دوشنبه 5 آذر 1403

پرورش اسب‌های اصیل کُرد؛ هم سلامت‌آفرین، هم اشتغالزا / سابقه حضور "شبدیز" در دست‌سازه‌های ایران باستان

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
پرورش اسب‌های اصیل کُرد؛ هم سلامت‌آفرین، هم اشتغالزا / سابقه حضور "شبدیز" در دست‌سازه‌های ایران باستان

سوارکاری یکی از رشته های اسلامی ایرانی است که در کرمانشاه سبقه طولانی دارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، اسب کُرد از قدیم الایام نماد فرهنگی، تاریخی مردم کرد بوده و داشتن آن همواره برای خانواده ها مایه مباهات و فخر بوده است.

اسب نژاد کُرد بر اساس خصوصیات ظاهر و نوع پرورش به چهار تیره جاف، افشاری، سنجابی و کلهر تقسیم می شود اما نژاد کلهر در استان کرمانشاه پرورش داده نمی شود.

تصویر اسب تیره جاف هم برای بسیاری از ایرانیان آشنا است زیرا از دیرباز الگوی نقاشی های سنتی ایران بوده است.

تیره‌های مختلف اسب نژاد کُرد توانایی ویژه ای در پیمودن مسافت های بلند و مسیرهای کوهستانی هم دارد و خصوصیات کم نظیری دارد از جمله آنها قدرتمند، ظاهر بدن جمع و عضلانی، سر بزرگتر و ستیغ های برجسته گونه، فاصله دو استخوان فک در ناحیه حلق زیاد، اتصال سر و گردن قوی و عضلانی، سینه از جلو به حد قابل توجهی عضلانی، سم های محکم و قوی، یال و دم پرپشت و افراشته، باهوش، مطیع و صبور است.

طبیعی است که با گسترش جمعیت اسب های اصیل کُرد می توان به اشتغالزایی و ثروت آفرینی قابل توجهی در استان دست پیدا کرد. بویژه اینکه تاثیر این نژاد در توسعه گردشگری و اشاعه ورزش سوارکاری می تواند یک ظرفیت قابل توجه باشد.

سنگ تراشه "شبدیز" در آثار باستانی طاقبستان نمادی از اسب کرد است

جلال عزیزی در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: سوارکاری یکی از رشته های اسلامی ایرانی است که مورد توجه بزرگان دین ما بوده است.

معاون ورزش اداره کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه با اشاره به خاستگاه اسب کرد در استان افزود: در آثار باستانی طاقبستان سنگ تراشه شبدیز نمادی از اسب کرد است که نشان دهنده سبقه سوارکاری در استان کرمانشاه است.

وی گفت: استان کرمانشاه از استانهایی است که بیشترین تعداد اسب را دارد و این نشان از علاقه مردمان این دیار به سوار کاری است.

عزیزی گفت: با توجه به اینکه هم اکنون در استان کرمانشاه پیست سوارکاری نداریم، بیشتر فعالیتهای ما در حوزه"پرش" و "استقامت" صورت می گیرد.

 پیست سواری کاری در دهکده المپیک در حال راه اندازی است

وی در ادامه گفت: با توجه به اهمیت ورزش سوارکاری با پیگیری های مدیرکل ورزش استان پیست سواری کاری در دهکده المپیک در حال راه اندازی است که بخشی از کارهای زیرساختی آن انجام شده اما برای تکمیل، به اعتبار نیاز دارد.

عزیزی گفت: در سالهای گذشته و قبل از شیوع کرونا مسابقات زیبایی اسب و مانژ برگزار شده است و سوارکاران استان توانسته اند مقامهای برتر را کسب کنند.

وی با اشاره به بحث علمی شدن سوارکاری افزود: هیئت سوارکاری استان در بحث آموزش خوب کار کرده و طی دو سه سال اخیر با حضور مربیان برجسته کشوری دوره کلاسهای آموزشی ارتقا سوارکاری برگزار شده است.

معاون ورزش اداره کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه ادامه داد: با همکاری هیئت سوارکاری کلاسهای آموزشی عملی و تئوری در دهکده المپیک و باشگاههای بخش خصوصی برگزار می شود.

