چهارشنبه 7 آذر 1403

کسری 40 میلیون متر مکعبی ذخایر آب زیرزمینی در تهران

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
کسری 40 میلیون متر مکعبی ذخایر آب زیرزمینی در تهران

عضو شورای شهر تهران گفت: 35 تا 40 میلیون متر مکعب کسری ذخایر آب زیرزمینی داریم و به 175 میلیون متر مکعب در سالهای آینده خواهد رسید

عضو شورای شهر تهران گفت: 35 تا 40 میلیون متر مکعب کسری ذخایر آب زیرزمینی داریم و به 175 میلیون متر مکعب در سالهای آینده خواهد رسید

به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی بابایی رئیس کمیته ایمنی شورای اسلامی شهر تهران در یکصد و چهارمین جلسه شورا ضمن تشریح طرح الزام شهرداری تهران به ارائه لایحه برنامه عملیاتی احیا و مدیریت بازچرخانی آب با بیان اینکه حفظ منابع محیط زیستی به ویژه آب از دغدغه‌های مهم سیاست گذاری است، اظهار کرد: ما بر اساس همین دغدغه این طرح را پیشنهاد داده ایم و امیدواریم به تصویب برسد. در سیلی که در مردادماه داشتیم تهران بیش از سایر استان‌ها تحت تأثیر قرار گرفت اما شهر تهران به دلیل زیرساخت‌های موجود مصون ماند. 530 کیلومتر مسیر کانال در شهر تهران که در دوره‌های مختلف ایجاد شده بود، علت عدم خسارت در شهر تهران در این سیل بود.

رئیس کمیته ایمنی شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه به اندازه کافی تصفیه خانه‌های محلی برای استفاده از رواناب‌ها راه اندازی شده است، یادآور شد: با این وجود برنامه مدونی برای استفاده از این رواناب‌ها شاهد نیستیم. در سازمان بوستان‌ها و فضای سبز اقدام پسندیده‌ای تحت عنوان استفاده از پساب برای آبیاری فضای سبز انجام شده است.

وی به علل ارائه این طرح اشاره کرد و افزود: کاهش برداشت بی رویه از آب‌های زیرزمینی، بهینه سازی مصرف آب در حوزه‌های عملکردی شهرداری، بروز رسانی سیستم جمع آوری آب در حوزه خدمات شهری، استفاده حداکثری از پساب‌های شهری و استفاده از فضای انهار در آبیاری فضای سبز، بروز رسانی ضوابط و مقررات شهرسازی در بازچرخانی آب در ساختمان‌های شهرداری و واحدهای در حال ساخت، کاهش مخاطرات ناشی از فرونشست در شهر از اهداف این طرح است.

بابایی با تأکید بر الزام شهرداری به بازچرخانی آب در طول سه سال بر اساس طرح مورد نظر خاطرنشان کرد: شهرداری موظف است در راستای هماهنگی و اجرای یکپارچه برنامه عملیاتی احیا و مدیریت بازچرخانی آب با همکاری شرکت‌های آب منطقه‌ای و آب و فاضلاب تصفیه خانه‌های محلی را راه اندازی کند. همچنین در راستای کاهش برداشت از آب‌های زیرزمینی و جایگزینی پساب به جای آن، از انهار و پساب مطابق برنامه 10 ساله عمل شود؛ به گونه‌ای که 15 میلیون متر مکعب سالیانه افزوده شود تا در سال دهم به 145 میلیون متر مکعب در سال برسد.

عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه کلیه دستورالعمل‌های مورد نیاز جهت پایش و کنترل کیفیت آب بازچرخانی شده بر اساس استانداردها باید اجرایی شود، گفت: در حال حاضر مجموع میزان آبی که در فضای سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد، 180 میلیون متر مکعب است که قسمت کمی از آن بالغ بر 12 میلیون متر مکعب به آب‌های سطحی اختصاص پیدا کرده است. 21 میلیون متر مکعب نیز از قنوات تأمین می‌شود و 133 میلیون متر مکعب نیز از محل چاه هاست.

