پشت پرده حضور هیات رئیسه آکادمی اسکار در تهران
ارتباط ما (خانه سینما) با دولت دکتر احمدی نژاد چندان مناسب نبود. هماهنگی برای حضور آنان بی واسطه وزارت فرهنگ و ارشاد از طریق بخش امنیت وزارت اطلاعات انجام شد. سه دیدار در دو محل متفاوت با رابط شان داشتم و اطلاعات مهمانان و سوابق سینمایی شان را در بیست، سی صفحه ارایه کردم. درست چهل و هشت ساعت بعد از اجرای مراسم اعطای جوایز اسکار آن سال، ساعت 1 بامداد، هواپیمای شرکت هواپیمایی انگلیس به...
سیدمحسن هاشمی، معاون اجرایی وقت خانه سینما درباره حضور هیات رئیسه آکادمی اسکار در ایران در سال 1387 برخی جزئیات را مطرح کرده است.
به گزارش «تابناک»، هاشمی در یادداشتی در این زمینه نوشته است: «حضور هیات رییسه آکادمی اسکار در ایران درست دوم اسفند ماه دوازده سال پیش1387، به پشنهاد دوستی عزیز (بهروز هاشمیان تهیه کننده سینما در فرانسه) و به پشتوانه ی مردی بزرگ (عسگرپور مدیرعامل وقت خانه سینما) رئیس و هیات مدیره آکادمی علوم و هنرهای سینمایی (اسکار) را چهل و هشت ساعت پس از اجرای مراسم اسکار 2009 به تهران آورده، یازده روز میزبان شان شدیم. قصدمان آغاز ارتباط فرهنگی برای ذوب کردن یخ مناسبات ایران و امریکا بود.
ارتباط ما (خانه سینما) با دولت دکتر احمدی نژاد چندان مناسب نبود. هماهنگی برای حضور آنان بی واسطه وزارت فرهنگ و ارشاد از طریق بخش امنیت وزارت اطلاعات انجام شد. سه دیدار در دو محل متفاوت با رابط شان داشتم و اطلاعات مهمانان و سوابق سینمایی شان را در بیست، سی صفحه ارایه کردم. درست چهل و هشت ساعت بعد از اجرای مراسم اعطای جوایز اسکار آن سال، ساعت 1 بامداد، هواپیمای شرکت هواپیمایی انگلیس به زمین نشست. من و دو همکارم حمید رضا پورنصیری و پرستو دوکوهکی منتظر پایین آمدن از پله های برقی بودیم اما بعد از خروج کامل مسافران پرواز یاد شده خبری از مهمان مان نشد. مضطرب و نگران شدم.
از این سالن به سالن مجاور رفتم، تابلو های خبر رسانی پرواز ها را دوباره چک کردیم. اما باز خبری نشد. به اطلاعات پرواز رفتم گفتند همه مسافران پرواز موصوف پیاده شده اند. ناگهان تلفنم زنگ خورد. کسی که پشت گوشی حرف می زد گفت که شما میزبان امریکایی ها هستید؟ گفتم بله. گفت به گیت کنترل پاسپورت مراجعه کنم. دلنگران با هماهنگی شان به آن سوی گیت خروج رفتم. بعله، همه ی مهمانان کلافه روی زمین نشسته بودند. افسر گیت ورودی کنترل پاسپورت گفت: ویزاهای شان هولوگرام ندارد اما کنترل کرده اند و معتبر است می توانید ببریدشان و از ایشان بابت تاخیر عذرخواهی کنید.
من با چشمانم میان آنها می گشتم تا از میان آن سه زن الن هارینگتون رابط مان را که از تصویر می شناختم و فرانسه می دانست و در این مدت با ایمیل ارتباط داشتیم را پیدا کنم. او را یافتم و با لبخند خوش آمد گفتم و به سالن چمدان ها هدایت شان کردیم. برای جبران تاخیر و علافی شان مهمانان را به کافی شاپ بردیم تا با نوشیدن کیک و قهوه قدری بیاسایند و کلافگی از تاخیر ورودشان جبران شود. سید گانیس رییس آکادمی با دیدن لپ تاپ حمید رضا با چشمانی گرد و متعجب پرسید مگر شما هم اپل دارید؟ مگر تحریم نیستید؟ ما هر سه میزبانان، لبخندی زدیم و حمید رضا گفت: چه چیز نیاز دارید؟ ما اینحا همه چیز داریم اما گران!
به هتل محل اقامت شان راهی شدیم. روی بالش مهمانان در اتاق شان، شاخه ای غنچه رز + گز اصفهان و یک گوشی موبایل با پنجاه هزارتومان شارژ ایرانسل بهمراه پیام عسگرپور مدیرعامل خانه سینما حاوی خوش آمد و ضرورت حفظ پیوند دو ملت ایران و امریکا قرارداده بودیم.
ما ناگزیر بودیم چراغ خاموش حرکت کنیم جز دو تن از هیات مدیره خانه سینما، کس دیگری تا بیست و چهارساعت قبل از ورودشان از این سفر خبر نداشت. دو تن از اعضای هیات مدیره از این پنهان کاری ما کلی دلخور شدند.
بابک غفوری آذر روزنامه نگار سینمایی را برای تهیه گزارش و خبر، تلفنی دعوت کردم. می خندید و می گفت: شوخی می کنید! گفتم شوخی ندارم اگر نیایی از دوست روزنامهنگار دیگری دعوت و گزارش می رویم. جدی گرفت و آمد و از دیدن شان شوکه شده بود، چون دو شب قبل آنها را بر فرش قرمز اسکار در حال اهدای جوایز از ماهواره دیده بود و اکنون باورش نمی شد در هتل لاله تهران حضور داشته باشند!
اما واکنش ها بعد از اینکه خبر حضور مهمانان آکادمی عمومی شد: - به نقل از حداد عادل، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس در دیدار هیات مدیره، برخی نمایندگان در حال تهیه طرحی خواستار نگهداشت شان در قبال آزادسازی پول های بلوکه شده ایران در امریکا شد. - صدا و سیما علاوه بر لغو برنامه بازدیدشان از لوکیشن سریال مختار، به تهیه کنندگی طالب زاده مجموعه ای مستند در هجو و نقد فیلم های هالیودی و حضور مهمانان در ایران ساخت و در چهار روز اخر اقامت شان هر شب نمایش می داد. - حراست وزارت ارشاد دکتر محمود احمدی نژاد، حیران و خشمگین از اینکه چرا این موضوع را نمی دانستند به سین جیم ما پرداختند. - جعفر پناهی، کارگردان سینما در پاسخ دعوت تلفنی مهمانی شام نخست در رستوران نایب ساعی، گفت که به مهمانی ما دولتی ها نمی آید؛ اشاره اش به من و عسگرپور که پیشتر مدیر بنیاد سینمایی فارابی بودیم. پاسخش دادم که تمام حقوق و مزایای دریافتی من و عسگرپور از بودجه دولت به اندازه درآمد شما که از حوزه هنری بابت ساخت فیلم آفساید گرفته اید، نمی شود.
ما در سه روز آخر اقامت شان دوران بسیار سختی را گذراندیم چون نمی خواستیم دشواری شرایط را مهمان مان بدانند و از سویی بیم بازداشت شان را نیز داشتیم. اما ثمره حضورشان در ایران موجب آشنایی با امروز ایران و در پی تماشای فیلم *درباره الی* که تا فردای اش در
باره آن حیرت زده گفتگو می کردند، زمینه ساز توجه به سینمای ایران و دریافت مجسمه اسکار در سال بعد، برای سینمای ایران با فیلم ستایش شده *جدایی نادر از سیمین* اصغر فرهادی شد. - سید محسن هاشمی»