دوشنبه 1 بهمن 1403

وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد!

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد!

هیچکس مخالف مذاکره نیست، بلکه مخالفت اصلی با امتیازدادن یکطرفه و چوب حراج زدن بر دارایی ها و مولفه های قدرت کشور و ملت ایران است.

سرویس سیاست مشرق - درست همزمان با فضاسازی رسانه ای افراطیون اصلاح طلب در تطهیر آمریکا، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا «وضعیت اضطراری ملی» در قبال ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد.

در بخشی از بیانیه بایدن که توسط کاخ سفید منتشر شده، آمده است: «روابط ما با ایران هنوز عادی سازی نشده و روند اجرای توافق‌ها با ایران به تاریخ 19 ژانویه 1981 (28 دی ماه 1359) همچنان ادامه دارد. به همین دلیل، وضعیت اضطراری ملی اعلام شده در تاریخ 14 نوامبر 1979 و اقدامات تطبیق یافته در آن تاریخ برای تعامل با شرایط اضطراری، باید پس از تاریخ 14 نوامبر 2021 (23 آبان 1400) ادامه یابد. بنابراینف بر اساس قانون وضعیت اضطراری ملی، من برای یک سال دیگر وضعیت اضطراری ملی در خصوص ایران را تمدید میکنم».

اما در این سوی میدان، فعالین تندرو اصلاح طلب با هجمه به دولت، تاکید دستگاه دیپلماسی مبنی بر اخذ تضمین از آمریکا و همچنین مطالبه «لغو یکباره تمامی تحریم ها» و «راستی آزمایی اقدام آمریکا توسط ایران» را زیر سوال برده و آن را فراتر از انتظار جلوه دادند.

* اگر تضمین می خواهید، برجام موشکی را کلید بزنید!

در همین رابطه «احمد زیدآبادی» از فعالین اصلاح طلب و از دستگیرشدگان فتنه 88 اخیرا در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: «روشن است که بایدن نمی‌تواند درباره تعهد رییس‌جمهور بعدی امریکا به برجام ضمانت دهد. تازه اگر هم چنین ضمانتی دهد، در حد حرف خواهد بود».

زیدآبادی در ادامه نوشت: «اگر جمهوری اسلامی پیشاپیش خواهان ضمانت لازم برای تعهد روسای جمهور آینده امریکا به برجام است، باید آن را به‌صورت معاهده‌ای بین دو کشور درآورد. تبدیل توافقنامه برجام به معاهده اما مستلزم تصویب آن در کنگره امریکاست که آن‌هم در صورتی امکان‌پذیر است که تمام مسائل مورد اختلاف دو کشور را دربرگیرد».

همچنین «محمدعلی ابطحی» فعال اصلاح طلب و از دستگیرشدگان فتنه 88 در توئیتی در این رابطه نوشت: «یه دوست اصفهانی را خلبان نمی خواست سوار کند گفت یک سوال می پرسم جواب دادی می برم: پسر عموی خاله حضرت عیسی اسمش چی بوده. گفت بگو مخی نبری. راحت تره؛ حالا وزارتخارجه ایران گفته آمریکا ضمانت بدهد که رییس جمهور بعدی از برجام بیرون نیاید. خوب بگین برجام نمی خواهیم».

«صادق زیباکلام» فعال اصلاح طلب نیز در یادداشتی در روزنامه آرمان نوشت: «همه ما می‌دانیم که برداشته شدن همه تحریم‌ها یکباره عملی نیست چرا که موضوع تحریم‌های ایران را خیلی کلی بخواهیم بگوییم به سه دسته بایستی تقسیم کرد؛ دسته اول به واسطه مسائل غیر هسته‌ای وضع شده است. دسته دوم به واسطه ادعای آمریکا به حمایت ایران برخی گروه‌ها اعمال شده است و دسته سوم تحریم‌های مربوط به برنامه هسته‌ای ایران می‌باشد».

این فعال اصلاح طلب در ادامه نوشت: «رئیس جمهور آمریکا به هیچ وجه نمی‌تواند تضمین دهد و ضمانت نماید که رئیس جمهور بعدی تضمین نماید که رئیس جمهور بعدی که معلوم نیست دموکرات باشد یا جمهوریخواه او هم به این تصمیمات وفادار خواهد ماند. حتی اگر قولی هم بدهد به هیچ وجه ضمانت اجرایی ندارد... البته مذاکره باید شفاف باشد و طرف آمریکایی هم باید اگر توافقی شد آن را رعایت کند و تضمین لازم در چارچوب اصول توافق را بدهد».

