یک‌شنبه 30 دی 1403

(ویدئو) آیا دود اسپند سرطان زا است؟

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
(ویدئو) آیا دود اسپند سرطان زا است؟

گزارش جدید بی‌بی‌سی درباره‌ی تأثیرات اسپند بر سلامتی در شبکه‌های اجتماعی بحث برانگیز شده و واکنش‌های زیادی را به دنبال داشته است. بی‌بی‌سی در این گزارش با ارسال نمونه‌ای از اسپند به آزمایشگاه آن را مورد بررسی قرار داده است. در حالی که در ایران سنت دود کردن اسپند قدمتی طولانی دارد و این ماده همواره به ضدعفونی کننده بودن شهره بوده است، نتیجه‌ی بررسی بی‌بی‌سی از سرطان زا بودن اسپند حکایت...

نتیجه آزمایش علمی «اسپند دود کردن» چیز‌های جالبی را نشان داده است. دکتر جیمز رونلد «شیمیدان» گفته است یکی از اجزای اسپند «Harmine» هست، که نوعی از روانگردان به حساب میاد و در بعضی از کشور‌ها ممنوعیت‌های خاص خود را دارد، با استنشاق دود اسپند چیز‌هایی مثل Benzene، Pyridine، Pyrrole وارد بدن می‌شود. برای مثال benzene یه ماده اثبات شده سرطان‌زاست! یا Pyridine می‌تواند باعث مشکلات تنفسی و آسیب کبد و کلیه و در موارد خاص کما هم بشود.

به گزارش بی بی سی به نقل از روزیاتو، جدا از این گفته شده استنشاق دود هر ماده‌ای که سوزونده میشه برای دستگاه تنفسی آسیب‌زاست. برخلاف سیگار که دود با عبور از فیلتر استعمال می‌شود اسپند به دلیل استنشاق مستقیم می‌تواند آسیب زیادی به ریه‌ها بزند.

واکنش‌های مجازی به گزارش بی‌بی‌سی درباره‌ی اسپند

این گزارش واکنش‌های مختلفی را در میان کاربران شبکه‌های اجتماعی در پی داشته است.

- کاربری به نام نازنین ساکن آمریکا نوشت: وقتی سالمیم بعضی می‌گویند: «اسپنددود کن، یک وقت چشم نخوری مریض بشی». وقتی مریضی، بعضی می‌گویند «اسپند دود کن که میکروب‌ها و باکتری‌ها از بین بروند». کم نیستند کسانی که معتقدند اسپند (اسفند) دوای خیلی از دردهاست. از سرماخوردگی تا تب و معده درد. برای اینکه ببینم از نظر علمی چقدر این ادعا‌ها صحت داره، من یک مقدار اسپند را برای محققان دانشگاه لافبرو بریتانیا پست کردم. اونا چند هفته وقت خواستند که از روش‌های مختلف عناصر تشکیل دهنده دود را پیدا کنند. نتیجه واقعا ترسناک بود.

- مهدی دیگر فعال مجازی گفت: استفاده از اسپند توی استرالیا و چند کشور دیگه ممنوعه! چرا؟ چون توی آزمایشاتی که روش انجام دادن مشخص شده دودش مواد روانگردان داره!

- مینا در مخالفت با گزارش منتشر شده از سوی BBC نوشت: یکی از دلایلی که غرب در حال شانتاژ رسانه‌ای علیه اسپند دود کردن و مصرف خوراکی اون هست؛ متافیزیکیه که در پشت تحقیقات شیطانی علمی اون‌ها نهفته شده و هیچ وقت مطرحش نخواهند کرد؛ اجنه و شیاطین از دود اسپند متنفرند.

- اکانت کاربری با نام «تفکر نقاد» توئیت عجیبی منتشر کرد: اسپند بیش از آنچه برای انسان مضر باشد برای انگل‌هایی مضره که در آزمایشگاه‌های پزشکی قابل شناسایی نیستند... چنین انگلی وجود دارد؟ نمی‌دونم فقط می‌دونم انگل‌های صهیونیسم و آنگلو ساکسون سر هیچی بودجه نمیذارن و ضد تبلیغ راه نمی‌اندازند.

- نرگس، اما در پاسخ به توئیت «تفکر نقاد» اینگونه پاسخ داد: اسپند رو بردن پیش محققان دانشگاه لافبرو آزمایش کردن توش بنزن و‌یه سری ماده سرطان زا پیدا کردن که خیلی خطرناک. اگه عنبرنسا رو آزمایش کنن چیا پیدا میکنن.

- کریم هم توئیت زد: در عین حال این را هم باید گفت که مضار استفاده زیاد از آن هم پیشاپیش شناخته بوده است. مثلا: عوارض مصرف زیاد اسپند (اسفند) - بروز حالت تهوع و سردرد - بروز سکسکه - سقط جنین - توهم‌زایی - تضعیف سیستم اعصاب - حساس شدن ریه‌ها و بروز علائم آسم.

- کاربر دیگیری به نام الی هم نظر داد: بعد این همه سال میگه هنوز مشخص نیست چرا دود سیگار برای بعضیا سرطان زاست برای بقیه نیست بعد با یه آزمایش به نتیجه قطعی درباره اسپند رسید؟

- حساب کاربری به نام «فراری» گفت: من همیشه فراری بودم تو خونه از بوی اسپند در حدی که صداشو میشنیدم در اتاقو قفل میکردم!

