چه موضوعاتی روی میز مذاکره ایران و آمریکا خواهد بود؟/ احمدی: ترامپ خواهان توافق حداقلی است / فرجی راد: زمان نباید از دست برود

اقتصادنیوز: کارشناس روابط بینالملل تاکید کرد که امروز هیچ راهی جز دیپلماسی وجود ندارد.
به گزارش اقتصادنیوز، کوروش احمدی، دیپلمات پیشین ایران، در گفت وگو با روزنامه «دنیای اقتصاد» گفت: «از روزهای اول خاتمه جنگ صحبت از مذاکره همواره در میان بود و گفته می شد که تماس بین عراقچی و ویتکاف، مذاکره کننده آمریکایی، متوقف نشده و حتی صحبت از مذاکرات در اسلو به میان آمد.»
احمدی با اشاره به صحبت های آقایان عارف و لاریجانی گفت: «این صحبت ها در تایید همین اعلام آمادگی برای مذاکره است. هرچند شرط ایران این است که آمریکا در جریان مذاکرات دست به حمله نزند که این خود دال بر آمادگی اصولی برای مذاکره است.»
احمدی در پاسخ به اینکه مذاکرات در چه موردی خواهد بود، توضیح داد: «موضع آمریکا همواره این بوده که ایران بمب اتم نداشته باشد. در این مدت هم تاکیدش این بود که غنی سازی در خاک ایران انجام نشود. تا آنجا که از موضع گیری های آمریکا پیداست، ظاهرا موضوع دیگری جز بحث هسته ای و غنی سازی فعلا در دستورکار واشنگتن نیست.» دیپلمات باسابقه کشورمان در پاسخ به اینکه آیا واشنگتن مسائل دیگر چون موشکی و منطقه را نیز در این مذاکرات مطرح خواهد کرد یا خیر، گفت درباره برنامه موشکی آمریکا یا نظری نداده یا بحث موشک های قارهپیما مدنظرشان بوده است. احمدی درباره احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه یا اسنپ بک گفت: «این مساله نیز به نتیجه مذاکرات هسته ای بستگی دارد؛ زیرا در خصوص فعال سازی اسنپ بک، عدماجرای تعهداتی که در برجام ذکر شده مدنظر است.»کارشناس مسائل بینالملل با تاکید بر اینکه ترامپ احتمالا خواهان یک توافق حداقلی در رابطه با برنامه هسته ای ایران است و می خواهد غنی سازی در ایران انجام نشود، ادامه داد: «در مقابل، ایران تاکید دارد که غنی سازی باید داخل خاک کشور انجام بگیرد. اکنون این احتمال مطرح است که شاید طرفین به یک حد وسط و تعادل دست یابند و یکی از طرفین خواسته طرف دیگر را بپذیرد.»
احمدی گفت که در این خصوص بین ترامپ و نتانیاهو اختلافنظر وجود دارد و نخست وزیر رژیم اسرائیل یک سری خواسته های حداکثری در قبال ایران دارد که ترامپ با آنها همراه نیست. فرض بر این است که اگر ایران خوب بازی کند، میتواند باعث شود دستورکار ترامپ مبنا قرار بگیرد. دیپلمات باسابقه کشورمان در نهایت تاکید کرد که امروز این مذاکرات و توافق احتمالی بدون شک میتواند خطر یک درگیری دیگر را از کشور دور کند.
زمان نباید از دست برود
عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک دانشگاه، نیز به روزنامه «دنیای اقتصاد» گفت: «صحبت های آقایان عراقچی، عارف و لاریجانی بیانگر آن است که ایران در حال حرکت به سمت مذاکره است. یعنی با در نظر گرفتن مذاکرات غیرمستقیم که بین عراقچی و ویتکاف در جریان بوده است، میتوان گفت شاید آن گفت وگوها به نتیجه ای رسیده که به تدریج طرفین می خواهند وارد مذاکرات رسمی شوند.»فرجی راد با اشاره به صحبت های معاون اول رئیس جمهور مبنی بر اینکه اکنون نظر حاکمیت کماکان انجام مذاکره با اقتدار است، تاکید کرد: «این نشان میدهد که تصمیم مذاکره در سطح بالای نظام گرفته شده است. بنابراین نمیتوان تصور کرد که ایران دیپلماسی را رها کند.»
کارشناس مسائل ژئوپلیتیک در پاسخ به نوع و موضوع مذاکرات نیز توضیح داد: «با توجه به اینکه چند هفته است که مذاکرات به صورت کتبی یا غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در جریان بوده، طرفین به توافقی رسیده اند که مذاکراتی را انجام دهند که مرحله مقدماتی آن مورد تایید قرار گرفته است.»
فرجی راد با اشاره به اینکه به آمریکا نمیتوان اعتماد کرد، افزود: «در مذاکرات قبل نیز ویتکاف در پشت میز مذاکرات طرح های ایران را می پذیرفت اما وقتی آنها را به واشنگتن می برد، نظرشان تغییر می کرد.»
به گفته این کارشناس، این احتمال وجود دارد که بهجز مساله هسته ای، موارد دیگری هم در مذاکرات مطرح شود. همچنین این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه ترامپ شخصی عجول است، گفت: «بعید است که او بخواهد یک مذاکره چندماهه را با ایران ادامه دهد تا ببیند نتیجه حاصل خواهد شد یا خیر. ضمن اینکه طولانی شدن مذاکرات به نفع ایران هم نیست و اگر تهران بتواند در گفت وگوهایی نسبتا کوتاهمدت به توافق برسد، مساله اسنپ بک نیز تا حدود زیادی حل وفصل خواهد شد.»
فرجی راد در نهایت تاکید کرد که زمان نباید از دست برود و اگر مذاکره صورت نگیرد یا اگر توافق نشود، احتمالا سناریوی بعدی فعال شدن اسنپ بک توسط اروپا خواهد بود.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید