چهارشنبه 3 بهمن 1403

وبینار مجازی بررسی مسائل نظام وظیفه ایرانیان خارج کشور برگزار شد

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
وبینار مجازی بررسی مسائل نظام وظیفه ایرانیان خارج کشور برگزار شد

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس، با پیگیری دبیر انجمن اسلامی دانشجویان شهر ولگوگراد روسیه و مسئول امور صنفی اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان ایرانی در اروپا وبینار مجازی بررسی مسائل نظام وظیفه ایرانیان خارج کشور با حضور سردار مهری رییس سازمان نظام وظیفه، سرهنگ علیزاده معاون احضار و اعزام و سرگرد مهدوی معاون پزشکی مشمولان سازمان نظام وظیفه عمومی فراجا به میزبانی وزارت امور خارجه در تهران برگزار شد.

بیگدلی معاون کنسولی وزارت امور خارجه، سهرابی دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور، رؤسای بخش کنسولی تعدادی از سفارت خانه های جمهوری اسلامی ایران و عباسی معاون سازمان ثبت احوال نیز به همراه کارشناسان دیگر وزارت امور خارجه در این جلسه حضور پیدا کردند. برخی از رؤسای بخش کنسولی تعدادی از سفارت خانه های جمهوری اسلامی ایران و برخی از اعضای شورای مرکزی اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپا و همچنین برخی از دبیران انجمن های عضو اتحادیه از طریق بستر مجازی در جلسه حاضر شدند. رییس سازمان نظام وظیفه در این نشست گفت: جهت آمادگی سربازان برای زندگی بعد از خدمت، کارگاه های مهارت آموزی با کمک سازمان فنی و حرفه‌ای تحت نظر وزارت کار و رفاه اجتماعی تدارک دیده شده که سرباز در بدو ورود به مرکز خدمت با انتخاب رشته و مهارت مورد علاقه و سپری کردن دوره مهارت آموزی، آماده دریافت گواهینامه بین المللی و ورود به بازار کار پس از پایان خدمت سربازی شود. این برنامه ها نه تنها باعث نشاط بخشی به سربازان در طول دوره خدمت سربازی میشود بلکه با هدف توانمند سازی سربازان برای ورود به بازار کار تدارک دیده شده است.

وی افزود: طبق توافقات بین ستاد نیروهای مسلح و دولت، برخی از نیروهای واجد الشرایط در مراکز غیر نظامی مشغول به خدمت می شوند. برای مثال پیام آوران بهداشت (خدمت در نظام سلامت کشور)، سرباز معلم در خدمت وزارت آموزش و پرورش و غیره. نخبگان داخل و خارج از کشور نیز میتوانند با انجام کارهای علمی و تحقیقاتی در حوزه های مختلف منجمله شرکت های دانش بنیان خصوصی یا دولتی از تسهیلات خدمت سربازی بهره ببرند. یا به عنوان مدرس دانشگاه سالهای خدمت سربازی خود را پشت سر بگذارند.

رئیس سازمان نظام وظیفه در خصوص مشمولین خارج از کشور، اعم از متولدین خارج از کشور، دانشجویان و مقیمین خارج از کشور، گفت: این متقاضیان میتوانند با تایید اقامت خود در کنسولی های جمهوری اسلامی ایران از تسهیلات خدمت نظام وظیفه از جمله معافیت های تحصیلی، پزشکی و کفالت بهره ببرند. در همین رابطه حتی مشمولین غایب نیز میتوانند حداکثر سه ماه در هر سال به کشور سفر کنند و بدون هیچ مشکلی از کشور خارج شوند.

رئیس سازمان نظام وظیفه عمومی شبکه های مجازی این سازمان را شبکه های اجتماعی ایتا، روبیکا و سروش خواند و اعلام کرد و گفت: مشمولین می‌توانند کانال های خبر سربازی و خبردار، را برای دریافت آخرین خبرها و ارسال سوال در خصوص آخرین مقررات برای کارشناسان، دنبال نمایند.

