جمعه 9 آذر 1403

هشدار منتجب‌نیا به مقامات نظام: جلوی سیل خروشان تندروها را بگیرید / شورای نگهبان نمی‌تواند خودش تصمیم بگیرد

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
هشدار منتجب‌نیا به مقامات نظام: جلوی سیل خروشان تندروها را بگیرید / شورای نگهبان نمی‌تواند خودش تصمیم بگیرد

رسول منتجب نیا درباره برنامه اصلاح طلبان برای انتخابات 1402 گفت: آن چیزی که اصلاح طلبان باید روی آن وقت گذاشته و برنامه ریزی آسیب شناسی است، همچنین باید خودشان، تشکل ها و احزاب را نیز تقویت کنند. همچنین باید ارتباطشان را با مردم بیشتر کنند تا آن دلسردی و نا امیدی که درآنان ایجاد شده از بین برود و امیدوار وعلاقه مند شوند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از قرن نو، هرچند تا انتخابات مجلس آینده بیش از یک سال باقی مانده است اما، کم کم جناح ها و سیاستمداران خود را برای آن آماده می‌کنند.

اما در اردوگاه اصلاح طلبان چه خبر است؟ حجت الاسلام و المسلمین رسول منتجب نیا، روحانی اصلاح طلب و دبیرکل حزب جمهوریت تاکید دارد که «آن چیزی که اصلاح طلبان باید روی آن وقت گذاشته و برنامه ریزی کنند، آسیب شناسی این جریان است، همچنین باید خودشان، تشکل ها و احزاب را نیز تقویت کنند. همچنین باید ارتباطشان را با مردم بیشتر کنند تا آن دلسردی و نا امیدی که درآنان ایجاد شده از بین برود و امیدوار وعلاقه مند شوند.»

او با اشاره به عملکرد دولت سیزدهم و مجلس یازدهم هم گفت:«ما به هیچ وجه اشتیاق و علاقه نداریم که مجلس یا دولت ناکام بماند یا در عمل ناکارآمد شود و مردم مایوس‌تر شوند. ولی چه ما بخواهیم و چه نخواهیم این مجلس نمی تواند خواسته‌های مردم را برآورده کند و این دولت نمی تواند مشکلات کشور را حل کند. هم دولت، دولت بسیار ضعیفی است و هم مجلس، مجلس بسیار ناتوانی است.»

مشروح گفتگوی رسول منتجب نیا، فعال سیاسی اصلاح طلب را در ادامه بخوانید؛

************

 آقای منتجب نیا! کم کم به انتخابات آینده مجلس نزدیک می شویم. آیا اصلاح طلبان برای این انتخابات برنامه ای دارند یا بیشتر تمرکزشان برای انتخابات ریاست جمهوری 1404 است؟

الآن زود است که اعلام شود که جبهه اصلاح طلبان و اصولگرایان چه تصمیمی گرفته‌اند و می خواهند چه اقدامی را انجام دهند.

در حال حاضر، آن چیزی که اصلاح طلبان باید روی آن وقت گذاشته و برنامه ریزی کنند آسیب شناسی این جریان است، همچنین باید خودشان، تشکل ها و احزاب را نیز تقویت کنند. همچنین باید ارتباطشان را با مردم بیشتر کنند تا آن دلسردی و نا امیدی که درآنان ایجاد شده از بین برود و امیدوار وعلاقه مند شوند.

بخش عظیمی از مردم، اصلاح طلب هستند

در این صورت است که می توانند برای انتخابات آینده برنامه ریزی کنند. در شرایط فعلی همانطور که ملاحظه کردید در انتخابات 1400 حضور مردم بسیار کمرنگ بود. دلسردی و بی اعتمادی‌شان علی رغم شعارها و وعده های آقایان، بیشتر از ایام انتخابات شده و روز به روز نا امیدتر شده‌اند. لذا، با این شرایطی که در جامعه به وجود آمده؛ نمی توان پیش بینی کرد که انتخابات به چه گونه‌ای انجام می شود و آیا مردم حضور دارند یا ندارند.

