کلاف سردرگمی به نام «کرونا»/ چه فاکتورهایی سبب ساده انگاری و گسترش «اومیکرون» شد؟
از زمان شیوع اومیکرون برخی از سازمان های موظف در مقابله و مهار کرونا نقش کمرنگی در پیشگیری از این سویه داشتند که این رویکرد نه تنها موجب ساده انگاری در جامعه شد، بلکه مقابله با کرونا را به کلافی سردرگم تبدیل کرده که بازگشت و به روز رسانی پروتکلهای بهداشتی را ناگزیر کرده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با گزارش شیوع واریانت اومیکرون توسط سازمان بهداشت جهانی در پنجم آذر ماه سال جاری و گزارش نخستین ابتلا به این سویه در کشورمان زمانی کمتر از یک ماه سپری شد. در این مدت گزارش ها و مصاحبه هایی با متخصصان بیماری های عفونی در کشور منتشر میشد که مدام از تشابه این سویه با سرماخوردگی حکایت داشت. در حالیکه برخی از گزارش ها که در آنسوی مرزها و توسط سازمان جهانی بهداشت و یا برخی از کشورهای درگیر اومیکرون منتشر می شد حکایت از مخاطراتی داشت که سویه اومیکرون ایجاد کرده بود و یا این رخداد این مخاطرات مشمول آینده می شد.
این هشدارها تا به جایی پیش رفت که نتایج یک تحقیق در مؤسسه بیماری های عفونی کمبریج در تاریخ 30 آذر ماه اعلام کرد: اومیکرون موجب آسیبهای طولانی مدت تری بر قلب، کلیهها، کبد و دستگاه گوارش شده و باعث بروز سپسیس (گندیدگی خون) هم میشود.
در بخش دیگری از این گزارش آمده بود: سویه اومیکرون 70 بار سریعتر از دلتا در بافتهای برونشیتی ریه تکثیر میشود.
این در حالی بود که با آبی شدن تمام شهرهای کشور عملا نقش راهبردی و تعیین کننده ستاد ملی مقابله با کرونا به گونه محسوسی کمرنگ شد و در کمال تعجب پیش از آن تیم واکنش سریع وابسته به ستاد مذکور منحل شد.
از طرفی اشتباه دیگر ستاد که از باور مهار و شکست کرونا حکایت داشت این بود که تیم واکنش سریع کرونا را منحل کرد. در حالیکه نقش تعیین کننده تیم واکنش سریع با عملکرد درخشان دکتر حمید سوری رئیس تیم و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را از یاد نبرده ایم که در زمان شیوع کرونای انگلیسی رقم خورد. این تیم پیش از شیوع دلتا با قرنطینه استان خوزستان کشور را از درگیری به این سویه نجات داد و در دوره شیوه دلتا هم گرچه مجوز اقدام این گروه دیرهنگام صادر شد اما در مهار و کنترل بیماری و سرایت آن به سایر استانهای کشور نقش بی بدیلی ایفا کرد اما متاسفانه تعللی که در صدور مجوز پیش آمد موجب فراگیری نسبی واریانت دلتا شد.
با این اوصاف نباید از سردرگمی و خستگی جامعه اظهار تعجب کرد؛ وقتی از یک سو ستاد مقابله با کرونا در چند ماه گذشته نفشی به مراتب منفعل ایفا کرد و از سوی دیگر برخی از کارشناسان و متخصصان علوم پزشکی و آزمایشگاهی در گفت و گو با رسانه ها با دادن آدرس غلط از سویه اومیکرون، موجبات ساده انگاری مردم و جامعه را فراهم آوردند؛ در حالیکه نمودهای عینی ساده انگاری به خودی خود و متاثر از طولانی شدن سلطه کرونا در جامعه در روح و روان و باور مردم به وجود آمده بود.
