شنبه 29 دی 1403

نقطه روشن در بازار خاکستری صنعت خودرو درجهان

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، درحالی که فروش جهانی خودروهای جدید در 2023 ثابت خواهد ماند و نشانه‌های رکود کاملا روشن است، چشم‌انداز رشد 25 درصدی فروش خودروهای برقی (EV) تنها نقطه روشن در تیرگی های بازار خواهد بود. البته رشد بازار خودروهای برقی به حمایت و طرح‌های تشویقی دولت‌ها بستگی دارد و از جمله اقدامات ضروری تمرکز بر زیرساخت های شبکه‌های شارژ است که درحال حاضر برای پاسخگویی به نیاز بازار کافی نیستند.

با برداشته شدن محدودیت سرعت توسط قانون‌گذاران سازمان ملل، خودروهای خودران جهشی به جلو خواهند داشت. براساس این گزارش، تنش های ژئوپلیتیک، تغییرات آب وهوایی و اعتراضات عمومی، انسداد‌های بیشتری در زنجیره تامین ایجاد خواهند کرد. از طرف دیگر، فشارهای تورمی مداوم، ناشی از اختلالات زنجیره تامین و جنگ روسیه و اوکراین، به تورم جهانی که در بالاترین سطح خود از دهه 1990 قرار دارد، دامن خواهد زد. اگر تورم بسیار بالاتر از افزایش دستمزدها افزایش یابد، می‌تواند به ناآرامی های اجتماعی دامن بزند. در یک سناریوی افراطی، اعتراضات می‌تواند کارگران در اقتصادهای بزرگ و شاغل در شرکت های تولیدی بزرگ را به سمت هماهنگی برای اعتصابات که خواستار دستمزدهای بالاتر مطابق با تورم هستند، سوق دهد. چنین تحرکاتی می‌تواند بنادر، خدمات حمل ونقل و راه آهن را فلج و مشکلات زنجیره تامین را تشدید کند.

فروش خودرو خاموش می‌ماند رشد فروش خودروهای جدید در 2023، به‌ویژه در اروپا و آمریکا، متوقف خواهد شد. انتظار می رود فروش جهانی خودروهای جدید به تنها 9/ 0 درصد افزایش در سطح جهانی محدود بماند. این موضوع می‌تواند به دلیل کاهش هزینه‌های مصرف کننده، افزایش قیمت کالاها و تعطیلی تولید ناشی از اختلال های زنجیره تامین باشد. پس از کاهش فروش در 2022، چشم انداز فروش خودروهای جدید در 2023 خبر از افزایش بسیار اندکی می‌دهد که علت آن رشد بازار در آسیا، خاورمیانه، آفریقا و آمریکای لاتین است. فروش جهانی خودروهای جدید در 2023، 79 میلیون دستگاه پیش بینی شده که همچنان نسبت به 88 میلیون دستگاه قبل از همه گیری کمتر است. با‌این‌حال، پیش بینی واحد اطلاعات اکونومیست ممکن است به علت بحران هایی از جمله تشدید جنگ روسیه و اوکراین، کمبود احتمالی انرژی در اروپا و احتمال سقوط اقتصاد جهانی به رکود، محقق نشود و رکورد ضعیف تری در صنعت به ثبت برسد.

تجدید ساختار یارانه خودروهای برقی فروش خودروهای برقی تنها نقطه درخشان مورد انتظار در 2023 اعلام شده است، که تخمین زده می‌شود با رشد 25 درصدی سالانه به 8/ 10 میلیون دستگاه برسد. دولت‌ها با نوآوری در سیاست‌های تشویقی و تخصیص یارانه‌های متفاوت به خودروهای برقی در تلاش هستند تا فروش وسایل نقلیه سبز را با قیمت معقول گسترش دهند. ایالات متحده از یکم ژانویه 2023 اعتبار مالیاتی 7500 دلاری برای خودروهای برقی را در محل فروش ارائه خواهد کرد، اما خودروها تنها در صورتی مشمول چنین تخفیف مالیاتی خواهند شد که از معیارهای سختگیرانه، همچون مونتاژ نهایی در آمریکای شمالی، نمره قبولی داشته باشند. ایالات متحده همچنین سقف 200هزار خودرو برای هر سازنده را حذف خواهد کرد و به این ترتیب تسلا به شرکت های جنرال موتورز و تویوتا (که داخل کشور تولید دارند) اجازه می‌دهد از یارانه‌ها بهره مند شوند. هدف این طرح تشویق سرمایه گذاری در تولید داخلی و محدود کردن هزینه‌های دولتی است.

