نحوه پذیرش دانشجوی پزشکی عمومی از مقطع کارشناسی تعیین شد؛ حذف شرط سنی

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شیوه نامه پذیرش دانشجوی دوره دکتری عمومی پزشکی از مقطع کارشناسی را به تصویب رساند و براساس آن شرط سنی برای داوطلبان حذف شد.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شیوه نامه پذیرش دانشجوی دوره دکتری عمومی پزشکی از مقطع کارشناسی را به تصویب رساند و براساس آن شرط سنی برای داوطلبان حذف شد.
به گزارش خبرنگار مهر، در جلسه 23 شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی وزارت بهداشت موضوع شیوه نامه پذیرش دانشجوی دوره دکتری عمومی پزشکی از مقطع کارشناسی به تصویب رسید.
از سال 1387 پذیرش دانشجوی دوره دکتری عمومی پزشکی علاوه بر پذیرش از مقطع دبیرستان (کنکور)، از مقطع کارشناسی با تعداد محدود و تنها در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام می شود. تاکنون 17 دوره پذیرش دانشجو با این شیوه انجام شده است.
در این روش علاوه بر توانایی های علمی، ویژگی های فردی از جمله تفکر نقاد، تصمیم گیری اخلاقی، مهارت های ارتباطی، مسؤولیت پذیری، درستکاری و همچنین سلامت جسمانی و روانی ایشان نیز مدنظر قرار گرفته است.
هدف از این نوع پذیرش جذب دانش آموختگان مقاطع کارشناسی با توانمندی های بالا در رشته پزشکی عمومی و به منظور ارتقای سطح دانش آموختگان این رشته و افزایش انگیزش در فراگیران پزشکی است.
به علت تشابه محتوای آموزشی دوره علوم پایه با منابع آزمون ورودی پذیرش از مقطع کارشناسی، گذراندن مقطع علوم پایه، تکرار مطالب خوانده شده جهت آزمون ورودی است. با توجه به این که دانشجویان ورودی از مقطع کارشناسی، به عنوان فراگیران بالغ و دارای استقلال محسوب می شوند، جهت درآمدزایی و اشتغال زودهنگام این دسته از دانشجویان، کاهش طول دوره آموزشی آنها منطقی خواهد بود.
با توجه به عوامل مهمی همچون طولانی بودن دوره آموزش پزشکی عمومی، شیوه برگزاری امتحان، دوباره کاری و اتلاف وقت و سرمایه، عدم تطابق واحدهای دوره کارشناسی فراگیر با پزشکی عمومی، برنامه ریزی جهت کاهش طول مدت تحصیل برای دانشجویان پزشکی پذیرش از مقطع کارشناسی ضروری به نظر می رسد.
جهت بهینه سازی مدت زمان تحصیل لازم است امتحان ورودی کارشناسی به پزشکی عمومی به عنوان جایگزین آزمون جامع علوم پایه در نظر گرفته شده و پذیرفته شدگان با در نظر گرفتن ملزومات ذیل وارد مقطع فیزیوپاتولوژی شوند. با هدف افزایش سهم آموزش بر بالین بیمار و مواجهه زودتر بالینی فراگیران، کاهش طول مدت تحصیل برای دانشجویان پزشکی پذیرفته شده از مقطع کارشناسی، مورد تأکید قرار می گیرد.
در این شیوه نامه موادی به تشکیل «کمیته تدوین و بازنگری شیوه نامه پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی» و «نحوه بازنگری شیوه نامه» پرداخته شده است.
شرایط ورود به دوره پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی
1. دارا بودن شرایط عمومی تحصیل رایگان در جمهوری اسلامی ایران.
2. دانش آموختگان کلیه رشته ها در مقطع کارشناسی پیوسته یا ناپیوسته می توانند در آزمون شرکت کنند.
3. دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی به شرطی که قبل از شروع دوره فارغ التحصیل شوند، مجاز به شرکت در آزمون هستند.
4. دارا بودن مدرک زبان انگلیسی مطابق جدول زیر:
جدول فهرست مدارک زبان انگلیسی مورد قبول برای آزمون پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی
نام مدرک زبان حدنصاب قبولی توضیحات MHLE 50 - MCHE 50 - MSRT 50 - TOEFL (PBT) 480 اخذ شده در خارج از کشور یا سازمان سنجش آموزش کشور TOEFL (IBT) 60 اخذ شده در خارج از کشور یا سازمان سنجش آموزش کشور (IELTS (Academic 5 اخذ شده در خارج از کشور یا سازمان سنجش آموزش کشور TOLIMO 480 - MELAB 70 -تبصره: ارائه مدرک زبان جهت شرکت در مرحله دوم (مصاحبه و ارزیابی فراشناختی) الزامی است. در غیر اینصورت از شرکت داوطلب در مرحله دوم جلوگیری خواهد شد.
5. قبولی در آزمون چند مرحله ای پذیرش دانشجوی دوره پزشکی عمومی پزشکی از مقطع کارشناسی.