* به قانون اساسی آمریکا احترام بگذارید

همچنین «رضا نصری» فعال اصلاح طلب در یادداشتی در روزنامه شرق نوشت: «دولت ایران به دنبال دریافت "تضمین" از دولت آمریکاست تا اطمینان حاصل کند در صورت توافق در وین، آمریکا در دوره بایدن و متعاقبا در دوره رؤسای جمهور بعدی مجددا از برجام خارج نخواهد شد».

این فعال اصلاح طلب در ادامه نوشت: «حقیقت این است که نظام قانون اساسی، عرف و حتی قانون بدعتی موضوعه دیوان عالی ایالات متحده آمریکا به رئیس‌جمهور کنونی این کشور این اختیار را نمی‌دهد تا برای رئیس‌جمهور بعدی قیدوبند الزام‌آور حقوقی ایجاد کند. از آن فراتر، حتی مجلس نمایندگان کنگره و مجلس سنای آمریکا نیز -‌حتی در صورت تصویب یک توافق بین‌المللی با رأی سه‌چهارم سناتورها - قادر به ایجاد چنین الزامی برای رئیس‌جمهور دوره کنونی و دوره بعد نخواهند بود».

* دنیای امروز دنیای منافع است

«جاوید قربان اوغلی» فعال اصلاح طلب و دیپلمات سابق نیز چندی پیش گفته بود: «از نظر من هیچ تضمینی حتی مکتوب برای هیچ معاهده یا توافقی نمی‌تواند وجود داشته باشد. برخی اصول اخلاقی در سیاست وجود دارد که بر ضرورت پایبندی به تعهدات بین‌المللی تأکید می‌کند اما آیا همه به این اصول پایبند هستند؟ ثانیا در شرایط فعلی حتی امکان تبدیل این توافق به معاهده از سوی امریکا هم واقعا وجود ندارد. آقای بایدن نمی‌تواند دوسوم کنگره را قانع کند که با برجام موافقت کنند».

قربان اوغلی در ادامه تاکید کرده بود: «دنیای امروز دنیای منافع است. تفاهمات همه حباب‌هایی روی آب هستند».

* ایران باید تضمین بدهد

و اما «فریدون مجلسی» دیپلمات سابق که اکنون خانوده اش ساکن آمریکا است، پا را فراتر گذاشته و گفته است: «برجام تنها برای دفاع از موجودیت رژیم صهیونیستی تنظیم شد تا ایران بمب اتمی نسازد و نتواند اسرائیل را که قول نابودی آن را داده است با بمب اتمی تهدید و نابود کند. بعد از برجام مقامات ارتشی گفتند حالا بمب اتمی نمی‌خواهند بسازند اما با موشک اسرائیل را نابود می‌کنند و همین برنامه نابودی است که آمریکا را به مقابله وامی‌دارد. لزومی ندارد از اختلافات با اسرائیل دست برداشته شود بلکه تنها همین باور به نابود کردن اسرائیل است که سبب این واکنش‌ها از غرب می‌شود. این امر نیز در نهایت باوری است که بین جنگ و صلح انتخاب می‌کند».

این فعال اصلاح طلب در ادامه گفت: «بهتر است مستقیما با مقامات نظامی و شورای امنیت عالی مذاکره انجام شود... باید مقامات اصلی و مخالف برجام به میز مذاکرات بروند، یا مخالفت خود را قطعی کنند و یا شرایط جدید را بپذیرند و در نهایت بین جنگ و صلح یکی را انتخاب کنند. فکر می‌کنم تنها مقامات ارزشی و میدانی هستند که باید خود مستقیما به مذاکرات بروند. این از عهده وزارت امور خارجه ساخته نیست».

* به روح برجام پایبند نبودیم

همچنین «عباس عبدی» فعال اصلاح طلب در مطلبی نوشت: «این را بارها گفته‌ام که حتی اگر ترامپ هم رییس جمهور نمی‌شد، به احتمال فراوان دموکرات‌ها نیز با ایران در موضوع برجام به بن‌بست می‌رسیدند و شاید از طریق سازوکار ماشه برای خلاص شدن از برجام گام برمی‌داشتند».

عبدی در ادامه نوشت: «این وضعیت محصول نادیده گرفتن روح برجام و نکات نانوشته آن است که به احتمال زیاد شفاهی یا بطور ضمنی اظهار شده است. در واقع برجام یک گام مهم و اولیه از مجموعه اقدامات و توافقات منطقه‌ای بوده است و اگر قرار بود که موضوع هسته‌ای حل شود و سایر مسایل باقی بمانند و حتی تشدید شوند، طبعا طرف مقابل به این وضع تن نمی‌داد، که نداد. بنابراین اجرای برجام را چگونه می‌توان تضمین کرد؟ به یک معنا هیچ تضمین رسمی و حقوقی برای آن وجود ندارد».

