نبود صنایع فرآوری، واحدهای تولید سنگ لرستان را به تعطیلی کشاند / «سنگ گوهره» در آستانه نایابی
صنعت سنگی که میتوانست به صورت تخصصی در اختیار جوانان بومی لرستان قرار بگیرد و چرخه اشتغال را در شهرهای این استان به حرکت درآورد، به تعطیلی کشیده شده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، لرستان با برخورداری از 5.21 درصد، سنگ های تزیینی کشور منبعی مهم برای تأمین، استخراج و صادرات سنگ های فرآوری شده به شمار می رود موضوعی که می توانست با اقدامی راهبردی، بخش عظیمی از اقتصاد لرستان را پویا و زنده نگه دارد اما متاسفانه در وهله نخست با انتقال و خام فروشی های سنگ، مسیر پیشرفت این صنعت مهم را با چالش های متعدد رو به رو کرد.
صنعت سنگی که می توانست به صورت تخصصی در اختیار جوانان بومی لرستان قرار بگیرد و چرخه اشتغال را در شهرهای این استان به حرکت وادارد این روزها در حال شکستن و تخریب است.
هم اکنون بیش از 9 واحد سنگ بری واقع در شهرک صنعتی جنوب خرم آباد که بعد از استخراج از معادن بخش مهمی از کار فرآوری سنگ ها را برای تزیین و نما انجام می دهند تعطیل شده و بسیاری دیگر در آستانه تعطیلی قرار دارند.
مالیات بیش از سود، کمر واحدهای سنگبری را شکست
شاهپور واقفی، مدیرعامل کارخانه سنگ بری گوهره خرم آباد در گفتوگو با سفیرافلاک، اظهار داشت: از سال 1373 با سختی و مشقت بسیار این واحد مختص سنگ گوهره که از سنگ محلی خرم آباد است را راه اندازی کردیم و متاسفانه طی این چند سال بسیاری از واحدهایی که اطراف ما بودند به دلیل عدم بروز رسانی دستگاه ها و عدم توان رقابت با بازار استان های دیگر تعطیل شدند.
وی افزود: با توجه به اینکه یک معدن در محدوده شهرماست فقط سنگ گوهره را می توانیم برش بزنیم و انتقال سنگ های متنوع از استان های دیگر نیازمند کرایه های سنگین است نوع دیگری از سنگ های چینی به دلیل استخراج کم اختصاصا در اختیار ازنا و دورود است.
مدیرعامل کارخانه سنگ بری گوهره خرم آباد عنوان کرد: ما فقط یک نوع سنگ برش می دهیم اما در اصفهان به دلیل معادن نزدیک انواع متنوعی از سنگ ها برش داده می شود، سنگ گوهره به دلیل اینکه معادن آن در استان لرستان باید فرآوری آن هم اختصاصا برای شهر و استان ما باشد.
وی با اشاره به هزینه های چندمیلیونی آب و برق بدون یارانه و بیمه کارگران، تصریح کرد: مالیاتی که سالانه پرداخت می کنیم بیش از سود حاصل از فروش محصولات است؛ متاسفانه هیچ گونه حمایتی از بخش های تولیدی همچون کارخانه های سنگ بری نشده است درحالی که واحدهای ما ظرفیت سه شیفت کاری با تولید بالا را دارند.
واقفی با اشاره ضرورت تجربه کارگران درنحوه کار با دستگاه ها، بیان کرد: کار با دستگاه ها نیازمند کسب تجربه است همیشه کارگران بومی استان را به کارگیری کردیم اما به دلیل فرسودگی دستگاه ها و بروز نبودن آن ها و سرمایه های کم مجبور به تعدیل نیرو هستیم.
مدیرعامل کارخانه سنگ بری گوهره خرم آباد با اشاره به مشکلاتی همچون ورود دلال ها در عرصه خرید سنگ خام و خام فروشی سنگ، گفت: تولیدات کارخانه با کندی و به سختی پیش می رود طی چند روز گذشته چند واحد اطراف کارخانه ما دستگاه های برش را فروختند و کارخانه ما هم نهایتا تا پایان سال دوام دارد.
حیدر شرفی، مدیرعامل شرکت سنگ بری فیروزه خرم آباد «تعاونی 328» در گفتوگو با خبرنگار سفیرافلاک با اشاره به تعطیلی کارخانه پس از 30 سال، اظهار داشت: متاسفانه دستگاه های ما بروز نیست و با سیستم های جدید در کشور و جهان همخوانی ندارد عاملی که موجب عقب افتادگی کارخانه های خرم آباد شده است.
