دوشنبه 5 آذر 1403

نقدینگی به 2400 هزار میلیارد تومان رسید / برای جهش تولید باید یک میلیون میلیارد تومان تأمین مالی شود

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
نقدینگی به 2400 هزار میلیارد تومان رسید / برای جهش تولید باید یک میلیون میلیارد تومان تأمین مالی شود

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی امروز در جلسه بررسی فرصت‌های استفاده از ظرفیت بازار سرمایه برای تأمین مالی بنگاه‌ها و بخش خصوصی در محل وزارت اقتصاد گفت: این جلسه بیش از 2.5 ساعت طول کشید که در خدمت فعالان بخش خصوصی و بازار سرمایه بودیم و از دیدگاه‌ها و نقطه نظرات استفاده کردیم.

* نیمی از ظرفیت تولید در کشور خالی است

وی افزود: باید با تأمین مالی بنیان اقتصاد را بالا ببریم و برای دستیابی به جایگاه مناسبی در اقتصاد بین المللی باید روش‌های مختلف توسعه و تأمین مالی را دنبال کنیم و به واسطه این که در سال‌های گذشته منابع نفت را به حساب ذخیره ارزی و صندوق توسعه ملی هدایت کردیم، بنابراین امکان سرمایه‌گذاری در کشور ما بالاست. در حال حاضر 50 درصد از ظرفیت تولید در کشور خالی است که نیاز به سرمایه‌گذاری و ارتقاء بهره‌وری دارد. از طرفی باید نرخ بیکاری را به یک نرخ مطلوب برسانیم.

دژپسند خاطرنشان کرد: بنده که به عنوان وزیر معین در چند استان سفر می‌کنم، می‌بینم رسیدن به نرخ 6 درصد بیکاری به راحتی قابل دسترس است. باید مدل‌های توسعه در کشور را متنوع کنیم و در همین دولت کنونی به تورم تک‌رقمی هم دست پیدا کردیم. بنابراین می‌توانیم با مدیریت تقاضا و استفاده از سرمایه گذاری و به کارگیری ظرفیت‌ها و پر کردن ظرفیت اسمی موجود برای رشد اقتصادی کمک کنیم.

* نقدینگی به 2400 هزار میلیارد تومان رسید

وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار داشت: گرچه تحریم‌های ظالمانه و یک طرفه صورت گرفته و روز به روز این تحریم‌ها عمق پیدا می‌کند، اما افراد با هوش در بخش خصوصی و دولت وجود دارند که این تحریم‌ها را دور می‌زنند؛ البته تحریم یک پدیده مزاحم است که شرایط خاصی ایجاد می‌کند. کرونا هم مشکلاتی ایجاد کرده است که برای کل جهان مشکلات اقتصادی ایجاد شده اما باید عزم خود را جزم کنیم تا به افزایش سرمایه گذاری و پر کردن ظرفیت اسمی شرکت‌ها بپردازیم.

وی ادامه داد: در حال حاضر حجم نقدینگی 2400 هزار میلیارد تومان شده است.

دژپسند نقدینگی کشور را به اقیانوسی تشبیه کرد و گفت: بنگاه‌ها از این سیل نقدینگی به نحو مناسب استفاده کنند، گرچه به صورت سنتی تأمین مالی از طریق بانک انجام می‌شود و بانک‌ها در سال گذشته 975 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردند که اگر بگوییم 70 درصد از این تسهیلات تمدید اعتبار و جایگزینی تسهیلات قبلی بوده و فقط 30 درصد هم فقط تسهیلات جدید باشد باز هم 300 هزار میلیارد تومان وام به بنگاه‌های تولیدی پرداخت شده است. هم چنین از طریق بازار سرمایه 275 هزار میلیارد تومان تأمین مالی شرکت‌ها صورت گرفت.

* فعالان اقتصادی از استقبال مردم به بازار سرمایه استفاده کنند

وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار داشت: تأمین مالی از طریق بازار سرمایه هم برای شرکت‌های خصوصی، هم نهادهای عمومی و هم برای دولت از طریق انتشار اوراق بوده است. برای جهش تولید باید گام‌های گسترده و متنوع برداریم.

وی گفت: گرچه برخی فعالان اقتصادی گفته‌اند نهر بازار سرمایه کوچک است و اکنون زیر فشار سیل نقدینگی قرار دارد، اما در هفته گذشته عرضه اولیه یک شرکت انجام شد که برای اولین بار 2 میلیون و 370 هزار نفر سهام این شرکت را خریداری کردند و این عدد بسیار مهمی است و باید هم فعالان اقتصادی از این استقبال مردم استفاده کنند و هم شرکت‌ها از طریق مشاوره‌های سرمایه‌گذاری، بازار سرمایه را عمیق کنند و پس اندازهای خرد مردم که به بازار سرمایه سرازیر می‌شود را قدر بدانند.

دژپسند اضافه کرد: گرچه بازار سرمایه ریسک دارد اما باید به این بازار عمق ببخشیم و بازار سرمایه برای تأمین مالی قابلیت خود را تقویت کند و ظرفیت تأمین مالی از طریق بازار سرمایه وجود دارد و بازار پول و سرمایه رقیب نیستند بلکه مکمل یکدیگر هستند. باید تقسیم کار صورت گیرد. اگر بخواهیم رشد مقبول صورت گیرد باید حداقل 1000 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در کشور صورت گیرد و شرکت‌ها باید بتوانند از دریای خروشان نقدینگی منافع خودشان را به دست آورند و از حضور مردم در بازار استفاده کنیم.