در آن‌سوی دریاها، چین معافیت های مالیاتی و یارانه‌ها برای خریداران وسایل نقلیه با انرژی جدید (NEVs) را تا پایان 2023 تمدید کرده است. دولت فرانسه نیز درحال طراحی برنامه ای لیزینگی برای خودروهای برقی است تا خرید را برای خانوارهای کم درآمد مقرون‌به‌صرفه تر کند. در مقابل گفته می‌شود آلمان از ابتدای 2023، مشوق های خودروهای برقی موجود برای خودروهای برقی باتری (بسته به محدوده قیمت) را کاهش خواهد داد و یارانه خودروهای هیبریدی را حذف خواهد کرد. نروژ نیز معافیت های مالیاتی برای خودروهای برقی گران‌قیمت را از آغاز ژانویه 2023 حذف خواهد کرد.

گسترش جایگاه‌های شارژ خودرو رشد تصاعدی فروش خودروهای برقی مشکلاتی را در شبکه‌های شارژ مجدد ایجاد کرده است که دولت‌ها باید در 2023 به آن رسیدگی کنند. برای نمونه در چین پیش بینی می‌شود تعداد خودروهای برقی فعال در جاده‌ها تا 2024 دوبرابر شود و به حدود 20 میلیون دستگاه برسد، اما صف های طولانی در جایگاه‌های شارژ سد راه مردم شده است. دولت چین قصد دارد به عنوان بخشی از چهاردهمین برنامه پنج ساله خود (25-2021)، تا پایان 2023 ایستگاه‌های شارژ را در تمام بزرگراه‌های استان‌ها مستقر کند. با وجود تمام مشوق های دولتی، انتظار می رود مساله شارژ در 2023 کماکان چالش برانگیز باشد. از جمله مسائل حل‌نشده، عدم وضع استانداردهای یکنواخت برای باتری هاست که یافتن نقاط شارژ مناسب و دسترسی به ایستگاه‌ها را آسان تر کند. بازیافت باتری هایی که به پایان عمر خود رسیده اند نیز با مشکلاتی مواجه است.

مشکلات تمام‌نشدنی زنجیره خودرو گرچه کاهش تقاضا باعث بهبود نسبی انسداد زنجیره تامین شده است، اما پیش بینی می‌شود در 2023 نیز مشکلات زنجیره تامین زنجیری بر پای تولید باشد. کمبود عرضه نیمه‌هادی ها ادامه دار خواهد ماند و احتمال دارد ظرفیت های جدید تولید تا 2024 به بهره برداری نرسد. از طرف دیگر، تشدید تنش ها میان تایوان و چین ممکن است به دردسر جدیدی بر سر راه صنعت بدل شود و خودروسازان را در دستیابی به فلزاتی مانند نیکل، کبالت، فولاد و آلومینیوم با چالش مواجه کند. کمبود فلزات، مونتاژ باتری خودروهای برقی را دشوارتر خواهد کرد. درحال حاضر بیم آن می رود که عرضه لیتیوم، عنصر اساسی ساخت باتری، تحت تاثیر ادامه سیاست‌های کووید صفر در چین، بزرگ‌ترین پالایشگاه لیتیوم جهان، نیز دچار مشکل شود. بدیهی است که کماکان بزرگ‌ترین چالش عرضه اروپا، بحران انرژی خواهد بود. به همین سبب برخی از خودروسازان و قطعه سازان مجبور به کاهش تولید در راستای کاهش هزینه‌های انرژی هستند. آنها همچنین ممکن است مجبور شوند برای زمان بندی های قطعی برق آماده شوند. با توجه به زنجیره‌های تامین درهم تنیده، تاثیر قطعی احتمالی برق در سراسر صنعت خودرو پخش خواهد شد.

خودروهای خودران در راه هستند انتظار می رود بخش خودروهای خودران در 2023 جهشی تاریخی را تجربه کند، چراکه خودروهای سطح سه به جاده‌ها می آیند و خودروهای سطح چهار تحت آزمایش قرار خواهند گرفت. مرسدس بنز (آلمان) در 2023 سیستم رانندگی سطح سه را در کالیفرنیا و نوادا در آمریکا عرضه خواهد کرد. فناوری سطح سه که BMW مدت‌ها انتظارش را می کشید در سدان سری 7 به بازار عرضه خواهد شد. انتظار می رود سه خودروساز آمریکایی: تسلا، جنرال موتورز و لوسید و همچنین هیوندای و کیا کره جنوبی و پولستار سوئد، نیز خودروهای سطح سه را در 2023 روانه بازار کنند. در سطح سه خودرانی، بسیاری از وظایف راننده با قطعات الکترونیک صورت می پذیرد، با این حال حضور راننده همچنان نیاز خواهد بود تا در صورت لزوم دخالت کند. در این سطح از خودرانی به راننده هشدار های لازم داده خواهد شد تا در شرایط بحرانی کنترل کامل داشته باشد.

