یک‌شنبه 22 تیر 1404

چرا ورق بورس برنگشت؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
چرا ورق بورس برنگشت؟

دنیای اقتصاد: با وجود برخی حمایت‌ها از بازار سهام طی هفته‌ای که گذشت اما شاخص‌های سهامی کاهش ارتفاع قابل توجهی را به ثبت رساندند. شاخص کل بورس با کاهش1.94درصدی به سطح 2میلیون و 637هزار واحد رسید. آخرین‌بار این نماگر طی روزهای پایانی آذرماه محدوده مورد اشاره را لمس کرده بود. شاخص هموزن نیز 2.35درصد پایین‌تر از سطح هفته قبل قرار دارد.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ صف‌نشینی اغلب نمادهای بازار از جمله صندوق‌های اهرمی، سبب شد تا متوسط ارزش دادوستدهای بورسی طی یک هفته اخیر، به 5هزار و 800میلیارد تومان کاهش یابد. این رقم، کمترین مقدار از هفته منتهی به 10فروردین‌ماه است. ضمن آنکه خروج بیش از 3هزار و 200میلیارد تومان پول حقیقی نیز حکایت از تداوم عطش فروش سهام توسط سرمایه‌گذاران دارد. هرچند که قیمت سهام در محدوده ارزنده‌ای نسبت به 8ماه قبل قرار دارد، اما بازگشت به روند صعودی پررونق در گرو کاهش تنش‌های سیاسی و نظامی است.

با وجود آنکه بورس تهران با حمایت 60همتی از سوی سیاستگذار اقتصادی همراهشد، اما واکنش این بازار به حمایت مذکور، صرفا حضور در صف‌های فروشی بود که هرروز قفل دادوستدهای بورس را محکم‌تر کرده است. به‌رغم آن که قیمت دلار از سقف 92هزار تومانی هفته قبل عقب‌نشینی کرده است اما به دلیل چشم‌انداز مبهم متغیرهای اثرگذار بر وضعیت بازار سهام، ورق بورس برنگشت. خروج بیش از 3هزار و 200میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام درحالی به وقوع پیوسته است که رقیب اصلی بورس نیز با خروج پول همراه شده است. کوچ 350میلیارد تومان پول حقیقی از صندوق‌های طلا در یک هفته اخیر حکایت از آن دارد که دو بازار سهام و صندوق‌های طلا در ارزندگی نیز رقابت تنگاتنگی را پیش گرفته‌اند.

حاشیه‌سازی اهرمی‌ها

سازمان بورس پس از ماه‌ها، دامنه نوسان صندوق‌های اهرمی را از 3 به 4درصد افزایش داد. افزایش محدوده مجاز قیمتی ابزارهای اهرمی نسبت به بازار سهام، تصمیمی بود که پس از انتقادهای مکرر از سازمان بورس اجرایی شد. این تصمیم که برای متعادل‌سازی و کاهش حباب قیمتی گرفته شد، صف‌های فروش را به محدوده سرخ 4درصدی نیز گسترش داد تا سرمایه‌گذاران اهرمی با زیان بیشتر از بازار نقدی سهام، هفته جاری را به پایان برسانند. برخی از فعالان بازار متهم اصلی هیجانات منفی بورس در هفته منتهی به 18 تیرماه را صندوق‌های اهرمی می‌پندارند. این درحالی است که برخی دیگر نیز معتقدند با کاهش ضرایب اهرمی و خرید سهام این صندوق‌ها توسط نهادهای حمایت‌کننده، اندازه صندوق‌های اهرمی کوچک‌تر می‌شود. این موضوع می‌تواند به کم‌رنگ‌شدن نقش اهرمی‌ها در نوسانات بازار کمک کند.

توپ در زمین سیاست‌گذار

با کاهش قیمت ها در بازار طلا و دلار آزاد در کنار افت شاخص‌های سهامی، توپ در زمین سیاست‌گذار افتاده است. هرگونه سیاست‌گذاری با هدف تقویت تولید در کنار مدیریت تنش‌های سیاسی، احتمالا نقدینگی زیادی را به سمت بازار سهام هدایت خواهد کرد. به خصوص آن که نسبت قیمت به سود یا p/eبه عنوان شاخصی برای سنجش ارزندگی نسبی، در کف 8ماه اخیر قرار دارد. افت این شاخص آماری به محدوده 6واحد می‌تواند پتانسیل بالایی را برای رونق بازار سهام و ورود پولقدرتمند فراهم کند. به طور تاریخی نیز بازار سهام نسبت به نوسان p/e در کانال 6واحد واکنش مثبت نشان داده است.

روی دیگر بازی بازارها می‌تواند با اتخاذ سیاست‌های نادرست در حوزه تولید و افزایش تنش‌های سیاسی به نمایش گذاشته شود. تخلیه حباب دارایی‌های طلایی مثل صندوق‌های طلا، سکه و شمش، سرمایه‌گذاران دست به ماشه را برای خرید هوشیار کردهاین درحالی است که با غبارآلود بودن مسیر بازارها، صندوق‌های درآمد ثابت طی هفته جاری بیش از 9هزار میلیارد تومان پول حقیقی را جذب ابزارهای بدون ریسک کرده‌اند.

چرا ورق بورس برنگشت؟ 2
چرا ورق بورس برنگشت؟ 3