سه‌شنبه 29 آبان 1403

وقتی این بار جوجه ها بازار مرغ را به هم ریختند / کمبود و گرانی جوجه یکروزه متأثر از سوء مدیریت، دلالی یا قاچاق؟!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
وقتی این بار جوجه ها بازار مرغ را به هم ریختند / کمبود و گرانی جوجه یکروزه متأثر از سوء مدیریت، دلالی یا قاچاق؟!

بعد از جنجال های تأمین نهاده که البته همچنان وضعیت آن دارای ثبات نیست مدتی است بحث میزان جوجه ریزی واحدهای مرغداری مطرح است و تولید کنندگان مرغ گوشتی از افزایش قیمت جوجه یکروزه علیرغم کمبود عرضه آن گلایه مند هستند، مسئله ای که برای چندیم بار طی یکسال اخیر وضعیت بازار مرغ را تحت الشعاع قرار داده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ طی ماه های گذشته چالش‌هایی دنباله داری در مدیریت بازار کالاهای اساسی و به خصوص قیمت مرغ به وجود آمد که اقدامات مسئولان برای ساماندهی آن تاکنون در حد حرف و بی‌نتیجه بوده است، گلایه تولیدکنندگان از عدم عرضه متناسب نهاده‌ها با نرخ مصوب از یک‌سو و مشکل کاهش جوجه ریزی واحدهای مرغداری و در نهایت بی ثباتی بازار از مسائل قابل‌تأمل در این بین است.

بدون تردید یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت‌های نامتعارف فعلی در برخی کالاهای اساسی ازجمله گوشت، مرغ، تخم‌مرغ و لبنیات موضوع عدم تأمین به‌موقع نهاده‌های دامی است، در نتیجه اینکه تولیدکننده مجبور است برای حیات و ادامه فعالیت نیاز خود را با قیمت‌های گزافی از بازار آزاد تأمین کند، همین مسئله باعث افزایش هزینه تمام‌شده و درنهایت فشار مضاعف بر تولیدکننده و مصرف‌کننده خواهد شد، کما اینکه قیمت مصوب برخی نهاده ها همچون کنجاله سویا و ذرت در ابتدای سال جاری با افزایش همراه شد.

حالا اما بعد از جنجال های تأمین نهاده که البته همچنان وضعیت آن دارای ثبات نیست، مدتی است بحث میزان جوجه ریزی واحدهای مرغداری مطرح است و تولید کنندگان مرغ گوشتی از افزایش قیمت جوجه یکروزه علیرغم کمبود عرضه آن گلایه مند هستند، به گفته نائب رئیس کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور فروش هر قطعه جوجه یکروزه به قیمت بیش از 7 هزار تومان در حالی است که قیمت مصوب آن 4 هزار و 200 تومان است و عدم نظارت بر بازار جوجه یکروزه جولان دلالان در بازار این نهاده را به همراه داشته است.

فکوری عضو هیأت مدیره انجمن جوجه یکروزه کشور درخصوص نگرانی‌ها در این بخش ضمن جدی دانستن این مشکل گفت: برابر آمار‌های موجود، هفته‌ای بالغ بر 30میلیون جوجه تولید داریم؛ به عبارت دیگر ماهانه 125میلیون جوجه تولیدی داریم درحالی‌که این رقم بالاتر از نیاز کشور است اما با توجه به نرخ ارز 4200تومانی برخی آمدند و جوسازی کردند برای واردات تخم‌مرغ و جوجه و همین موجب شد دلالان به شدت پیگیر شوند تا با قاچاق و ایجاد کمبود در کشور، به هدف خود برسند و مجوز واردات با ارز 4200تومانی بگیرند.

از سوی دیگر عدم برنامه ریزی و نگاه بلند مدت متولیان تنظیم بازار به خصوص وزرات جهاد و صمت و ضعف دستگاه های نظارتی همچون تعزیرات و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان باعث کمبود در عرضه و ایجاد شوک های قیمتی نامتعارف در بازار و در نتیجه تحت فشار قرار گرفتن تولید کننده و معیشت اقشار متوسط جامعه گردیده است.

سوء مدیریت دولت مهمترین دلیل کمبود مرغ در بازار

احمد بزچلویی مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان مرکزی در گفتگو با دیار آفتاب، با اشاره به آخرین وضعیت بازار مرغ در استان گفت: مسئله کمبود مرغ در بازار دلایل متعددی دارد که یکی از آنها به دلیل کاهش جوجه ریزی در مقاطع گذشته بود که متأسفانه امروز و روزهای آینده این مسئله نمود خود را نشان می دهد و این مسائل برای یک سال گذشته است که امروز آثار و نتایج آن را مشاهده می کنیم.

وی بیان کرد: یکی از دلایل مهم کمبود جوجه که امروز به کمبود مرغ رسیده البته سوء مدیریت دولت در توزیع نهاده های دامی نیز تاثیر گذاراست و اگر دولت در گذشته مدیریت قوی در خصوص واردات نهاده ها انجام میداد مراکز جوجه ریزی تعطیل نمی شدند و نتیجه آن کمبود مرغ در بازار نمی شد.

بزچلویی عدم تأمین ارز برای واردکننده های نهاده ها را مهمترین سوء مدیریت دولت در تأمین نهاده ها خواند و گفت: این مسئله خسارت های سنگین به مرغداران و جوجه ریزان وارد کرده البته معدم سازی بسیاری از جوجه های یک روزه در اواخر سال 98 نیز به علت نبود نهاده بود و امروز آثار این بی تدبیری ها به وضوح قابل مشاهده است.

کما اینکه طی هفته های اخیر توزیع و عرضه گوشت مرغ در فروشگاه ها با اختلال مواجه است، معضلی که دلیل اصلی آن کاهش جوجه ریزی عنوان می شود و می تواند زمینه ساز افزایش قیمت های بعدی برای این محصول پروتئینی پر مصرف در سبد خانوار باشد.

افزایش قیمت جوجه یکروزه و تلفات بالا باعث افزایش قیمت مرغ شد

محمود نعمتی مدیرکل دفتر امور اقتصادی استانداری مرکزی در گفتگو با دیار آفتاب، در خصوص آخرین وضعیت بازار مرغ در استان گفت: وضعیت مرغ در استان جدا از کشور نیست و تابعی از آن است. زمانی که در کشور میزان جوجه ریزی کاهش پیدا می کند، در استان هم وضعیت بدتر می شود و کمبود هایی به وجود می آید.

وی افزود: کاهش حدودا 20 درصدی جوجه ریزی اسفند 99 و فروردین 1400 نسبت به مدت مشابه سال قبل، تاثیر خودش را روی بازار این محصول می گذارد. البته به دلایل مختلف هم افزایش تقاضا داشتیم که این هم باعث کمبود مرغ و افزایش قیمت این محصول می شود.

مدیرکل دفتر امور اقتصادی استانداری مرکزی با بیان اینکه میانگین کشتار مرغ در سطح استان به 120 تا 130 تن در روز می رسد، گفت: عامل دیگری که باعث نابسامانی در بازار مرغ شد، افزایش قیمت جوجه یک روزه به میزان بیش از 4 برابر قیمت قبلی بود. در حالی که قیمت جوجه یکروزه تا قبل از مشکلات بازار مرغ حدودا 2هزار تومان بود، این روزها به حدود 9 تا 10 هزار تومان رسیده است. علت این افزایش قیمت کمبود جوجه یکروزه در کشور و عامل آن هم مشکلاتی در واردات مرغ اجداد و تخم مرغ نطفه دار به کشور بود که به علت تحریم ها این اتفاق افتاد.

وی با بیان اینکه عدم واردات تخم مرغ نطفه دار و مرغ اجداد باعث شد تا از نژادهای داخلی برای تولید جوجه یکروزه اقدام شود، گفت: این تغییر باعث افزایش دو برابری تلفات شد و همین امر هم در افزایش نابسامانی بازار مرغ تاثیر گذار بود. لذا مشکل بازار مرغ یکی در تامین جوجه یکروزه و دیگری افزایش تلفات است.

نارضایتی مرغداران از قیمت دستوری علیرغم افزایش هزینه ها

نعمتی با اشاره به وضعیت مناسب تامین نهاده ها، گفت: البته مرغداران از افزایش حدودا 15 درصدی قیمت نهاده ها ناراضیند و مدعی هستند با توجه به افزایش قیمت نهاده، جوجه یکروزه، دستمزد کارگر و... باید قیمت مرغ هم بالا برود و قیمتی که در حال حاضر وجود دارد منصفانه نیست که این مطالبه به حقی است. در مجموع یکی از مشکلات بازار مرغ هم قیمت گذاری متمرکز آن است که به دنبال خود نارضایتی هایی را به دنبال دارد. در صورتی که اگر آن را به هر استان می سپردند راحت تر می شد بازار را کنترل کرد.

