نقش رسانه ملی در فرهنگسازی عفاف و حجاب را نباید نادیده گرفت / القای تفکر محدودیتآفرین بودن حجاب از کجا آب میخورد؟!
خلاف تبلیغات منفی که این روزها شدت نیز یافته، حجاب و پوشش مناسب نه تنها مانع رشد و پیشرفت بانوی محجبه نیست بلکه تجربه نشان داده زنان محجبه با موفقیتهای بیشتری در عرصههای مختلف اجتماعی نقش آفرینی میکنند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، صرف نظر از طرح مباحث فلسفی حجاب و چرایی وجوب آن، همواره عده ای در مقابل قوانین وضع شده از جمله آیات قرآن و دستورات دین ایستادگی کرده اند و با طرح شبهه درصدد خودفریبی و دیگر فریبی برآمده اند که موضوع حجاب و عفاف نیز از این قائده مستثنی نیست.
صراحت آیات قرآن و دستورات رسول اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) درباره حجاب و پوشش، حجت را بر همگان تمام کرده با این حال عده ای متمدن نما که عریانی را نماد فرهنگ و مدرنیته شدن می دانند و صد البته از این طریق امرار معاش هم می کنند، درباره چرایی حجاب سفسطه پردازی می کنند که البته با وجود چنین افرادی، طی سالهای اخیر هیچ گونه اقدام جدی در راستای ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و برخورد با هنجار شکنان در کشور صورت نگرفته است.
سکوت در برابر بد حجابی و حتی حمایت های جانبی از افراد بد حجاب، انفعال مسئولان فرهنگی کشور و متولیان امر، عادی سازی روابط زن و مرد، عدم حمایت جدی از فعالین عرصه عفاف و حجاب در کنار واکنش منفعلانه در برابر تفکر خصوصی بودن مساله حجاب سبب نیمه برهنگی عده ای شده درحالی که به فرموده شهید مطهری (ره) اگر برهنگی، تمدن است، پس حیوانات متمدن ترین هستند.
با توجه به افزایش روزافزون موارد بی حجابی و ترویج فرهنگ برهنگی در جامعه و همچنین با لحاظ پیامدهای منفی این موضوع که به طور محسوس در جامعه دیده می شود، مسئولان فرهنگی کشور باید ضمن انجام اقدامات فرهنگی در خصوص حجاب و عفاف، با حرمت شکنان این میراث فاطمی (س) قاطعانه برخورد کنند تا بیش از این شاهد الگوسازی های غلط برای دختران عفیف نوجوان و جوان ایرانی نباشیم.
وضع امروز بدحجابی ناشی از عدم انجام کار فرهنگی و عدم برخورد قاطع است / همه امور با انجام کار فرهنگی اصلاح نخواهد شد
محمد رضا مرندی در گفتگو با خبرنگار مرصاد اظهار داشت: موضوع عفاف و حجاب در کشور ما رها شده، نه کار فرهنگی در این خصوص انجام می شود و نه با بی حجابی برخورد قانونی صورت می گیرد.
وی افزود: همچنین دسته ای سو تفاهم و سو برداشت در رابطه با مساله حجاب وجود دارد که برخی دانسته و برخی ندانسته آن را مطرح می کنند مثلا عنوان می کنند که حجاب مساله ای شخصی است، برهمین مبنا اگر به افراد بی حجاب تذکر داده شود، عنوان می کنند که به شما ارتباطی ندارد و این موضوعی خصوصی است، در واقع تصور می کنند در مساله خصوصی آنها ورود کرده ایم که چنین پاسخی می دهند.
این کارشناس سیاسی با اشاره به انجام برخی کارهای فرهنگی محدود درباره حجاب و عفاف طی مدت اخیر، تصریح کرد: بیش از 30 سال است که در جامعه ما در رابطه با خصوصی یا عمومی بودن حجاب شبهه وجود دارد، اما به آن پاسخی داده نشده درحالی که پاسخی ساده دارد.
مرندی تصریح کرد: هنگامی که در ماه رمضان روزه خواری می شود و به افراد روزه خوار تذکر داده می شود، عنوان می کنند روزه خواری چه ارتباطی به شما دارد، درحالی که در حریم عمومی باید قوانین عمومی رعایت شود هرچند که حریم خصوصی افراد به دیگران ارتباطی ندارد، چه اینکه در حریم خصوصی بی حجابی هم خلاف است اما حکومت به آن وارد نمی شود و به دیگران ربطی ندارد.