از سوی دیگر، ارتباط مردم با اصلاح طلبان خیلی روشن است. بخش عظیمی از مردم اصلاح طلب و طرفدار اصلاح طلبان هستند.

اگر آراء خاموش وارد صحنه شوند، پیروزی با اصلاح طلبان است

در هر دوره ی انتخابات که آرای خاکستری و آرای خاموش وارد صحنه شدند، اصلاح طلبان پیروز شدند و هر وقت آنها شرکت نکردند، اصلاح طلبان آسیب پذیر شدند. حالا یا اینکه شکست خوردند و یا اگر شکست هم نخوردند پیروزی نسبی و ضعیفی داشتند.

لذا، باید این مسئله را تضمین کرد و آن روحیه نا امیدی را که در مردم به وجود آمده از بین برود تا بتوان برای انتخابات آینده برنامه ریزی کرد وگرنه باز هم داستان‌های گذشته تکرار شده و مردم از صندوق‌های رای قهر می کنند. لذا، کسانی از صندوق بیرون می آیند که برگزیده یک اقلیت محدودی از جامعه هستند.

نمایندگان مجلس نماینده اکثریت نیستند

امروز، نمایندگان فعلی مجلس نماینده اکثریت نیستند و دلیل آن هم عدم حضور مردم پای صندوق‌های رای است کما اینکه در انتخابات ریاست جمهوری هم درصد قابل توجهی شرکت نکردند.

بنابراین، اگر قرار است که نظام دموکراتیک و انتخابات و جمهوریت در این کشور باقی بماند باید همه تلاش کنند که مردم پای صندوق بیایندک آمدن مردم پای صندوق‌ها با دستور، رهنمود و بخش نامه تامین نمی شود بلکه باید مقدمات آن فراهم شود.

مردم مشارکت نکنند، میدان به دست اقلیت می افتد

در حال حاضر، مردم دچار دلسردی، نا امیدی و بی اعتمادی هستند و با این شرایط در هیچ کدام از دوره‌های انتخابات شرکت نمی کنند و آن زمان میدان به دست یک اقلیت محدودی می افتد.

اصلاح طلبان باید این مقدمه را فراهم کنند که بخشی از آن به دست آنهاست و بخشی هم به دست حاکمیت است. آن چه که دست خود اصلاح طلبان است باید ارتباطشان را با مردم بیشتر کرده و با آنان هم نوا شوند.

مردم باید بدانند اصلاح طلبان نق نمی زنند و حرفی برای گفتن دارند

درد، نیاز و مطالبات مردم را احساس و بیان کنند، اگر به دستگاه‌های اجرایی انتقاد می کنند باید انتقادشان هم منصفانه و هم توام با برنامه باشد تا مردم بدانند که اصلاح طلبان حرفی برای گفتن دارند و فقط نق نمی زنند.

به نظر می رسد اصلاح طلبان در درون خود دچار برخی اختلافات شده اند و...

در درون اصلاح طلبان باید یک وحدت و انسجامی به صورت دموکراتیک نه فرمایشی به وجود آید تا همه اصلاح طلبان هم صدا باشند نه اینکه یک مجموعه‌ای خودشان را بر اصلاح طلبان حاکم بدانند.

اما، از سوی دیگر برخی مسائل به حاکمیت بر می گردد. آیا نظام تصمیم دارد که انتخابات پر شور و حداکثری به وجود آید یا اینکه قرار است داستان 1400 و دوره‌های قبل از آن تکرار شود؟

حاکمیت تصمیم خود را بگیرد

اگر حاکمیت برای انتخابات پر شور و حداکثری تصمیم نداشته باشد، تلاش های اصلاح طلبان و غیر اصلاح طلبان آب در هاون کوبیدن است و نتیجه‌ای نخواهد داشد. لذا، این بخش به کلیت مسئولان نظام، شورای نگهبان و وزارت کشور برمی گردد که الان دولت و شورای نگهبان هماهنگ هستند و یک تصمیم واحدی می گیرند. اگر آنها تصمیم بگیرند خودشان به جای مردم انتخاب کنند دیگر اصلاح طلبان نمی توانند نقش آفرینی کنند و تلاش آنها بی حاصل خواهد بود.