وی با اشاره به اینکه بهروزرسانی دستگاه ها نیازمند سرمایه های کلان است، افزود: سنگ گوهره مخصوص خرم آباد است باید حمایتی از جانب دستگاه های مربوطه صورت بگیرد تا فرآوری این محصول ویژه استان ما شود قبلا با اداره صمت با حضور صدا و سیما صحبت کردیم و متاسفانه نتیجه ای حاصل نشد.
مدیرعامل سنگ بری فیروزه خرم آباد ضمن گلایه از اختصاص مالیات های بالا به کارخانه ها، عنوان کرد: این کار، نفس تولید کنندگان این عرصه را بریده است و حمایتی که برای راه اندازی جایگاه ضایعات سنگ ها هیچ گاه صورت نگرفت.
عدم سرمایه در گردش و تعطیلی سنگ بری ها
علی آشتاب، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان در گفتوگو با سفیرافلاک، اظهار داشت: تعداد سنگ بری های شهرستان خرم آباد 34 واحد است که از این تعداد 18 واحد فعال، پنج سنگ بری نیمه فعال و9 واحد تعطیل شدند.
وی با اشاره به اشتغال واقعی 220 نفر در سنگ بریهای مذکور افزود: فرسودگی تکنولوژی، مشکلات مالی، قیمت تمام شده و بالای تولید این محصول، ضعف در صادرات، رکود صنعت ساختمان و نداشتن سرمایه در گردش از دلایل تعطیلی سنگ بری ها به شمار می رود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان عنوان کرد: امسال از محل اعتبارات رونق تولید و تبصره 18 سازمان صنعت و معدن و تجارت برای فعالسازی و رونق واحدهای سنگ بری کمک می شود.
لزوم اعطای تسهیلات بانکی با سود پایین
علی شیخ مرادی، معاون طرح و برنامه سازمان صمت لرستان در گفتوگو با سفیرافلاک، با اشاره به اینکه بیش از 70 درصد سنگ استخراجی از استان خارج می شود اظهار داشت: عمده مشکلات واحدهای سنگ بری هزینه های بالای تولید و افزایش قیمت سنگ خام و عدم کشش بازار خصوصا برای واحدهای با تکنولوژی قدیمی است.
وی افزود: در خصوص واحدهای صادراتی مشکل عمده عدم تأمین سنگ خام و کمبود نقدینگی است؛ میزان منابع موردنیاز جهت بازسازی و نوسازی واحدهای سنگ بری خرم آباد 3000 میلیون ریا ل و و منابع موردنیاز جهت تأمین نقدینگی این واحدها 2000میلیون ریال است.
معاون طرح و برنامه سازمان صمت لرستان با بیان اینکه مدیران واحدها تمایلی به دریافت تسهیلات بانکی با سودهای بالا ندارند عنوان کرد: اعطای خط اعتباری ویژه وتسهیلات بانکی با سود پایین جهت بازسازی و نوسازی، اختصاص منطقه خاص تخلیه لجن های سنگ بری توسط منابع طبیعی و سوق دادن پروژه های دولتی به سمت استفاده از سنگ استان از راهکارهای مقابله با تعطیلی واحدهای سنگ بری است.
وی تصریح کرد: واحدهای سنگ بری اصفهان، اراک و قم از کارگر افغانی استفاده می کنند و راندمان آنها به اندازه ای بالاست که واحدهای ما قادر به رقابت با آن ها نیستند البته به استناد مصوبه شورای عالی کار استفاده از تبعه افغان در استانهای محروم ممنوع است.
به گزارش سفیرافلاک، از تعداد 34 واحد سنگ بری مرکز استان لرستان دارای پروانه بهره برداری با اشتغال اسمی 266 نفر، تعداد 20 واحد با ظرفیت کم تر از 50 درصد و 5 واحد نیمه فعال با ظرفیت کم تر از 20 درصد فعالیت دارند و 9 واحد تعطیل شده درصدد تغییر خط تولید هستند، براساس گفته مدیرعامل های واحدهای باقی مانده شرکت ها هم با فروش دستگاه ها و تعدیل نیرو در آستانه ورشکستی قرار دارند اگر مسئولان ذی ربط در راستای رفع مشکلات این واحدها گامی برندارند تنها شهرک صنعتی سنگ مرکز استان برای همیشه تعطیل می شود.
انتهای پیام /