وی عنوان کرد: عدم رعایت حجاب در کوچه و خیابان مساله ای خصوصی نیست که عده ای هرچه می خواهند می پوشند و هرکاری می خواهند انجام می دهند بعد عنوان می کنند به کسی ربطی ندارد بنابراین باید در این خصوص کار فرهنگی صورت گیرد و اطلاع رسانی شود، مثل شرایط کرونا که اگر افراد ماسک نزنند و آن را مساله ای شخصی عنوان کنند، سبب سرایت بیماری به دیگران می شود.
استاد دانشگاه شهید بهشتی با تاکید بر اینکه باید فرهنگ سازی شود که حجاب مساله ای شخصی نیست، تصریح کرد: عده ای عنوان می کنند که باید در مقوله بی حجابی کار فرهنگی صورت گیرد و نباید اقدام سلبی و قانونی انجام شود که البته چنین سخنی درست نیست.
مرندی خاطرنشان کرد: با وجود گذشت 40 سال از انقلاب، حداقل طی20 سال اخیر فیلم یا برنامه ای درباره حجاب یا پاسخ به شبهات حجاب ساخته نشده البته طی یکی دو سال اخیر اقداماتی محدود انجام گرفته اما مجموعا هنوز کار فرهنگی در این زمینه صورت نگرفته است.
برخی فیلم های ساخته شده توسط صدا و سیما مروج بیحجابی است
وی افزود: متاسفانه برخی فیلم های ساخته شده توسط صدا و سیما درست ترویج بی حجابی و بدحجابی و خلاف عفاف است و روابط آزاد زن و مرد را تشویق می کند، به طور مثال افراد از الفاظ جانم و قربانت استفاده می کنند، حتی در تبلیغات بازرگانی هم در مواردی مردان پوشش نامناسبی دارند و در آن تبلیغات پوشش و موی غربی ها دیده می شود، اگرچه حجاب مختص زنان است اما پوشش بین زنان و مردان مشترک است.
مرندی گفت: در خصوص ترویج عفاف و حجاب نه تنها صدا و سیما کار مثبتی انجام نداده بلکه کارهایش منفی بوده، به گونه ای که شاهد انجام اقدامات ناشایستی در فیلم ها حتی در تولیدات مذهبی نظیر بوسیدن پسر بچه 10 ساله توسط بازیگران زن هستیم و دوستی میان دختر و پسر عادی نشان داده می شود، درحالی که بر اساس آیه قرآن نباید از جنس مخالف دوستی بگیریم.
استاد دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: افرادی که در ستاد امر به معروف و نهی از منکر فعال هستند، اجازه ندارند در خیابان به افراد بدحجاب تذکر و کار فرهنگی انجام دهند زیرا با هجوم و بد اخلاقی افراد بی حجاب مواجه می شوند، حتی مردم هم از این افراد حمایت می کنند زیرا در این خصوص فرهنگ سازی صورت نگرفته و حداقل طی 10 سال اخیر مساله عفاف و حجاب رها شده است.
مرندی تصریح کرد: قبلا افراد بسیاری در قالب همیار پلیس، خودروهایی که هنجارها را رعایت نمی کردند، گزارش می دادند اما پلیس افراد خاطی را جریمه نکرد در حالی که پلیس با جریمه کردن این افراد می توانست تا حد زیادی آنها را مهار کند.
کارشناس مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: هر کشوری قانون و ضوابط خود را دارد اما به طور مداوم درباره رعایت قوانین حجاب، سهل انگاری شده تا جایی که اکنون در دانشگاه ها نمی توان با دانشجوها و در خیابان ها نمی توان با زنان با پوشش نامناسب طرف شد، پسر و دختر در خیابان همدیگر را می بوسند اما نمی توان به آنها چیزی گفت.
مرندی اذعان کرد: مشکل این است برای مردم فرهنگ سازی نشده که حریم خصوصی با حریم عمومی متفاوت است و حجاب به حریم مشترک مربوط می شود و البته افراد در زندگی خصوصی خود می توانند پوشش مورد نظر خود را انتخاب کنند.
وی افزود: اکنون یک تلقی غلطی وجود دارد مبنی بر اینکه افراد تصور می کنند حجاب به زندگی خصوصی آنها مربوط می شود، اما این تلقی غلط را اصلاح نکرده ایم درحالی که پوشش و حجاب در زمانی که بیرون از منزل هستیم، به زندگی عمومی مربوط می شود، اگرچه در درون خانه به زندگی خصوصی افراد مربوط می شود.