شورای نگهبان نمی تواند خود تصمیم بگیرد

بر این اساس، آیا احتمال رایزنی با مقامات بالادستی برای تایید صلاحیت‌ها وجود دارد؟

نیازی نیست که برای یک نفر، دو نفر و سه نفر رایزنی شود، این تصمیم باید در نظام به وجود آید که تا به حال این تصمیم نبوده است. در صحبت‌ها و سخنرانی‌ها اعلام می شده ولی در عمل این عزم و تصمیم نبوده است که مردم در انتخاب کسانی که واجد صلاحیت می بینند آزاد باشند، تبعیضی قائل نشوند و برخورد جناحی و خطی نشود.

اگر این تصمیم به وجود آید دیگر همه مطیع هستند تبعیت می کنند، یعنی شورای نگهبان و وزرات کشور که نمی توانند پیش خود تصمیم بگیرند، اگر نظام تصمیم بگیرد که انتخابات، انتخابات پر شور و مردمی و حداکثری باشد همه آنها تبعیت می کنند و کسی نمی تواند مخالفت کند.

کلیت نظام که در راس آن رهبری است، یعنی کلیت نظام باید به این جمع بندی برسند. سه قوه همه با هم هماهنگ هستند آیا تصمیم دارند که انتخابات پرشور حداکثری مردمی ایجاد کنند که مردم انتخاب کنند یا اینکه تصمیم دارند خودشان انتخاب کنند، اگر تصمیم دارند که خودشان انتخاب کنند باید بقیه صاحب نظران مثل سایر مردم پای صندوق شرکت کنند اما اینکه تلاشی کنند یا کاندید شوند و یا کاندیدایی داشته باشند دیگر کار عبث و بی حاصلی خواهد بود و همه اینها به تصمیمی بستگی دارد که قرار است در کلیت نظام به وجود آید.

هشدار درباره تک روی شورای نگهبان و وزارت کشور 

یک اتفاق مهمی که در انتخابات 1400 افتاد، بی توجهی شورای نگهبان به فرمان جبران رهبر انقلاب درباره کاندیدایی مثل آقای لاریجانی بود. ممکن است که این اتفاق در انتخابات بعدی هم بیفتد؟

اگر به طور جد کلیت نظام به این جمع بندی برسد آن وقت شورای نگهبان حق ندارد مخالفت کند، یک وقتی تذکر دادن و هشدار دادن مسئله است و گاهی فرمان صادر می شود که انتخابات باید پر شور و حداکثری باشد، هیچ تبعیض و حق کُشی و قانون شکنی در آن نباشد. اگر این دستور صادر شود و پای این دستور بایستند بالاخره اگر بنده و جنابعالی اجرا کردیم که فبها و اگر اجرا نکردیم باید جا را خالی کنیم و جایمان را به شخص دیگری بسپاریم.

در دوره‌های گذشته این اتفاق افتاده است، مثلا در سال 76 نظام به این نتیجه رسیده بود که انتخابات آزاد باشد و رهبری هم حضورشان فعال بود و علی رغم اینکه خیلی‌ها خواستند جریان را به سمت دیگری ببرند مردم نقش آفریدند و آن حماسه دوم خرداد ایجاد شد. در انتخابات 94 و 96 و هم تا حد زیادی این آزادی وجود داشت اما در انتخابات اخیر مجلس و انتخابات اخیر ریاست جمهوری این عزم و این تصمیم در عمل احساس نشد. زمانی که این تصمیم احساس نشود ممکن است وزارت کشور یا شورای نگهبان هرکدام برای خودشان یک تصمیمی بگیرد.

در حال حاضر هم که دیگر با هم‌همراه و هم‌گام هستند؛ ممکن است در یک محفلی بنشینند و تصمیم بگیرند که چه کسانی به مجلس بروند و چه کسانی به مجلس نروند. در این صورت کلا نقش احزاب، گروه‌ها و فعالان سیاسی بسیار کم رنگ خواهد شد. نقش مردم هم کم رنگ و کم اثر خواهد شد.

