شنبه 3 آذر 1403

پیشنهاد جنجالی ترامپ برای تعویق انتخابات راهی برای فرار از شکستی تاریخی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
پیشنهاد جنجالی ترامپ برای تعویق انتخابات راهی برای فرار از شکستی تاریخی

تهران - ایرنا - پیشنهاد دونالد ترامپ در روز پنجشنبه (9 مرداد) برای به تاخیر انداختن انتخابات سال 2020 میلادی ریاست جمهوری آمریکا به علت شیوع ویروس کرونا و احتمال بروز تقلب در نتیجه رای گیری پستی، بازتاب زیادی در محافل سیاسی این کشور و نیز جهان داشته است.

به گزارش ایرنا، ساختمان سفید در واشنگتن بعد از انتخابات سال 2016 و ورود یک مستاجر جدید با روحیات متفاوت از اسلاف خویش هر روز با موارد عجیب و غریب مواجه بوده و اکنون به عنوان یکی دیگر از اظهار نظر ها و تصمیم های جنجالی تصمیم به تعویق انتخابات گرفته است.

در مدت 4 ساله حضور در کاخ سفید آنقدر رفتارهای غیر متعارف از دونالد ترامپ سر زده که این بار و تصمیم به تعویق انتخابات شنوندگان را با شوک همراه نمی کند.

پنجاه و نهمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است در تاریخ سوم نوامبر (13 آبان) برگزار شود.

ترامپ در پیام توییتری اش در روز پنجشنبه که جنجال زیادی برانگیخت، برای نخستین بار خواستار تاخیر در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور شد و دلیل اصلی آن را احتمال «تقلب بالا» در نتیجه رای‌گیری پستی دانست هر چند بر اساس قانون ایالات متحده، رئیس جمهوری در این کشور صلاحیت به تعویق انداختن انتخابات ریاست جمهوری را ندارد.

با شیوع ویروس کرونا، برخی از ایالات و نیز بسیاری از مسئولان در آمریکا گزینه رای‌گیری گسترده از طریق پست را مطرح کرده‌اند.

دونالد ترامپ با طرح این موضوع در یک پیام توئیتری نوشت که «به باور او در سیستم رای‌گیری کنونی ایالات متحده احتمال تقلب بالاست.»

رییس جمهوری آمریکا در این پیام مدعی شد:«با رأی‌گیری همگانی از طریق پست (و نه رأی‌گیری غیابی که امر خوبی است)، 2020 تبدیل به غیردقیق‌ترین و پرتقلب‌ترین انتخابات تاریخ خواهد شد. این مایه شرمساری ایالات متحده خواهد بود».

وی افزود: «انتخابات را به تأخیر بیندازیم تا مردم بتوانند به‌درستی، با اطمینان و با امنیت رأی بدهند؟»

ترامپ پیش از این توییت نیز در توئیت دیگری نوشته بود که نتایج چنین روشی برای رأی‌گیری «فاجعه‌بار» خواهد بود زیرا کار کشورهای خارجی برای نفوذ و «تأثیرگذاری» در آن را آسان می‌کند.

وی در این توییت عنوان کرده بود: «دموکرات‌ها همیشه در مورد تأثیر از خارج بر انتخابات (آمریکا) صحبت می‌کنند، با وجود آن که می‌دانند، رای‌گیری پستی راهی آسان برای مداخله سایر کشورها در رقابت (انتخاباتی) است.»

دونالد ترامپ پیش از این نیز گفته بود که به باور او انتخابات آینده ریاست جمهوری «با تقلب» همراه خواهد بود.

وی ماه گذشته میلادی در یک سخنرانی در ایالت آریزونا گفت که «به نظر من این فاسدترین انتخابات در تاریخ کشور ما خواهد بود.»

اظهارات ترامپ پس از آن صورت می گیرد که شماری از ایالت‌های آمریکا به خاطر همه‌گیری ویروس کرونا و به خاطر نگرانی‌ها نسبت به سلامت عموم، درصد برآمده اند تا رای‌گیری پستی را آسان‌تر کنند.

به گزارش منابع خبری، شش ایالت کالیفرنیا، یوتا، هاوایی، کلرادو، اورگان و واشنگتن در اوایل ماه جاری میلادی اعلام کردند که قصد دارند انتخابات نوامبر را از طریق برگه‌های پستی برگزار کنند.