«علی بیگدلی» فعال اصلاح طلب نیز در هفته های گذشته گفته بود: «آمریکا بارها اعلام کرده که برای مذاکره آماده است و بلینکن بارها عنوان کرده در حال از دست دادن زمان هستیم و آمریکا نمی‌تواند تا ابد منتظر ایران بماند. هنوز مذاکره‌ای بین دولت رئیسی و کشورهای غربی انجام نشده و به همین دلیل ایران نمی‌تواند در مجامع بین‌المللی آمریکا را به ترک میز مذاکره متهم کند. آنچه تاکنون رخ‌داده این است که ایران تن به مذاکره نداده است».

بیگدلی در ادامه گفت: «به نظر می‌رسد ایران تلاش می‌کند با سیاست صبر و شکیبایی کشورهای غربی را در یک حالت برزخی نگه دارد تا با دست‌پر و خواهش و تمنای کشورهای غربی وارد مذاکرات شود. هدف نیز این است که ایران امتیازهای بیشتری از آمریکا بگیرد. با این‌وجود این سیاست کامل شکست‌خورده است».

این فعال اصلاح طلب افزود: «ما تنها زمانی می‌توانیم در مذاکرات به نتیجه برسیم که با یک دیپلماسی انعطاف‌پذیر وارد مذاکرات شویم و انتظارات خود را از طرف مقابل کاهش بدهیم. بدون تردید با این انتظار که همه تحریم‌ها باید برداشته شود تا ایران به تعهدات برجامی خود عمل کند مذاکرات به نتیجه مطلوب نخواهد رسید».

* عشق یکطرفه و مازوخیسم سیاسی

«احمد نادری» نماینده مجلس در واکنش به توئیت محمد علی ابطحی نوشت: «منطق اصلاح طلبان را می توان در همین متن کوتاه مشاهده نمود. عشق یکطرفه و مازوخیسم سیاسی، آنان را به جایی رسانده که معتقدند: هرچه آن خسرو کند شیرین بود. آقایان واقعا معتقدید که حتی یک تضمین ساده هم نباید گرفت؟ آزموده را آزمودن خطاست...».

متاسفانه مسئله لغو تحریم ها به هیچ عنوان برای افراطیون اصلاح طلب موضوعیت ندارد. این جریان سیاسی معتقد است که مطالبه ایران درباره اخذ تضمین از آمریکا، بیش از حد انتظار بوده و با واقعیت موجود مطابقت ندارد.

نکته قابل تأمل اینجاست که همین طیف در نقطه مقابل مدعی است که ما باید همانند صنعت هسته ای در موضوعات دیگر از جمله توان دفاعی و موشکی و قدرت منطقه ای و حقوق بشر و... نیز به آمریکا و اروپا پاسخ داده و اختلافات درباره این موضوعات را برطرف کنیم.

* مشارکت در پروژه ضدایرانی

ساختار حاکمیتی آمریکا - دموکرات ها و جمهوری خواهان - در غارت و چپاول منابع و دارایی های ملت های مختلف و ترور و آدم کشی، کارنامه سیاهی بر جای گذاشته است.

دولت آمریکا به دلیل خوی غارتگری و چپاول، در مقابل دیگر کشورها از 3 طریق عمل می کند؛ حمله نظامی، تحریم و مذاکره.

مواردی از جمله اسقاط پهپاد فوق پیشرفته و گرانقیمت «ترایتون» و موشک باران پایگاه عین الاسد و مقابله با دزدی دریایی آمریکا در منطقه و موارد مشابه دیگر، بیش از پیش ثابت کرد که گزینه حمله نظامی به ایران سالهاست که از روی میز مقامات آمریکایی کنار رفته است.

از سوی دیگر، مقامات و اندیشکده های آمریکایی صراحتا اذعان کرده اند که تحریم ها به حد اشباع رسیده است و بیش از این کارایی ندارد و به همین خاطر تحریم های جدید صرفا جنبه نمادین خواهد داشت.

بنابر تاکید کارشناسان و صاحبنظران، تحریم ها حدود 20 الی 30 درصد در مشکلات اقتصادی سهیم است و 70 الی 80 درصد مشکلات ناشی از سوءمدیریت و موارد غیرتحریمی است. برای مثال وزیر اسبق راه و شهرسازی در دولت روحانی گفت که به نساختن مسکن برای مردم افتخار می کند. وی با قصور و تقصیرهای خود منجر شد که بازار خرید و اجاره مسکن با افزایش سرسام آوری مواجه شده و بر همین اساس در دولت روحانی با افزایش 700 درصدی قیمت مسکن مواجه شدیم.

