پنج‌شنبه 8 آذر 1403

کرونا سبب متضرر شدن دانشگاه‌های بین‌المللی شد

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
کرونا سبب متضرر شدن دانشگاه‌های بین‌المللی شد

جعفر مهراد مؤسس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، گفت: بحران ویروس کرونا دانشگاه‌ها را در بحث آموزش عالی با چالش‌های جدی درازمدتی مواجه کرده است. در دراز مدت، جذب دانشجویان خارجی به تعداد کمتر، برگزاری کلاس‌های درسی به صورت آنلاین، تجدید وضع خود برای ارتباط بیشتر با جامعه به منظور حل مشکلات موجود و اثبات ارزش‌های علمی و تحقیقاتی در حال است که دانشگاه به خاطر ویروس کرونا در کانون شدیدترین انتقادات قرار دارد.

وی افزود: همه‌گیری ویروس کرونا تغییر در برنامه‌ها را به طرز عجیبی سرعت بخشیده است. با توجه به ضرورت تغییر در دانشگاه‌ها، چشم‌انداز مالی این موسسات رو به وخامت گذاشته است. درآمدها نیز به دلیل خانه‌نشینی دانشجویان به ویژه دانشجویان بین‌المللی و کاهش مالی به علت افت سهام بورس کم شده است.

* ارائه دروس دانشگاهی به صورت آنلاین و رایگان

مؤسس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری گفت: دانشگاه‌هایی که در شرایط فعلی ممکن است وضعیت پایداری داشته باشند دانشگاه‌هایی هستند که قدرتمند و از منابع ثروت برخوردارند. با وجود این، دانشگاه‌های حاضر نیز با چالش‌های گوناگونی مواجه هستند. در انستیتو فناوری ماساچوست در ایالات متحده آمریکا که از سال 2002 درس‌ها را به صورت آنلاین و به رایگان ارائه می‌دهد، بسیاری از اعضای هیات علمی که در این ترم تدریس می‌کردند می‌کوشند تا به یک نحو مقتضی تدریس و منابع درسی خود را به صورت آنلاین درآورند. به طور کلی، موسسات زیادی وجود دارند که با پذیرش شرایط جاری تلاش می‌کنند که در این روزهای سخت بهترین روش و بهترین نحوه آموزش را از طریق پلاتفرم‌های دیجیتالی (که خود بهترین راه آموزش دانشجویان نیست) ارائه دهند. اپلیکیشن زوم (ZOOM) که همان جلسات ویدئویی از راه دور است روش مناسب فراگیری به شکل آنلاین بحساب نمی‌آید.

وی اضافه کرد: بر این باورم که وقتی دانشگاه‌ها کلاس‌های درسی را به صورت حضوری شروع کنند، تجربه کاملا متفاوتی خواهد بود. در این وقت، اعضای هیات علمی که پیش‌تر درس‌ها را به صورت ویدیویی در دسترس دانشجویان گذاشته‌اند، اکنون در جلسات حضوری که با دانشجو رو در رو در تعامل خواهند بود باید اطمینان حاصل کنند که دانشجو مفاهیم ارائه شده را به خوبی دریافته‌اند.

مهراد در ادامه گفت: در مقابل، بعضی از استادان نیز بر این عقیده هستند که همه‌گیری ویروس کرونا هم در کشورهای توسعه یافته و هم در کشورهایی با درآمد کم منجر به آموزش‌های آنلاین بیشتر و بهتر از قبل خواهد شد.

مؤسس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری افزود: وقتی دانشگاه‌ها در ایران برای جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا تعطیل شدند، خیلی از استادان فاقد ابزارهای لازم برای آموزش‌های مجازی بودند. از طرف دیگر، دانشجویان نیز به اینترنت خانگی قابل اعتماد دسترسی نداشتند. با این شرایط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کوشیده اند آموزش‌های آنلاین را استاندارد کرده و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز اعلام کرده است که بسته‌های اینترنتی ارزان قیمتی را در اختیار دانشجویان قرار دهد.