اقداماتی به منظور ثبت جهانی اسب کُرد صورت گرفته است

نادر پرور در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، با بیان اینکه اقداماتی به منظور ثبت جهانی اسب کُرد صورت گرفته است و به زودی شاهد آن خواهیم بود، اظهار داشت: این امر می تواند گام خوبی در زمینه توسعه صنعت اسب کرد باشد.

استان کرمانشاه بیشترین جمعیت اسب کُرد را دارد

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه افزود: استان کرمانشاه بیشترین جمعیت اسب کرد را دارا است و حدود 1670 سر اسب کرد در استان از لحاظ فنوتیپ و شجره پدر و مادر در شهرستان های استان موجود است.

وی از نمونه گیری خون و موی 145 سر اسب برای انجام عملیات ژنوتایپینگ و ثبت خط خونی اسب کرد از سال 97 تا کنون خبر داد و تصریح کرد: 68 نمونه مربوط به سال 97 و قرار است 77 نمونه خون و مو در سال جاری توسط موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به آزمایشگاه مرجع در خارج از کشور ارسال شود.

پرور خاطر نشان کرد: تمامی نمونه گیری ها توسط شرکت طرف قرارداد و مورد تایید موسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام شده و قرار است آزمایش ژنوتایپینگ روی 70 هزار آلل اسب‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

این مقام مسئول ادامه داد: در شهرستان های کرمانشاه، گیلانغرب، هرسین، اسلام آباد غرب، پاوه، جوانرود، روانسر، سنقر و صحنه 194 سر اسب در قالب 74 واحد پرورش اسب روستایی وجود دارد.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه گفت: تمامی اسب های ورزش سوارکاری توسط فدراسیون اسب سواری، انجمن نژادی اسب کرد، هیئت سوارکاری و راهبر زنجیره ارزش اسب کرد استان و نیز برای بررسی دی ان ای انتخاب شده اند.

این مقام مسئول بیان داشت: برای تمامی اسب ها ابتدا آزمایش میکروچیپ گذاری را با هزینه خود اسب داران در داخل کشور انجام داده ایم، اما نمونه ها برای انجام آزمایشات ژنوتایپینگ به خارج از کشور ارسال می شود که البته هزینه آزمایشات ژنوتایپینگ در خارج از کشور توسط سازمان جهاد کشاورزی پرداخت شده که برای هر سر اسب حدود 150 دلار است.

به گزارش مرصاد، توسعه باشگاه ها و مراکز پرورش اسب، رویدادسازی های ورزشی و گردشگری، برگزاری بازارهای فروش و نیز معرفی و فروش این نژاد به کشورهای دیگر می تواند خصوصیات و امتیازهای خاص این نوع اسب را بیشتر عیان کرد.

طبیعی است که با گسترش جمعیت اسب های اصیل کُرد می توان به اشتغالزایی و ثروت آفرینی قابل توجهی در استان دست پیدا کرد. بویژه اینکه تاثیر این نژاد در توسعه گردشگری و اشاعه ورزش سوارکاری و چوگان هم می تواند یک ظرفیت قابل توجه باشد.

انتهای پیام /

پرورش اسب‌های اصیل کُرد؛ هم سلامت‌آفرین، هم اشتغالزا / سابقه حضور "شبدیز" در دست‌سازه‌های ایران باستان 2
پرورش اسب‌های اصیل کُرد؛ هم سلامت‌آفرین، هم اشتغالزا / سابقه حضور "شبدیز" در دست‌سازه‌های ایران باستان 3
پرورش اسب‌های اصیل کُرد؛ هم سلامت‌آفرین، هم اشتغالزا / سابقه حضور "شبدیز" در دست‌سازه‌های ایران باستان 4
پرورش اسب‌های اصیل کُرد؛ هم سلامت‌آفرین، هم اشتغالزا / سابقه حضور "شبدیز" در دست‌سازه‌های ایران باستان 5
پرورش اسب‌های اصیل کُرد؛ هم سلامت‌آفرین، هم اشتغالزا / سابقه حضور "شبدیز" در دست‌سازه‌های ایران باستان 6
پرورش اسب‌های اصیل کُرد؛ هم سلامت‌آفرین، هم اشتغالزا / سابقه حضور "شبدیز" در دست‌سازه‌های ایران باستان 7