سه‌شنبه 14 اسفند 1403

ورق در بازار سهام برگشت / سهامداران بورس تغییر جهت دادند

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
ورق در بازار سهام برگشت / سهامداران بورس تغییر جهت دادند

در جریان دادوستد های دیروز بازار سهام، مسیر نقدینگی تغییر محسوسی پیدا کرد و پس از یک هفته ورود پول به سهام ریالی در روز سه شنبه ورق جریان سرمایه برگشت به‌طوری‌که سرمایه‌گذاران خرد ترجیح دادند بیشترین بخش سرمایه خود را وارد برخی گروه های بزرگ کامودیتی محور کنند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای‌اقتصاد، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در معاملات روز گذشته با رشد 93/ 0 درصدی همراه شد و به واسطه تغییر استراتژی معامله گران تا سطح یک‌میلیون و 447‌هزار واحدی پیش روی کرد. در جریان دادوستد های دیروز بازار سهام، مسیر نقدینگی تغییر محسوسی پیدا کرد و پس از یک هفته ورود پول به سهام ریالی در روز سه شنبه ورق جریان سرمایه برگشت به‌طوری‌که سرمایه‌گذاران خرد ترجیح دادند بیشترین بخش سرمایه خود را وارد برخی گروه های بزرگ کامودیتی محور کنند. در مقابل در چهارمین روز کاری هفته جاری در اکثر نماد های معاملاتی گروه هایی نظیر خودرو و بانک شاهد خروج سرمایه‌گذاران حقیقی بودیم. این در شرایطی است که در روز ماقبل معاملاتی، صنعت خودرو و ساخت قطعات نزدیک به 30‌میلیارد تومان ورود سرمایه حقیقی داشتند.

تغییر استراژی معامله گران و ظاهر شدن سفارش های فروشی که به یک باره جایگزین سفارش های خرید شدند، تحت‌تاثیر 2 عامل اثر گذار در زمین بورس روی داد. یکی از این عوامل به طور مستقیم به حوزه ارز بازمی‌گردد. در مقابل به اعتقاد کارشناسان بازار سرمایه نرخ دلار طی حداقل 2ماه به واسطه دخالت مستقیم بازارساز با موانع جدی برای ورود به کانال جدید مواجه بود. اکنون که فضای حمایتی در این خصوص تا حدودی کمرنگ شده و در عین حال خبر مثبتی در خصوص مذاکرات برجامی به بازار و سرمایه‌گذاران مخابره نمی‌شود، شاهد ثبات نسبی قیمت اسکناس آمریکایی در کانال 28‌هزار تومان هستیم. هرچند عده ای معتقدند نوسان‌گیری در حوزه ارز به واسطه مشخص شدن و به عبارتی نزدیکی به زمان مذاکرات هسته ای (هشتم آذر ماه) فقط جنبه روانی داشته و همزمان با ارسال سیگنال مثبت از مذاکرات برجام، دلار نیز با تعدیل منفی همراه می‌شود اما از جریان معاملاتی می‌توان این گونه استنباط کرد که سرمایه‌گذاران تا حدودی روی سهام صادرات‌محور به واسطه تعدیل نرخ ارز در این روز ها حساب باز کرده اند. فارغ از تغییر گردش مسیر تقاضا به سمت سهام دلاری که خریداران به وضوح در جریان دادوستد های خود نمایش دادند، نگاهی به بازار های جهانی نشان می‌دهد که صنایع بزرگ اعم از نفت و فلزات اساسی نیز روز گذشته وضعیت متعادلی را تجربه کردند. تغییرات قیمتی در بازار های جهانی به واسطه اثر قابل‌ملاحظه ای که در مسیر معاملاتی تقریبا 70‌درصد صنایع بورسی خواهند داشت می‌تواند از دیگر دلایلی محسوب شود که سهامداران غالبا حقیقی روی به خرید آنها در بازار دیروز آوردند. بزرگان کامودیتی‌محور بازار نیز اکثرا در روز گذشته سبزپوش شدند.

بنابراین می‌توان به این جمع بندی رسید که سرمایه‌گذاران با توجه به ثبات نرخ دلار در کانال 28‌هزار تومان و بهبود وضعیت بازار جهانی اقدام به تغییر استراتژی معامله گری خود کرده اند.

