پنج‌شنبه 8 آذر 1403

همه چیز درباره کرونا لامبدا؛ کرونای جدید به ایران رسیده؟

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
همه چیز درباره کرونا لامبدا؛ کرونای جدید به ایران رسیده؟

براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی و متخصصان عفونی علائم مبتلایان به کرونای لامبدا با دیگر سویه‌ها مشترک است. علائم اصلی شامل تب، سرفه خشک، تنگی نفس و خستگی است. علائم کمتر شایعی هم وجود دارد که شامل درد، گلودرد، اسهال، ورم ملتحمه، سردرد، از دست دادن حس بویایی و چشایی، بثورات پوستی یا تغییر رنگ انگشتان دست و پا می‌شوند.

فرارو، درحالی که دانشمندان با گونه دلتا ویروس کرونا درگیر بوده و به دنبال راه حلی برای کاهش شیوع این واریانت بودند، برخی کشور‌ها با سویه جدیدی از ویروس کرونا با نام لامبدا مواجه شده اند. به اعتقاد متخصصان، کرونای لامبدا علاوه بر اینکه کشنده‌تر از گونه دلتا است، میزان انتقال پذیری آن نیز بیشتر است. به گزارش فرارو، سویه لامبدا (Lambda) با نام علمی C.37، نخستین بار اواخر سال 2020 در کشور پرو شناسایی شد و به سرعت به سایر کشور‌های اروپایی رسید. این بیماری در حال حاضر در بیش از 30 کشور جهان مشاهده شده است. به گفته دانشمندان اگر از پیشرفت این ویروس جلوگیری نشود، همچون سویه دلتا به ویروسی غالب در اکثر کشورهای دنیا تبدیل می‌شود. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده لامبدا موجب 82 درصد ابتلا در ماه مه و ژوئن در پرو بوده که بالاترین نرخ مرگ‌ومیر جهان را نیز رقم زده است. همچنین بهداشت عمومی انگلستان با انتشار یادداشتی اعلام کرده است: «تعداد معدودی از موارد ناشی از لامبدا در این کشور شناسایی شده است. این ویروس عامل بالقوه افزایش انتقال یا افزایش احتمال مقاومت در برابر آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده شناخته می‌شود.» به گفته ماریا کرخووا، رئیس تیم فنی واحد بیماری‌های اضطراری سازمان بهداشت جهانی، این نوع ویروس نسبتا جوان، بیشتر در قاره آمریکا به ثبت رسیده، درحالیکه بیش از 30 کشور دیگر نیز وجود دارد. به گفته او، سازمان با دقت نوع لامبدا را زیر نظر دارد و با سازمان بهداشت جهانی همکاری کرده است تا اطلاعاتی را در مورد گسترش این ویروس بدست آورد. به گفته کارشناسان، کرونای لامبدا الگویی منحصربه‌فرد از هفت جهش در پروتئین سنبله است که ویروس از آن برای آلوده کردن سلول‌های انسانی استفاده می‌کند.

*س_علائم گونه لامبدا ویروس کرونا و پیشگیری از آن_س*

براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی و متخصصان عفونی علائم مبتلایان به کرونای لامبدا با دیگر سویه‌ها مشترک است. علائم اصلی شامل تب، سرفه خشک، تنگی نفس و خستگی است. علائم کمتر شایعی هم وجود دارد که شامل درد، گلودرد، اسهال، ورم ملتحمه، سردرد، از دست دادن حس بویایی و چشایی، بثورات پوستی یا تغییر رنگ انگشتان دست و پا می‌شوند. بنابر اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بروز بیماری‌ها در آمریکا (CDC)، افراد باید همچنان از ماسک استفاده کنند، فاصله اجتماعی خود از دیگران را حفظ کنند، دستان خود را به صورت مرتب بشویند و از حضور در مکان‌های شلوغ با تهویه نامناسب نیز دوری کنند. همچنین دریافت واکسن کرونا نیز یکی از مؤثرترین روش‌های پیشگیری از بروز بیماری کووید -19 در نظر گرفته شده است.