آزمون ورودی پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی
آزمون ورودی از دو آزمون کتبی (در سطح کاربردی و با سنجش مفاهیم حل مسئله، تفکر انتقادی، دانش علوم طبیعی، رفتاری و اجتماعی و اصول لازم جهت تحصیل در رشته پزشکی) و مصاحبه به صورت ارزیابی های فراشناختی تشکیل می شود.
آزمون کتبی هم حدنصابی و هم رقابتی است. از بین کسانی که حدنصاب قبولی را آورده اند، حداکثر تا دو برابر تعداد پذیرش از بالاترین نمرات برای ورود به مرحله مصاحبه و ارزیابی شناختی دعوت می شوند.
تبصره 1: در مرحله آزمون کتبی داوطلب در همه دروس باید حد نصاب 30 درصد را کسب کند برای اجرای این تبصره، دروس حشره شناسی، قارچ شناسی و انگل شناسی در یک گروه، ویروس شناسی و باکتری شناسی در یک گروه و دروس اصول خدمات سلامت و اصول اپیدمیولوژی نیز در یک گروه در نظر گرفته می شوند.
تبصره 2: حدنصاب آزمون کتبی 50 درصد نمره کل آزمون کتبی تعیین می شود.
تبصره 3: در مرحله مصاحبه و ارزیابی های فراشناختی نیز داوطلب باید 50 درصد نمره کل مصاحبه را کسب کند تا وارد رقابت و ارزیابی شود.
مصاحبه و ارزیابی های فراشناختی شامل بررسی توانایی های فراشناختی و تفکر انتقادی است که با استفاده از ابزارهایی نظیر مصاحبه ساختارمند و پرسشنامه های استاندارد و غیره انجام می گیرد.
پذیرش نهایی حداکثر به تعداد ظرفیت اعلام شده توسط مرکز سنجش آموزش پزشکی و بر اساس جدول زیر است:
معیار درصد نتیجه آزمون کتبی 60 درصد نتیجه مصاحبه و ارزیابی های فراشناختی 40 درصددر مرحله مصاحبه، ارزیابی دانش و مهارت مربوط به مهارت های ارتباطی، اخلاق و تعهد حرفه ای، هوش هیجانی، تفکر نقاد و بررسی رزومه (سوابق پژوهشی، آموزشی و فرهنگی - ورزشی) به صورت مصاحبه ساختارمند (MMI) انجام خواهد شد.
ثبت نام، برگزاری آزمون کتبی و اعلام نتایج آزمون از طریق مرکز سنجش آموزش پزشکی انجام می شود و منابع، محتوی، طراحی و بودجه بندی سؤالات آزمون کتبی و انجام مصاحبه برعهده دبیرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی است.
جدول مواد آزمونی و تعداد سؤالات پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی
تعداد کل سوالات: 200 سوال مدت زمان پاسخگویی: 200دقیقه منابع درسی تعداد سوال 1فیزیولوژی 34 سوال بیوشیمی پزشکی 20 سوال باکتری شناسی (15 سوال)، ویروس شناسی (5 سوال) 20 سوال انگل شناسی (9 سوال)، حشره شناسی (2 سوال)، قارچ شناسی (5 سوال) 16 سوال علوم تشریح (آناتومی، بافت شناسی، جنین شناسی) 50 سوال اصول خدمات سلامت (12 سوال)، اصول اپیدمیولوژی (8 سوال) 20 سوال ایمنی شناسی پزشکی 10 سوال مبانی روانشناسی 10 سوال مهارت های استدلال و تفکر نقاد 20 سوالدر صورت تغییر محتوی و شیوه برگزاری آزمون کتبی و ارزیابی های فراشناختی در هر دوره، جزئیات مربوطه 6 ماه قبل از برگزاری آزمون به داوطلبان اطلاع رسانی می شود.
ملزومات شروع دوره پزشکی عمومی برای دانشجویان پذیرش شده از مقطع کارشناسی
جهت بهینه سازی مدت زمان تحصیل، امتحان ورودی کارشناسی به پزشکی به عنوان جایگزین آزمون جامع علوم پایه در نظر گرفته شده و پذیرفته شدگان در صورت داشتن شرایط زیر وارد مقطع فیزیوپاتولوژی (مطب) می شوند:
1- لازم است دانشجویان در ترم اول، تمام دروس عملی مقطع علوم پایه را اخذ و حدنصاب قبولی را کسب کنند.
2- لازم است دانشجویان در ترم اول، دروس شناور و مقطع علوم پایه را که جزء منابع آزمون لیسانس به پزشکی نبوده اخذ و حدنصاب قبولی را کسب کنند.
3- ریزنمرات صادر شده برای فارغ التحصیلان کارشناسی به پزشکی مطابق کوریکولوم آموزشی پزشکی عمومی ورودی از کارشناسی خواهد بود. نوع پذیرش دانشجو در دانشنامه صادره از دانشگاه محل تحصیل با عنوان ورودی از کارشناسی به پزشکی قید خواهد شد.
براساس این شیوه نامه تمام سهمیه های مصوب مجلس شورای اسلامی در پذیرش اعمال خواهد شد.