پاییز در تابستان
بارانهای تابستانی و به راه افتادن سیل این روزها بلای جان استانهای جنوبی و جنوب شرقی کشور شده است. پس از مناطق شرقی استان فارس که درهفته جاری وقوع سیلاب در برخی مناطق آن 23کشته برجا گذاشت، حالا بارندگیهای سیلآسا در دو استان کرمان و سیستان و بلوچستان، صدها نفر را دچار مشکل کرده است.
به گفته کارشناسان مقصر این بارانها و سیلابها فعالیت سامانه بارشی مونسون است. این سامانه بارشی پیشازاین درهند فعال بوده و از روزهای گذشته بخشهای وسیعی از کشور را تحت تاثیر قرار داده است و چهره تابستانی کشور را پاییزی کرده است. براساس گزارشها ورود توده بارشی مونسونی به ایران از اوایل روز یکشنبه گذشته باعث افزایش قابل توجه حجم بارندگی ها در اغلب نقاط جنوب شرق ایران شده است تا جایی که در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و فارس و هرمزگان باعث جاری شدن سیلاب در برخی مناطق شد. این گزارش همچنین حاکی از ادامه این بارش ها تا پایان هفته است و براساس نقشههای هواشناسی علاوه بر مرکز و شمال غرب ایران حتی سواحل خزر را نیز درگیر میکند.
همه اینها منجر به هشدار درباره احتمال وقوع سیل در چهار حوضه آبریز کشور ازسوی موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو شده است. به گزارش «ایرنا»، براساس پیشبینی این موسسه، هفته آینده بارش های پراکنده در برخی حوضههای آبریز شمالی به وقوع خواهد پیوست. گزارش جدید موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو بیانگر آن است که هفته جاری، وقوع بارش ها عمدتا برای مناطق واقع در نیمه جنوبی کشور تا محدوده رشته کوههای زاگرس و سواحل دریای خزر پیش بینی میشود، بهطوری که در حوضههای آبریز کویر ابرقو سیرجان، کویر در انجیر، رودخانههای بلوچستان و کل مهران (به ویژه برای استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان و فارس) با ریسک وقوع سیلاب همراه خواهد بود. در کنار این هشدار روز گذشته صادق ضیاییان رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا نیز اعلام کرد که طی پنج روز آینده بارش ها در نیمه جنوبی کشور سبب سیلابی شدن مسیل ها و طغیان رودخانهها خواهد شد.
سیستان گرفتار سیلاب
درهمین حال بارندگی های تابستانی اخیر که روز جمعه با سیل در استهبان شروع شد، طی دو روز گذشته در جنوب سیستان و بلوچستان باعث مسدود شدن راهها، قطع برق و بروز خسارت به منازل مسکونی شده است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، فعالیت سامانه بارشی مونسونی به حدی بوده که در استان سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از خشک ترین مناطق ایران تا ابتدای مردادماه نسبت به سال گذشته شاهد رشد نزدیک به 370درصدی بارش ها بوده ایم. ازهمین رو آنطور که حسین مدرسخیابانی استاندار سیستان و بلوچستان اعلام کرده است: همه دستگاههای خدماترسان با توجه به شرایط موجود و بارش های مونسون و پیش بینی هواشناسی مبنی بر ادامه داشتن شرایط فعلی تا پنجشنبه و جمعه هفته جاری؛ در آمادهباش کامل باشند. براساس گزارشها باد و باران روز دوشنبه در این استان باعث خسارت به 17 اصله پایه برق و یک دستگاه ترانس در شهرستانهای دلگان، نگور و سرباز شده است.
همچنین به گزارش «ایسنا»، بارندگی شبانهروز گذشته و جاری شدن سیلاب هشت مسیر فرعی در جنوب استان را بست. به گفته علیرضا شهرکی مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان در جلسه مدیریت بحران استان مسیرهای رحمتآباد - مهرستان، مهرستان - سوران، مهرستان - سرباز، مهرستان - ایرانشهر، قصرقند - نیکشهر، دلگان - ایرانشهر، فنوج - کتیج - رمشک و اسپکه - فنوج در جنوب استان بسته شده است. همچنین در بارندگی اخیر هشت شهرستان و 35 روستای جنوب استان دچار سیلاب شد و خدماترسانی به روستاها با قوت تداوم دارد. ازسوی دیگر 35 روستا در شهرستانهای سرباز نیکشهر، ایرانشهر، سیب و سوران، دلگان، فنوج، سراوان و خاش درگیر سیلاب و آبگرفتگی شدهاند. درهمین راستا فرماندار سرباز ضمن هشدار جدی، از مردم خواست از هر گونه عبور و مرور از بستر رودخانه سرباز جدا خودداری کنند. به گفته کارشناسان البته خطر در شرایط جاری شدن سیل و بارندگی ها صرفا موضوع غرق شدن افراد در روان آب های ایجادشده نیست بلکه به دلیل شدت گرفتن بارش ها و فعال شدن سامانه بارشی در چنین شرایطی احتمال برخورد صاعقه با زمین و ایجاد سوختگی های شدید وجود دارد.
آمادهباش برای کرمان
استان کرمان نیز به حالت آماده باش برای پیشگیری از خسارتهای احتمالی سیل درآمده است؛ همه ادارات و امکانات بسیج شدهاند و به مردم نیز تاکید شده به ارتفاعات و رودخانهها نزدیک نشوند. به گزارش «ایرنا» هواشناسی باتوجه به ورود سامانه بارشی مونسون از هند به سمت ایران، هشدار سطح قرمز برای بارانهای سیلآسا در استان کرمان صادر کرده است. روز دوشنبه نیز محمد نکوآمال مدیرکل هواشناسی استان کرمان از بیسابقه بودن اینبارشها دراستان طی چند سال گذشته خبر داده است. به گفته وی هسته مرکزی سامانه موسوم به مونسون شهرستان بافت و کهنوج را تحت تاثیر قرار خواهد داد و این شهرستانها بارش های شدیدی را تجربه میکنند و به احتمال فراوان دچار خسارت میشوند. سامانه مونسون از روز دوشنبه سوم مرداد وارد استان شده است و منجر به بارش های رگباری در مناطق جنوبی استان و طغیان رودخانهها در مسیر رمشک به قلعه گنج و انسداد این مسیر شده است.
بنابر پیشبینی کارشناسان هواشناسی استان کرمان، در سه روز آینده کل استان با بارش باران روبهرو خواهد بود. فعالیت سامانه بارشی مونسون تا جمعه در کرمان فعال خواهد بود. استان هرمزگان نیز تحت تاثیر بارش های مونسونی قرار گرفته است. تاجایی که مجید سلحشور معاون استاندار و فرماندار ویژه میناب با هشدار به ساکنان پاییندست سد استقلال از احتمال باز شدن دریچههای این سد خبر داده است. همچنین در استان هرمزگان هشدار سطح قرمز هواشناسی صادر شده است. بر اساس پیش بینی ها، اوج فعالیت سامانه مونسونی در استان هرمزگان تا چهارشنبه ادامه خواهد داشت و علاوه بر ارتفاعات استان در شرق و شمال، مرکز استان و بندرعباس را نیز درگیر خواهد کرد.