هنرمندانی که سال 98 از میان ما رفتند / از جمشید مشایخی و داریوش اسدزاده تا حسین آهی و پرویز بهرام
13بهدر سال 98 بود که خبر دادند استاد هم رفت، بسیار غمگین شدم و همینطور اساتید دیگر مثل پرویز بهرام، داریوش اسدزاده، ولیالله شیراندامی، شهلا ریاحی، حسین آهی و دنیای بازیگری، گویندگی و دوبله برخی از هنرمندان دیگر خود را از دست داد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سال 1398 با تمام موفقیتها و شیرینیها و تلخیها هم تمام شد؛ اما هنرمندان و اساتید بنامی را هم در حوزه بازیگری، دوبله و گویندگی از دست دادیم، شخصیتهایی همچون جمشید مشایخی، حسین آهی، داریوش اسدزاده، پرویز بهرام، تورج شعبانخانی، ملکه رنجبر، ولیالله شیراندامی و شهلا ریاحی ازجمله چهرههای شناختهشده فرهنگ و هنر ایران هستند که در سال گذشته رخت از جهان بربستند.
بازیگران: ابراهیم آبادی، داریوش اسدزاده، ملکه رنجبر، شهلا ریاحی، علی زندی، سعید نوراللهی، ولیالله شیراندامی، حسین صفاریان، علیاصغر طبسی، رضا عبدی، علی ابوالحسنی، نصرت کریمی، نوری کسرائیان، جمشید مشایخی، اسکندر حجتی و رضا عقیلی.
تهیهکنندگان: سیدکمال طباطبایی / مجید اوجی
گویندگان، دوبلورها و مجریان: حسین آهی، ناصر احمدی، پرویز بهرام و مهدی علیمحمدی.
سال با درگذشت استاد جمشید مشایخی آغاز شد؛ وقتی که سام مشایخی فرزندش به خبرنگار تسنیم اعلام کرد که "پدرم، جمشید مشایخی بازیگر پیشکسوت سینما و تئاتر کشور از دنیا رفت."، چرا که این بازیگر پیشکسوت در طول تعطیلات در بستر بیماری بود و در سن 84سالگی بر اثر ایست قلبی دار فانی را وداع گفت.
ششم آذرماه سال 1313 به دنیا آمد و در سیزدهمین روز فروردینماه سال 98 برای همیشه با صحنه بازیگری خداحافظی کرد. همانطور که دوستانی چون علی نصیریان اعتقاد دارند «کمالالملک» و رضا تفنگچی / خوشنویس سریال "هزاردستان" جمشید مشایخی فراموشنشدنی و تکرارنشدنی است، خودش هم در آخرین گفتگوی خود با خبرگزاری تسنیم هم به این نکته اشاره کرد: به خودم میبالم توانستم در سریال «هزاردستان» و «کمالالملک» به ایفای نقش بپردازم.
همچنین گفت: "هزاردستان میخواست قبل از انقلاب ساخته شود ولی نشد. البته که نقش رضا خوشنویس را هم برای من کنار گذاشته بود و در زمان کمالالملک هم گفت «این نقش برای توست. در سریال «هزاردستان» اعتقاد دارم داود رشیدی، محمدعلی کشاورز، علی نصیریان و سروش خلیلی بازیهای ارزندهای را ارائه دادند.»"
پرویز بهرام رفت / صدایی تکرارنشدنی از اتللو تا ابوموسی اشعری
چندی بعد یعنی در ششم خردادماه خبر درگذشت هنرمند بزرگ دیگری را دادند؛ نامش پرویز بهرام است و صدایش تکرارنشدنی است. داریوش ارجمند درباره او گفت: مرحوم بهرام صدای ماندگاری بود که اگر بگویم تکرار نمیشود اغراق نکردهام. سالها باید منتظر ماند تا جانشین چنین صدای قدرتمند، چنین هنرمند خوشرفتار و خوشقریحهای متولد شود.
