هشدار رسانههای اسرائیلی درباره پیششرطهای هستهای عربستان
اقتصادنیوز: برخی رسانههای اسرائیلی درباره مسابقه تسلیحاتی در منطقه خاورمیانه در صورت عادیسازی روابط با اسرائیل به عربستان هشدار دادند.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، به نقل از سایت خبری «پرسبی»، برخی رسانههای اسرائیلی اعلام کردند، از زمان آغاز حرکت قطار عادیسازی (روابط با اسرائیل) در سال 2020، چند کشور عربی ابتدا امارات و پس از آن به ترتیب بحرین، مراکش و سودان به سمت آن رفتند تا نوبت به عربستان رسید و به دلیل برخی شروط مطرح شده توسط ریاض برای عادیسازی که تشکیل کشور فلسطین بر اساس مرزهای سال 1967 مهمترین آنها بود، این مذاکرات متوقف شد.
گام بلند عربستان برای هستهای شدن
این رسانهها اعلام کردند که پس از سه سال تلاشهای مستمر و میانجیگریهای آمریکا موضوع عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان در صدر تیترهای روزنامههای عبری قرار گرفت اما این بار با تلاشهای بیوقفه آمریکا و شروط جدید عربستان.
تحلیل اسرائیلیها درباره توافق ریاض تلآویو
روزنامه فایننشال تایمز آمریکا نیز پیشتر در گزارشی نوشت، آمریکا برای عادیسازی روابط میان عربستان و اسرائیل تلاش میکند، جو بایدن، رئیس جمهور این کشور نیز هفته گذشته یکی از نزدیکترین مشاوران خود را برای بررسی این موضوع به عربستان فرستاد.
برخی محافل اسرائیل اعلام کردند که بایدن به دنبال رسیدن به توافقی میان اسرائیل و عربستان برای استفاده تبلیغاتی از آن به عنوان یک دستاورد در کمپین انتخاباتی سال آتی خود است.
رسانههای عبری زبان به شکلی گسترده به این موضوع پرداخته و اعلام کردند که مساله عادیسازی با مشکلات جدی مواجه است که از تمایل عربستان به دستیابی به قراردادهای تسلیحاتی با آمریکا و یک توافق امنیتی فراگیر مشابه پیمان ناتو در کنار درخواست برای گرفتن چراغ سبزی جهت احداث یک راکتورهای هستهای غیرنظامی نشأت میگیرد.
این بندها یک معضل اساسی را برای اسرائیل ایجاد میکند که آن تاثیر بر برتری ویژه نظامی اسرائیل در منطقه خاورمیانه است و نگرانی را در خصوص تبدیل راکتورهای هستهای غیرنظامی به یک پایگاه توسعه سلاحهای هستهای در عربستان ایجاد میکند، موضوعی که به انحصار هستهای منسوب به اسرائیل در منطقه پایان خواهد داد.
با وجود تلاشهای گسترده دولت آمریکا برای رسیدن به توافق عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان اما این پرونده از چند سال قبل بدون هیچ پیشرفت چشمگیری در جای خود باقی مانده است.
تساهی هنگبی، مشاور امنیت داخلی اسرائیل مدعی شد، «راه برقراری روابط با عربستان هنوز طولانی است».
به نوشته روزنامه واشنگتن پست چاپ آمریکا، ریاض تلاش میکند امتیازهای نظامی و امنیتی بزرگی را از واشنگتن بگیرد که از جمله آنها قراردادهای تسلیحاتی، موافقت با احداث یک نیروگاه هستهای غیرنظامی و یک توافق امنیتی فراگیر مشابه پیمان ناتو است که آمریکا را ملزم کند به هرگونه حمله احتمالی به عربستان پاسخ دهد.
این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت، اسرائیل بارها و بارها از زبان سران فعلی و سابقش مخالفت خود را با درخواستهای عربستان به ویژه در ارتباط با تشکیل کشور فلسطین با پایتختی قدس اعلام کرد.
هنگبی در واکنش به خبرهایی درباره امضای قریب الوقوع توافق عادیسازی میان عربستان و اسرائیل گفت: درخواستهای عربستان از آمریکا است و آمریکا حاضر است به آنها در مقابل توافق عمل کند و این مشکل آمریکا است.
مشاور امنیت داخلی اسرائیل افزود: ما نمیدانیم چه اتفاقی در کانالهای ارتباطی عربستان و آمریکا در حال وقوع است، برخی موضوعات وجود دارند که به تایید کنگره آمریکا نیاز دارند و به ما ارتباطی ندارند و آمریکاییها بدون انجام رایزنیهای تنگاتنگی با «اسرائیل» هرگز این موضوع را در مقابل عربستان مطرح نخواهند کرد.
