یک‌شنبه 27 آبان 1403

نظام اقتصادی کشور با تخصیص دلار4200 تومانی ضرر زیادی کرد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نظام اقتصادی کشور با تخصیص دلار4200 تومانی ضرر زیادی کرد

تهران - ایرنا - عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) با بیان اینکه نظام اقتصادی کشور با تخصیص ارز 4200 تومان بسیار متضرر شد، گفت که نگرانی از حذف دلار 4200 تومانی سبب شد که هم تولید کننده و هم مصرف کننده از این ارز به خوبی استفاده نکنند.

به گزارش ایرنا، «صادق شاهدانی» یکشنبه شب در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه دوم سیما افزود: متاسفانه اختصاص دلار 4200 تومانی سیاست درستی نبود و دولت نیز به حذف آن بی توجهی کرد و هم اکنون تنها 5 قلم کالا با این ارز وارد کشور می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) یادآورشد که دیر متوجه شدیم که اختصاص دلار 4200 تومانی اشتباه بزرگی بوده و از این طریق منابع ارزی زیادی را از دست دادیم در حالی که می توانست این منابع در جای مناسبتری هزینه شود.

وی تاکید کرد: کسی که ارز خارجی دریافت می کند باید نیازهای خود را به خوبی تعریف کند در صورتی که که هر کسی که وارد این بازار شد کسی سوال نکرد ارز دریافتی 4200 تومانی برای چه منظوری استفاده خواهد شد.

شاهدانی یادآورشد: از محل تخصیص ارز 4200 تومانی پول زیادی هزینه شد، اما مردم در سفره خود چیزی ندیدند و ما نیز نتوانسیم که ارز 4200 تومانی را به خوبی مدیریت کنیم و از استمرار این ارز تنها یک دسته خرسند بودند و آنها کسانی بودند که دلار 4200 تومانی را دریافت کردند، اما ملزم به پاسخگویی نبودند.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران نیز در این برنامه گفت: زمانی که ارز 4200 تومانی تخصیص یافت ما نتوانستیم تقاضای ارز 4200 تومانی را از تقاضای سوداگری جدا کنیم.

«سجاد برخورداری» افزود: این در حالی است که هرگونه دخالت در قیمت ها سبب واکنش بازار می شود و با کنترل قیمت ها ارز ترجیحی نتوانست به اهداف خود برسد و منابع تخصیصی در این زمینه به هدر رفت و هرچه به جلو رفتیم برای کشور تورم ایجاد کرد.

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد که چون برنامه مشخصی برای دلار 4200 تومانی نداشتیم لذا این نظام نتوانست به اهداف خود برسد و از طرفی کسی هم وجود نداشت واردات کالا با این ارز را تا زمانی که به دست مردم برسد، رصد کند و تقریبا 80 درصد این ارز در بازار آزاد سر در می آورد.

«حسن مهربانی» استاد دانشگاه تهران نیز در این برنامه گفت: تخصیص دلار 4200 تومانی برای تولید کنندگان هیچ سودی نداشت و با وجود 20 هزار مرغدار و 1700 مرغداری تخم گذار نمی شد که بازار را و واسطه ها را کنترل کرد.

وی با بیان اینکه با تخصیص ارز 4200 تومانی فساد اقتصادی نیز در کشور افزایش یافت، افزود: با استفاده از این ارز واردات زیادی به کشور انجام شد و اکنون کالاهایی که با این ارز وارد شدند در انبارها دپو شده اند.

مهربانی یادآورشد: در حالی که با تخصیص و واردات دلار 4200 تومانی، قیمت هرکیلو ذرت 2 هزار تومانی به 6 هزار تومان افزایش یافت و قیمت هر کیلو سویا به بیش از 8 هزار تومان رسید و حتی پارسال قیمت این نهاده به 17 هزار تومان نیز افزایش یافت.

استاد دانشگاه تهران توضیح داد که کار به جایی رسید که عده ای زیادی ارز 4200 تومانی را دریافت کردند، اما کالایی هم وارد نکردند و با توجه به قیمت 30 هزار تومانی دلار در بازار آزاد، ارز 4200 تومانی باعث به وجود آمدن امضاهای طلایی شد.

یک کارشناس امور اقتصادی همچنین در برنامه تیتر امشب شبکه خبر گفت: در سه سال اول تخصیص ارز 4200 تومانی حدود 32 میلیارد دلار برای واردات کالا تخصیص یافت و این در کاهش منابع ارزی کشور آنهم در زمان تحریم بسیار تاثیر گذار بود.

«علی سعدوندی» به سیاست اختصاص ارز 4200 تومانی اشاره کرد و افزود: این در حالی است که در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته ارز چند نرخی وجود ندارد و ارزهای خارجی فقط یک نرخ دارند.

یک کارشناس اموراقتصادی نیز با بیان اینکه هرگز اهداف دلار 4200 تومانی محقق نشد، گفت: ثابت نگه داشتن نرخ ارز تبعات فراوانی بر اقتصاد کشور دارد و در آن زمان کارشناسان مخالف تخصیص ارز 4200 تومانی بودند و امروز شاهد این هستیم که ارز 4200 تومانی به معنای واقعی وجود ندارد و این ارز به کمتر کالایی برای واردات تخصیص داده شده است..

«یوسف کاووسی» ادامه داد که بنا به دلایلی در سال 97 مقرر شد که ارز 4200 تومانی را به واردات و نیازهای اقتصادی کشور اختصاص دهند تا کالا به قیمت مناسب به دست مصرف کنندگان برسد.

*س_برچسب‌ها_س*