سه‌شنبه 6 آذر 1403

نفت 107دلاری در افق 2024؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
نفت 107دلاری در افق 2024؟

به پیش‌بینی تحلیلگران بازار جهانی انرژی، چنانچه عربستان‌سعودی و روسیه به راهبرد کاهش تولید و عرضه نفت خام صادراتی خود ادامه دهند، قیمت نفت در سال‌2024 می‌تواند تا مرز 107 دلار در هر بشکه نیز صعود کند. وزارت نفت عربستان‌سعودی در اواسط این هفته اعلام کرد با هدف حمایت از ثبات و برقراری توازن در بازار جهانی نفت، کاهش تولید روزانه یک‌میلیون بشکه‌ای خود را تا دسامبر سال‌جاری تمدید می‌کند....

رشد اقتصادی عربستان در سال‌گذشته

اقتصاد عربستان در 2022 به لطف قیمت مناسب نفت، حدود 9‌درصد رشد را تجربه کردکه موجب شد دولت سعودی اولین مازاد بودجه‌خود در یک دهه‌گذشته را ثبت کند، اما کاهش تولید در سال‌میلادی جاری و کاهش قیمت نفت، به عایدات نفتی ضربه زده و ترمز رشد اقتصادی این کشور را خواهد کشید. صندوق بین‌المللی پول نرخ رشد تولید ناخالص داخلی غیرنفتی عربستان‌سعودی در سال‌میلادی جاری را تا 5‌درصد پیش‌بینی کرده‌است. صندوق در جدیدترین گزارش خود، اعلام کردکه بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان در سال‌جاری میلادی با کسری مالی معادل 2/ 1‌درصد تولید ناخالص داخلی در مقایسه با مازاد 5/ 2‌درصدی در سال‌2022، روبه‌رو خواهد شد.

از روسیه چه خبر؟

روسیه نیز صادرات نفت خام خود را تا پایان دسامبر، برابر با 300‌هزار بشکه در روز کاهش خواهد داد که این کاهش را هر ماه بازبینی و در صورت لزوم، تغییراتی اعمال خواهد شد. بر اساس گزارش رویترز، روسیه در راهبرد تمدید کاهش داوطلبانه عرضه نفت، به عربستان‌سعودی پیوسته تا بتواند از این مسیر، از درآمدهای نفتی بالاتری منتفع شود. لازم به ذکر است عمده نفت روسیه اکنون بالاتر از سقف قیمت تعیین‌شده توسط گروه هفت، به بازار عرضه می‌شود.

نفت 90 دلاری

به باور ناظران بازار انرژی، با اجرای مصوبات کاهش تولید از سوی ریاض، قیمت نفت‌برنت برای نخستین‌بار از نوامبر گذشته، به بالای 90دلار در هر بشکه صعود کرد. این افزایش قیمت به‌رغم افزایش صادرات نفت ایران و ونزوئلا روی‌داد. ونزوئلا به دلیل افزایش تولید توسط شرکت شورون که نوامبر گذشته از دولت آمریکا مجوز گرفت، تولید و صادرات نفت خود را در سال‌جاری افزایش داده‌است. مسائلی همچون کمبود سرمایه «شرکت پی دی وی اس ای»، تحریم‌های آمریکا و زیرساخت‌های ضعیف، محدودیت‌هایی را در تلاش‌های این شرکت برای حفظ روند افزایش تولید و رشد صادرات، به‌وجود آورده است. صادرات نفت ونزوئلا از بیش از 870‌هزار بشکه در روز در ژوئیه، به حدود 540‌هزار بشکه در روز در ماه اوت کاهش یافت. چین همچنان مقصد اصلی بخش عمده صادرات نفت و سوخت این کشور است. شرکت شورون در ماه گذشته، حدود 140‌هزار بشکه در روز نفت‌خام را برای پالایشگاه‌های خود تامین کرد که تقریبا 20‌هزار بشکه روزانه کمتر از میانگین ژوئیه بود. رویترز نوشت، ونزوئلا حدود 800‌هزار بشکه نفتا در ماه اوت وارد کرد که شامل محموله عرضه‌شده توسط شورون و محموله فراهم شده از سوی شرکت ایتالیایی انی از طریق سوآپ نفت بود.

پیش‌بینی نفت 107 دلاری

دپارتمان تحقیق و توسعه گلدمن‌ساکس با انتشار گزارشی اعلام کرد که استمرار کاهش تولید نفت از سوی تولیدکنندگان مطرح جهانی، به جریان صعودی قیمت نفت دامن می‌زند. چنانچه اوپک‌پلاس به راهبرد کاهش تولید خود تا پایان سال‌2024 ادامه دهد و عربستان‌سعودی با شنا در جهت مخالف، سطح تولید خود را به‌تدریج افزایش دهد، می‌توان پیش‌بینی کرد قیمت نفت در ماه پایانی سال‌2024، تا 107 دلار در هر بشکه نیز صعود کند. به باور تحلیلگران گلدمن‌ساکس، با توجه به عواملی مانند عرضه بالای نفت شیل آمریکا، واکنش سرمایه گذاران به بحران انرژی در سال‌2022 و تبعات سیاسی و اجتماعی نوسان قیمت بنزین در ایالات‌متحده دور از ذهن خواهد بود اگر ائتلاف اوپک‌پلاس بخواهد قیمت نفت را به بالای 100 دلار در هر بشکه برساند.