وی در ادامه افزود: آشکار است که انجام این کارها در شرایط فعلی مطلوب نظر است، اما در کشورهایی با درآمد متوسط و یا کم همه‌گیری ویروس کرونا دانشگاه‌ها را ناچار و ناگزیر به سویی سوق می‌دهد که تسهیلات لازم را برای طرح های بلند مدت فراهم آورند که نهایتش کیفیت آموزشی است.

* متضرر شدن دانشگاه‌های بین‌المللی

مهراد در ادامه افزود: با وجود این، تمام موسسات آموزش عالی با مشکلات مالی جدی مواجه هستند. دانشگاه‌های ثروتمند غیر دولتی در ایالات متحده آمریکا مانند دانشگاه جانز هاپکینز یا مریلند در سال پیش رو صدها میلیون دلار متضرر شده‌اند. در انگلستان دانشگاه‌های این کشور بر روی هم با کاهش شدید درآمد ها و تداوم کسر بودجه برابر با 2/5 میلیارد پوند (3 میلیارد دلار) مواجه شده اند. علت عمده افت بودجه مربوط به کاهش تعداد دانشجویان بین المللی است.

مؤسس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری اضافه کرد: پیش بینی می‌شود که کاهش درآمد در دانشگاه‌های استرالیا نیز حداقل به 3 میلیارد دلار استرالیایی (1/9 میلیارد دلار) برسد. در این دانشگاه‌ها نیز دانشجویان بین‌المللی منبع مهم کسب درآمد بحساب می آیند.

وی در ادامه گفت: در نتیجه این کاهش، در دانشگاه‌های استرالیا تخمین زده می‌شود که تعداد 7000 پژوهشگر طی شش ماه آینده مشاغل خود را از دست بدهند. دانشگاه‌ها تقریبا از نصف ظرفیت 164/000 پژوهشگر تمام وقت استفاده می‌کنند. یکی از بزرگترین مشکلاتی که دانشگاه‌های استرالیا در کسب درآمد دارند ناشی از دانشجویان بین المللی است. دانشگاه‌های استرالیا عمدتا بر شهریه دانشجویانی وابسته هستند که از چین جهت تحصیل به این کشور وارد می شوند. در این ارتباط، پیش بینی می‌شود که دانشگاه‌های استرالیا بین 3 تا 5 میلیارد دلار استرالیایی که از شهریه‌های دانشجویان بین المللی حاصل می شود خسارت ببینند. بخش عمده خسارت‌های مالی متوجه دانشگاه‌های پژوهش محور مانند دانشگاه سیدنی است.

مهراد افزود: کاهش منابع مالی دانشگاه‌ها در سراسر جهان به این معنی است که بعضی از دانشگاه‌ها به ویژه دانشگاه‌های کوچک تر ممکن است به طور دائم بسته شوند.

مؤسس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری در ادامه افزود: سایر دانشگاه‌ها مانند واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه پیام نور ممکن است در هم ادغام شوند. اخیرا وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصمیم دیگری را برای حمایت از دانشگاه‌های کوچک تر اتخاذ کرده است. بر این اساس، واحدهای کوچک‌تر در شهرستان‌ها تحت نظارت کلی دانشگاه‌های بزرگ استان قرار می‌گیرند. تعداد این دانشگاه‌ها به صورت عنوانی کاهش یافته و به مراکز پردیس تبدیل می شوند.

وی در پایان گفت: حتی بعد از گذر از بحران مالی چشم انداز اقتصادی ممکن است برای تعداد زیادی از دانشگاه ها عواقب ناخوشایندی به همراه داشته باشد. در این راستا، شاید یکی از روش‌های مهم برای خروج از بحران‌های مالی تمرکز فعالیت‌های دانشگاهی بر روی پروژه‌های تحقیقاتی و زیر ساخت هایی باشد که در دوران پسا کرونا با حفظ منافع ملی ارتباط مستقیم دارد.

انتهای پیام /

فناوری آموزش عالی دانشگاه ایالات متحده آمریکا فناوری آموزش عالی دانشگاه ایالات متحده آمریکا دانشجویان آموزش فناوری اطلاعات جعفر مهراد مؤسس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری