کیفرخواست پرونده ترور شهید سلیمانی تا بهمن ماه نهایی میشود
رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه گفت: کیفرخواست 94 نفر از دولتمردان آمریکایی (متهمان ترور شهید سلیمانی) را تحت تعقیب قرار داده و نیابتهای قضائی برای 7 کشور صادر کرده، در حال تنظیم و نهایی شدن است و در بهمن امسال نهایی میشود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حسن عبدلیانپور، رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه توضیحاتی درباره اقدامات حقوقی در خصوص ترور شهید حاج قاسم سلیمانی و هیئت همراه گفت: علیرغم اینکه مطالبهگری زیادی در این موضوع انجام و دعاوی بسیاری در محاکم بینالمللی و داخلی مطرح شده است اما خروجی که برای مردم ملموس و منتهی به صدور رأی شده باشد احراز نشده است.
وی افزود: سال گذشته با حضور حقوقدانان، یک "موت کورت" از محاکمه عاملان و مباشران و افرادی که در شهادت سردار دخیل بودند، برگزار کردیم که بازخورد و بازتاب بسیار خوبی در عرصه بینالمللی داشت. در این موت کورت دادگاه سردار عزیزمان با حضور وکلا و ریاست دادگاه شبیهسازی کردند و در پایان رأی مناسب هم صادر شد و در محافل بینالمللی اینگونه مطرح شد که دادگاه به نتیجه رسیده است.
عبدلیانپور با تاکید بر اینکه جمعآوری دلایل و مستندات در پروندههای قضائی کار مشکلی است، افزود: با توجه به سختیهای کار اگر بتوانیم هر چه سریعتر نتایج دادگاه داخلی پرونده ترور شهید سلمانی مشخص کنیم، در محاکم و دعاوی بینالمللی هم میتوانیم موفقتر عمل کنیم.
برگزاری چهارمین نشست کمیته تحقیق مشترک قضائی ایران و عراق درباره پرونده شهید سلیمانیوی تاکید کرد: وکلای مرکز وکلای قوه قضائیه به عنوان وکلای در تراز انقلاب، از همان روز اول و پس از ترور شهید سلیمانی پای کار بودیم و به جد پیگیر هستیم و مطالبهگری داریم و هر جا که نیاز بوده، ورود پیدا کردهایم، به خصوص وکلایی که در امور بینالملل و دعاوی بینالمللی تخصص دارند یا مواردی که وکلای ما میتوانند ورود کنند را انجام دادیم.
رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه ادامه داد: از جمله مواردی که تا به حال در سطح ملی انجام شده و وکلای مرکز وکلا در آن دخیل بودند، میتوان به تشکیل پرونده در نظام قضائی ایران اشاره کرد که از همان روزهای ابتدایی ترور سردار عزیزمان و هیئت همراهشان، انجام شد. در آن ایام دادستان کل کشور و قوه قضائیه وارد عمل شدند و بلافاصله بعد از ترور پرونده حقوقی در این باره تشکیل شد و 127 متهم برای این ترور بینالمللی دولتی معرفی شدند همچنین عنوان شده که 154 نفر عوامل این جنایت اعم از مباشر، عوامل و عاملان، شناسایی و اقدامات تعقیب بینالمللی آنها انجام شده و 11 مورد نیابت قضائی به 9 کشور همسایه در این خصوص داده شده است.
عبدلیانپور در ادامه این گفتوگوی رادیویی اظهار کرد: همچنین کمیته مشترک ایران و عراق برای بررسی ابعاد حقوقی این ترور تشکیل شده است. سال گذشته همایشی داشتیم که مسئولان حقوقی بلندپایه عراقی به آن دعوت شدند و در ادامه جلسات بسیار خوبی در خصوص پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس برگزار کردیم و خروجی خوبی داشت و در آن وکلای عراقی قول همکاری دادند.
وی افزود: این جلسات را گسترش دادیم و دستگاه قضائی و امور بینالملل قوه قضائیه همراهی خوبی در این زمینه داشتند و با اتفاق آنها و دوستان حقوقی وزارت خارجه، کمیته مشترکی برای تحقیقات بینالمللی با وظیفه بررسی تعقیب ترور شهید سلیمانی ایجاد کردیم. در این کمیته اسنادی از سوی هر دو طرف صادر شده و بیش از 1000 صفحه سند از عراقیها گرفته شده که کار بسیار بزرگی بوده است. از این اسناد که افراد دخیل در این ترور دولتی و آمران و عاملان آن را معرفی میکند، برای طرح دعوی در محاکم بینالمللی و داخلی استفاده خواهد شد.
آخرین وضعیت پرونده شهید سلیمانی؛ شناسایی 154 متهم و ارسال نیابت قضائی به 9 کشورعبدلیانپور ادامه داد: سومین کاری که درباره پرونده ترور شهید سلیمانی انجام شده است، پیشنهاد تشکیل دادگاه بینالمللی مشترک ایران و عراق است که کار بسیار خوبی محسوب میشود و در مرکز وکلا پیگیری هستیم تا به سرانجام برسد. اهمیت قضیه در این است که با توجه به رابطه حسنه بین دولتین ایران و عراق، تشکیل این دادگاه نه تنها به رسیدگیها سرعت میبخشد؛ بلکه مستندات کافی و تجربه کافی برای ورود به طرح دعاوی بینالمللی را فراهم میکند.
وی با بیان اینکه از دیگر کارهای انجام شده، پیگیری حقوقی پرونده در دیوان بینالمللی دادگستری است، افزود: به استناد کنوانسیون 1973 در خصوص طرح دعوا علیه دولت آمریکا، مکاتباتی با وزارت امور خارجه آمریکا صورت گرفته است و ادامه این فرایند منوط به دریافت پاسخ دولت آمریکاست. حسب اظهار دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران، مکاتبه رسمی در چارچوب کنوانسیون انجام و در آن خواسته شده متهم یا متهمان برای محاکمه به جمهوری اسلامی مسترد شوند و یا اینکه خودشان آنها را محاکمه کنند.
عبدلیانپور تاکید کرد: دولت آمریکا این اقدام را نخواهد کرد اما نفس عمل، کار خوبی است که دولت ایران به آن ورود کرده است؛ از آنجا که میدانیم دولت آمریکا مسبب و آمر این ترور است، دستگاه دیپلماسی ایران میتواند گامهای بعدی را بر اساس این کنوانسیون بردارد.
رئیس مرکز وکلا افزود: تنظیم کیفرخواست در دادسرای امور بینالملل تهران کار مهمی است که انجام شده است. در این دادسرا پرونده کیفری بر علیه آمران و مسببین ترور دولتی آمریکا متعاقب اقدام تروریستی سال 1398 تشکیل شد اما متأسفانه تاکنون کیفرخواست ذیربط صادر نشده است.
وی افزود: البته کیفرخواست که 94 نفر از دولتمردان آمریکایی را تحت تعقیب قرار داده و نیابتهای قضائی برای 7 کشور صادر کرده، در حال تنظیم و نهایی شدن است و بر اساس گزارشهای منتشر شده، در بهمن ماه 1401 نهایی خواهد شد و در سال آینده در دادگستری تهران وارد رسیدگی دعاوی میشود و امیدواریم ظرف یک سال رأی خود را صادر کند.
عبدلیانپور ادامه داد: این کیفرخواست علیه متهمان آمریکایی تمرکز دارد و مستندات لازم علیه 94 متهم آمریکایی در سه جلد در حال آماده شدن است و ترامپ و پمپئو و مکنزی متهمان ردیف اول این پرونده هستند.
وی بیان کرد: اگر کیفرخواست تا آخر بهمن ماه صادر شود، به نظر میآید که کمتر از یک سال دیگر، آرا صادر میشود؛ ما این را دنبال میکنیم که در محاکم داخلی خود، این کار زودتر انجام شود و امیدواریم برای سال آینده در سالگرد شهادت سلیمانی آرا صادر شده باشد.
وی گفت: مستندات نقش 17 نفر از مسئولان سابق عراق یا عراقیهایی که مسئول نبودند اما در ترور دخیل بودند از سوی ایران به دستگاه قضائی عراق تحویل شده و در دور چهارم مذاکرات کمیته مشترک ایران و عراق مستندات بیشتری ارائه خواهد شد.
عبدلیانپور در پایان تاکید کرد: ما وکلای مرکز وکلای قوه قضائیه به عنوان وکلای انقلابی و خونخواهان شهید سلیمانی و سایر عزیزانی که در این ترور دولتی به شهادت رسیدند، به دنبال آن هستیم که به نتیجه برسیم و خواهان تسریع در رسیدگی به این پرونده هستیم تا نتایج آن به صورت ملموس دیده شود.