استاد دانشگاه شهید بهشتی گفت: حدود ده سال پیش، از سوی دفتر نهاد رهبری در دانشگاه کتابی درباره ضوابط پوشش در دانشگاه های دنیا از جمله کشورهای اروپایی و آمریکا منتشر شد که این قوانین در دانشگاه های ایران اجرا نمی شود حتی بر اساس آن قواعد دانشجو نباید لباس آستین کوتاه بپوشد، زنان نباید لاک بزنند، آرایش غلیظ ممنوع است و رنگ موهای آنها نباید غیر متعارف باشد، همچنین سبیل دانشجو نباید از دو سانتی متر بلندتر باشد در حالی که اگر در ایران چنین مواردی عنوان شود، مورد تمسخر واقع خواهیم شد.
اکنون افراد متدین تحت فشار و غیرمتدینها کاملاً آزاد هستند
مرندی خاطرنشان کرد: نتیجه عدم انجام کار فرهنگی درخصوص حجاب، رهاشدگی آن است تا جایی که اکنون افراد متدین تحت فشار و غیر متدین ها کاملا آزاد هستند.
وی افزود: با لحاظ این فرضیه که کار فرهنگی انجام شده، همه امور با انجام کار فرهنگی اصلاح نخواهد شد چه اینکه مشکل گرانفروشی و تخلفات رانندگی با تذکر حل نخواهد شد، در واقع امور کشور را نمی توان تنها با انجام کار فرهنگی اصلاح کرد بلکه باید برخورد قانونی هم صورت گیرد.
کارشناس مسائل سیاسی گفت: به طور مثال تا حدود ده سال پیش بستن کمربند ایمنی جریمه نداشت، بلکه پلیس توصیه می کرد افراد از کمربند ایمنی استفاده کنند اما جریمه ای لحاظ نمی شد، در نتیجه کسی هم از کمربند ایمنی استفاده نمی کرد اما از زمانی که به این موضوع جریمه تعلق گرفته همه از کمربند ایمنی استفاده می کنند.
مرندی با تاکید بر اینکه همه اقدامات با کار فرهنگی انجام نمی شود، تصریح کرد: پلیس به افرادی که از چراغ قرمز عبور می کنند، تنها تذکر نمی دهد زیرا اگر اعمال جریمه صورت نگیرد، عده فراوانی از چراغ قرمز عبور خواهند کرد همچنین علت اینکه افراد موتور سیکلت سوار، از چراغ قرمز عبور می کنند، عدم بازدارندگی کافی قوانین برای آنها است پس باید ضابطه و قانون مربوطه اجرا شود.
وی با بیان اینکه عده فراوانی هستند که می دانند کارشان غلط است اما آن کار را انجام می دهند، افزود: بر اساس مبانی علمی، سخن افرادی که عنوان می کنند در راستای حجاب تنها باید کار فرهنگی صورت گیرد و باید از انجام کار سلبی پرهیز شود، غلط است، این افراد عنوان می کنند علت اینکه کار بدحجابی به اینجا رسیده انجام برخوردهای تند است، درحالی که علت آن عدم انجام برخورد قاطع است البته برخوردهایی که از حدود قانونی هم فراتر است، تایید نمی کنم اما بی عملی کنونی نیروی انتظامی و دستگاه های مربوطه را هم تایید نمی کنم بلکه همین اقدامات سبب گسترش بی حجابی شده است.
ایده ممانعت پوشش اسلامی از رشد و بالندگی منسوخ است / همگی موظف به رعایت حقوق یکدیگر هستیم
غلامرضا منتظری در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز اظهار داشت: هر جامعهای بر مبنای سلسله باورها و ارزشها زندگی می کند، در واقع آنچه به زندگی انسانها جهت می دهد و زندگی را متعالی می کند فرهنگ جامعه است که شامل باورها و ارزشها می شود.
وی با بیان اینکه ما وظیفه داریم در همان مسیری حرکت کنیم که در فرهنگ ایرانی - اسلامی ما تعریف شده، افزود: تجربه جهانی نشان داده مکاتبی که ساخته دست انسان ها است، بر خلاف مکاتب ابراهیمی که بر مبنای وحدانیت انسانها را به سوی خوشبختی و سعادت دعوت میکند، سعادت بخش نیست.