او گفت: بهرام یک هنرمند بادانشی بود که خاک صحنه خورده بود، هم اتللو را بازی کرد و هم بهجایش صحبت کرد. در دوبله او را به صداپیشه فرهنگی میشناسند چون منش هنری و صدای بینظیرش مولد فرهنگ غنی ایران و ایرانی بود. امیدوارم هنرمندان نسل جدید مشی این هنرمند را سرلوحه توسعه و پیشرفت خودشان قرار دهند.
بهرام جزو اولینهای هنر دوبله ایران بود؛ او را به صدای اتللو و نمایشنامههای شکسپیر میشناسند. از تئاتر به دوبله آمده بود و دوبله تلهتئاتر را خوب میشناخت؛ میدانست دوبله مستند، سریال، فیلم و تلهتئاتر چه تفاوتهایی با هم دارند.
بهرام بهترین «شکسپیرین» ایران بود و نقش «اتللو» را هم در زمانهای گذشته ایفا کرده بود. بهرام در روزهای پایانی عمرش بهروی یک مستند ویژه نوروز کار میکرد و بیماری اجازه نداد دنیای دوبله بتواند کارهای دیگری از ایشان ثبت و ضبط کند و جامعه علاقهمند به هنر از دریای بیکران تجربه و فرهیختگی استاد بهرام بهرهمند شود.
پرویز بهرام، صدای ماندگار دوبله ایران صبح روز دوشنبه ششم خردادماه در سن 84سالگی درگذشت.
درگذشت گویندگی قدیمی و کاربلد رادیو
روز هشتم مردادماه خبر درگذشت حسین آهی را دادند؛ شاعر و گوینده پیشکسوت رادیو که پس از تحمل یک دوره بیماری، دار فانی را وداع گفت. او پس از دست و پنجه نرم کردن با بیماری سرطان دعوت حق را لبیک گفت.
حسین آهی متولد 1332 تهران، فرزند استاد علی آهی، شاعر و پژوهشگر ایرانی است که مدتها بهاعتبار و احترام پدر شاعرش «ابنآهی» تخلص میکرد، تحصیلات مقدماتیاش را در تهران گذرانده بود و پس از تسلط بر زبانهای فارسی، عربی، پهلوی و آلمانی، در علومی مانند صرف، نحو، منطق، نجوم، فقه، اصول عروض و کلام نیز صاحبنظر بود.
آهی در دهه 80، برنامه «با کاروان شعر و موسیقی» را برای شبکه دو سیما اجرا میکرد. همچنین پس از آن، برنامه رادیویی «تماشاگه راز» را برای شبکه فرهنگ مجریگری کرد. اجرای بخش شبانگاهی چهارشنبهشبهای رادیو پیام نیز از دیگر اجراهای حسین آهی بود.
از آهی که بیش از 25 کتاب پژوهشی و تصحیحی در حوزه شعر و ادبیات دارد، مقالات بیشماری نیز در مجلات و نشریات کشور از جمله «کیهان فرهنگی» و ماهنامه حافظ به چاپ رسیده است.
تهیهکننده قدیمی سینما و تلویزیون از دنیا رفت
16 مردادماه هم روز تلخ دیگری برای عرصه سینما و تلویزیون بود و سیدکمال طباطبایی دار فانی را وداع گفت، تهیهکنندهای که حدود چهار سال پیش «علی» فرزندش را که بازیگر سینما و تلویزیون بود، نیز بر اثر ایست قلبی از دست داده بود.
زندهیاد سیدکمال طباطبایی تهیهکنندگی مجموعههایی نظیر «کاکتوس»، «بچههای نسبتا بد» و «شب عید» را انجام داده بود و نخستین سریال شبکه نمایش خانگی با نام «قلب یخی» نیز بهتهیهکنندگی وی تولید شده بود. «مرد آفتابی»، «عزیزم من کوک نیستم»، «سالاد فصل»، «شب»، «فرار بزرگ»، «هر شب تنهایی»، «توفیق اجباری» و... از جمله آثار سینمایی این تهیهکننده بهشمار میآیند.
