هشدار سازمان ملل درباره تبعات منفی کرونا بر روند پیشرفت جهان
تهران - ایرنا - سازمان ملل متحد به دنبال گزارش اخیر بانک جهانی مبنی بر این که بحران کرونا تا یکصد میلیون نفر در جهان را به فقر شدید دچار میکند، درباره تاثیر شیوع این ویروس بر روند پیشرفت جهان هشدار و ابراز نگرانی کرده است.
دبیرکل سازمان ملل میگوید در پایان سال گذشته میلادی جهان از برداشتن گامهایی که لازمه رسیدن به اهداف 17 گانه توسعه پایدار تا سال 2030میلادی بود، عقب افتاده است. اما اکنون همه گیری کرونا بشریت را در زمینههای اقتصادی و اجتماعی با بحرانی روبرو کرده که تا به حال سابقه نداشته است.
بانک جهانی هشتم ژوئن /19 خرداد در گزارشی با عنوان «چشماندازهای اقتصاد جهانی» تصریح کرد: بحران اقتصادی و بحران حوزه سلامت که در پی شیوع ویروس جدید کرونا با سرعتی غیرقابل تصور جهان را در برگرفته، در نهایت موجب چنان شوک اقتصادی عظیمی خواهد بود که کشورها نظیرش را در هفت دهه گذشته تجربه نکردهاند.
«دیوید مالپس» رئیس بانک جهانی در حالی که همه گیری کرونا را ضربهای سخت بر پیکر اقتصاد جهانی خوانده، هشدار داد، رکود اقتصادی ناشی از این بحران تا یک دهه گریبان همه را خواهد گرفت.
صندوق بین المللی پول در ماه آوریل / اردیبهشت گزارش کرده بود اقتصاد جهان در سال جاری سه درصد کوچک خواهد شد؛ به گفته «آنتونیو گوترش»، این بحران دستیابی به اهداف تعیین شده در سند توسعه سازمان ملل را به چالشی بسیار دشوارتر از پیش تبدیل کرده است.
از سوی دیگر سازمان جهانی کار میگوید زندگی حدود یک میلیارد و 600 میلیون نفر در سراسر جهان از اپیدمی کرونا به خطر افتاده است.
در جهان حدود 305 میلیون موقعیت شغلی تماموقت از دست رفته است؛ بویژه کارگران روزمزدی که از بیمه بیکاری و سلامتی محروم هستند، نخستین قربانیان گسترش اپیدمی محسوب میشوند.
دویچه وله مینویسد: سند اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد جامعترین قراردادی است که در آن به راههای پایان دادن به فقر، نابودی محیط زیست و نابرابری در دسترسی به آموزش پرداخته شده است، اما بحران کرونا آینده این اهداف را تیره کرده است.
طبق جدیدترین گزارش سازمان ملل متحد، همه گیری کرونا بشریت را دههها در کاهش فقر، مقابله با کمبود امکانات درمانی، بهداشتی و آموزشی به عقب رانده است. سال 2015 میلادی، جامعه جهانی دستیابی به این اهداف را وظیفه پیش روی خود قرار داد؛ در سوم آگوست سال 2015/12 مرداد 1394، نمایندگان و کارشناسانی از سراسر کشورهای جهان برنامه بلندپروازانهای را تصویب کردند که براساس آن تا سال 2030 فقر در جهان در تمام اشکال آن باید از بین برود و دسترسی به آموزش و امکانات بهداشتی بهبود یابد.
از جمله اهداف 17 گانهای که در سال 2015 در اجلاس سازمان ملل متحدد در دستور کار کشورها تا سال 2030 قرار گرفت مبارزه با گرسنگی، برابری جنسیتی و مبارزه با بحران آب و هوا بود؛ مشکلاتی که غلبه بر آنها تنها با همکاری مشترک جامعه جهانی امکانپذیر است.