هندوستان و نفت گران تر روسی

از سویی دیگر و به گزارش رویترز، هندوستان به‌رغم افزایش بی سابقه قیمت نفت اورال روسیه، کماکان به‌عنوان خریدار اصلی نفت این کشور در ماه اوت، معرفی شد. پالایشگاه‌های این کشور در ماه گذشته اعلام کردند که تخفیف قیمت نفت اورال نسبت به برنت، بسیار کاهش یافته و آنها را واداشته‌است تا میزان خرید این گرید نفتی را برای سپتامبر کاهش دهند. تخفیف برای بارگیری نفت اورال در ماه اوت، به پنج دلار در هر بشکه کاهش یافت که پایین‌ترین تخفیف از زمان وضع تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه نفت روسیه بوده‌است. اتحادیه اروپا، گروه هفت و استرالیا در دسامبر گذشته در واکنش به تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین، سقف قیمت 60دلار در هر بشکه را برای صادرات نفت کرملین از طریق دریا تصویب کردند. افزایش قیمت نفت اورال، به دلیل تصمیم روسیه برای کاهش صادرات نفت به میزان 500‌هزار بشکه در روز در ماه اوت رقم خورد. امری که در راستای همکاری با اوپک‌پلاس برای متوازن‌کردن بازار جهانی نفت، به اجرا درآمد.

وابستگی بالای روسیه به هندوستان به‌عنوان مشتری شماره یک نفت این کشور در ماه اوت نگرانی‌هایی را درمیان شرکت‌های نفتی روسی ایجاد کرد، چراکه رشد قابل پیش‌بینی صادرات نفت از مبادی پریمورسک، اوست لوگا و نووروسیسک در سپتامبر، با ریزش تقاضای هندوستان به دلیل تعمیرات فصلی، هم زمان شد.

افزایش زیر پوستی قیمت نفت عربستان

عربستان‌سعودی پس از اعلام تمدید کاهش داوطلبانه تولید تا پایان سال‌2023، قیمت فروش نفت صادراتی خود به مشتریان آسیایی و آمریکایی را اندکی افزایش داد. به گزارش «ایسنا» شرکت دولتی آرامکوی سعودی قیمت گرید نفتی عرب‌لایت به آسیا در اکتبر را به میزان 10‌سنت افزایش داد و سه دلار و 60‌سنت در هر بشکه بالاتر از قیمت پایه منطقه‌ای تعیین کرد. هرچند این قیمت بالاترین قیمت از دسامبر گذشته است اما این افزایش، کمتر از افزایش 30 سنتی است که تحلیلگران درنظرسنجی بلومبرگ پیش‌بینی کرده‌بودند. قیمت فروش همه گریدهای نفتی آرامکو به آمریکا هم 20‌سنت در هر بشکه افزایش یافت.

این افزایش قیمت پس از آن اعلام شد که عربستان، از تصمیم خود برای تمدید کاهش داوطلبانه تولید تا دسامبر خبر داد. این کشور تولید نفت خود را در حدود 9‌میلیون بشکه در روز نگه خواهد داشت که پایین‌ترین میزان در چند سال‌اخیر است. اقدام عربستان این اطمینان را ایجاد‌کرده که بازار جهانی نفت، پایانی قوی در سال‌2023 را تجربه خواهد کرد. پس از ماه‌ها محدودیت عرضه، نفت‌برنت در روزهای اخیر به بالای مرز 90 دلار در هر بشکه صعود کرده است و بعضی از معامله‌گران منتظر صعود قیمت‌ها به کانال 100 دلار هستند.

رشد واردات نفت اژدهای زرد

از چین خبر می‌رسد با استناد به آمار گمرک، حجم واردات نفت به این کشور در ماه اوت که پالایشگاه‌ها به ذخیره‌سازی پرداخته و برای بهره مندی از سود بیشتر از محل صادرات سوخت، نرخ پالایش را بالا بردند، افزایش یافت. «ایسنا» نوشت، آمار اداره‌کل گمرک نشان‌داد چین در ماه میلادی گذشته، 8/ 52میلیون‌تن معادل 43/ 12‌میلیون بشکه در روز نفت وارد کرده‌است. بر پایه آمار گمرکی، واردات نفت به چین در ماه اوت نسبت به ژوئیه، 9/ 20درصد و نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته، 9/ 30درصد افزایش داشته‌است. واردات نفت به چین در هشت ماه نخست سال‌میلادی جاری، با 7‌/ 14درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته، به 379‌میلیون تن رسید.

واردات نفت به چین از سال‌میلادی گذشته و از زمانی‌که تقاضای داخلی برای سوخت دیگر با محدودیت‌های گسترده برای مقابله با کرونا سرکوب نمی‌شود، افزایش پیدا کرده‌است. در همین رابطه شو پنگ، تحلیلگر محصولات پالایش‌شده در شرکت مشاوره کالای جی ال سی گفت: نرخ تولید پالایشگاه‌ها به‌طور مداوم در حال افزایش بوده ضمن آنکه حاشیه سود صادرات دیزل خوب است، بنابراین صادرات بالاتر دیزل دور از ذهن نخواهد بود. با این حال، چشم‌انداز کلی اقتصاد چین به دلیل ضعف بخش املاک و کاهش مصرف داخلی که تقاضا برای سوخت را کمتر کرده، روشن نیست. لازم به ذکر است، بر اساس گزارش رویترز، داده‌های گمرک نشان می‌دهد که چین در ماه اوت، 86/ 10میلیون‌تن گاز طبیعی وارد کرده که 7/ 22‌درصد در مقایسه با 85/ 8‌میلیون‌تن در مدت مشابه سال‌گذشته، افزایش یافته‌است.

--> اخبار مرتبط