حال سوال این است که چرا متولیان بهداشت و درمان پیش از بروز همه گیری اومیکرون مقدمات پیشگیری از آن را فراهم نکردند و عکس این موضوع تا بجایی از سهولت و سادگی ابتلا به اومیکرون گفتند که برخی از مسئولان مانند مسئولان وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم و در مجموع متولیان نظام آموزشی کشور تصمیم به بازگشایی مدارس گرفتند.
تصمیم بازگشایی و آموزش حضوری با توجه به افت آموزشی 20 ماه تعطیلی مدارس تصمیمی معقول و مقبول بود اما اگر تلفاتی متوجه دانش آموزان شود نباید مسئولان نظام آموزشی را مقصر قلمداد کرد؛ چرا که آنها بر اساس نظرات متولیان بهداشت و درمان اقدام به صدور دستور و ابلاغ بخشنامه بازگشایی به مدارس کرده اند.
جالب اینجاست که در همان بدو شیوع اومیکرون در افریقای جنوبی مشخصا در اخبار و گزارش های ابتدایی گروهی که بیش از سایر گروه های سنی در معرض خطر ابتلا به اومیکرون قرار داشتند را گروه سنی 18- سال عنوان کرده بودند. اما چرا از بین مسئولان بهداشت و درمان کمتر به این نکته توجه شد که ممکن است در امر بازگشایی مدارس مخاطراتی متوجه دانش آموزان شود؟
حال با گذشت زمان طلایی پیشگیری و افزایش معنادار ابتلاها برخی از مسئولان در پی غیبتی طولانی بازگشته و از افزایش تعداد کودکان زیر 10 سال به کرونا خبر داده اند.
با این حال هیچ اظهار نظری در مورد اجتماعاتی که در آنها کودکان و نوجوانان 18- رفت و آمد دارند هیچ اظهار نظری نکرده اند؛ بنابراین آنگونه که از شواهد و قرائن امر برمی آید مردم باید پیک ششم را در کشتی بی ناخدایی طی کنند؛ چرا که تا کنون ستادملی مقابله با کرونا به میدان نیامده و به جز مصاحبه هایی تکراری با برخی از اعضای این ستاد، هیچ بخشنامه رسمی و ابلاغیه و به روز آوری مهمترین اقدامات پیشگیرانه در قالب پروتکل های بهداشتی صادر نشده است.
بنابراین باید حق داد که مردم در برزخی گرفتار آمده اند که توان تشخیص راست و درست آنچه که در شبکه های اجتماعی منتشر می شود را ندارند.
لذا تا زمانی که انشاءالله ستاد مقابله عزم خود را جزم کند و عملا وارد میدان شود، عجالتا به توصیه های قریب به صحت بسنده می کنیم و در این وجیزه توصیه ای با هدف پیشگیری از اومیکرون خواهیم آورد که مردم عزیز کماکان محورهای گذشته پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند. تمام گروه های سنی جامعه همواره از ماسک استفاده کنند تا میزان انتقال بیماری کاهش پیدا کند. شهروندان از حضور دراماکن شلوغ، سربسته و بدون تهویه مناسب دوری کنند و ضمن رعایت فاصله اجتماعی خود با دیگران نهایت خودمراقبتی را به عمل بیاورند.
ایضا در برنامه غذایی خود نیاز به مصرف مواد غذایی عجیب و غریبی مانند جینسنگ و... نیست که بعضا در شبکه های اجتماعی منتشر میشود و راسا منتشر کنندگان هدفی غیر از انتفاع و استحصال مادی و مالی نداشته و ندارند؛ بنابراین پیروی کردن از رژیم غذایی سالم به ویژه سبزیجات و میوه هایی سرشار از ویتامین سی به بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلاء به کرونا و سویه نوظهور آن یعنی اومیکرون کمک شایانی میکند. مخلص کلام اینکه مصرف فیبر، ویتامین و مواد معدنی در رژیم غذایی و نوشیدن آب به مقدار کافی می تواند در کنار مراعات الزامات بهداشتی احتمال مبتلا شدن به این بیماری جهانگیر را به حد قابل توجهی کاهش دهد.
انتهای پیام /