دوشنبه 5 آذر 1403

ویتنام بر حمایت پایدار خود از برجام تاکید کرد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ویتنام بر حمایت پایدار خود از برجام تاکید کرد

تهران - ایرنا - ویتنام در جریان نشست روز سه شنبه شورای امنیت سازمان ملل بر حمایت پایدار خود از خلع سلاح و منع گسترش سلاح‌های کشتار جمعی از جمله سلاح‌های اتمی و همچنین قرارداد هسته‌ای ایران (برجام) تاکید کرد.

به گزارش روز چهارشنبه نشریه "ویتنام پلاس"، دانگ دین کوی نماینده ویتنام در سازمان ملل از طرف‌ها خواست تا برای حل اختلافات مذاکره کرده و به طور کامل قطعنامه 2231 و برجام را اجرا کنند. وی همچنین از طرفها خواست تا با حفظ بردباری از اقداماتی که باعث افزایش تنش‌ها می‌شود، خودداری کنند. شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه شنبه دهم تیرماه (30 ژوئن) برای بررسی نهمین گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد درباره آخرین وضعیت اجرای قطعنامه 2231 این شورا تشکیل جلسه داد. این جلسه ساعت یازده صبح به وقت نیویورک (هشت و نیم شب به وقت تهران) آغاز و به دلیل شیوع کرونا به شکل آنلاین برگزار شد. ایالات متحده آمریکا برای بهره برداری از این نشست تلاش‌های خود را از ماه‌ها پیش آغاز کرده بود و هرچند در این جلسه قراری بر رای گیری درباره قطعنامه و تمدید تحریم‌ها نبود اما یکی از اهداف «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا، تحت تاثیر قرار دادن اعضای شورای امنیت به منظور رسیدن به اتحادی علیه ایران بود. گمانه زنی‌ها حتی از ارائه پیش نویس قطعنامه‌ای علیه ایران هم حکایت داشت. سخنان حاضران در این جلسه و حتی هم پیمانان کاخ سفید گرچه حاوی برخی اتهام زنی‌های همیشگی علیه ایران بود اما در مجموع با حمایت تمام قد از برجام و انتقاد لفظی از خروج آمریکا از این قرارداد بین المللی، نتوانست زیاده خواهی‌های وزیر امورخارجه و رییس جمهوری آمریکا را برآورده کند. شواهد نشان می‌دهد طرح واشنگتن دستکم در چهار ماه آینده اقناع جهان برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران است. تحریم‌هایی که بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت، باید پنج سال پس از توافق برجام و در 27 مهرماه سال جاری به پایان برسد تا ایران بتواند مانند دیگر کشورهای جهان آزادانه به خرید و فروش سلاح برای دفاع مشروع از خود بپردازد.

جمع‌بندی سخنان اعضای حاضر در نشست مجازی شورای امنیت گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد که توسط «رزماری دیکارلو» معاون سیاسی وی قرائت شد؛ سرآغاز نشست بود و گوترش طی آن تاکید کرد: «ضروری است که طرح برجام برای همه شرکت‌کنندگان آن ادامه یابد و موضوعاتی که مستقیما مربوط به برنامه نیستند، بدون هیچ گونه پیش داوری در حفظ توافق و دستاوردهای آن دنبال شود.» پس از ارائه گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد، «مارک پستین دی بایسور» نماینده دائم بلژیک در سازمان ملل متحد به عنوان تسهیلگر اجرای قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل تصریح کرد: اعضای باقی‌مانده برجام نسبت به اعمال دوباره تحریم‌های آمریکا پس از خروج این کشور از برجام متاسف و به حمایت و همگرایی کانال تدارکات متعهد هستند. اعضای این گروه از کشورهای غیرعضو می‌خواهند از انجام هرگونه اقدام که مانع از تداوم اجرای تعهدات اعضا شود، جلوگیری کنند. اولاف اسکوگ نماینده اتحادیه اروپا از دست دادن برجام را به معنای از دست دادن پروتکل الحاقی دانست و گفت: نباید بگذاریم برجام از مسیر خود خارج شود. ما به عادی‌سازی روابط تجاری ایران و جهان متعهد هستیم.» نماینده دائم بلژیک در سازمان ملل متحد ضربه به برجام و تحریم‌های آمریکا را مانع از اجرای تعهدات اعضای شورای امنیت برای اجرای قطعنامه 2231 دانست. نماینده آفریقای جنوبی تاکید کرد: برجام مهمترین دستاورد در حوزه منع اشاعه سلاح‌های اتمی است. جمهوری دومینیکن خواستار اجرای کامل و موثر برجام و تونس خواستار عاری‌سازی کامل خاورمیانه از جنگ‌افزار اتمی شد. نماینده استونی از هر دو طرف خواست به تعهدات خود پایبند باشند. واسیلی نبنزیا نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد مسوول بحران پیش آمده پیرامون توافق هسته‌ای با ایران را، آمریکا خواند و اعلام کرد: قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران توسط آمریکا طرحی تخیلی است. کریستف هاسگن نماینده دائم آلمان در سازمان ملل متحد، برجام را شاهکاری دیپلماتیک دانست که باید حفظ شود و گفت ما مخالف استفاده آمریکا از مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران هستیم. جانگ جونگ نماینده دائمی چین در سازمان ملل هم گفت: ما مخالف تلاش‌های آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران هستیم و با توجه به اینکه آمریکا از برجام خارج شده، نمی‌تواند از مکانیزم ماشه استفاده کند. نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد هم ابتدا از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌ها علیه ایران ابراز تاسف و سپس نسبت به برداشته شدن تحریم‌های تسلیحاتی ایران ابراز نگرانی کرد. نماینده فرانسه هم گفت: «ما نباید حرکت‌های خطرناکی انجام دهیم که وضعیت بدی را برای خاورمیانه به وجود بیاورد. برجام جایگزینی ندارد که جلوی ایران را برای دستیابی این کشور به سلاح هسته‌ای بگیرد، پس کنار گذاشتن آن به نفع ما نیست. ابراز نظر تقریبا مخالف کشورهای حاضر در جلسه شورای امنیت ملی سازمان ملل اما مانع از تکرار ایران هراسی و زیاده خواهی پمپئو نشد. وزیر خارجه آمریکا از سازمان ملل خواست تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند. وی با تکرار اتهامات خود علیه تهران گفت: مسیر ایران به سمت گسترش سلاح‌ها، مسیری نیست که دنیا بتواند بپذیرد. برداشتن این تحریم می‌تواند پیامدهای ناگواری برای امنیت و ثبات منطقه داشته باشد. حکومت ایران، حکومتی نیست که در صورت برداشته شدن تحریم‌ها، میانه‌روی پیشه کند.

*س_برچسب‌ها_س*