جمعه 13 تیر 1404

کشور در آستانه فاجعه‌ای بزرگ | منتظر بزرگترین تهدید ملی باشید

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
کشور در آستانه فاجعه‌ای بزرگ | منتظر بزرگترین تهدید ملی باشید

عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب کشور دیروز با اشاره به تشدید خشکسالی در ماههای پیش رو گفت: هم اینک 23 استان و 43 شهر پُرجمعیت دارای تنش آبی هستند.

بزرگ زاده گفت: باید این واقعیت تلخ را با مردم درمیان گذاشت که وضعیت منابع آبی کشور اصلاً مطلوب نیست.

وی ادامه داد: البته دولت 161 پروژه با اعتباری معادل 21 هزار میلیارد تومان برای عبور از این وضعیت بحرانی در نظر گرفته که هرگز پاسخگو نیستند.

به گفته وی هم اینک تهران، کرج، مشهد و اصفهان به‌عنوان چهار کلانشهر بزرگ کشور به‌طور ویژه نیازمند توجه در سیاست‌گذاری‌های مصرف آب هستند، علاوه بر این استان های خراسان رضوی، خوزستان، فارس، کرمان، بوشهر، زنجان، سمنان، سیستان و بلوچستان، مرکزی و آذربایجان شرقی نیز از جمله مناطقی‌اند که باید در مدیریت منابع آبی‌شان بازنگری و برنامه‌ریزی جدی صورت گیرد.

بزرگ‌زاده گفت: تا دیروز میانگین بارش های کشور از ابتدای سال آبی جاری به 143 میلی‌متر رسید که نسبت به میانگین بلندمدت حدود 39 درصد و نسبت به مدت مشابه سال گذشته 40 درصد کاهش داشته است.

بدتر آنکه استان‌هایی مانند سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان کاهش بارشی بین 50 تا 78 درصد را تجربه کرده‌اند. استان‌های یزد، تهران، فارس، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، کرمان، البرز، اصفهان، قم، مرکزی، چهارمحال و بختیاری، سمنان، ایلام و خراسان رضوی نیز با کاهش 30 تا 50 درصدی بارش مواجه بوده‌اند.

وی گفت: از ابتدای سال آبی جاری (اول مهر 1403)، فقط 21 میلیارد مترمکعب ورودی آب به سدهای کشور ثبت شده است که این عدد در سال گذشته بیش از 36 میلیارد مترمکعب بود، به‌عبارتی 42 درصد کاهش داشته‌ایم. از طرف دیگر هم اینک میانگین پرشدگی مخازن سدها حدود 51 درصد است.

بر اساس جدیدترین داده های آب سنجی، سد «شمیل و نیان» در هرمزگان در نهمین ماه سال آبی جاری کاملاً خشکیده است و بقیه سدهای این استان نیز در حال خشکی هستند. وضعیت حوضه آبی تهران هم بحرانی است و میزان پر شدگی سد لار فقط به 76 میلیون متر مکعب رسیده، یعنی مخزن این سد کمتر از 8 درصد آب دارد.

وی در تشریح برنامه ویژه تامین آب برای نوار ساحلی جنوب کشور و محور شرق گفت: بر اساس بند 120 سند ملی آمایش سرزمین نقشه راه کشور و ماده 37 قانون برنامه پنجساله هفتم توسعه موظف به توسعه تجهیزات شیرین سازی آب دریا در نوار ساحلی جنوب هستیم و باید تا 4 سال آینده حداقل یک میلیارد و 770 میلیون مترمکعب آب از خلیج فارس و دریای عمان شیرین سازی کنیم.

در حال حاضر ظرفیت آب نامتعارف در این منطقه بین 500 تا 600 میلیون متر مکعب است.

همچنین در اجرای برنامه انتقال آب دریای عمان به فلات مرکزی و شهرهای کویری، 5 خط لوله انتقال در نظر گرفته شده که خط اول آن با 97 درصد پیشرفت فیزیکی از مسیر هرمزگان به کرمان و یزد در حال بهره‌برداری است و هم اینک از کانال آن سالانه 135 میلیون متر مکعب آب به استان یزد منتقل می‌شود.

ساخت خط دوم هم در کنار خط اول با 18 درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجراست که پس از بهره برداری سالانه 200 میلیون مترمکعب آب منتقل می کند.

بزرگ زاده گفت: همچنین ساخت خط سوم که از دریای عمان به طول 500 کیلومتر به سمت اصفهان کشیده خواهد شد، دارای 2 مرحله است که در مرحله نخست 30 میلیون متر مکعب آب شیرین سازی شده را از خط اول دریافت و در کفه نمکی سیرجان به اصفهان منتقل خواهد کرد. مرحله دوم این خط لوله هم از «سیریک» به اصفهان کشیده می شود و بخش اعظم آب صنایع استان را تأمین می کند.

خط چهارم هم که ساخت آن 30 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، در محور کریدوری شرق کشور از دریای عمان به سمت سواحل مکران و در ادامه به سمت سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی کشیده می شود.

همچنین ساخت خط پنجم با سرمایه گذاری بخش خصوصی از خلیج فارس به سمت منطقه پارسیان بوشهر و در ادامه به سمت استان فارس کشیده می شود که در مرحله نخست سالانه 60 میلیون متر مکعب آب شیرین سازی شده را به صنایع این استان منتقل می کند.