* هیئت پذیرش بورس منعطف و تخصصی‌تر شده است

وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: امسال با آزاد سازی سهام عدالت ظرفیت جدیدی در بورس ایجاد می‌شود و 400 هزار میلیارد تومان به ارزش بازار سرمایه اضافه می‌شود، هم چنین عرضه صندوق‌های قابل معامله بورسی، عرضه شرکت‌های عمومی و دولتی و عرضه اولیه بخش خصوصی در بورس ادامه پیدا می‌کند و بخش خصوصی برای هزینه‌های ثابت و نیز تأمین سرمایه در گردش از بازار سرمایه استفاده کنند.

دژپسند گفت: برخی شرکت‌ها از ترس مرگ به خودکشی روی می‌آورند و می‌گویند فرایند پذیرش در بورس طولانی است بنابراین به بورس نمی‌رویم. اگر در مدیریت بورس کاستی وجود دارد آن را اصلاح می‌کنیم و شرکت‌ها برای پذیرش در بورس تقاضا بدهند، اگر مشکلی در این زمینه وجود دارد سعی می‌کنیم رفع شود. امروز آمادگی خوبی در فعالان بخش خصوصی دیدم و همه این افراد این جلسه به جز چند شرکت بزرگ آماده بودند که درخواست خود را برای پذیرش در بورس بدهند و باید این خواسته از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل شود.

وی این را هم گفت که هیأت پذیرش بورس را منعطف و تخصصی کرده‌ایم. جلسات هیأت پذیرش از دو هفته یک بار به هفته‌ای یکبار اضافه شده و هیأت پذیرش فعال شده است. اگر درخواست شرکت‌ها به سازمان بورس ارائه شود، با دقت و به سرعت رسیدگی می‌شود.

* برای جهش تولید به هزار هزار میلیارد تومان تامین مالی نیاز داریم

وزیر امور اقتصادی و دارایی هم چنین با بیان این که سپرده‌های خرد مردم به بورس آمده است، گفت: برای حفظ دارایی این سپرده‌های مردمی باید مراقبت کنیم، البته مردم باید در انتخاب سهام دقت کنند. ما نمی‌توانیم ریسک را از بازار سرمایه حذف کنیم، اما می‌توان ریسک را مدیریت کرد.

دژپسند افزود: مدیرعامل یک هلدینگ در این جلسه در حضور من که وزیر اقتصاد و مأمور گرفتن مالیات هستم اعلام کرد پارسال 400 درصد سود کرده‌ام و من به او احسنت و دست مریزاد می‌گویم، باید فعالیت اقتصادی سود معقول داشته باشد. مثلا شرکتی که صادراتی بوده و کالای خود را صادر کرده است، چون نرخ ارز جهش داشته، بنابراین سود حاصل شده افزایش یافته است و من به عنوان وزیر اقتصاد خرسند می‌شوم که بنگاه‌های خصوصی سودآور باشند.

وی هم چنین با اشاره به لزوم مدرن سازی فناوری و توسعه گفت: باید در بازار بین المللی سود ببریم، بخش خصوصی نشان داده هوش و ذکاوت بالایی دارد. باید از این فرصت استفاده کند و متناسب با آن در حال حاضر حجم و ارزش بازار سرمایه به حجم کل نقدینگی جامعه رسیده است. سازمان بورس از فعالیت اجرایی و تولی‌گری باید به سمت نظارت برود و به تناسب توسعه بازار باید تقویت شود، ابزارهای بورسی متنوع شوند.

وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: هر چه سازمان بورس قوی‌تر باشد ما می‌توانیم برای تأمین مالی 1000 هزار میلیارد تومان که لازمه جهش تولید است به بازار سرمایه مراجعه کنیم.

* نقدینگی از طریق عمق دادن به بازار سرمایه قابل جمع آوری است

به گفته دژپسند امسال عرضه اولیه سهام شستا، صبا تأمین، در بورس انجام شد. هم چنین اولین صندوق واسطه گری مالی امروز پذیره نویسی می‌شود که پیش بینی می‌شود 17 هزار میلیارد تومان نقدینگی جمع آوری شود، گرچه ارزش این صندوق 23 هزار و 700 میلیارد تومان است، اما با تخفیف 20 تا 30 درصدی به مبلغ 17 هزار میلیارد تومان به مردم عرضه می‌شود.

وی ادامه داد: برای پذیرش شرکت‌ها در بورس به کارها سرعت می‌دهیم و فعالان بخش خصوصی نگران فشار به مسؤولان دولتی نباشند. تقاضای خود را برای پذیرش به سازمان بورس بفرستید. اگر نیرو کم داشتیم، جذب نیرو می‌کنیم و آدم‌های با سواد را جذب می‌کنیم تا جهشی در کار پذیرش شرکت‌ها صورت بگیرد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار داشت: از رئیس سازمان بورس می‌خواهم این جلسه را در 14 مرداد ماه که روز پذیرش مشروطه است دوباره برگزار کند تا ببینیم مصوبات این جلسه چقدر اجرا شده و چه مشکلاتی وجود دارد.

دژپسند با اشاره به صحبت‌های یک فعال اقتصادی در جلسه گفت: نهر سرریز نقدینگی باید پهن شود و از طریق عمق دادن به بازار سرمایه می‌توانیم نقدینگی بازار را جمع کنیم.

انتهای پیام /

بانک‌ها بازار سرمایه اقتصاد تسهیلات