داریوش اسدزاده فوت کرد
سوم شهریورماه وکیل داریوش اسدزاده خبر درگذشتش را در گفتوگویی با خبرنگارخبرگزاری تسنیم، تأیید کرد. این هنرمند بعد از یک دوره تحمل و مبارزه با بیماری سرطان در منزل خود درگذشت.
نام داریوش اسدزاده ما را بهیاد آثار باشناسنامه تلویزیون و سینما میاندازد؛ کارهایی همچون «خانه سبز»، «سمندون»، «یتیمخانه ایران»، «قلادههای طلا» و «جعبه موسیقی». او متولد 1302 در کرمانشاه بود.
9 آبانماه روز درگذشت بازیگری دیگر؛ "ابراهیمآبادی" هم رفت
سریالهای زیادی برای تلویزیون بازی کرده، کارهای خوبی در سینما از او به نمایش درآمده و بارها روی صحنه تئاتر هنرنمایی کرد اما همواره خودش و خانوادهاش به این نکته انتقاد داشتند چرا آنطور که باید و شاید خبری از او نمیگیرند. بارها به این نکته گلایه میکرد که چرا مسئولان پیشکسوتان فرهنگ و هنرشان را فراموش میکنند و حالا او رفت؛ بعد از دورهای تحمل بیماری و کما و بیهوشی با صحنه هنرمندی در تئاتر، سینما و تلویزیون برای همیشه خداحافظی کرد.
مسئول بیمارستان آراد در بخش CCU به خبرنگار خبرگزاری تسنیم گفت ساعت 16:15 در بیمارستان آراد بر اثر مشکلات ریوی و مشکلات تنفسی درگذشت.
او چند صباحی در حالت بیهوشی و کما بهسر برد و حال وخیمی داشت.
آخرین سریالی که برای تلویزیون بازی کرد «پادری» محمدحسین لطیفی است اما بارها بازی درخشان «ابراهیم آبادی» در سریال «مختارنامه» و «آپارتمان شماره 13» دیده میشود. بسیار بازیگر مردمی و هنرمند قابل احترامی است؛ 63 فعالیت هنری در تئاتر، تلویزیون و سینما که 128 سریال و تلهفیلم و 54 فیلم سینمایی و کارهای متعدد نمایشی در کارنامه "ابراهیم آبادی" وجود دارد.
ابراهیم آبادی متولد سال 1313 بود. او ابتدا در رشته هنر زیر نظر اساتیدی همچون علی اصغر گرمسیری به تحصیل پرداخت و بعد به شهر پراگ رفت و مدرک تحصیلی کارگردانی تئاتر را گرفت.
صداپیشه نقش امامخمینی (ره) در سریال معمای شاه
بیژن علیمحمدی یکی از تیپسازان برجسته دوبله کشور است؛ صدای او با کاراکتر امام خمینی (ره)، آیتالله طالقانی و آیتالله کاشانی در سریال "معمای شاه" برای همیشه یادگاری میماند. مجتبی نقیئی مدیر دوبلاژ سیما خبر درگذشت بیژن علیمحمدی را تأیید کرد و به خبرنگار تسنیم گفت: خبر بسیار تلخی است که بیژن علیمحمدی در کنار ما نیست اما او برای همیشه صدایش یادگاری میماند.
بهترین و بزرگترین تیپساز دوبله کشور را از دست دادیم؛ مردم او را با سریال "معمای شاه" میشناسند که چقدر هنرمندانه هم صداپیشه کاراکتر "امام خمینی (ره)" که شکرخدا گودرزی بازی میکرد، بود و هم "آیتالله طالقانی" و هم "آیتالله کاشانی"؛ یکی از بزرگان دوبله از میان ما رفت.