رئیس سازمان نظام وظیفه در پاسخ به سوالی راجع به صلاح قوانین معافیت تحصیلی دانشجویان خارج از کشور و کاهش ممنوعیت ورود به کشور گفت: مواد 35 تا 37 قانون نظام وظیفه عمومی جمهوری اسلامی ایران در سال 1399 دستخوش تغییراتی شد که منجر به آنها تسهیلات نظام وظیفه منحصرا برای مقاطع کارشناسی ارشد و بالاتر امکان پذیر است (ماده 36)، اما با پیگیری های وزارت امور خارجه و همکاری سازمان نظام وظیفه عمومی طرحی به کمیسیون های مربوطه در مجلس شورای اسلامی ارائه شده تا مطابق آن دانشجویان مقطع کارشناسی نیز بتوانند از این تسهیلات استفاده کنند. روند مطالعات در کمیسیون های مربوطه در حال اجرا است. در حال حاضر مشمولینی که در مقاطع کارشناسی ارشد و بالاتر در مراکز آموزشی مورد تایید وزارت علوم یا وزارت بهداشت در خارج از کشور ثبت نام کرده باشند می توانند از معافیت تحصیلی استفاده کنند (ماده 37).

وی در پاسخ به سوال دیگری راجع به اینکه سازمان نظام وظیفه در ارتباط با مورد تایید بودن یا نبودن دانشگاه نقشی دارد، افزود: تایید یا عدم آن خارج از اختیارات سازمان نظام وظیفه و در حوزه اختیارات وزارت علوم و وزارت بهداشت است.

سهرابی دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور نیز در این زمینه گفت: کارگروه متخصص در تایید دانشگاه ها متشکل از وزارتخانه های مربوطه در حال به روز رسانی لیست دانشگاهی مورد تایید هستند که لیست نهایی با لحاظ کردن میزان پیشرفت علمی در برخی کشورها از جمله گرجستان و ترکیه به زودی منتشر خواهد شد.

وی در پاسخ به سوالی راجع به امکان خرید سربازی گفت: پرداخت جریمه غیبت 8 سال به بالا مربوط به مصوبه سالهای.94. 95 و 96 مجلس شورای اسلامی بوده است و در حال حاضر امکان پرداخت جریمه غیبت وجود ندارد. در همین خصوص و بنا به تشخیص فرمانده کل قوا امسال افراد دارای بالای 40 سال و 3 فرزند از انجام خدمت سربازی معاف میباشند. همچنین افراد دارای زیر 40 سال و 4 فرزند نیز از معافیت سربازی بهره مند میشوند.

سهرابی گفت: طبق مصوبه قانون نظام وظیفه در سال 95 میانگین سنین تحصیلات پزشکی 7 سال است، این مشکل عملا باید از سال بعد برای مشمولان خدمت پس از بازگشت به کشور پیش بیاید. شرط معادل سازی مدارک این دسته از غایبان خدمت سربازی، پایان خدمت سربازی است و با در نظر داشتن 180 روز اضافه خدمت، ما در سازمان نظام وظیفه این قول را میدهیم که علاوه بر معادل سازی مدارک تحصیلی مشمولان برای خدمت در حوزه تخصص، جریمه غیبت آنها نیز در صورت انجام صحیح و منظم خدمت، بخشیده خواهد شد.

سرهنگ علیزاده معاون احضار و اعزام نیز در پاسخ به سوالی گفت: در حال حاضر مشمولین نخبه علمی (تایید از طریق بنیاد ملی نخبگان) در پروژه های تحقیقاتی مشارکت کرده و از تسهیلات سازمان نظام وظیفه بهره میبرند. سایر نخبگان اقتصادی و کارآفرین خارج از کشور، از طریق وزارت امور خارجه به سازمان نظام وظیفه معرفی میشوند و این سازمان در حال تدارک ساز و کاری برای ارائه تسهیلات به این قشر از مشمولین عزیز است که به زودی به اطلاع هم میهنان خواهد رسید.

وی افزود: مشمولین خارج از کشور که متقاضی معافیت پزشکی هستند به دو گروه تقسیم میشوند. گروه اول مشمولین با سه سال غیبت، این عده از متقاضیان میتوانند تقاضای معافیت پزشکی خود را به یکی از دو نمایندگی تعیین شده در خارج از کشور (مونیخ و دبی) ارائه دهند و پس از انجام معاینات لازم و تایید در کنسولی ایران پرونده آنها به صورت غیابی در سازمان نظام وظیفه بررسی و رای نهایی بدون مراجعه به کشور صادر میشود. گروه دوم مشمولینی که از معافیت تحصیلی استفاده می کنند از نظر وزارت امور خارجه مقیم تلقی نشده و نمی توانند از تمامی بندها (بیماری های) تعیین شده در سازمان نظام‌وظیفه در خارج از کشور استفاده کنند. تنها بیماری هایی که مدرک تحصیلی در آنها دخیل باشد در خارج از کشور قابل بررسی است. این مشمولین میتوانند در داخل کشور با مراجعه به مراکز پلیس بعلاوه ده درخواست معافیت پزشکی خود را ارائه داده و سازمان نظام وظیفه متعهد میشود در خارج از نوبت به درخواست آنها رسیدگی کند.

