کرونا در سودان؛ کاهش مجادلات سیاسی و احتمال سوءاستفاده شورای انتقالی
تهران - ایرنا - در حالی که شیوع ویروس کرونا موجب شده تا گروههای سیاسی در سودان قدری از اختلافات خود برای تشکیل یک دولت مردمی بکاهند همزمان بیم آن میرود که شورای انتقالی با سوء استفاده از این وضعیت دوره انتقالی را طولانیتر کند.
روزنامه العربی الجدید روز شنبه نوشت: شیوع کرونا در سودان و تمرکز مردم این کشور به این ویروس جدید به نفع دولت انتقالی سودان تمام شده چرا که تمرکز آنها را از اموری مانند وضعیت بد معیشتی و مسایل سیاسی این کشور که در حساس ترین لحظه تاریخی خود قرار دارد و حمایت های مالی خارجی مورد انتظار را نیز از دست داده، منحرف کرده است. از ماههای گذشته سودانی ها با بحران های اقتصادی روبرو هستند که بارزترین آن صف های طولانی برای خریدن نان و سوخت و گرانی کالاهای ضروری و قیمت گران دارو و سوء خدمات رسانی از جمله در برق و سقوط مداوم ارزش پول این کشور در مقابل ارزهای خارجی همانند دلار آمریکا است و همه این مشکلات میراث "عمر البشیر" رئیس جمهور سابق این کشور است اما برخی نیز دولت انتقالی به ریاست "عبدالله حمدوک" و نداشتن برنامه در دولت او را مسئول این وضع می دانند.
در سطح سیاسی به نظر اوضاع کاملا حبابی است بخصوص درباره مذاکرات صلح با گروههای مسلح که بیش از شش ماه در شهر جوبا با نظارت دولت جنوب سودان و حمایت منطقه ای و بین المللی در جریان بود و نیز ائتلاف "آزادی و تغییر " حاکم هر روز بیشتر مقبولیت مردمی خود را از دست می دهد و یکپارچگی خود در موضع گیری های سیاسی را از دست داده و با توجه به همین مساله نیز تظاهرات ضد دولتی و درخواست مردمی از زمان کنار رفتن عمر البشیر ادامه داشته و متوقف نشده است.
اما شیوع کرونا در جهان باعث شده تا مردم سودان در سطح رسانه ای و شبکه های اجتماعی و در خیابان ها به این بحران توجه کنند و بازی های سیاسی آرام تر شوند از جمله حزب کنفرانس ملی که بیشترین ارتباط را با دولت انتقالی و ائتلاف حاکم دارد شنبه گذشته مجبور شد که بزرگترین تظاهرات سیاسی خود با هدف کنار زدن دولت حمدوک را به دلیل تهدید ویروس کرونا لغو کند.
از زمان شیوع کرونا 6 نفر در سودان مبتلا و 2 نفر جان خود را از دست داده اند و 85 نفر مشکوک به ابتلا به این ویروس هستند. مسئولان بخش بهداشت این کشور که به لحاظ سیاسی از سوی شورای وزیران و مجلس سناء و شورای امنیت و دفاع این کشور حمایت می شود تدابیری را برای پیش گیری از شیوع ویروس در پیش گرفته از جمله اینکه مرزهای زمینی و هوایی و دریایی این کشور را بسته و فعالیت مدارس و دانشگاه ها را به حالت تعویق در آورده است و نیز تجمع ها و راهپیمایی را ممنوع کرده و محدودیت تردد اعمال کرده و رسانه ها بخصوص رسانه های دولتی تمرکز خود را به موضوع این ویروس قرار داده اند که مخالفان این کشور این موضوع را بیشتر برای ایجاد وحشت و ترس در میان شهروندان برای فراموش مشکلات معیشتی و چاره جویی برای نجات از ویروس کرونا می دانند.
در این راستا "نذیر الطیب" عضو سیاسی در حزب "کنفرانس ملی" نسبت به سوءاستفاده سیاسی از شیوع ویروس کرونا از سوی دولت انتقالی برای طولانی تر کردن زمان دولت انتقالی هشدار داد و بر ضرورت مبارزه با ویروس کرونا بعنوان تنها گذرگاه صحیح برای وحدت ملی و توافق سیاسی که منافع شهروندان و حفظ حیات آنها را در مقدمه اولویت های سیاسی در میان حزب حاکم و مخالفان آن قرار داده، تاکید کرد.
وی در گفت و گو با این روزنامه معتقد است که دولت انتقالی بیشترین سود را از ویروس کرونا برد چرا که اقدامات دولتی از جمله جنبش مردمی مخالف آن که می توانست در چند هفته گذشته باعث سرنگونی آن شود، حالا آرام شده و این دولت اقدامات روتینی را در پیش گرفته که کشورهای جهان انجام می دهند و این امری است که باید از سوی جناح های مخالف نیز حمایت شود و به آن تشویق شود اگرچه برخی از هراس افکنی ها در میان شهروندان جنبه سیاسی دارد. او افزود که اکنون مساله ویروس کرونا مهم تر از اختلافات سیاسی و ایدئولوژیک در میان جناح های مخالف است در اینجا مساله حیات و ممات شهروندان سودانی و در کل بشریت مطرح است و گروه های مخالف سعی دارند در این مساله اختلاف ها را کنار بگذارند همان تصمیمی که جریان " تغییر" در پیش گرفت این ائتلاف مخالف بسیاری از فعالیت های خود را باهدف تمرکز بر سلامت مردم لغو کرد و دعوت به تدبیر برای مقابله با این ویروس و تبدیل آن برای فرصتی به منظور بازنگری در سیاست ها و خدمات دولتی و بخش امور غیر مترقبه برای نجات شهروندان سودانی شد. الخیر النور وزیر سابق بهداشت سودان نیز به این روزنامه گفت: موضوع ویروس کورنا بسیار بزرگتر از هرگونه امر سیاسی است چرا که موضوع در اینجا مرگ و زندگی است و در سودان وضعیت سخت تر است چرا که بخش درمانی و بهداشتی و زیرساخت های آن با بحران روبرو است و همه باید به طور کل اختلاف ها را کنار گذاشته و بر آگاهی بخشی نسبت به این بیماری و پیش گیری از آن تمرکز کنند. "کمال بولاد" رئیس شورای ائتلاف "آزادی و تغییر نیز فرضیه سو استفاده شورای انتقالی از وضعیت شیوع ویروس کرونا را رد کرد و مدعی شد که اوضاع سیاسی در کشور وابسته به پیچیدگی نزاع سیاسی و ایدئولوژیک است و ارتباطی با شیوع ویروس کرونا ندارد.
وی بابیان اینکه که هدف کنونی تمرکز بر مهار شیوع ویروس کرونا در مرحله اول و معالجه مبتلایان در مرحله دوم است و اندیشیدن به غیر این موضوع تنها فرصت طلبی است، افزود که تغییر طول زمان دولت انتقالی و زمانی که قدرت باید به یک دولت منتخب تحویل داده سود، بعید است.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*