شنبه 14 مهر 1403

کتابی درباره ضرورت شناخت راهکارهای نوین نفوذ سیاسی منتشر شد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
کتابی درباره ضرورت شناخت راهکارهای نوین نفوذ سیاسی منتشر شد

کتاب «دیپلماسی نفوذ؛ نگاهی به تجربه دیپلماسی عمومی آمریکا در عراق» توسط نوید کمالی و اشکان پیرزاده تالیف و منتشر شد.

کتاب «دیپلماسی نفوذ؛ نگاهی به تجربه دیپلماسی عمومی آمریکا در عراق» توسط نوید کمالی و اشکان پیرزاده تالیف و منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «دیپلماسی نفوذ؛ نگاهی به تجربه دیپلماسی عمومی آمریکا در عراق» با تحقیق و پژوهش نوید کمالی و اشکان پیرزاده دو پژوهشگر حوزه سیاست خارجی و قدرت نرم کشور به‌تازگی توسط مؤسسه مطالعات و تحقیقات بین‌المللی ابرار معاصر تهران منتشر و راهی بازار نشر شده است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای (حفظه الله)، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر خود با دانش‌آموزان با اشاره به رویکرد و راهبرد دشمنان انقلاب اسلامی در شکل دهی نآآرامی‌های کشور اظهار داشتند: «دشمن یک جنگ ترکیبی را شروع کرد؛ یک جنگ ترکیبی؛ این را بنده از روی اطلاع به شما عرض می‌کنم. دشمن یعنی آمریکا، اسرائیل، بعضی از قدرتهای اروپاییِ موذی و خبیث، بعضی از گروه‌ها و گروهک‌ها، همه‌ی امکاناتشان را وارد میدان کردند. همه‌ی امکانات یعنی چه؟ یعنی دستگاه‌های اطلاعاتی‌شان را، دستگاه‌های رسانه‌ای‌شان را، ظرفیت فضای مجازی‌شان را، استفاده از تجربه‌های گذشته‌شان را.»

رهبر انقلاب در این بیانات به طور ویژه بر جنبه نرم اقدامات ضد ایرانی دشمن تاکید کرده و از این طریق ضرورت هوشیاری نخبگان در مواجهه با این موج تهدیدآفرینی‌های دشمن را یادآور شدند به همین دلیل نیز در شرایط فعلی کشور بیش از هر زمانی مطالعه و شناخت تجربیات نفوذ نرم دشمن آمریکایی در دیگر کشورها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شده است لذا تألیف و تدوین آثار پژوهی از جمله کتاب «دیپلماسی نفوذ؛ نگاهی به تجربه دیپلماسی عمومی آمریکا در عراق» می‌تواند نقشی کلیدی در افزایش هوشیاری و آمادگی نخبگان کشور برای مقابله با تهدید آفرینی دشمن ایفا نماید.

نوید کمالی، پژوهشگر و مؤلف کتاب دیپلماسی نفوذ در این رابطه گفت: همانگونه که رهبر معظم انقلاب در ماه‌های اخیر بارها تاکید داشته‌اند کشور ما درگیر جنگی ترکیبی با ماهیتی عمدتاً شناختی و فرهنگی است که پدافند و مقابله مؤثر با این تهاجم نیازمند فهم دقیق سیاست‌ها و رویکردهای طرف مهاجم است.

این پژوهشگر افزود: اصطلاح جنگ ترکیبی یا Hybrid Warfare نخستین بار توسط «فرانک هافمن» در سال 2007 میلادی در مقاله «منازعات در قرن 21، ظهور جنگ‌های ترکیبی» مفهوم سازی و تعریف شد. بر اساس این مفهوم منازعات عصر جدید تنها ماهیت و جنبه سخت نداشته بلکه اغلب آن‌ها با تکیه بر ظرفیت‌های نرم فرهنگی و رسانه‌ای رخ داده و هدایت می‌شوند.

کمالی با اشاره به چرایی ضرورت تألیف کتاب «دیپلماسی نفوذ؛ نگاهی به تجربه دیپلماسی عمومی آمریکا در عراق» تاکید کرد: آمریکایی‌ها پس از اشغال عراق در سال 2003 میلادی به مرور دریافتند که تنها با تکیه بر توان نظامی خود امکان سلطه بر کشور و ملت عراق را نخواهند داشت به همین دلیل بلافاصله سازوکارهای اعمال قدرت نرم خود در این کشور را با محوریت دیپلماسی عمومی در این کشور فعال و تقویت کردند تا از این طریق و در پوششی نرم و مطلوب شناخت و ادراک افکار عمومی عراق را به نفع منافع خود مهندسی کرده و به عبارتی در عراق ملت سازی نمایند. لذا مطالعه کتاب دیپلماسی نفوذ به فهم دقیق و مستند نحوه اعمال نفوذ آمریکایی‌ها در عراق کمک می‌کند که نتیجه آن افزایش هوشیاری نخبگان کشورمان در مواجهه با اقدامات مشابه آمریکایی‌ها علیه کشورمان خواهد بود.

اشکان پیرزاده، دیگر مؤلف این اثر نیز با اشاره به اهمیت تولیدات آثار پژوهشی در رابطه با حوزه دیپلماسی عمومی گفت: شناخت دشمن و فهم دقیق و به هنگام تهدیدات او ازجمله مبنایی‌ترین ضروریات دفاعی در عرصه مقابله با تهدید آفرینی دشمن می‌باشد و به‌واسطه این شناخت است که می‌توان در مقابل دشمن ایستاد و او را از دستیابی به اهداف مستکبرانه‌اش بازداشت، همچنین بافهم دقیق و به هنگام تهدید می‌توان آرایش دفاعی و آفندی مناسبی را در مقابل دشمن اتخاذ نمود، به همین دلیل در تمام عرصه‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی دشمن‌شناسی و فهم دقیق تهدیدات نوین از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

این پژوهشگر افزود: دشمنان کشورمان خصوصاً ایالات‌متحده آمریکا با به‌کارگیری انواع دیپلماسی‌های نوین خصوصاً دیپلماسی عمومی و فرهنگی در پی تأمین و تضمین نفوذ خود در آینده منطقه خصوصاً کشوری مانند عراق هستند. طبیعتاً در چنین شرایطی جبهه مقاومت و خاصه جمهوری اسلامی ایران نیز برای حفظ جایگاه و توان تأثیرگذاری خود در فرای مرزها بایستی نسبت به این نوع تهدید آفرینی دشمنان واکنش نشان داده و با اقدامی به هنگام جایگاه و توان تأثیرگذاری خود بر آینده منطقه را تأمین و تضمین نماید. البته این اقدام به هنگام زمانی موفق خواهد بود که با درک دقیق تهدید و نحوه مواجهه با آن صورت پذیرد.