سرهنگ علیزاده در پاسخ به سوالی راجع به اینکه قوانین نظام وظیفه در مورد افرادی که پدر یا مادر غیر ایرانی دارند و یا کسانی که قبل از سن مشمولیت از کشور خارج شده اند، گفت: قوانین جمهوری اسلامی درباره اتباع ایرانی دارای 18 تا 50 سال صریحا بر تعیین تکلیف وضعیت خدمت مقدس سربازی تاکید دارد. اگر این افراد در سرزمین مادری خود خدمت سربازی (دوره آمادگی نظامی) را طی کرده باشند هیچ گونه مانعی برای اقامت در کشور نخواهند داشت. مشمولینی که یکی از والدین آنها ایرانی باشد با تایید هویت (شناسنامه و کارت ملی) میتوانند مانند سایر ایرانی ها از تسهیلات نظام وظیفه اعم از معافیت ها استفاده کنند.

وی افزود: معافیت افرادی که هنوز وارد دانشگاه نشدند و در حال حاضر در کالج یا پادفک تحصیل می کنند به چه صورت است؟ درمورد کالج و پادفک مرخصی تحصیلی تعلق نمیگیرد. مشمولین ایرانی پس از دریافت گواهینامه دیپلم، یک سال مهلت دارند وضعیت نظام وظیفه خود را مشخص نمایند. در صورتی که در این یک سال تحصیلات خود را آغاز نماید، مرخصی تحصیلی به ایشان تعلق پیدا خواهد کرد در غیر این صورت به افراد غایب معافیت تحصیلی تعلق نمی گیرد. بستگی به نوع کالج (پادفک) اگر این تحصیلات بخشی از دانشگاه باشد طبیعتا به آن مرخصی تحصیلی تعلق پیدا می کند.

رییس سازمان نظام وظیفه در پاسخ به سوال دیگری گفت: به غیر از موارد فوق، به سربازان متاهل دو ماه کسر خدمت، فرزند اول سه ماه و فرزند دوم 4 ماه کسر خدمت تعلق میگیرد. کسری خدمت با معافیت متفاوت است و به مشمولین حاضر به خدمت و بدون غیبت پس از آغاز خدمت تعلق می گیرد. تنها استثنا این قانون برای نخبگان خارج از کشور است که حتی با غیبت سربازی نیز میتوانند از کسری خدمت استفاده کنند.

وی افزود: تعیین تکلیف سربازان فراری پس از بازگشت به وطن بر عهده یگان مربوطه است که معمولا ادامه خدمت در همان یگان قبلی پس از بازگشت امکانپذیر است. انجام خدمت سربازی برای افراد داری سنین 18 تا 50 سال ضروری است و اگر فردی بالای این سن داشته باشد شناسنامه وی به منزله کارت پایان خدمت بوده و میتواند از همه امکانات کارت پایان خدمت از جمله دریافت گذرنامه بهره ببرد. تمامی مشمولین غایب با تایید اقامت در یکی از مراکز کنسولی در‌خارج از کشور میتوانند سالانه 3 ماه به داخل کشور تردد کنند.

معاونت احضار و اعزام در پاسخ به سوال دیگری تاکید کرد: مدت زمان مرخصی تحصیلی برای دانشجویان مقطع دکتری تخصصی 6 سال و دکتری پزشکی 8 سال است. این مدت زمان برای یکسال قابل تمدید است. تمدید بیش از یک‌سال غیر ممکن است ولی دانشجویان میتوانند از یک سال اجازه بین فراغت از تحصیل و آمادگی به خدمت برای تکمیل تحصیلات خود استفاده کنند. بدین صورت که با اتمام سالهای مجاز برای مقطع تحصیلی دکتری از یک سال اضافه نیز بهره مند گردد و در صورت فارغ التحصیلی پس از یک سال بر مدت مقرر در مرخصی تحصیلی، برای اعزام به خدمت آمادگی اعلام‌کند که با تدابیر اندیشیده شده در سازمان نظام وظیفه با مدرک دکتری به خدمت اعزام گردد.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید نظام وظیفه دانشجویان معافیت این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است