واکنشها به پرونده فولاد مبارکه
قوای مجریه و قضائیه گزارش تحقیق و تفحص مجلس از فولاد مبارکه اصفهان را در دستور کار ویژه قرار دادهاند؛ آنچنان که ابراهیم رئیسی دستور برکناری همه متخلفان این شرکت را صادر کرده و محسنی اژهای نیز از تشکیل شعبهای ویژه برای رسیدگی به این پرونده خبر داده است. با این حال بهدلیل وجود برخی ابهامات در این پرونده، بازار سهام نیز دچار نوعی بیاعتمادی شده است.
انتشار گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از شرکت فولاد مبارکه این روزها با واکنشهای بسیاری از سوی مقامات از یکسو و از سوی دیگر واکنش کاربران فضای مجازی روبهرو شده است. گزارش تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه اصفهان که 6روز پیش در 297 صفحه منتشر شده است حاکی از رقمی بالغ بر 92 هزار میلیارد تومان تخلف و فساد طی سالهای گذشته توسط مدیران این شرکت است. به دنبال انتشار این گزارش بحثبرانگیز یکشنبه شب ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری، دستور برکناری تمام متخلفان در این پرونده را صادر کرد و خواستار رسیدگی به تخلفات آنها برابر ضوابط و مقررات در مراجع صالح شد.
محسنی اژهای، رئیس قوهقضائیه نیز روز گذشته در نشست شورای عالی قوهقضائیه با اشاره به گزارش اخیر تحقیق و تفحص مجلس از فولاد مبارکه با بیان اینکه این گزارش هنوز به قوهقضائیه واصل نشده است از رئیس کل دادگستری استان تهران و دادستان تهران خواست تا به محض وصول گزارش اخیر مجلس، ضمن تشکیل شعبهای ویژه، با دقت و سرعت و رعایت همه جوانب، گزارش مزبور را مورد رسیدگی قرار دهند.
نام چه کسانی در گزارش مجلس آمده است؟
گزارش تخلفات شرکت فولاد مبارکه اصفهان روز سهشنبه 25 مرداد سال جاری در نشست علنی مجلس ارائه شد و پس از آن نمایندگان مجلس با 212رای موافق به ارجاع این گزارش به قوهقضائیه رای دادند. براساس گزارشها هیات تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی تخلفات در شرکت فولاد مبارکه را از سال 97 تا سال گذشته، بررسی کرده است و در گزارش خود از رد پای برخی سیاسیون، موسسات و نهادها در تخلفات این شرکت پرده برداشته است. آنچه در این میان بحث برانگیزشده انتشار اسامی برخی دولتمردان گذشته در این تخلفات است که البته با تکذیب آنها روبهرو شده است. به گزارش خبرگزاری فارس، این تخلفات در 5 سرفصل منابع انسانی و استخدام، خرید و قراردادها، تولید و فروش، مسوولیتهای اجتماعی و حقوقی و مدیریتی دستهبندی شده که بیشترین حجم تخلف مالی در بخش فروش احراز شده که البته قسمت اعظم این اعداد مربوط به سرفصل فروش زیر قیمت بازار است. شرکت فولاد مبارکه اصفهان یکی از مهمترین واحدهای تولیدی و صنعتی فولاد در ایران و یکی از مهمترین تولیدکنندگان محصولات فولادی در خاورمیانه است. شاید به همین دلیل هم هست که گزارش تخلفات این شرکت تا این حد جنجال برانگیز شده است. درپی واکنشها به گزارش مجلس، روز یکشنبه فاطمیامین، وزیر صمت با اشاره به مواردی که در گزارش تحقیق و تفحص شرکت فولاد مبارکه آمده، تاکید کرد که باید در اسرع وقت به این موضوع رسیدگی شده و با متخلفان برخورد شود. همچنین روز گذشته ابوالفضل ابوترابی، نماینده مردم نجفآباد در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به تخلفات صورتگرفته در فولاد مبارکه گفت: پرونده مدیرعامل سابق فولاد مبارکه در حال رسیدگی قضایی است. همچنین عزتالله اکبری تالارپشتی، عضو کمیسیون صنایع مجلس در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با ذکر اینکه تمامی تخلفات فولاد مبارکه در دولت آقای روحانی انجام شده، گفت: بعد از سرکار آمدن دولت جدید، آقای رئیسی بلافاصله مدیر فولاد مبارکه که اکنون متخلف است را برکنار کرد.
متهمان گزارش مجلس چه گفتند؟
در این میان نام برخی از چهرههای کلیدی دولت حسن روحانی در این گزارش با واکنشهای بسیاری روبهرو شده است. از جمله اسحاق جهانگیری، محمود واعظی و همسرش و حتی محمد عطریانفر از چهرههای سیاسی که البته همه آنها هرگونه تخلف در این ارتباط را تکذیب کردهاند. درهمین ارتباط روز یکشنبه دفتر محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس دولت دوازدهم، در پی انتشار گزارش تحقیق و تفحص از شرکت فولاد مبارکه و طرح برخی ادعاها در خصوص ردپای دفتر رئیسجمهور سابق، در تخلفات شرکت فولاد مبارکه اصفهان با ارائه توضیحی تاکید کرد: در خبرها و برخی رسانهها ادعا شده، شرکت فولاد مبارکه با همسر رئیس دفتر رئیسجمهور سابق قرارداد یک میلیارد تومانی امضا کرده است؛ چنانکه پیش از این تصاویر قرارداد در رسانهها منتشر شده و در دسترس همگان قرار دارد، این قرارداد نه با یک شخص که با مجموعه دانشگاه آزاد واحد تهران غرب منعقد شده و رئیس دانشگاه به نمایندگی از مجموعه آن را امضا کرده است. این قرارداد در راستای ارتباط فولاد مبارکه با اکوسیستم دانشگاهی کشور امضا شده و علاوه بر دانشگاه آزاد واحد تهران غرب، بیش از 130 دانشگاه دیگر برای همکاریهای علمی طرف قرارداد فولاد مبارکه بودهاند. او همچنین تصریح کرد: خلاف آنچه در برخی گزارشها ادعا شده، هیچ فردی برای اشتغال یا تصدی مسوولیت در شرکت فولاد مبارکه از سوی دفتر رئیسجمهور سابق معرفی نشده و هر گونه ادعا در این زمینه کذب محض است. دفتر اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس دولت دوازدهم نیز در توضیحی در خصوص تحویل یک دستگاه خودرو به جهانگیری نیز تاکید کرد این موضوع ربطی به شخص جهانگیری ندارد و به تقاضای تیم حفاظت معاون اول و مطابق پروتکلهای ابلاغی امنیتی برای در اختیار گذاشتن خودروی سنگین بوده و با توجه به عدم امکان تامین آن توسط نهاد ریاستجمهوری، به صورت امانی توسط تیم حفاظت بهرهبرداری میشده است و همچنان در اختیار تیم حفاظت معاون اول فعلی رئیسجمهور است. پیش از این هم عطریانفر در گفتوگو با «ایسنا» اعلام کرده بود که ارتباطی با فولاد مبارکه ندارد.