- رویا هم در دفاع از خواص اسپند نوشت: اسپند یا به قول خراسانی قدیم سِپنج احتمالا همان هوم باستانی زرتشتیان باشد که به اعتقادشان یکی از ایزدان جهان مینوی بوده که در گیتی به صورت گیاهی درمانگر درآمده در چین و هند هم استفاده از آن رواج دارد.

نظر پزشکان و کارشناسان طب سنتی درباره‌ی اسپند

مصطفی معین، فوق‌تخصص ایمونولوژی و آلرژی درباره‌ی اسپند می‌گوید:

افراد مبتلا به آلرژی‌های تنفسی در برابر بسیاری از عوامل محیطی آسیب‌پذیرند و نسبت به آن‌ها واکنش شدید نشان می‌دهند. این عوامل نه تنها شامل عوامل حساسیت‌زاست، بلکه ممکن است عوامل تحریک‌کننده‌ای مانند بو‌های تند، دود غلیظ، هوای گرم یا هوای سرد را نیز شامل شود.

دود غلیظ اسپند باعث می‌شود که نایژه‌های فرد مستعد آلرژی و آسم، به‌سرعت واکنش نشان دهند و با ایجاد اسپاسم و انقباض، موجب تشدید علایم آسم شوند. دود اسپند در صورت استفاده مکرر، حتی در افرادی که آسم ندارند نیز می‌تواند موجب حساس شدن ریه‌ها و بروز علایم آسم شود.

منصور بهرامی، متخصص اطفال نیز در اینباره اظهار می‌کند:

والدین برای کودکان خود که آلرژی دارند، علاوه بر رعایت رژیم غذایی باید هوای منزل را پاک نگه دارند، به عنوان مثال از دود کردن اسپند بپرهیزند و هنگام آشپزی باید سیستم تهویه آشپزخانه را به گونه‌ای در نظر بگیرند که هوای داخل اتاق آلوده و منجر به تحریک حساسیت کودک نشود.

نعمت‌الله مسعودی، متخصص طب سنتی درباره‌ی خواص اسپند گفته است:

اسپند در بعضی از نازایی‌های ثانویه که جامعه ما درگیر آن شده بسیار مفید است، این ماده در طب روایی و نیز در دیدگاه حکمایی ما از حلق گرفته تا اعماق بدن تأثیرگذار است.

همچنین خوراکی آن به صورت شربت وجود دارد و به دلیل مزاج گرم و خشک به بهبود عفونت‌های تنفسی، تنگی نفس و انواع عفونت‌های گوارشی کمک می‌کند.

دود اسپند خواص میکروب‌کشی بسیار مناسبی دارد؛ لذا توصیه می‌شود در مکان‌هایی که جمعیت زیادی دارد و در هوا احتمال وجود عفونت مسری است، مانند مهد کودک‌ها، مدارس و پادگان‌ها اسپند دود شود.

حمیدرضا عبدوس، کارشناس گیاهان دارویی نیز معتقد است:

مردم به اثر ضدعفونی کنندگی اسفند در زمان‌های دور پی برده بودند و در اطراف بستر بیمار و جا‌های پر ازدحام، آن را دود می‌کردند و به این طریق هوا را ضدعفونی می‌کردند. دود اسپند علاوه بر خاصیت ضدمیکروبی، خوشبو کننده هوا و دورکننده حشرات نیز است.

از جویدن دانه‌های اسفند خودداری کنید، چرا که حاوی مواد سمی است. شکل خوراکی اسپند کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، چرا که مصرف ناصحیح آن باعث عوارضی، چون تشنج، تهوع، سکسکه، ترشح بیش از حد بزاق و تضعیف سیستم اعصاب مرکزی می‌شود.

تصور بر این است که همه موجودات دارای ارتعاش هستند و انرژی‌های منفی و موجودات شر دارای سطحی از ارتعاش خاص خود هستند که با دود کردن اسفند باعث خنثی شدن انرژی منفی و حتی دوری موجودات شر می‌شود، زیرا که سطح ارتعاشی که از دود کردن اسپند پخش می‌شود خوشایند آنان نیست و آن مکان را ترک خواهند کرد.

ما مراکز انرژی زیادی در بدن داریم، اما هفت تای آن اصلی است و یکی از مهم‌ترین آنها، محل دریافت حس ششم است. یکی از اخلال‌هایی که در آن مرکز ایجاد می‌شود، همان ساطع شدن انرژی ناسالمی است که در بین عموم به چشم زخم معروف است و حسد میزان این انرژی منفی را مخرب‌تر می‌کند. اما همیشه دلیل بر این نیست که تمامی این افراد دارای حسد هستند، بلکه گاهی به دلایلی، اخلالی در عملکرد این سیستم ایجاد می‌شود و یکی از راه‌هایی که این انرژی ناسالم یعنی همان چشم زخم را دفع می‌کند، دودکردن اسپند است.

اما همیشه این نکته را به یاد داشته باشید که در انجام هر کاری، جانب اعتدال را رعایت کنید، حتی اگر برای ما مفید باشد.

دود کردن اسفند نیز از این قاعده مستثنی نیست. هر چند دود اسپند برای سلامتی ما مفید است، اما زیاده روی در این کار و همچنین دود غلیظ اسپند ضرر دارد.

از دست ندهید

صبحانه روزانه یک متخصص گوارش با تنها 4 ماده غذایی

زندگی تا صد سالگی را فراموش کنید!

متن و پیام تبریک میلاد پیامبر اکرم (ص) و امام صادق (ع)

دستور العمل تخم مرغ آب پز که 108 میلیون بار روی آن کلیک شده است!