سه‌شنبه 2 بهمن 1403

همکاری‌های شانگهای می‌تواند راهگشای توسعه سبز در منطقه باشد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
همکاری‌های شانگهای می‌تواند راهگشای توسعه سبز در منطقه باشد

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: استفاده از پتانسیل کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای می‌تواند راهگشای توسعه سبز در منطقه و الگوی تمام عیار برای همکاری محیط‌زیستی در سطح جهان باشد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: استفاده از پتانسیل کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای می‌تواند راهگشای توسعه سبز در منطقه و الگوی تمام عیار برای همکاری محیط‌زیستی در سطح جهان باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، علی سلاجقه در سخنرانی خود در نشست سران و رؤسای توسعه سبز سازمان همکاری شانگهای در شهر چیندائو چین اظهار کرد: رئیس جمهور عالم، عادل، دلسوز مردم و دوستدار همه انسانیت حضرت آیت الله شهید دکتر رئیسی و همراهان عزیزشان بالاخص برادر عزیزم جناب دکتر امیر عبدالهیان در حادثه دردناک سقوط هلیکوپتر به ملکوت اعلی پیوستند که این درد و ضایعه سنگین خللی در امور کشورم ایجاد نکرد و کشور در همه زمینه‌های داخلی و خارجی همچنان با عزت و اقتدار اداره می‌شود. همچنین مایلم از همه رهبران و مردم کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و دیگر کشورهای حاضر که مراتب همدردی خود را با ارسال پیام تسلیت و حضور در مراسم یادبود این بزرگواران ابراز داشتند، قدردانی کنم.

وی افزود: ضمن ابراز خرسندی از حضور در شهر زیبای چیندائو مایلم مراتب تشکر خود را از دولت چین برای میزبانی این نشست مهم اعلام دارم. نشست سران و رؤسای توسعه سبز سازمان همکاری شانگهای فرصتی را در اختیار قرار می‌دهد تا زمینه اقدامات اجرایی و مناسب برای رفع چالش‌های مشترک و منطقه‌ای به منظور حفاظت و حمایت از محیط زیست و توسعه سبز را فراهم کند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به مسئولیت مشترک همه ما در اعتراض علیه نسل کشی و کشتار وحشیانه حدود 40 هزار مردم بی گناه غزه بر لزوم حمایت همه جانبه از مردم فلسطین و محکومیت جنایات رژیم اشغالگر صهیونیستی و اتخاذ تدابیر ضروری از سوی تمامی کشورها برای توقف این جنایات و محاکمه جنایتکاران این رژیم به همراه تلاش برای جبران خسارات وارده بر محیط زیست غزه تاکید کرد.

وی ادامه داد: رشد جمعیت و صنعتی شدن جوامع و به تبع آن مسائلی از جمله مهاجرت‌ها و وجود انواع بیماری‌های واگیر، کم‌آبی، افزایش گازهای گلخانه‌ای، گرم شدن کره زمین، ذوب شدن یخ‌های قطبی، بروز پدیده‌های حدی، بر هم خوردن تعادل اکوسیستم‌ها و مخاطرات آن بر تنوع زیستی، امنیت غذایی و سلامت بشر و محیط زیست، از موضوعات حاد جهان کنونی به شمار می‌روند که باید در فرآیند سیاست‌گذاری‌ها، اولویت‌بندی هدف‌ها و اتخاذ استراتژی‌های گوناگون و در تعامل با کلیه ذی‌نفعان مورد توجه قرار گیرند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه توسعه سبز نقش مهمی در تضمین سلامت محیط زیست ایفا می‌کند، گفت: توسعه سبز بر استفاده از منابع همزمان با به حداقل رساندن اثرات منفی بر محیط زیست متمرکز است. لذا لازم است با اتخاذ شیوه‌های سبز و پذیرش شیوه‌های پایدار، رشد اقتصادی را ارتقا دهیم و در عین حال از اکوسیستم‌های ارزشمند محافظت و با قرار دادن موضوع "حفاظت" در اولویت کاری خود، به سلامت محیط زیست و توانایی آن برای حمایت از زندگی کمک کنیم.