هرچند این احتمال نیز وجود دارد که در روز های آینده با تغییر استراتژی بازارساز در بازار ارز مواجه شویم، به طوری مجددا دلار با تشدید عرضه به کانال پیشین خود عقب نشینی کند. این اتفاق می‌تواند با مخابره اخبار مثبت در حوزه سیاست خارجی، انتظارات برجامی را دستخوش تغییر کند و نقدینگی را همچنان بین گروه های دلاری و ریالی بورس تهران به گردش درآورد. همان اتفاقی که در مهرماه رخ داد و با وجود افزایش خوش‌بینی بورس بازان به جهت دلار 28‌هزار تومانی اما به یکباره ورق چرخید و شرایط متفاوتی را رقم زد.

شناسایی سود دیگر اتفاقی بود که در بازار روز سه‌شنبه به چشم می خورد. موضوعی که به موجب آن سرمایه‌گذاران در مواقعی که به واسطه التهاب در جریان معاملاتی بازار احساس سردرگمی کنند یا پیش‌بینی‌پذیری جریان دادوستد ها به واسطه برخی اظهارنظرها و سیگنال های مخابره شده در بورس تا حدودی رنگ می بازد شاهد ایجاد موج شناسایی سود خواهیم بود.

به این ترتیب خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی در 18 آبان ماه 1400 حکایت از جابه‌جایی 15‌میلیارد تومانی دارد. رقمی که ناشی از فروش سهام گروه هایی غالبا ریالی از سوی سهامداران خرد به سرمایه‌گذاران حقوقی است.

ارزش معاملات خرد بورس تهران (سهام و حق‌تقدم) روز سه شنبه رقم 3856 میلیارد تومانی را به خود اختصاص داد. هرچند این رقم از کاهش تحرک فعالان بازار سهام حکایت دارد اما به اعتقاد برخی از کارشناسان تا زمانی که حجم و به عبارتی ارزش معاملات بورس تهران وارد ارقام بزرگ نشود، بازار به همین رفتار کج دار و مریز خود ادامه خواهد داد. در واقع افزایش حجم معاملات می‌تواند نشان از کاهش ترس و بازگشت معامله گران به بازار سهام داشته باشد. فارغ از این موارد با اینکه در معاملات دیروز شاهد رشد میانگین قیمتی سهام در اغلب گروه های لیدر بازار بودیم، شاخص هم وزن هم که از تمام نماد های معاملاتی به یک میزان تاثیر می پذیرد با رشد 22/ 0درصدی همراه شد. رفت‌وآمد های وزیر اقتصاد و مقامات بورسی به مجلس شورای اسلامی دیگر اتفاقی بود که سه شنبه توجه معامله گران بورس را به خود جلب کرد. (مشروح این گزارش را می‌توانید در صفحه 11 بخوانید)

*س_ روایت آماری بازار سهام_س*

در روزی که شاخص کل بورس تهران با رشد 93/ 0 درصدی همراه شد، از 346 نماد معامله شده، قیمت پایانی 177 سهم (51‌درصد) مثبت بود و در مقابل 156 سهم (45‌درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار 36 نماد (10‌درصد) صف خریدی به ارزش 154‌میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکل گیری صف فروش در 25 نماد بورسی (7‌درصد) به ارزش 124‌میلیارد تومان بودیم. در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس رشد 1/ 1درصدی را ثبت کرد، 140 نماد معامله شدند که در این میان قیمت 67 سهم (48‌درصد) مثبت و 72 سهم (51‌درصد) منفی بود. در این بازار 16 نماد (11‌درصد) صف خریدی به ارزش 84‌میلیارد تومان تشکیل دادند و در مقابل شاهد شکل گیری صف فروش در 8 نماد بورسی (96‌درصد) به ارزش 7‌میلیارد تومان بودیم. بازار پایه نیز دیروز میزبان دادوستد131نماد بود. در این بازار 53 سهم (40‌درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد معامله 73سهم (56‌درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز 34نماد (26‌درصد) صف خریدی به ارزش 230‌میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به 47 نماد (36‌درصد) با ارزشی بالغ بر 135‌میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.

همچنین بخوانید