دولت رئیسی و مجلس بسیار ضعیف هستند

آقای منتجب نیا، عملکرد مجلس یازدهم و همینطور دولت آقای رئیسی چقدر می تواند برگ برنده برای اصلاح طلبان باشد؟

ما به هیچ وجه اشتیاق و علاقه نداریم که مجلس یا دولت ناکام بماند یا در عمل ناکارآمد شود و مردم مایوس‌تر شوند. ولی چه ما بخواهیم و چه نخواهیم این مجلس نمی تواند خواسته‌های مردم را برآورده کند و این دولت نمی تواند مشکلات کشور را حل کند. هم دولت، دولت بسیار ضعیفی است و هم مجلس، مجلس بسیار ناتوانی است.

من کاری به افراد ندارم چون لا به لای آن ها، ممکن است چند نفر آدم لایق و کارآمد باشند ولی در مجموع مجلس و دولت متناسب با شرایط روز و نیازهای مردم و در تراز این مردم نیستند. آخر این مجلس و دولت از همان اول مشخص بود که چه می کنند.

صیانت از فضای مجازی کاری عبث و غیرمنطقی است

شما ببینید کارهای بزرگی که اینها می خواهند انجام دهند کارهایی است که مردم را عصبانی و ناراحت می کند، مثلا آنها این همه وقت مردم و وقت مجلس را می گیرند که مثلا طرح صیانت را اجرا کنند، صیانت از فضای مجازی اسمش صیانت است ولی در کل محدودسازی فضای مجازی است. یک کار عبث، بی نتیجه و غیرمنطقی است که اینها مدت‌هاست، رویش وقت گذاشته اند. در رابطه با رتبه بندی معلمان ببینید که چقدر وقت کشور؛ مجلس و دولت را گرفتند، سپس یک طرحی مانند لغو قانون تغییر ساعت را پیشنهاد می کنند. یعنی یک کار بی منطقی می کنند که هیچ دلیل و برهانی آن را حمایت نمی کند و فقط می خواهند یک کاری کرده باشند.

تندروها، اصولگرایان را کنار می زنند

یک تندروی‌هایی هم گاهی در مجلس مشاهده می شود که یک جناح بسیار تند افراطی در مجلس قوت گرفتند و بعضی از آنها هم به دولت ورود پیدا کردند. خوف این هست که در آینده نه چندان دور اصولگراها را هم کنار بگذارند یعنی نه فقط اصلاح طلبان را کنار بگذارند که جریان اصولگرایی را هم حذف کنند و یک جریان تند رادیکال افراطی، مجلس و دولت را در اختیار بگیرد. مملکت را به نا کجا آباد ببرند.

این نگرانی وجود دارد البته مقامات عالی نظام این خطر را احساس می کنند و باید قبل از وقوع این واقعه جلوی آن را بگیرند و نگذارند که افراد بی منطق و تند افراطی که نظام جمهوریت را قبول ندارند، یک اندیشه، تفکر ارتجاعی و متحجرانه‌ای در برخورد با نظام دارند؛ بتوانند جمهوری اسلامی را مدیریت کنند. این خطر بسیار جدی است و متاسفانه اینها دارند روز به روز بیشتر میدان دار می شوند.

همانطور که عرض کردم اصلاح طلبان را به کلی از مجلس و دولت کنار زدند و اصولگرایان مستقل، منطقی و اصولی را هم رفته رفته کنار می گذارند و جای همه را پُر می کنند و اگر این اتفاق بیفتد دیگر نمی شود کاری کرد، یعنی اگر به اینجا برسیم شاید دیگر مقامات عالی نظام هم نتوانند جلوی این سیل خروشان و این حرکت تند را بگیرند.

همچنین بخوانید
هشدار منتجب‌نیا به مقامات نظام: جلوی سیل خروشان تندروها را بگیرید / شورای نگهبان نمی‌تواند خودش تصمیم بگیرد 2