بیژن علیمحمدی متولد سال 1340 از جمله گویندگانی بود که در دهه 1360 وارد واحد دوبلاژ صداوسیما شد، تحت آموزش اساتید نسل دوم دوبله قرار گرفت و کار دوبله را از سال 1364 با مجموعه تلویزیونی خارجی "جزیره گریز" آغاز کرد. کنار سریال "معمای شاه"، سریالهای تاریخی "امام علی (ع)"، "روشنتر از خاموشی"، فیلم سینمایی "روز واقعه" و... از جمله آثاری بودند که در آنها بهعنوان صداپیشه حضور داشته است.
علیمحمدی 14 آبانماه در حالی بر اثر ایست قلبی دار فانی را وداع گفت که حدودا دو هفته قبل بهدلیل سکته قلبی در بیمارستان بستری شده بود و در بیمارستان امام خمینی (ره) درگذشت.
خداحافظی مجید اوجی با سینما و تلویزیون
نیمههای شب 17 آبانماه مجید اوجی تهیهکننده پیشکسوت تلویزیون جمعهشب بر اثر حمله قلبی درگذشت. او مدتی قبل بهدلیل عوارض ابتلا به سرطان در بستر بیماری بود. اوجی حدود یکی دو سال درگیر سرطان بود و 17 آبان بر اثر حمله قلبی درگذشت.
مجید اوجی همسر فلورا سام کارگردان تلویزیون و تهیهکننده سریالهای مختلفی از جمله مرضیه، سفر سبز، بیقرار و... بوده است.
سریال "مرضیه" شبکه دوی سیما آخرین کاری بود که او تهیهکنندگی کرد.
خبر درگذشت شهلا ریاحی
11 دیماه شهلا ریاحی بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون کشورمان دار فانی را وداع گفت. قنادیان مسئول آسایشگاه ایرانمهر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم خبر درگذشت شهلا ریاحی را تأیید کرد و گفت که آن مرحومه شب گذشته دار فانی را وداع گفته است.
مرحومه شهلا ریاحی در سالهای اخیر بهدلیل بیماری و کهولت سن از دنیای سینما و تلویزیون فاصله گرفته بود.
مرحومه شهلا ریاحی در 17 بهمن 1305 در تهران به دنیا آمد. او تحصیلات خود را تا سیکل ادامه داد و در 17سالگی، بنا به خواست و راهنمایی همسرش اسماعیل ریاحی که خود از شیفتگان تئاتر بود، به صحنه (تئاتر تهران) راه یافت.
وی سینمای حرفهای را سال 1330 با فیلم «خوابهای طلایی» بهکارگردانی معزالدیوان فکری تجربه کرد. ریاحی سال 1335 فیلم «مرجان» را کارگردانی کرد و به این ترتیب نام اولین زن کارگردان سینمای ایران را به خود اختصاص داد. ریاحی گوینده رادیو و تلویزیون، مجری برنامههای کودک تلویزیون بود. شهلا ریاحی هنرپیشه صدا و دوبلور بود و فیلمهای زیاد ایرانی و خارجی را دوبله کرد از جمله فیلمهای معروفی چون دلیجان آتش و بربادرفته. وی کنار بزرگانی همچون حسین عرفانی، منوچهر نوذری، احمد رسولزاده، ولیالله مؤمنی، نصرالله مدقالچی و... به کار دوبله پرداخت.
بازیگر سریال "مختارنامه" از دنیا رفت
سلیمان سریال "مختارنامه" در بیمارستان رسولاکرم (ص) دارفانی را وداع گفت. در "دلیران تنگستان" بازی کرد اما سلیمانبن صرد خزاعی را خیلی دوست داشت. وقتی از او سؤال میکردیم "کدامیک از آثار سینمایی و تلویزیونی را بیشتر دوست داری؟" اولا همه را جزو فرزندان خود میدانست و در وهله بعدی میگفت: سلیمان مختارنامه!
ولیالله شیراندامی روزهای سختی را در بستر بیماری گذراند و طی یک سال اخیر درگیر بیماری دیابت بود. وخیمتر شدن وضعیت جسمانی او را به بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان "رسول اکرم (ص)" کشاند؛ همسرش از وخامت اوضاع و بیهوش بودن او خبر داد؛ با پیگیریهایی که خبرنگار تسنیم از بیمارستان رسول اکرم (ص) داشت باخبر شدیم این بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون، درگذشت.
