یک‌شنبه 30 دی 1403

چرا سیاستمداران آمریکایی نظر نهادهای اطلاعاتی‌شان را نادیده می‌گیرند؟

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
چرا سیاستمداران آمریکایی نظر نهادهای اطلاعاتی‌شان را نادیده می‌گیرند؟

مقامات واشنگتن ادعا می‌کنند که ایران در پی ساخت بمب هسته‌ای است، در حالی که نهادهای اطلاعاتی آمریکا بارها به صراحت اعتراف و اذعان کردند که "هیچ نشانه‌ای از حرکت ایران به سمت سلاح هسته‌ای دیده نمی شود.

سرویس سیاست مشرق - یکی از مولفه‌های سیاست خارجی دولت آمریکا در قبال ایران، دوگانگی در سیاست‌ها و رفتارهاست. مقامات کاخ سفید از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در خفا با ارسال پیام‌های کتبی و شفاهی دیپلماتیک از علاقه‌مندی و اشتیاق به گفتگو، مذاکره و اقدامات سازنده سخن می‌گفتند و در عرصه رسانه با قلدری برای جمهوری اسلامی ایران خط و نشان می‌کشیدند.

یکی دیگر از مصادیق رفتار دوگانه مقامات واشنگتن که در قبال پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران بوده است؛ آمریکایی‌ها در عرصه رسانه و افکار عمومی به منظور انحراف اذهان، ادعا می‌کنند که ایران در پی ساخت بمب هسته‌ای است. در حالی که نهادهای اطلاعاتی آمریکا بارها و بارها به صراحت اعتراف و اذعان کردند که "هیچ نشانه‌ای از حرکت ایران به سمت سلاح هسته‌ای دیده نمی‌شود". به این موارد و مصادیق دقت کنید:

1-"پیتر جنگینز" نماینده پیشین بریتانیا در آژانس بین المللی انرژی اتمی بهمن ماه 1390 اعلام نمود که مقام‌های جمهوری اسلامی در موضوع هسته‌ای خود خالصانه و صادقانه عمل کردند. وی درباره اینکه چرا معتقد است که ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست؟ گفت: "جامعه اطلاعاتی آمریکا من را قانع کرد و نیز همینطور خودم را جای رهبران ایران گذاشتم و فکر کردم اگر به جای آنها بودم چکار می‌کردم و در این مورد هم به نظر آمد که آنها فقط می‌خواهند توانایی هسته‌ای داشته باشند".

2- در نمونه دیگری، تارنمای روزنامه بریتانیایی گاردین شهریور 1396 نوشت: گفته میشود تحلیلگران اطلاعاتی آمریکا که تجربه جنگ عراق را دارند که در زمان ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش به بهانه مدارک قلابی مبنی بر وجود سلاح های کشتار جمعی در این کشور کلید خورد، تلاش دارند در مقابل فشارهای دولت ترامپ مبنی بر پرونده‌سازی برای اثبات عدم پایبندی ایران به برجام، مقاومت کنند.

3- همچنین دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا در بهمن ماه 1397 در صفحه توئیتر خود نوشت: "به نظر میرسد مقام های اطلاعاتی وقتی پای خطرات ایران به میان می آید، به شدت منفعل و ساده لوحانه عمل می‌کنند". این توئیت در واکنش به گزارش «جینا هاسپل» رئیس وقت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و «دن کوتس» مدیر وقت سازمان اطلاعاتی این کشور به سناتورهای کنگره مبنی بر پایبندی ایران به برجام منتشر شد. خانم هاسپل رئیس وقت سازمان سیا در نشستی گفته بود: درحال حاضر اطلاعات ما نشان می‌دهد که ایران به توافق هسته‌ای پایبند مانده است. وی در گزارش خود به نمایندگان آمریکایی هم گفته بود که "اکنون ایران از نظر فنی به توافق پایبند است".

همچنین "دانی کوتز" مدیر وقت جامعه اطلاعاتی آمریکا درباره فعالیت‌های هسته ای ایران اعتراف کرده بود: ارزیابی ما اینست که ایران اکنون فعالیت‌های کلیدی توسعه تسلیحات هسته ای را که از نظر ما تنها برای تولید یک دستگاه هسته ای ضروری است، انجام نمی‌دهد.

4- در گزارش‌های بعدی نهادهای امنیتی آمریکا باز هم این گزاره تأیید شد به طوری که جامعه اطلاعاتی آمریکا فروردین 1400 نیز در گزارش "سالانه ارزیابی تهدید" اعلام کرد که ایران در حال فعالیت‌های کلیدی برای دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست.

5- جامعه اطلاعاتی آمریکا اسفند 1401 در آخرین گزارش سالانه خود با بیان هراس واشنگتن از پیشرفت‌های برنامه هسته‌ای ایران و تکرار اتهامات علیه جمهوری اسلامی ایران در راستای سناریوی ایران هراسی، در عین حال اذعان کرد که تهران در حال حاضر فعالیتی برای تولید سلاح هسته‌ای انجام نمیدهد. جامعه اطلاعاتی آمریکا در گزارش سالانه خود را که به ارزیابی تهدیدهای امنیتی پیش روی ایالات متحده در سال 2023 میلادی می‌پردازد، اذعان کرده است: ایران در حال حاضر فعالیت‌های کلیدی توسعه تسلیحات هسته‌ای را که برای تولید یک سلاح هسته‌ای قابل آزمایش لازم است، انجام نمیدهد.

حالا سوال اینجاست که به تعبیر مقام معظم رهبری چرا آمریکایی‌ها با وجود این گزارشهای اطلاعاتی، این‌قدر به ایران ایراد میگیرند؟ «مگر در دنیا فقط ما داریم تلاش هسته‌ای میکنیم؟ البته آنها میگویند از [دسترسیِ ما به] سلاح هسته‌ای میترسند! دروغ میگویند، می‌دانند که ما دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم. جامعه‌ی اطلاعاتی آمریکا بارها تا حالا این را تصریح کرده که ایران دنبال تسلیحات هسته‌ای نیست... پس بهانه‌ی سلاح هسته‌ای دروغ است؛ [مسئله] این نیست، یک چیز دیگری مطرح است. آنها می‌دانند که حرکت در صنعت هسته‌ای، در واقع، در حکم کلید برای پیشرفت‌های علمی در بخش‌های متعدد کشور است؛ این را نمی‌خواهند؛ نمیخواهند ما در مسائل گوناگون، پیشرفت‌های چشم‌گیر و تشویق‌کننده داشته باشیم. هر پیشرفتی که ملت ایران بکنند، فکر ملت ایران، راه ملت ایران، مردم‌سالاری ملت ایران، روی ملت‌های دیگر اثر می‌گذارد؛ اینها این را نمی‌خواهند، از این می‌ترسند؛ هدفشان جلوگیری از پیشرفت کشور ما در یکی از مهم‌ترین عرصه‌های علمی است که همین عرصه‌ی هسته‌ای است» (21/3/1402).