او افزود: در درخواست عربستان برای احداث راکتورهای هستهای غیرنظامی مشکلی وجود دارد و آن احتمال استفاده ریاض از آنها برای دستیابی به توانمندیهای نظامی است و «اسرائیل» دستکم به چند ماهی زمان نیاز دارد تا راهحلی برای این مشکل بیابد.
درخواست عربستان برای راهاندازی راکتورهای هستهای غیرنظامی موجب بروز نگرانیهایی در اسرائیل بابت گسترش مسابقه تسلیحاتی هستهای در منطقه میان کشورهایی چون مصر، ترکیه و الجزایر شده است.
صالح النعامی، کارشناس مسائل اسرائیل به سایت خبری «عکا» فلسطین گفت: سران اپوزیسیون و مقامات نظامی اسرائیل از چند روز قبل جنگ شدیدی را علیه طرح موافقت با غنیسازی اورانیوم در خاک عربستان حتی در چارچوب یک برنامه صلحآمیز آغاز و تاکید کردند که موافقت با چنین مسالهای راه را به منظور غنیسازی اورانیوم برای اهداف نظامی باز میکند.
النعامی در ادامه اظهار کرد: اسرائیل نگران این است که موفقیت عربستان در غنیسازی اورانیوم با تواناییهای داخلی موجب مسابقه هستهای شود که ترکیه و مصر نیز میتوانند به آن افزوده شوند و به عبارت دیگر تلاش عربستان برای غنیسازی اورانیوم در خاکش آن را به ایران دومی از نظر اسرائیل تبدیل خواهند کرد.
این کارشناس مسایل اسرائیل در ادامه تاکید کرد: اسرائیلیها در صورتی که عملکرد ریاض با مسیری در ارتباط باشد که بتواند توازن قوا را در منطقه بر هم بزند، درباره رد عادیسازی توافقنظر دارند، در واقع اسرائیل به دنبال عادیکنندگان عرب بدون دندان (تسلیم) است.
الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل در مقالهای در روزنامه والاستریت ژورنال گفت، اینکه آمریکا به کشورهای عربی در مورد دفاع از آنها در برابر «حمله ایران» تضمین دهد، جاهطلبیهای هستهای کشورهای عربی را غیرضروری خواهد کرد.
کوهن در ادامه مدعی شد، «دستیابی ایران به سلاح هستهای کشورهای دیگری همانند عربستان، ترکیه و مصر را به تقویت توانمندیهای دفاعیشان سوق خواهد داد و این امر احتمالا کل خاورمیانه را وارد درگیری میکند».
در همین رابطه در گزارش سایت عبری زبان «مکور ریشون» آمده است، عادیسازی میان تلآویو و ریاض راه را به روی تسلیحات نظامی هستهای در منطقه باز خواهد کرد، توافق عادیسازی میان «اسرائیل» و عربستان تاثیر بزرگی بر آینده خاورمیانه خواهد داشت اما لزوما این تاثیر به سمت بهتر شدن اوضاع نیست.
این سایت عبری زبان در ادامه گزارش خود آورد، «توافقنامههای صلح و عادیسازی با کشورهای عربی ضامن صلح واقعی میان ملتها نبوده بلکه اساسا توافقنامههایی خشک میان سران اسرائیل و حکام کشورهای عربی است، علاوه بر این، تحولات بهار عربی نشان داد که حاکمان ممکن است یکباره از حاکمیت برکنار شوند».
همچنین مکور ریشون اعلام کرد، «پس از توافقنامههای ابراهیمی (عادیسازی روابط با اسرائیل) برخی رسانههای اسرائیلی فاش کردند که اسرائیل به عنوان بخشی از توافقنامه با صادرات جنگندههای پیشرفته اف35 آمریکا به امارات موافقت کرده است و احتمال دارد این توافق به برتری هوایی اسرائیل که به عنوان سنگبنای سیاست امنیت داخلی اسرائیل تعریف میشود، ضربه بزند».
همچنین این گزارش فاش کرد، با توجه به صحبتها درباره توافقهای جدید، هرگز بحث عمومی فراگیری درباره خطرات احتمالی انجام نشده و درباره یک سناریوی مشابه که چه بسا موضوعی با احتمال ضرر بسیار بیشتر یعنی مساله هستهای عربستان که منطقه را به یک مسابقه تسلیحات هستهای سوق خواهد داد، هشدار داده شد.
همچنین بخوانید