او در آخرین گفتوگویش با خبرنگار خبرگزاری تسنیم به نکتهای قابل تأمل اشاره کرد و گفت که با تمام چند سال بیماری هنوز دوست ندارد مردم را ناراحت این اوضاع کند، و اضافه کرد: از برخی رسانهها گلایه دارم، وخامت اوضاع را طوری مطرح کردند که بسیاری از دوستان، آشنایان و مردم ناراحت شدند. از مردم توقعی ندارم ولی بسیار خوشحال میشوم وقتی هنوز "مختارنامه" را میبینند و مرا بهیاد میآورند. این رمز همان کارهایی است که ماندگار میشوند.
ولیالله شیراندامی 88ساله دارای لیسانس تئاتر از دانشکده هنرهای زیبا از دانشگاه تهران و همچنین دارای مدرک درجهیک کارگردانی از وزارت ارشاد ایران که معادل دکترا میباشد، است. او در بیش از 30 نمایش، بازیگری و کارگردانی کرده است. وی در تعدادی از سریالهای تلویزیونی مانند اشک تمساح (احمد نجیبزاده 1362) و مختارنامه (داود میرباقری 1388 1383) نیز نقشآفرینی کرده است.
آخرین نمایش بهکارگردانی این هنرمند فقید با عنوان «هنر کمدی» نوشته ادواردو فیلیپو سال 91 در سالن استاد ناظرزاده کرمانی تماشاخانه ایرانشهر بهروی صحنه رفت. وی همچنین بعد از اجرای این نمایش، کتاب «تحلیل کارگردانی نمایشنامه مرگ پیشهور» را تألیف کرد که توسط انتشارات نمایش چاپ شد.
او در بیش از30 تئاتر بازی و کارگردانی کرده و در فیلمهایی همچون «جایی برای زندگی»، «خانهای روی آب»، «بوی کافور عطر یاس»، «شازده احتجاب»، «شیر سنگی»، «شب دهم»، «روز باشکوه» و «وسوسه» هم بازی کرده است.
برنامه نوروزی شبکه افق با رادیو / جزئیات دیگر برنامههای تلویزیونی تبلیغات وقتنشناس در تلویزیون / چرا آنقدر آگهیهای بازرگانی آزاردهندهاند؟ نگاهی به برنامه های مناسبتی تحویل سال در تلویزیون / ضیاء حاشیهساز، سلوکی بیسروصدا، رشیدپور با برنامه و علیزاده سردرگمملکه رنجبر بدون مراسم تشییع
مادر بزرگ زیر آسمان شهر قرار بود آخرین پلان حضورش را در فصل جدید زیرآسمان شهر مهران غفوریان بازی کند، اما مشکلات گوارشی و بیماریهای ناشی از سالخوردگی اجازه نداد ملکه رنجبر برگ دیگری از هنرمندیاش را در عرصه سینما و تلویزیون بهیادگار بگذارد.
او روز هشتم اسفندماه برای همیشه با صحنه تئاتر و دوربین سریال و فیلم سینمایی خداحافظی کرد.
مدیرعامل مؤسسه هنرمندان پیشکسوت با تأیید خبر درگذشت این هنرمند به خبرنگار تسنیم گفت: فوت ملکه رنجبر امروز بر اثر مشکلات گوارشی و کهولت سن در بیمارستان کسری بود. فوت این هنرمند پیشکسوت ربطی به ویروس کرونا ندارد.
خانواده مرحوم رنجبر تصمیم گرفتند بهدلیل پیشگیری شیوع بیماری کرونا و حفظ سلامتی مردم مراسم خاکسپاری نداشته باشند و این هنرمند پیشکسوت در قطعه هنرمندان به خاک سپرده شد.
انتهای پیام /+