این ایالت‌ها برگه‌های رای‌گیری را از طریق پست به تمامی شهروندان واجد شرایط ارسال خواهند کرد که در روز انتخابات باید این برگه برگردانده شود. هر چند که امکان رای دادن حضوری هم تحت شرایطی محدود در این ایالت‌ها وجود خواهد داشت.

حدود نیمی از ایالت‌ها به رای دهندگان اجازه می‌دهند تا در صورت درخواست از طریق پست رای بدهند.

اوایل هفته جاری، " ویلیام بار"، دادستان کل ایالات متحده، نیز در جلسه کمیته مجلس نمایندگان آمریکا گفته بود که به باور او رأی‌گیری پستی «ریسک بالایی» دارد و به «تقلب انبوه» منجر خواهد شد. منتقدان رای‌گیری پستی معتقدند که در این نوع رای‌گیری این احتمال وجود دارد که واجدان بیشتر از یک بار رای دهند.

طرفداران رییس جمهوری آمریکا از این استدلال ترامپ جانبداری کرده اند که امکان رای دادن از طریق ارسال نامه پستی، راه را برای جعل آراء در ابعاد گسترده باز می کند و بهتر است در انتظار روزی بود که مردم ناچار نباشند به جای حضور در حوزه های رای گیری، آراء خود را از طریق پست بفرستند.

نزدیکان ترامپ در هفته های اخیر ابراز نگرانی کرده بودند که ممکن است برخی از کشورها چون چین و روسیه در صدد برآیند به شیوه های مختلف در انتخابات ایالات متحده اخلال کنند و موجب شکست او شوند.

اما مخالفان ترامپ گفتند که این امر بهانه ای برای رهبر حزب جمهوریخواه است که از شکست احتمالی در انتخاباتی که کمتر از سه ماه دیگر قرار است برگزار شود، بیمناک است و در جستجوی بهانه ای است که موعد برگزاری انتخابات را به تعویق اندازد.

در این میان خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در واکنش به پیشنهاد ترامپ گزارش داد که هنوز شواهدی مبنی بر بروز تقلب گسترده در ایالت‌هایی که پیشتر از این سیستم استفاده کرده‌اند ارائه نشده است.

در هر صورت این پیشنهاد جنجالی ترامپ همانطور که اشاره شد بایستی در کنگره آمریکا مطرح گردد و مورد تایید قرار گیرد تا تعویق انتخابات عملی شود.

تاریخ انتخابات فدرال در آمریکا توسط کنگره این کشور مشخص می‌شود و در قانون اساسی این کشور محمل قانونی برای ایجاد تأخیر در انتخابات ریاست جمهوری وجود ندارد.

قانون اساسی آمریکا در این مورد تصریح کرده است:«کنگره می تواند زمان برگزاری انتخابات و رای گیری را تعیین کند که در سراسر آمریکا یکسان خواهد بود.»

به باور صاحب نظران، اگر رییس جمهوری آمریکا بتواند زمان برگزاری انتخابات را تعیین کند، می تواند تاریخی را مشخص کند که به نفع اوست، و یا انتخابات را به زمانی موکول کند که شرایط برای او مناسب است.

زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا که نخستین سه‌شنبه ماه نوامبر در هر چهار سال است، در قانون فدرال به ثبت رسیده و تغییر آن نیازمند تصویب کنگره است.

براساس قانون مصوب کنگره در سال 1948 میلادی «تاریخ برگزاری انتخابات برای تعیین رییس جمهور و معاون رییس جمهور در تمامی ایالت ها هر چهار سال یکبار در اولین سه شنبه ماه نوامبر برگزار می شود.»

انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا حتی در زمان جنگ داخلی در قرن نوزدهم نیز بدون تاخیر برگزار شده است.

بنابر تحلیل های صورت گرفته، حتی اگر کنگره آمریکا به تغییر زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 2020 میلادی رای بدهد، این تصمیم به دونالد ترامپ کمک چندانی نخواهد کرد. طبق اصل بیستم قانون اساسی «دوره زمامداری رییس جمهور و معاون رییس جمهور ظهر روز 20 ژانویه به پایان خواهد رسید.» معنای واضح آن این است که در صورت عدم انتخاب مجدد در پایان دوره چهارساله رئیس جمهور باید کاخ سفید را ترک کند.

