کدام بهرام قربانی کمبودهای دارویار می شود؟
در حالی که با اعلام نماینده گرگان در مجلس شورای اسلامی، مشخص شد طرح استیضاح وزیر بهداشت به هیات رییسه مجلس ارایه شده که بررسی ها نشان می دهد مشکلات و انتقادات فراوان نمایندگان از نحوه مدیریت سازمان غذا و دارو در اجرای طرح مهم دارویار، یکی از محورهای اصلی این استیضاح است.
روزنامه اعتماد نوشت: اشکالات طرح دارویار که وزارت بهداشت، آن را با هدف افزایش تعداد دارو های تحت پوشش بیمه و کاهش هزینه های پرداختی از سوی بیماران، اواخر تیرماه امسال وارد فاز اجرایی کرد، در حالی مورد توجه نمایندگان مجلس و رسانه ها قرار گرفته که پیش از این نیز، برخی از اهالی بهارستان با انتقاد از روند طراحی و عملیاتی کردن چنین طرح بزرگی، فقدان پیوست های لازم اجرایی و رسانه ای را از جمله دغدغه های خود در همکاری با دولت برای تحقق اهداف دارویار عنوان کرده و از بی توجهی به نمایندگان مجلس در توجیه این موضوع، از مسوولان این وزارتخانه گلایه کرده بودند.
البته انتقادات، صرفا به چینش اجرایی و مقدماتی این طرح باز نمی گشت بلکه برخی دیگر از نمایندگان همچون محمدرضا احمدی نماینده مردم رشت معتقد بودند «دلالان زودتر از مردم، از آغاز طرح دارویار مطلع شدند» و راه حل مقابله قاطع با این پدیده را «برکناری و عزل بانیان وضع موجود در سازمان غذا و دارو» می دانستند؛ اتفاقی که علی رغم پیگیری برخی نمایندگان، هنوز رخ نداده است.
سنگدوینی نماینده گرگان که از جمله بانیان استیضاح وزیر بهداشت در هفته های اخیر محسوب می شود و خبر این موضوع را نیز در اختیار رسانه ها قرار داده، در تشریح دلایل پیگیری این موضوع، مواردی چون کمبود و گرانی دارو، مطالبات بیمه ها و نحوه اجرای طرح دارویار را از جمله محورهای استیضاح وزیر بهداشت عنوان کرده تا این وضعیت فعلی، سامان پیدا کند. این ضعف ها و ایرادات که عمدتا در حوزه اختیارات و فعالیت های بهرام دارایی رییس سازمان غذا و دارو قرار می گیرد، موجب شده تا بهرام عین الهی وزیر بهداشت که تلاش کرد با انتخاب رییس سازمان مذکور از میان مدیران دولت قبل، آرامش و فضای مساعدی را در مهم ترین معاونت تحت مدیریت خود ایجاد کند، تحت فشار مضاعفی قرار بگیرد و به نظر می رسد با عادی شدن فضای سیاسی و اجتماعی کشور، باید منتظر وصول رسمی و پیگیری آن توسط هیات رییسه مجلس باشیم. با توجه به اینکه در جلسه اخیر کمیته دارو و غذای کمیسیون بهداشت مجلس که خبر آن روز شنبه 23 مهرماه توسط خبرگزاری خانه ملت منتشر شد، آمارهای تلخی از روند اجرای طرح دارویار، در اختیار نمایندگان مجلس قرار گرفت، به نظر می رسد عین الهی راه آسانی برای اقناع مجدد و جلب نظر مساعد نمایندگان نداشته باشد. طبق گزارش منتشره از این جلسه، محسن عبدالله زاده از فعالین صنعت پخش دارو، اعلام کرده حجم بدهی وزارت بهداشت به شرکت های پخش در حال حاضر به 5 هزار و 800 میلیون تومان رسیده و اگر مراقبت و پیگیری نشود، رقم مطالبات رکورد می شکند. همچنین یک مقام مسوول از معاونت توسعه وزارت بهداشت نیز در این جلسه اعلام کرده، هنوز هیچ بیمارستان دولتی، ریالی از طرح دارویار دریافت نکرده و بیمارستان ها، داروها و ملزومات را با نرخ آزاد خریداری می کنند. سیدی فر دبیر کمیته دارو و غذا نیز در این جلسه، یادآور شده است که نسخ غیر الکترونیک، عملا هیچ پوشش بیمه ای دریافت نمی کنند و مردم از جیب پول داروها را پرداخت می کنند و داروها آزاد خریداری می شوند. این آمارها و توضیحات، هنگامی که با تناقض هایی همچون اعلام معاونت های غذا و دارو برخی دانشگاه های علوم پزشکی مبنی بر کمبود جدی سرم و داروهای آنتی بیوتیک در برخی استان ها و تکذیب این موضوع توسط مدیران ارشد سازمان غذا و دارو همراه می شود، باعث افزایش فشارها به وزارتخانه و ترغیب نمایندگان به پیگیری طرح سوال و استیضاح از وزیر مربوطه شده است؛ هرچند که نهایی و تکمیل شدن فرآیند استیضاح، به مجموعه ای از ارتباطات و تصمیمات سیاسی و محلی نمایندگان نیز مرتبط است. هرچه هست، با گذشت 3 ماه از آغاز طرح مهم دارویار که مورد تاکید و پیگیری مسوولان ارشد دولتی بود، به نظر می رسد گزارشات واصله به رسانه ها و نمایندگان مجلس درباره وجود اشکالات و کمبودهای متعدد در این طرح، باعث شده تا وزیر بهداشت زیر تیغ انتقادات قرار بگیرد و حضور چندین باره در شهریور و مهر در خانه ملت نیز آنچنان، موثر واقع نشود. با این اوصاف، باید منتظر ماند و دید، پاییز امسال، موسم خزان مدیریت کدام بهرام در کسوت مسوولیت فعلی است؛ بهرام عین الهی وزیر یا بهرام دارایی معاون؟!