در مجموع دولت آمریکا در شرایط فعلی تنها یک گزینه در مواجهه با ایران دارد و آن مذاکره است. یک سوال؛ آیا آمریکا از مذاکره با ایران به دنبال لغو تحریم ها است!؟ پاسخ قطعا منفی است. دولت آمریکا در پی آن است تا آن نتیجه ای که قرار بود با حمله نظامی یا تحریم به دست آورد، اکنون با مذاکره به دست آورد.

نشان به آن نشان که «وندی شرمن» عضو ارشد تیم مذاکره کننده در دولت اوباما و مقام ارشد فعلی در دولت بایدن پس از امضای برجام صراحتا گفت: «کاری که برجام با برنامه هسته ای ایران کرد، جنگ هم نمی توانست انجام دهد».

یک سوال دیگر؛ آیا باید مذاکره با آمریکا و تروئیکای اروپا حول محور پرونده هسته ای ایران را کاملا منتفی کرد!؟ پاسخ منفی است. هیچکس مخالف مذاکره نیست، بلکه مخالفت اصلی با امتیازدادن یکطرفه و چوب حراج زدن بر دارایی ها و مولفه های قدرت کشور و ملت ایران است.

آمریکا در پی آن است تا با وعده لغو تحریم ها به صورت گام به گام و پلکانی، مولفه های قدرت ایران را یکی پس از دیگری فشل کرده و در نهایت ساختار تحریم ها را نیز بدون تغییر در جای خود نگه دارد. نتیجه برجام خود مثال روشنی از این رفتار آمریکاست.

اما نکته قابل تأمل اینجاست که برخی در داخل علیرغم کارنامه سیاه آمریکا در برجام، ضمن تخطئه صنعت هسته ای و انکار فواید بی نظیر آن در حوزه های مختلف از جمله تأمین دارو، پزشکی هسته ای، تأمین برق و انرژی، کشاورزی و... امتیازدهی یکطرفه در حوزه های مختلف را عادی جلوه داده و دقیقا در پازل طرف آمریکایی بازی می کنند.

* کاسبان تحریم، بدون نقاب

این جماعت اخذ تضمین از طرف مقابل جهت لغو تحریم ها و عدم خروج از توافق را غیرعادی جلوه داده و همزمان در پی عادی انگاری معامله بر سر توان دفاعی و قدرت منطقه ای ایران است و راه برون رفت از وضع موجود را اجرای برجام های 2 و 3 و... معرفی میکند. به نظر شما، لقب «کاسبان تحریم» برازنده این طیف نیست؟

افراطیون اصلاح طلب اینگونه وانمود می کنند که آمریکا برای تفاهم با ایران و دست برداشتن از دشمنی، بی قرار است و لحظه شماری می کند و این ایران است که فرصت را از دست می دهد.

یک سوال؛ آیا آمریکا در پی مذاکره برای لغو تحریم است!؟ پاسخ قطعا منفی است. اگر اینطور بود پس از آنکه دولت روحانی به صورت پیش دستانه و فوری همه تعهدات برجامی خود را اجرا کرد و پس از بتن ریزی در قلب راکتور هسته ای و پس از گفت و گوی تلفنی روحانی با اوباما و قدم زدن ظریف با جان کری باید تحریم ها به تاریخ می پیوست، آیا چنین اتفاقی رخ داد!؟

همانطور که پیش از این نیز ذکر شد هیچکس مخالف مذاکره نیست، بلکه مخالفت اصلی با امتیازدادن یکطرفه و چوب حراج زدن بر دارایی ها و مولفه های قدرت کشور و ملت ایران است.

اخیرا «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری گفته است: «ایالات متحده مسیرش برای بازگشت به برجام روشن است. آمریکا برای بازگشت از این مسیر باید تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی که بعد از خروج از برجام اعمال شده است را یکجا و به‌صورت موثر بردارد و مهم‌تر اینکه تضمین بدهد هیچ دولتی در ایالات متحده، جهان و حقوق بین‌الملل را به سخره نخواهد گرفت و آن رفتارها را تکرار نخواهد کرد».

خطیب زاده در ادامه تصریح کرد: «دولت بایدن اگر می‌خواست نشان دهد با دولت گردنکش ترامپ فرق دارد، می‌توانست بسیاری از اقدامات اعتمادساز را انجام دهد اما نه تنها انجام نداد بلکه ما را بیش از پیش مصمم کرد که تا زمانی که تضمین‌های عینی لازم داده نشده، هیچ توافقی حاصل نشود».

وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد! 2
وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد! 3
وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد! 4
وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد! 5
وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد! 6
وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد! 7
وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد! 8
وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد! 9
وقتی نقاب از چهره «کاسبان تحریم» می‌افتد / افراطیون اصلاح‌طلب: آمریکا نمی‌تواند برای لغو تحریم‌ها تضمین بدهد! 10