سلاجقه افزود: برقراری تعادل میان اقدامات محیط زیستی و سایر اهداف توسعه‌ای شامل فقرزدایی و رشد اقتصادی امری دشوار است و در این مسیر از هرگونه مصالحه میان اقدامات و اهداف توسعه‌ای و چشم پوشی از یکی به نفع یا ضرر دیگری می‌بایست اجتناب شود. کشورهای در حال توسعه باید از توسعه اجتماعی و اقتصادی خود به عنوان اولویت اصلی مطمئن شوند چرا که هنوز برای بخش قابل توجهی از جهان در حال توسعه، مبارزه با فقر و توسعه بهداشت و تأمین مسکن و انرژی اولویت اساسی به شمار می‌رود و نیاز است کشورهای توسعه یافته به مسئولیت تاریخی خود در قالب اصل مسئولیت مشترک اما متفاوت واقف بوده و با پایبندی به آن موجبات ارتقای سطح حفاظت از محیط زیست فراهم شود.

وی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور مستقل و مسئول همواره بر اهمیت حفظ محیط زیست تأکید داشته و این مهم را به عنوان یک وظیفه در سرلوحه سیاستگذاری‌ها، راهبردها، برنامه‌های توسعه‌ای کشور قرار داده است تا توسعه یافتگی در مسیری متوازن محقق شود. با این حال اعمال تحریم‌های ظالمانه یکجانبه ناعادلانه و نامشروع علیه ایران، آثار متعددی را از حیث تخریب محیط زیست و کاهش سطح توسعه متوازن در پی داشته است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: البته جوانان عزیز کشورم در قالب شرکت‌های دانش بنیان ایرانی با توجه به این تحریم‌های یکجانبه ظالمانه بیکار ننشسته و با تمرکز بر تحقیق و توسعه و نوآوری و با تکیه بر دانش و توان فنی خود کوشیده‌اند ظرفیت‌های خوبی را برای حل بخشی از معضلات محیط زیستی ایجاد کنند و به پیشرفت‌هایی هم نائل آید. در اینجا مایلم آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای به اشتراک گذاشتن این دستاوردها و تجربیات و همکاری جدی با دیگر کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای را با هدف کمک به ارتقای وضعیت محیط زیست منطقه ابراز دارم.

وی اضافه کرد: کشورم ایران مانند بسیاری از کشورها، تحت تأثیرات منفی تغییرات اقلیمی، از دست رفتن تنوع زیستی و آلودگی‌هایی است که منشأ قابل توجهی از آنها در سایر کشورها و مناطق جهان قرار دارد. در این میان خشکسالی، کم آبی و طوفان‌های گرد و غبار از جمله چالش‌های مهمی است که منطقه ما با آن روبرو است. برگزاری "کنفرانس بین‌المللی گرد و غبار" در راستای اجرای قطعنامه شماره 171/77 مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سپتامبر 2023 در تهران با همکاری سازمان ملل متحد، نمونه‌ای از تلاش‌های جمهوری اسلامی ایران برای جلب توجه جامعه جهانی و لزوم یافتن راه حل های مشترک برای مقابله با این چالش‌ها بوده است.

سلاجقه اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران با دارا بودن 5800 کیلومتر خط ساحلی از فرصت بی نظیری برای توسعه دریا محور برخوردار است و در همین راستا تدوین سند "اقتصاد دریا محور" را با توجه ویژه به رشد مشاغل سبز، توسعه انرژی‌های تجدید پذیر در مناطق ساحلی و تحقق توسعه پایدار کسب و کارهای دریایی کشور، در دستورکار برنامه‌های توسعه‌ای خود قرار داده است همچنین طرح‌های مطالعاتی متفاوتی در راستای پهنه بندی و ارزیابی ریسک زیستگاهی در مناطق ساحلی، حفاظت و پایش و احیای زیستگاه‌های حساس ساحلی - دریایی در کشور انجام شده است.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران ضمن استقبال از تلاش کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای برای همکاری و حفاظت از محیط زیست، آمادگی خود برای توسعه همکاری‌های محیط زیستی را اعلام می‌کند و بر این باور است که کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای دارای ظرفیت بسیار مناسبی برای توسعه سبز و انتقال فناوری‌های محیط‌زیستی با رویکرد توسعه چند جانبه گرایی محیط زیستی است. در این راستا استفاده از پتانسیل و ظرفیت کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای می‌تواند راهگشای توسعه سبز در منطقه و این رویکرد همکاری می‌تواند الگوی تمام عیار برای همکاری‌های محیط زیستی در سطح جهانی باشد.

سلاجقه در پایان گفت: آینده محیط زیست سرنوشت مشترک همه ما را رقم خواهد زد. امید است فارغ از مسائل سیاسی، با همکاری و استفاده از ظرفیت‌های یکدیگر و بهره‌گیری از دانش و فناوری و منابع مالی بتوانیم محیط زیستی سالم را به نسل آینده خود هدیه دهیم.