نامه دفتر اقتصادی استانداری مرکزی به رئیس جمهور در خصوص وضعیت بازار مرغ

مدیرکل دفتر امور اقتصادی استانداری مرکزی با بیان اینکه در حال نگارش نامه ای به رئیس جمهور در خصوص وضعیت بازار مرغ هستیم، گفت: بر اساس مطالعات کارشناسی، نیاز کشور به مرغ حدود 2میلیون و 300هزار تن است در حالی که میزان تولید در حال حاضر حدود یک میلیون و 800هزار تن در روز است. به بیان دیگر حدود 400تا 500هزار تن کمبود مرغ در روز داریم. لذا پیشنهاد داریم تا برنامه ریزی کوتاه مدتی بر روی واردات 200هزار تنی گوشت مرغ صورت بگیرد. همینطور تخم مرغ نطفه دار هم وارد شود تا به مشکلات جدی تری در آینده نخوریم.

مدیریت امروز در بازار مرغ توانایی پاسخگویی شرایط موجود را ندارد

علیرضا نظری عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه اداره کردن بازار مرغ از تولید تا قیمت گذاری، مصرف و نظارت بر بازار کار آسانی نیست، گفت: مدیریتی که امروز در بازار مرغ وجود دارد از ابتدا تا انتها توانایی پاسخگویی شرایط موجود را ندارد.

وی با اشاره به اینکه به عنوان عضو ناظر در ستاد تنظیم بازار حضور دارد، به حل نشدن تنها یک موضوع در این ستاد اذعان کرد و گفت: فقط موضوع قیمت جوجه یک روزه که 4200 تومان است و در بازار دارد 9 تا 10 هزار تومان به دست مرغدار می‌رسد، دو ماه است که روی میز ستاد تنظیم بازار است ولی تاکنون کسی نیامده پاسخ درستی دهد که اگر شما قیمت مصوب را قبول دارید بنابراین باید اجرایش کنید و اگر قیمت مصوب را قبول ندارید و همان قیمتی است که در بازار به فروش می‌رسد همین قیمت را امضا کنید و بازار را به استناد این قیمت تنظیم کنید.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس متذکر شد: وقتی از یک طرف قیمت دستوری برای تولید کننده زده‌اید که به کشتارگاه این قیمت را تحویل دهید از طرفی به تولید کننده گفته‌اید قیمت جوجه یک روزه را 4200 تومان برایتان قیمت گذاری کرده‌اند ولی با قیمت 10 هزار تومان به تولید کننده تحویل می‌دهید، دو ماه دیگر آثارش مشخص می‌شود. کما اینکه امروز بازار، محصول بی توجهی‌های دو سه ماه قبل است.

تحریم بهانه ناکارآمدی مدیریتی شده است

نظری تحریم‌ها را بهانه‌ای برای پوشش ناکارآمدی‌هایی که وجود دارد مطرح کرد و گفت: بخش قابل ملاحظه‌ای جوجه را می‌گیرند تا فقط نهاده را بگیرند و این نهاده را در بازار آزاد توزیع می‌شود و کسانی منتظر جوجه هستند ولی جوجه به آن‌ها نمی‌رسد. متاسفانه نظارت ناکافی و مدیریت صحیح بر این آشفته بازار صحه می‌گذارد.

دود بی تدبیری دولت در چشم تولید کننده و مردم

افزایش روزافزون قیمت ها همزمان با بالا رفتن نرخ ارز در سال 99 بدون وقفه ادامه یافت اما در شرایطی که قیمت ارز با کاهش نسبتا چشمگیری مواجه شد گرانی ها فروکش نکرد بلکه این دولت بود که با تصمیمات خود در ستاد تنظیم بازار برای سرپوش نهادن بر ضعف تأمین نهاده های مورد نیاز تولید این بار به افزایش قیمت و گرانی ها رسمیت بخشید.

نهاده های دام و طیور یکی از فاکتورهای اساسی تولیدات غذایی استراتژیک کشور هستند که در وهله اول می بایست دولت بعنوان متولی امر سیاست های تنظیم بازار در این زمینه را مورد بازنگری جدی قرار داده و وزرات جهاد کشاورزی حوزه های بازرگانی، صادرات، واردات و مدیریت عرضه و تقاضا در بخش محصولات کشاورزی و نهاده های مورد نیاز تولید در این بخش را با برنامه ریزی های کوتاه مدت و بلندمدت مدیریت کند.

مشکلات بازار مرغ حالا یکساله شده است و هرزگاهی ابعاد تازه ای از آن نمایان می شود لذا مسئله ای نیست که یک روزه حل شود اما بدون تردید اتخاذ تصمیمات هماهنگ و یکپارچه در بخش تنظیم بازار می تواند ضمن اینکه نیاز کشور را تأمین می کند حاشیه سود مناسبی و معقولی را برای تولید کننده ایجاد کرده و رضایت مصرف کننده و آرامش و ثبات در بازار کالاهای اساسی سفره مردم را در پی داشته باشد ولی متأسفانه سوء مدیریت ها جای جولان دلالان را به بازار جوجه و مرغ هم باز کرده است.

انتهای پیام /