در سطح سه، کنترل میزان سوخت، ترمزها و هدایت به صورت الکترونیکی کنترل می‌شود و خودرو به‌طور خودکار می‌تواند خط رانندگی را تغییر دهد و در ترافیک توقف کند. این سطح از خودرانی مناسب مسیرهایی فاقد عابرین پیاده، خودروهای پارک شده و دیگر موانع است. با توجه به این نکته که سطح پنج نشان‌دهنده استقلال کامل است، جهش به سطح سه گام مهمی است. چنین پیشرفتی خودروها را از فناوری هایی که صرفا برای کمک راننده هستند، به سوی استقلالی هدایت می‌کند که نیازی به توجه تمام وقت راننده نداشته باشد. این پیشرفت‌ها با اصلاح مقررات سازمان ملل برای افزایش محدودیت سرعت برای وسایل نقلیه سطح سه از 60 کیلومتر تا 130 کیلومتر در ساعت از ابتدای 2023 همراه خواهد شد.

درباره سطح چهار، آلمان در حال برنامه ریزی برای شروع پروژه رانندگی خودران در 2023 با استفاده از وسایل نقلیه تولید شده توسط دو شرکت موبایل آی اسرائیل و نیوی چین است. گسترش روبوتاکسی سطح چهار نیز در 2023 در آمریکا سرعت خواهد گرفت. شرکت موشنال روبوتاکسی در آمریکا راه‌اندازی خواهد شد و کروز نیز عرضه خود را در دبی گسترش خواهد داد. همچنین انتظار می رود تسلا از روبوتاکسی خود در سال 2023 رونمایی کند. خودروهای سطح چهار تنها در مناطقی که به دقت کنترل می‌شوند، با اپراتورهای آماده به کار برای مقابله با شرایط اضطراری کار خواهند کرد. درحال حاضر بالاترین سطح رانندگی خودران سطح چهار است. تعریفی که اداره ملی ایمنی ترافیک بزرگراه آمریکا (NHTSA) برای رانندگی کاملا خودکار دارد در این جمله خلاصه شده است: بخش الکترونیک خودرو تمام کارکردهای رانندگی و مشاهده مسیر را بر عهده خواهد گرفت.

جهان در انتظار بلوای اتحادیه کارگری: در میان تورم بالا و رکود اقتصادی احتمالی، سه غول خودروساز دیترویتی یعنی جنرال موتورز، فورد و استلانتیس در آمریکای شمالی (که قبلا فیات کرایسلر اتوموبیلز بود)، باید برای تنظیم قرارداد چهار ساله برای 150هزار کارگر معمولی با نمایندگی اتحادیه کارگری خودروسازی (UAW) مذاکره کنند. در زمانی که کارگران آمریکا در میان تورم در تامین هزینه‌های زندگی دچار مشکل هستند، این کار آسان نخواهد بود. جنرال موتورز امیدوار است از اعتصابی مشابه اعتصاب 2019، که سبب شد حدود 3 میلیارد دلار درآمد از دست بدهد، جلوگیری کند.

فناوری باتری: کوانتوم اسکیپ، شرکت سازنده باتری مستقر در آمریکا و تامین کننده باتری فولکس واگن (آلمان)، آزمایش سلول های باتری جامد 24 لایه را در 2023 آغاز خواهد کرد، که جایگزین سلول های 16 لایه ای که در حال حاضر استفاده می‌شود خواهد شد. باتری حالت جامد نسبت به باتری لیتیوم یون پلیمری دارای چندین مزیت از جمله چگالی انرژی بالاتر است که به باتری خودروهای برقی امکان می‌دهد برد بالاتری داشته باشد. شرکت ریماک، استارت‌آپ فعال حوزه خودروی برقی کرواسی، نیز درحال تلاش برای بهبود چگالی انرژی خودروهای خود از طریق یک ماژول باتری جدید است که از سلول های استوانه ای با قطر بیش از 46 میلی متری استفاده می‌کند.

دانلود با کیفیت