*س_ میزان اثربخشی واکسن‌ها در برابر کرونای لامبدا_س*

به اعتقاد متخصصان، پروتئین سنبله نوع لامبدا، الگوی منحصربه‌فرد از هفت جهش (246-252, G 75 V, T 76 I, L 452 Q, F 490 S, D 614 G, T 859 N) دارد که L 452 Q آن مشابه جهش L 452 R گزارش شده در انواع دلتا و اپسیلون است. گروهی از محققان دانشگاه شیلی، سانتیاگو به منظور بررسی میزان اثربخشی واکسن کرونا بر گونه لامبدا ویروس کرونا مطالعه جدیدی انجام داده اند. این محققان با استفاده از نمونه‌های خون کارکنان بهداشتی محلی که دو دوز واکسن کروناوکس (CoronaVac) چین را دریافت کرده بودند، به مطالعه درباره اثر لامبدا بر عفونت ویروسی پرداختند. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که لامبدا نسبت به سویه گاما و آلفا عفونی‌تر است و بهتر می‌تواند از آنتی‌بادی‌های تولید شده از واکسیناسیون فرار کند و ممکن است خصوصیات مشابهی از عفونت دلتا داشته باشد. اما متخصصان بهداشت معتقدند که برای اثبات این واقعیت به اطلاعات بیشتری نیاز است. همچنین دانشکده پزشکی گروسمن نیویورک هم مطالعاتی در این زمینه انجام داده اند که هنوز نتایج آن توسط محققان تکرار نشده است. اما طبق نتایج اولیه‌ای که در سوم جولای منتشر شد، گویا واکسن‌های mRNA می‌توانند در برابر سویه لامبدا موثر باشند. البته این تحقیقات نیاز به تکرار و بررسی‌های بیشتری دارد بهداشت عمومی انگلیس در این باره گفته است: «در حال حاضر، هیچ مدرکی وجود ندارد که این سویه باعث بیماری شدیدتر یا کاهش تاثیر واکسن‌هایی کنونی شود.»

*س_ تأثیر رژیم غذایی بر سویه لامبدا_س* به اعتقاد دانشمندان، عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی از جمله بیماری کووید -19 دارد که با تغذیه مناسب تقویت می‌شود. یکی از عوامل افزایش میزان ابتلا به کرونای لامبدا، وجود بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت و بیماری‌های ریوی، قلبی، سوء تغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است. به گفته متخصصان کمبود دریافت مواد غذایی و کمبود ویتامین‌هایی مانند ویتامین C و A و D و تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به بیماری‌ها را افزایش می‌دهد؛ بنابراین مصرف روزانه منابع غذایی دارای ویتامین C مانند سبزی و سالاد همراه با غذایی می‌تواند مقاومت بدن را در مقابل انواع بیماری‌ها از جمله کرونا افزایش دهد. همچنین میوه‌هایی مانند پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، کیوی و سبزی‌هایی مانند انواع کلم، گل‌کلم، شلغم، فلفل سبز، فلفل دلمه‌ای، جعفری، پیازچه، شاهی، گوجه‌فرنگی از منابع غذایی دارای ویتامین C محسوب می‌شوند. هویج، کدو حلوایی و سبزی‌های سبز تیره مانند اسفناج، برگ‌چغندر و برگ‌های تیره رنگ کاهو نیز از منابع خوب ویتامین A هستند. *س_کرونای لامبدا به ایران رسیده است؟_س*

مدتی پیش برخی رسانه‌ها از شناسایی نوع جدید جهش کروناویروس در گیلان خبر دادند. از همین رو دکتر انوش دهنادیمقدم، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گیلان به این خبر واکنش نشان داد و گفت: «با توجه به شایعه پخش ویروس لامبدا در گیلان تا کنون موردی از این نوع ویروس کوید 19 در استان دیده نشده است.» همچنین مینو محرز استاد دانشگاه و عضو اتاق فکر واکسن، گفته که طبق تحقیقات واریانت جدید کرونا تحت عنوان لامبدا از قدرت سرایت و انتقال بیماری بالاتری نسبت به جهش‌های قبلی برخوردار بوده و احتمالا شدت بیماری اش هم بیشتر از نوع‌های قبلی کروناست. اما خوشبختانه واریانت جدید لامبدا در کشور ما شیوع پیدا نکرده است. او می‌گوید: «ویروس کرونا برعکس ویروس‌های مرس و سارس هر چقدر تغییر پیدا کرده و جهش می‌یابد قدرت آن بیشتر از واریانت‌های قبلی خود می‌شود. واریانت جدید لامبدا جوانان را بیشتر از نوع‌های قبلی درگیر می‌کند. اگر مردم فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت نکنند، باعث می‌شود تا ابتلای یکی از اعضا، همه افراد خانواده را درگیر کند.»

همه چیز درباره کرونا لامبدا؛ کرونای جدید به ایران رسیده؟ 2
همه چیز درباره کرونا لامبدا؛ کرونای جدید به ایران رسیده؟ 3