شنبه 3 آذر 1403

گسترش تجارت کلینیک سلامت محور هسته ای / واردات این دارو کاهش پیدا کرد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
گسترش تجارت کلینیک سلامت محور هسته ای / واردات این دارو کاهش پیدا کرد

رییس سازمان انرژی اتمی اعلام کرده است که تجاری‌سازی پژوهش‌های هسته‌ای در بخش سلامت در دستور کار این سازمان قرار دارد.

محمد اسلامی در حاشیه مراسم بهره‌برداری از دومین کلینیک درمان زخم بر پایه فناوری پلاسما، با تأکید بر فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی در راستای تجاری‌سازی پژوهش‌های علمی و هسته‌ای در بخش سلامت و خدمات اجتماعی، اظهار کرد: برای این منظور، هدف‌گذاری شده است که تا پایان سال آینده 50 مرکز و کلینیک سلامت محور هسته‌ای افتتاح شوند.

اسلامی با اشاره به مزیت‌های پلاسما درمانی در درمان زخم دیابت افزود: طبق برسی‌های علمی این روش در درمان زخم‌های دیابتی تأثیرگذار است و به همین دلیل در دستورکار ما هم قرار دارد.

معاون رئیس‌جمهور با بیان اینکه هفته گذشته نیز یک کلینیک سلامت‌محور هسته‌ای در شهرستان ورامین استان تهران به بهره‌برداری رسید، افزود: در تلاشیم تا خدمات علمی و پژوهشی سازمان انرژی اتمی در جامعه گسترش دهیم تا مردم از مزایای این دانش بهره‌مند شوند.

وی با اشاره به برگزاری همایش ملی پلاسما که امروز با حضور اساتید دانشگاه و پزشکان متخصص و عمومی کشور در کرج برگزار می‌شود، تصریح کرد: همزمان با این همایش نخستین سامانه پلاسماتراپی کشور که به تازگی در بیمارستان شهدای تجریش تهران مراحل آزمایشی خود را با موفقیت طی کرده است‌، رونمایی می‌شود.

همچنین شهرام صیادی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی البرز نیز گفت: تاکنون 60 هزار بیمار دیابتی در این استان تحت درمان قرار گرفته که راه اندازی مرکز مراقبت دیابت و پلاسما درمانی کرج تحولی شگرف در درمان زخم‌های دیابتی به شمار می‌رود.

حیدر محمدی اضافه کرد: یکی از پالایشگرهای پلاسما توانست در کمتر از یک سال، از زمان شروع تا راه‌اندازی، احداث شود و بر این اساس قرار است که به ظرفیت 200 تا 300 هزار لیتر، به زودی افتتاح شود

وی گفت: احداث پالایشگاه پلاسما به نفع کشور و مردم است و شرکت‌ها باید در این زمینه همت کنند تا این اتفاق رخ دهد و ما هم در هر زمینه‌ای لازم باشد از جمله صدور مجوزها و بانک مرکزی در حوزه تامین تسهیلات ریالی کمک می‌کنند. احداث پالایشگاه پلاسما به شدت ارزبری تامین داروهای مشتق از پلاسما و نیاز به واردات این داروها را کاهش می دهد. متاسفانه هم‌اکنون مجبوریم برخی از این داروها را به صورت فوریتی وارد کنیم که برای ما واردات فوریتی خوشایند نیست چون نتوانستیم از مسیر طبیعی وارد کنیم.

وی تاکید کرد: لاجرم باید به سمت احداث پالایشگاه پلاسما برویم. اکثر متقاضیان احداث پالایشگاه پلاسما هم کسانی هستند که در این حوزه کاربلد هستند. زیرساخت‌های احداث پالایشگاه پلاسما هم در کشور وجود دارد و تولیدکنندگانی در حوزه‌هایی مانند بایوراکتور، فرمانتور، محیط کشت و غیره داریم.

رئیس سازمان غذا و دارو درباره وضعیت تامین داروهای مشتق از پلاسما به ویژه آلبومین و آی‌وی‌آی‌جی نیز گفت: در زمینه این داروها کمبود نداریم بلکه تامین به صورت سر به سر در حال انجام است. در دوران شیوع کرونا به دلیل کاهش اهدای پلاسما، پلاسمای کمتری به خارج از کشور ارسال و در نتیجه داروهای مشتق از پلاسما نیز به میزان کمتری وارد کشور شد. البته در حال حاضر به میزان ذخیره مورد نظر، داروهای مشتق از پلاسما را در کشور نداریم. در این راستا یا باید ذخیره داروهای مشتق از پلاسما افزایش یابد یا با ورود پالایشگرهای پلاسمای داخلی، تولید این داروها افزایش یابد.