اما اینک سازمان ملل خود پس از گذشت 5 سال از تصویب این برنامه در تازهترین گزارش خود گفته در سال میلادی جاری و به دنبال شیوع کرونا، به طور احتمال، 71 میلیون انسان به طور مجدد در رده جمعیت فقیر جهان قرار میگیرند؛ از سال 1998 به این سو، نخستین بار است که جهان با چنین افزایشی در گسترش فقر روبرو میشود. همچنین کار کودکان پس از دههها بار دیگر افزایش مییابد.
سازمان ملل همچنین پیشبینی کرده که صدها هزار نفر، بویژه فقرا، ناتوانهای جسمی و زنان در جهان به خاطر عدم دسترسی به امکانات درمانی و واکسیناسیون جان خود را بر اثر کرونا از دست خواهند داد.
بیش از یک میلیارد انسان در زاغهها، به خاطر استفاده از توالتهای مشترک و وسایل حمل و نقل عمومی پر ازدحام در خطر این بحران قرار دارند. بسته شدن مدارس 90 درصد دانشآموزان در سراسر جهان را با مشکلات بسیاری روبرو کرده است. این یعنی یک میلیارد و 570 میلیون کودک و نوجوان. از این عده 370 میلیون نفر از یک وعده غذایی که در مدرسه به آنها داده میشد، محروم شدهاند.
گزارش نهادهای بینالمللی در هشدار به بحرانی شدن وضعیت اقتصادی و اجتماعی ناشی از شیوع کرونا در حالی است که در عین حال سازمان جهانی بهداشت روز گذشته اعلام کرد جهان هنوز به پیک (نقطه اوج) همه گیری بیماری «کووید 19» نرسیده است.
به نوشته «یورونیوز»، «تدروس آدهانوم» مدیرکل سازمان جهانی بهداشت روز سهشنبه با اشاره به شناسایی 400 هزار فرد مبتلا در سطح جهان در روزهای پایانی هفته گذشته از افزایش سرعت انتقال ویروس جدید کرونا سخن گفت.
او تاکید کرد: هرچند به نظر می رسد که آمار مرگ و میر در سطح جهان تثبیت شده است اما در واقع تنها برخی کشورها به پیشرفت چشمگیری در زمینه کاهش تعداد جان باختگان دست یافته اند، این در حالی است که در بقیه کشورها شمار قربانیان همچنان در حال افزایش است.
مدیرکل سازمان جهانی بهداشت تاکید کرد: هیچ کشور و هیچ فردی در برابر شیوع این ویروس مصون نیست.
پیامدهای شیوع کرونا در جهان تنها محدود به این مسائل نیست؛ سازمان جهانی بهداشت دو روز پیش خود در اطلاعیهای اعلام کرد: شیوع ویروس نوظهور کرونا در جهان، روند پیشرفتهای درمانی و مهار بیماری اچ آی وی را حدود 10 سال یا بیشتر عقب خواهد انداخت؛ به گفته این نهاد نه تنها اهداف پیش بینی شده برنامه مشترک مقابله با ایدز در سال 2020 محقق نخواهد شد، بلکه دستاوردهای به دستآمده نیز در صورت عدم پاسخگویی به موقع به این بحران در معرض خطر از بین رفتن قرار خواهند گرفت.
براساس آخرین آمارهای ثبت شده تا سال 2019، بیش از 38 میلیون نفر در جهان با بیماری ضعف سیستم ایمنی اچ آی وی زندگی میکنند، که این رقم یک میلیون نفر بیشتر از سال 2018 است.
همه گیری بیماری «کووید - 19» در سطح جهان تاکنون (بر اساس تارنمای جهانی مبتلایان و قربانیان کرونا) جان نزدیک به 547 هزار نفر را گرفته است. تعداد افرادی که تاکنون نتیجه تست کرونای آنها مثبت اعلام شده نیز به افزون بر 11 میلیون و 965 هزار نفر رسیده است.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*