مهدی عباسی رئیس کمیسیون شهرسازی شورا با تأکید بر اینکه یکی از مهمترین اولویت‌ها حفظ آب است، گفت: اگر روزی قرار باشد بین دوگانه انسان و درخت انتخابی داشته باشیم قطعاً باید اولویت را با انسان قرار دهیم اما چرا باید منتظر زمانی باشیم که در این دوگانه قرار بگیریم. با لحاظ کاهش بارندگی و شرایط موجود باید این پیش بینی را داشته باشیم که آنچه مشکل خواهد بود تأمین آب برای شهروندان است.

وی افزود: باید مصرف به گونه‌ای باشد که به استانداردهای جهانی در این زمینه دست پیدا کنیم. به راحتی می‌توان از پساب و بازچرخانی، آب مورد نیاز آبیاری فضای سبز را تأمین کرد که بر همین اساس طرح بازچرخانی آب و اجرای تصفیه خانه‌های محلی، دغدغه تا حدی برطرف خواهد شد.

باید به تجربیات ملی در بازچرخانی آب توجه شود

سید احمد صادقی رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورا با بیان اینکه ما و شهرداری باید زودتر از این وارد مسئله آب می‌شدیم، گفت: سالهای سال رواناب‌ها به بیرون از شهر منتقل می‌شود و به چاه‌ها و قنوات متوسل می‌شویم. این طرح در بخش‌های مختلف تجربه شده و نتایج موفقیت آمیزی داشته که ما باید به این تجربیات توجه کنیم تا طرح به درستی اجرایی شود.

نرگس معدنی پور رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا نیز در ادامه این جلسه بر لزوم آموزش در خصوص مصرف بهینه آب و لحاظ کردن این موضوع در طرح بازچرخانی آب تأکید کرد.

جعفر بندی شربیانی عضو هیئت رئیسه شورا با تأکید بر اینکه باید جمع آوری آب‌های سطحی مورد توجه قرار بگیرد، گفت: پیشنهاد می‌کنم با تغییر ساختار و تجمیع شرکت‌های مرتبط با ساماندهی آب‌های سطحی، تشکیلاتی را به عنوان متولی جمع آوری آب‌های سطحی مشخص کنیم چرا که موضوع بسیار جدی است.

سید محمد آقامیری رئیس کمیته عمران شورا با بیان اینکه فرونشست یکی از مباحث اصلی در تهران است، یادآور شد: چون بازچرخانی آب به درستی انجام نمی‌شود شاهد فرونشست هستیم. سال 98 در منطقه 4،8 و 13 سفره‌های زیر زمینی آب 15 متر نشست کرده و دلیل آن مصرف آب چاه‌ها برای آبیاری است.

وی اضافه کرد: ما همین امروز 35 تا 40 میلیون متر مکعب کسری ذخایر آب زیرزمینی داریم و به 175 میلیون متر مکعب در سالهای آینده خواهد رسید. اینکه تصفیه خانه آب راه اندازی کنیم و از رواناب‌ها برای تصفیه و آبیاری فضای سبز استفاده کنیم، سفره‌های آب زیرزمینی از این ظرفیت بهره مند نخواهند شد، لذا باید این موضوع نیز مورد توجه قرار بگیرد.

مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه با اقدام ترکیه برای بستن آب به سمت سوریه ناهنجاری‌هایی همچون ریزگردها ایجاد شده است، گفت: وضع آب در تهران بحرانی است و تقاضا می‌کنیم در این زمینه به خوبی کار شود. وزیر نیرو نیز مرتباً بر این موضوع تأکید کرده و باید به گونه‌ای عمل شود که تهران با بی آبی مواجه نشود.

وی در خصوص فرونشست‌ها تصریح کرد: تقاضای من این است که مسئله فرونشست‌ها در طرح بازچرخانی آب لحاظ شود و جمع آوری آب‌های سطحی نیز در بندهای این طرح مورد توجه قرار بگیرد. ما در تمام پارک‌ها می‌توانیم از این توان استفاده کنیم.

رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه جوی‌های خیابان باید متخلخل باشد و آب به زمین نفوذ کند، یادآور شد: کف این جوی‌ها حتماً نباید بتنی باشد و می‌توان سطح جوی‌ها را به گونه‌ای اجرا کرد که آب به زمین نفوذ پیدا کرده و به سفره‌های آب زیرزمینی کمک کند.

وی تأکید کرد: آبخیزداری نیز بسیار مهم است و می‌توان جنگل کاری شمال شهر را که از آب کمتری برخوردار است با استفاده از آبخیزداری انجام داد و فضای سبز شهر تهران را به نحو بهتری توسعه داد.

چمران با بیان اینکه آموزش عمومی باید در راستای مصرف بهینه آب مورد توجه قرار بگیرد، گفت: یکی از مسائل در کشور مسئله برق بود؛ در گذشته روی برق و نفت کار نشده بود اما امروزه شاهد انجام اقدامات در این زمینه و نتایج مثبت آن هستیم که قابل تحسین است. باید تلاش کنیم مشکلات مردم را تا هر جا که می‌توانیم کاهش دهیم.

مهدی پیرهادی با بیان اینکه حفظ انرژی در ساختمان‌های سبز مورد توجه قرار گرفته است، اظهار کرد: سرو سبز، طلایی و نقره‌ای در این طرح لحاظ شده که شاهد صرفه جویی خوبی در سطح شهر تهران باشیم.

در ادامه علی محمد مختاری مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران با بیان اینکه سه مشاور برای طرح جامع آب خام تهران در سال 71 اخذ شد، اظهار کرد: به شرکت آب و فاضلاب کمک می‌کنیم و دلیل آن پیش بینی‌هایی است که از گذشته انجام شده و در حال بروز رسانی است.

مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران با بیان اینکه 59 هکتار فضای سبز درونی و بیرونی شهر داریم، یادآور شد: در سال 94 طرح جامع آب خام مجدداً ارائه شد و اعضای شورا در آن سال در جریان این طرح هستند.

وی با بیان اینکه 133 میلیون متر مکعب برای آبیاری فضای سبز استفاده می‌شود، گفت: در برنامه سال جاری در قالب تفاهم نامه با وزارت نیرو استفاده از پساب برای آبیاری فضای سبز به 30 میلیون متر مکعب در سال افزایش خواهد یافت و 145 میلیون متر مکعب تا سال 1410 استفاده خواهد شد؛ همچنین 80 میلیون متر مکعب از آب چاه‌ها صرفه‌جویی خواهد شد. نباید منابع آب زیرزمینی را برداشت کنیم و این غلط است.

مختاری تأکید کرد: فرزندان و کودکان ما مستقیماً از فضای سبز پارک‌ها استفاده می‌کنند و پساب مورد استفاده در پارک‌ها بهداشتی نیست، لذا پساب در فضای برون شهری استفاده می‌شود و در فضای سبز درون شهری آبیاری با آب چاه‌ها صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه طرح جامع آب خام در حال بروز رسانی است، گفت: جلسات مختلفی در این خصوص با شورا برگزار شده و اقداماتی که انجام می‌شود در قالب تفاهم نامه با وزارت نیرو است. 750 منبع ذخیره از نزولات آسمانی داریم که در پارک‌ها احداث شده و دو تا سه هزار متر مکعب ظرفیت دارد که باید از این آب در مواقع بحرانی استفاده کنیم تا ظرفیت‌های ما در این بخش از بین نرود.

مختاری افزود: تلاش می‌کنیم بر اساس افق 10 ساله عمل نکنیم و در طول سه یا چهار سال آینده بتوانیم طرح بازچرخانی آب را اجرا کنیم.

گفتنی است طرح الزام شهرداری تهران به ارائه لایحه برنامه عملیاتی احیا و مدیریت بازچرخانی آب با 18 رأی موافق به تصویب رسید.