اما مشکل ترامپ اصلی برای تصویب پیشنهادش در کنگره در آن است که در مجلس نمایندگان، حزب دموکرات اکثریت کرسی ها را در دست دارد، ولی در سنای آمریکا، اکثریت، در اختیار جمهوریخواهان است.

با توجه به اینکه اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا در اختیار دمکرات‌هاست، بعید است که آنها با تغییر زمان انتخابات موافقت کنند.

ضمن اینکه دموکرات‌ها اصرار دارند، بودجه بیشتری برای انتخابات پستی تعیین کنند تا رای‌دهندگان بتوانند با اطمینان خاطر از حق رای خود استفاده کنند.

دمکرات‌ها از جمله "جو بایدن"، رقیب انتخاباتی ترامپ، نسبت به این دیدگاه‌های ترامپ ابراز نگرانی کرده‌اند و به گزارش خبرگزاری رویترز تدابیری را برای پیشگیری از «مداخله» ترامپ در انتخابات سوم نوامبر آغاز کرده‌اند.

"بن کاردین"، سناتور ایالات مریلند از حزب دمکرات در توئیتی دونالد ترامپ را متهم کرده که «حکومت قانون را درک نمی‌کند.»

"پیت بوتجج"، از نامزدهای سابق دمکرات برای ریاست‌جمهوری امسال ایالات متحده در توئیتی نوشت که «ایالات متحده در جریان جنگ داخلی هم انتخابات برگزار کرد و ما 96 روز دیگر چنین خواهیم کرد.»

«برنی سندرز» سناتور ایالت ورمونت و نامزد پیشین حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 آمریکا در پیامی توییتری در واکنش به پیشنهاد ترامپ، نوشت:" نه آقای رییس جمهوری. ما انتخابات را به تعویق نمی‌اندازیم. مردم آمریکا از اقتدارگرایی، دروغ‌ها و نژادپرستی تو خسته و وازده شده‌اند. در سوم نوامبر 2020 (13 آبان 1399) دموکراسی پیروز می‌شود و ریاست جمهوری فاجعه‌بار تو پایان می‌یابد. بای‌بای."

در این میان، "لیندسی گراهام" سناتور جمهوریخواه از ایالت کارولینای جنوبی نیز در واکنش به پیشنهاد ترامپ گفته است که «فکر نمی‌کنم ایده خیلی خوبی باشد.»

«میچ مک‌کانل» رهبر جمهوریخواهان سنای آمریکا نیز پنجشنبه‌شب با رد پیشنهاد ترامپ برای تعویق انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما هرگز در تاریخ کنگره [آمریکا] در زمان جنگ‌ها، رکودها و جنگ داخلی انتخاباتی فدرالی نداشته‌ایم که در زمان مقرر برگزار نشده باشد و ما این بار هم برای برگزاری انتخابات در سوم نوامبر راهی را پیدا می‌کنیم.

وی که در گفت‌وگو با مجری مشهور شبکه WNKY 40 این اظهارات را مطرح می‌کرد، در پاسخ به این پرسش طعنه‌آمیز این مجری مبنی بر اینکه آیا تاریخ انتخابات روی سنگ حک شده است؟، گفت: بله همینطور است. ما با هر مشکلی که باشد برخورد می‌کنیم، اما انتخابات را همانطور که برای سوم نوامبر برنامه‌ریزی شده، برگزار می‌کنیم.

در همین حال به گزارش منابع خبری، ساعاتی از پیشنهاد دونالد ترامپ در مورد به تعلیق انداختن انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا نگذشته بود که کمیسیون مستقل اتنخابات این کشور پیشنهادش را رد کرد.

به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، کمیسیون مستقل انتخابات آمریکا درخواست ترامپ را رد کرده و در بیانیه ای نوشت: "نه آقای رئیس‌جمهور. شما اختیار تغییر زمان انتخابات را ندارید. این کار نباید هم انجام شود. ایالات‌ها و نهادهای محلی از شما و کنگره بودجه می‌خواهند تا بتوانند انتخابات را همان‌طور که همه آمریکایی‌ها می‌خواهند به صورت سالم برگزار شود".

