چین کاملا از نقش منحصر به فرد ایران در تنگه هرمز آگاه است
تحلیلگر موسسه بینالمللی کپلر گفت: تنگه هرمز اهمیت خاصی در بازار نفت دارد. 40 درصدنفت مبادلاتی یعنی 15 میلیون و 600 هزار بشکه در روز از طریق نفتکشها از این تنگه عبور میکنند.
به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: تحلیلگر موسسه بینالمللی کپلر گفت: تنگه هرمز اهمیت خاصی در بازار نفت دارد. 40 درصدنفت مبادلاتی یعنی 15 میلیون و 600 هزار بشکه در روز از طریق نفتکشها از این تنگه عبور میکنند. قدرت ایران در اداره تنگه هرمز باعث میشود که چین، با وجود ریسک تحریمهای آمریکا، به واردات نفت از ایران ادامه دهد.
خبرگزاری اصلاحطلب ایلنا از قول همایون فلکشاهی و درباره وضعیت ایران در بازار نفت چین نوشت: ایران به خاطر دلایل ژئوپولیتیکی و سیاسی به احتمال زیاد سهم خود در بازار چین را نگه خواهد داشت، حتی میتوانیم شاهد رشد این سهم باشیم. در حال حاضر عربستان دومین تامینکننده نفت چین بعد از روسیه که سهم 18 درصد دارد (1 میلیون و 860 هزار بشکه در روز). در حجم صادرات به چین اهمیت ایران تنها بعد از روسیه، عربستان، عراق و عمان است. اما از لحاظ امنیت عرضه، ایران برای چین اهمیت ویژهای دارد. ایران و عمان هر دو کشورهایی هستند که مالک تنگه هرمز هستند.
رئیسجمهور پیشین ایران، حسن روحانی و مقامات دیگر، بعد از بازگشت تحریمهای آمریکا در سال 1397 چندین بار تاکید کردهاند که اگر ایران نتواند نفت خود را از تنگه هرمز صادر کند، هیچ کشوری در منطقه نمیتواند این کار را انجام دهد. تنگه هرمز اهمیت خاصی در بازار نفت دارد. 40 درصد نفت مبادلاتی یعنی 15 میلیون و 600 هزار بشکه در روز از طریق نفتکشها از این تنگه عبور میکنند. قدرت ایران در اداره تنگه هرمز باعث میشود که چین، با وجود ریسک تحریمهای آمریکا، به واردات نفت از ایران ادامه دهد. همچنین آمریکا هم به دلیل ریسک افزایش قیمت نفت و امنیت عرضه جهان حاضر نیست تحریمهای خود علیه شرکتهای چینی که در این مبادلات تجاری سهم دارند خیلی جدی اعمال کند، با در نظر گرفتن این نکات ژئوپلتیکی، احتمال اینکه چین واردات نفتی از ایران را کاهش دهد کم است، تا ریسک بسته شدن تنگه هرمز را بهتر مدیریت کند.
در سال جاری میلادی، میانگین صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران به 850 هزار بشکه در روز رسیده که البته این میزان حداقل است، زیرا احتمال اینکه تمام معاملات ایران را نتوان رصد کرد؛ وجود دارد. این به معنای افزایش 182 هزار بشکهای نسبت به سال قبل و بیش از دو برابر میزان سال 2020 است. از این 850 هزار بشکه در روز، 730 هزار بشکه به مقصد چین و حجم باقیمانده حدود 50-60 هزار بشکه به مقاصد ونزوئلا و سوریه ارسال شده است، البته اکثر حجمی که به ونزوئلا صادر میشود؛ میعانات گازی است.
در بازار چین، رقابت خیلی شدید شده است با وجود اینکه امسال تقاضای نفتی چین برای اولین بار در 20 سال اخیر افت کرده است. واردات نفت چین از طریق دریا سال به سال 100 هزار بشکه کاهش یافت. همزمان، واردات از روسیه نسبت به سال گذشته 250 هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرد. همچنین واردات از کشورهای جنوب خلیجفارس، به اضافه عراق و عمان، در جمع 325 هزار بشکه در روز افزایش داشت. واردات نفت چین از ایران
170 هزار بشکه در روز در قیاس با 2021 افزایش پیدا کرد و به 730 هزار بشکه در روز رسیده است. بنابراین با وجود مشکلات تخفیفهای روسیه و رقابت بالاتر، ایران توانست سهم خود را در بازار چین افزایش دهد و از 5,7 درصد (سهم در واردات دریایی) در 2021 به 7,5 درصد در سال جاری برساند. برای سال 2023 انتظار داریم که تقاضای داخلی چین 170 هزار بشکه در روز افزایش پیدا کند و سهم ایران را حتی با وجود رابطه محکمتر با عربستان در همین حدود 6 تا 10 درصد واردات دریایی خود نگه دارد.