به گفته محمدی شناسه‌گذاری پلاسما نیز به تازگی آغاز شده است و این کار باعث ایجاد شفافیت در حوزه پلاسما خواهد شد و مشخص خواهد شد که چه میزان پلاسما جمع‌آوری شده، چه میزان پلاسما به خارج از کشور ارسال شده و چه میزان داروی مشتق از پلاسما وارد شده است. اتفاقی که در مورد واکسن کرونا نیز رخ داد و مشخص است که چه میزان واکسن تولید یا وارد شده و به چه افرادی تزریق شده است.

رئیس اداره خون و فرآورده‌های بیولوژیک سازمان غذا و دارو گفت: در سال جاری بیش از 500 هزار لیتر پلاسما در کشور جمع‌آوری و به خارج از کشور برای تبدیل شده به دارو ارسال شده که این رقم رشد چشمگیری را نسبت به سال قبل نشان می‌دهد.

محمدرضا عابدی در حاشیه دومین گردهمایی ایران پلاسما افزود: از زمان تاسیس نخستین مرکز خصوصی اهدای پلاسما در کشور و از زمانی که سازمان انتقال خون پلاسمای جمع‌آوری شده خود را به خارج از کشور ارسال می‌کرد، سامانه‌ای جامع برای ثبت و شناسه‌گذاری پلاسما در کشور وجود نداشت. حدود یک سال در سازمان غذا و دارو و به ویژه تیم فناوری اطلاعات سازمان روی این سامانه کار کرد و نهایتا سامانه شناسه‌گذاری با حداقل فشار بر سامانه موجود ایجاد شد. زیرساخت این سامانه در بستر تیتک موجود بود. در این سامانه، پلاسما و مراکز اهدای پلاسما در کشور قابل رهگیری و مشاهده است و آمارهای پلاسما به صورت به‌روز قابل ارائه به هر سیستم نظارتی است. دو پالایشگر پلاسما در کشور فعال شده‌اند که یکی در حال تولید است و دومی هم به زودی به تولید می‌رسد. انتقال پلاسما بین مراکز و پالایشگرهای داخلی نیز از طریق سامانه جامع پلاسما قابل رصد است.

سامانه جامع شناسه‌گذاری پلاسما به طور کلی سه کاربرد اصلی دارد که شامل موارد زیر می‌شود:

- مشخص شدن میزان پلاسمایی که در کشور موجود است

- مشخص شدن میزان نقل و انتقال پلاسما بین مراکز اهدا و پالایشگرهای داخلی

- مشخص شدن میزان پلاسمای ارسالی به خارج از کشور

به گفته وی سامانه جامع شناسه‌گذاری پلاسما از حدود یک ماه پیش آغاز شده و از سال آینده به صورت جدی فعال می‌شود. سامانه جامع شناسه‌گذاری پلاسما که از بستر تیتک استفاده می‌کند، در واقع نوعی تیتک پلاسما محسوب می‌شود.

رئیس اداره خون و فرآورده‌های بیولوژیک سازمان غذا و دارو گفت: یکی از اشکالاتی که در مورد اهدای پلاسما وجود داشت، این بود که فردی که در یک مرکز واجد شرایط اهدا نبود ممکن بود بتواند در مرکز دیگری اهدا کند که با راه‌اندازی سامانه جامع شناسه‌گذاری پلاسما این اشکال نیز برطرف می‌شود.

عابدی با اشاره به اینکه شرکت مدوک زیست دارو به عنوان نخستین پالایشگر پلاسمای داخلی با ظرفیت اسمی حدود 100 هزار لیتر در سال در حال فعالیت است و پالایشگر دوم به نام نوژین زیست فارمد نیز با ظرفیت اسمی حدود 300 هزار لیتر در سال به زودی فعال می‌شود، خاطرنشان کرد: روش پالایش پلاسما در هر دو پالایشگر داخلی، کروماتوگرافی است.