طرح این پیشنهاد جنجالی توئیتری از سوی رییس جمهوری آمریکا در حالی صورت می گیرد که براساس آخرین نظرسنجی های صورت گرفته، "جو بایدن" از دونالد ترامپ پیش است.

آخرین نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که ترامپ در بسیاری از ایالت‌ها، از جمله در ایالت‌هایی که در انتخابات 2016 میلادی در آنها به آسانی برنده شده بود، در جایگاه پایین‌تری نسبت به جو بایدن قرار گرفته است.

این اختلاف برای نمونه در فلوریدا 4 امتیاز است (بایدن: 50 درصد، ترامپ: 46 درصد) و بنا بر گزارش‌ها، تازه‌ترین نظرسنجی‌ها به طور میانگین اختلافی 5 تا 6 امتیازی در ایالت‌ها، به سود بایدن، نشان می‌دهند.

هر چند برخی از تحلیل گران به این نظرسنجی ها چندان اعتماد ندارند و به نظرسنجی های چهار سال پیش اشاره می کنند که در آنها نیز ظاهرا ترامپ بازنده بود، ولی نتیجه کاملا برعکس شد.

امید اساسی ترامپ آن است که اکثریت خاموش (آرای خاکستری) در آمریکا به سودش رای دهند و او نگران از آن است که ارسال رای از طریق پست ممکن است این گونه افراد را از رای دادن باز دارد و موجب شکستش شود.

بر اساس گزارش های منتشر شده، افزایش بیکاری و فشارهای اقتصادی ناشی از بحران کرونا در آمریکا و افزون بر آن عملکرد ضعیف دولت ترامپ و تلاش‌هایش برای کم‌اهمیت جلوه دادن خطرات ناشی از شیوع ویروس کرونا در کنار اعتراض های گسترده در این کشور به تبعیض و نابرابری های نژادی از جمله عواملی است که در کاهش محبوبیت ترامپ در آستانه انتخابات نقش داشته اند.

سیاست دولت ترامپ در عرصه مقابله با ویروس کرونا موج گسترده‌ای از انتقاد را در پی داشته است. ترامپ پس از هفته‌ها مقاومت، هفته گذشته برای نخستین بار به مردم آمریکا توصیه کرده بود که برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس از ماسک استفاده کنند.

در این میان خبرگزاری روسی اسپوتنیک شامگاه پنجشنبه در گزارشی دراین خصوص نوشت: پیش از این در خبرها آمده بود که، یک منبع از حزب جمهوری‌خواه گفته زمزمه‌هایی شنیده است که اگر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به این باور برسد که شانسی در برابر جو بایدن، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ندارد، از رقابت ریاست جمهوری کنار می‌رود.

حدود دو ماه پیش نیز شبکه تلویزیونی فاکس نیوز خبر داد که ممکن است ترامپ به علت آن که نظرسنجی ها شکست او را پیش بینی کرده، از ادامه رقابت کناره گیری کند. ولی شخص رئیس جمهوری این ارزیابی را قاطعانه رد کرد و اعلام داشت که صحنه را خالی نخواهد گذاشت.

گفتنی است همزمان با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، 470 کرسی کنگره هم به رای گذاشته می‌شود به گونه‌ای که سرنوشت 35 کرسی از مجلس سنا و تمام 435 کرسی مجلس نمایندگان آمریکا هم باید مشخص شود و این مساله به نگرانی های ترامپ افزوده است.

برخی گمانه زنی‌ها در این کشور حکایت از آن دارد که جمهوریخواهان اکثریت مجلس سنا را از دست داده و دموکرات‌ها سنا را از آن خود خواهند کرد.

وضعیت دو حزب حاکم در سنا اکنون به گونه ای است که جمهوریخواهان با 53 کرسی اکثریت آن را در مقابل 47 کرسی دموکرات‌ها در اختیار دارند.

بنا به گزارش رسانه‌های آمریکایی، به دست آوردن کنترل مجلس سنا و شکست دادن ترامپ برای ورود به کاخ سفید و همزمان تثبیت اکثریت در مجلس نمایندگان، از اهداف جدی دموکرات‌ها است و تحقق هر کدام این اهداف یک کابوس برای رییس جمهوری کنونی آمریکا خواهد بود.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*