منتظری تصریح کرد: باور ما بر این است که در میان ادیان ابراهیمی، کامل ترین و جامع ترین نسخه سعادت بخش زندگی در دین اسلام وجود دارد.
وی عنوان کرد: در دین اسلام سلسله ارزشهایی موجود است که بخشی از آن بر اساس ارزشها و باورها، بخشی در قالب احکام و بخشی در قالب اخلاق تعریف شده و هرکدام دارای نقش خاصی است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: حوزه ارزشها و باورها، اندیشه انسان را شکل می دهد، حوزه احکام مرزهای حلال و حرام را تعریف می کند و حوزه اخلاق همان حوزه رفتار اجتماعی است که مشخص می کند در مواجهه با انسانها چه مسیولیتهای اخلاقی داریم.
توجه به فرهنگ پوشش از اصول اخلاقی مورد توجه در دین است
منتظری خاطرنشان کرد: یکی از اصول اخلاقی و ارزشی که در دین بسیار مورد تاکید قرار گرفته، توجه به فرهنگ لباس و پوشش است، در واقع در تعالیم دینی انسانها بر اساس شخصیت خود از لباس و پوشش استفاده می کنند.
وی افزود: پایبندی به اصول و ارزشهای تعریف شده در فرهنگ ما سبب می شود جامعه از نظر معنوی به اهداف مورد نظر دست یابد، در حالی که اگر به حوزه ارزشها کم توجهی کنیم دچار خسران معنوی خواهیم شد.
منتظری گفت: تجربه هم نشان داده پوشش مناسب و شایسته مانع رشد و شکوفایی استعدادها نیست برخلاف تبلیغات ناصحیحی که در این راستا شکل می گیرد مبنی بر اینکه با الهام از الگوهای غربی می خواهند به جامعه چنین پیامی بدهند که اگر خواستار رشد هستید باید از ارزشهای اخلاقی که در فرهنگ پوشش و لباس مطرح است، فاصله بگیرید در حالی که این ایده مسموم است و انسان را به سمت انحطاط دعوت می کند.
منتظری تصریح کرد: همه ما وظیفه داریم در جامعه ای که زندگی می کنیم به حقوق یکدیگر احترام بگذاریم و اسباب رشد و بالندگی همدیگر را فراهم کنیم و البته در این صورت برای لباس شرایطی تعریف می شود که هم مانع فعالیت شخص نشود و هم اسباب گناه دیگران را فراهم نکند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: ما نباید تحت تاثیر تبلیغات دشمنان، مخالفان و افراد ناآگاه قرار بگیریم زیرا آنها تلاش می کنند ذهن نسل جوان ما را دچار انحراف کنند.
منتظری خاطرنشان کرد: در چنین مواردی شایسته است با مشاورین متخصص و توانمند در حوزه دین و نیز چهره ها و اساتید در حوزه مباحث اخلاقی که دارای علم و تجربه هستند درباره مسائلی از جمله پوشش به بهترین انتخاب دست بزنیم.
وی عنوان کرد: بسیاری از زنان در میادین مختلف ورزشی، هنری، علمی، فناوری، تکنولوژی، پزشکی، بهداشت و درمان و حتی مناسب سیاسی و اجتماعی نظیر مجلس و دولت حضور پیدا کرده اند و پوشش اسلامی را هم رعایت کرده اند، در واقع این ایده که پوشش اسلامی مانع رشد و بالندگی قلمداد شود، منسوخ شده است.
منتظری تصریح کرد: صاحب نظران بر این باور هستند که یک مرد و زن در جامعه باید دارای عزت و کرامت باشد زیرا هرچه با شناخت عمیق و از روی آگاهی و نه تقلید به این اصول پایبند باشیم، در دوراهی ها دچار تردید نخواهیم شد.
وی افزود: خانواده های محترم وظیفه سنگینی دارند و به ویژه از دوران کودکی و نوجوانی باید در رابطه با بایسته های فرهنگ لباس، روانشناسی رنگ ها و پوشش گفتگوهای خوبی با فرزندانشان داشته باشند تا دخترانی که از دوره دبیرستان به دوره دانشجویی می رسند، با بصیرت بیشتری در این مسیر گام بردارند.
به گزارش مرصادنیوز، اوضاع جامعه از نظر عدم پایبندی به عفاف و حجاب به گونه ای شده که نیازمند اقدام عاجل فرهنگی و همچنین برخورد قاطع با هنجار شکنان است که امیدواریم به زودی شاهد تحقق این حقوق عمومی باشیم.
انتهای پیام /