بهداشت عمومی، محیط، حرفه ای، مدارس، تغذیه، آموزش و ارتقا سلامت از سرمایه گذاری های وزارت بهداشت و درمان در حوزه بیمارستانها و درمان بیماران در مقایسه با خدمات پیشگیری و سلامت گروه های جمعیتی کشور (نوجوانان، جوانان، مدارس، میانسالان، سالمندان و...) است. در دولت دوازدهم درمان و بهداشت هردو معترض بودجه شدند. عمده بودجه به درمان تعلق گرفت، توجیه وزیر بهداشت این بود که درمان، برنامه و راه حل ارائه داد ولی بهداشت برنامه دقیقی نداشت، به همین خاطر الویت بودجه به درمان تعلق گرفت. دانش آموختگان مقطع ارشد پست سازمانی جهت کارشناسان ارشد بهداشت عمومی در ساختار شبکه های بهداشتی در نظر گرفته شود.
معاونت سلامت اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان