یک‌شنبه 27 آبان 1403

یادداشت | 6 راهکار اخراج نظامیان آمریکا از منطقه

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
یادداشت | 6 راهکار اخراج نظامیان آمریکا از منطقه

محمدرضا کلهر در یادداشتی به بررسی راهکارهای اخراج نظامیان آمریکا از منطقه پرداخته است.

- اخبار سیاسی -

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم محمدرضا کلهر کارشناس مسائل منطقه در یادداشتی با عنوان 6 رهکار اخراج آمریکا از منطقه به بررسی راهکارهای خروج آمریکا از منطقه غرب آسیا پرداخته است.

متن کامل این یادداشت به شرح زیر است:

6 راهکار برای اخراج نظامیان آمریکا از منطقه

خطای محاسباتی و راهبردی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در ترور سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس معاون حشد الشعبی باعث شده تا مسئله خروج نظامیان آمریکایی از منطقه اکنون تبدیل به یک ضرورت شود. چرا که نظم منطقه ای متاثر از نوع نگاه آمریکا باعث شده تا امنیت غرب آسیا در گروگان سیاست های راهبردی آمریکا قرار بگیرد. به همین دلیل خروج آمریکا از منطقه به عنوان مهم ترین اقدام در مسیر رسیدن به امنیت پایدار منطقه ای محسوب می شود. اما خروج آمریکا از منطقه چگونه اتفاق خواهد افتاد و چه راهکارهایی برای عملی کردن این مسئله وجود دارد.

1. کیفیت حضور نظامیان آمریکا در منطقه

حضور نظامی آمریکا در منطقه غرب آسیا به عنوان مهمترین عامل بی ثباتی و ناامنی به شمار می رود. برخی آمارهای نظامی حاکی از وجود 165 هزار سرباز آمریکایی در 150 کشور جهان است. از این شمار بیشترین آمار سرباز و پایگاه‌های نظامی در خاورمیانه قرار دارد. پایگاه‌های آمریکایی در غرب آسیا متشکل از پایگاه هوایی، دریایی و زمینی هستند که نزدیک به 60 هزار سرباز را در خود جای داده اند که این تعداد در 12 کشور خاورمیانه مستقر گردیده‌اند.

  • پایگاه های نظامی عراق: 5300 سرباز
  • پایگاه های نظامی سوریه: 800سرباز
  • پایگاه های نظامی اردن: 3000سرباز
  • پایگاه های نظامی عربستان: 3000سرباز
  • پایگاه های نظامی عمان: 606سرباز
  • پایگاه های نظامی امارات متحده عربی: 5000سرباز
  • پایگاه های نظامی قطر: 13000سرباز
  • پایگاه های نظامی بحرین: 7000سرباز
  • پایگاه های نظامی کویت: 13000سرباز
  • پایگاه های نظامی افغانستان: 14000سرباز
  • پایگاه های نظامی ترکیه: 2500 سرباز

همانطور که مقام معظم رهبری اعلام کردند عملیات علیه پایگاه عین الاسد تنها یک سیلی بود و انتقام اصلی اخراج نظامیان آمریکایی از منطقه خواهد بود. سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده هوافضای سپاه پاسداران نیز اعلام کرده:«انتقامی که ارزشی برابر با ترور سردار سلیمانی باشد در واقع اخراج تمامی نیروهای آمریکایی از منطقه است. حمله اخیر به پایگاه های آمریکا در عراق، شروع عملیاتی بزرگ برای بیرون راندن تمامی آمریکایی ها از منطقه است و تمامی گروه‌های مقاومت و گروه‌هایی که شکل خواهند گرفت باید در این راستا تلاش کنند.» مصوبه پارلمان عراق مبنی بر اخراج نظامیان آمریکایی از عراق به عنوان نقطه آغازین این هدف مهم است.

2راهکارهای خروج نظامیان آمریکا

1.2. عملی شدن مصوبه پارلمان عراق و تکرار آن در کشورهای منطقه

پارلمان عراق روز یکشنبه15 دی ماه ضربه بزرگ و بی سابقه ای به آمریکا وارد کرد. به دنبال ترور سردار سپهبد سلیمانی و ابومهدی المهندس، پارلمان عراق رای به اخراج نظامیان آمریکایی داد. این اقدام بسیار مهم و تعیین کننده است. چرا که برای نخستین بار از سال 2003 که آمریکا، عراق را اشغال کرده است جریان های مختلف عراق به یک اجماع برای اخراج نظامیان آمریکایی رسیده اند. در صورتی که این مصوبه پارلمان عراق عملی شود اولین گام برای اخراج کامل نظامیان آمریکایی از عراق برداشته خواهد شد. کشورهای دیگر منطقه نیز در مسیر اخراج نظامیان آمریکایی باید مصوبه هایی همانند پارلمان عراق داشته باشند تا مسئله خروج نظامیان آمریکایی از منطقه تبدیل به یک قانون منطقه ای شود.

2.2. تلاش برای تغییر نظم منطقه ای

برای اخراج نظامیان آمریکایی از منطقه در گام نخست باید ایده ای که باعث شده حضور نظامیان آمریکایی در منطقه توجیه شود تغییر کند. نظم آمریکایی حاکم در غرب آسیا باعث شده تا پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه وجود داشته باشند. از پایان جنگ جهانی دوم تا فروپاشی شوروی در دهه 90 میلادی نظام دو قطبی بر دنیا حاکم بود. اما از دهه 90 به بعد آمریکا سعی کرد تا خود را در نظم سلسله مراتبی به عنوان قدرت برتر جهان معرفی کند و به همین دلیل نظم مورد نظر آمریکا در مناطق مختلف از جمله خاورمیانه حکمفرما شد. مهم ترین ویژگی نظم آمریکا در خاورمیانه نیز حمایت از امنیت اسرائیل بوده است. نظم آمریکایی حاکم بر خاورمیانه ضمن در نظر داشتن جایگاه بازیگران، سیاست‌های آمریکایی را در این منطقه پیاده می‌کند. این نظم ضمن جلوگیری از حضور موثر دیگر بازیگران فرامنطقه ای، به تنهایی نظام امنیتی حاکم در خاورمیانه را تعیین کرده و با توجه به منافع خود به ایفای نقش می‌پردازد. بازیگران موثر منطقه‌ای در این نظم و نوع نظام امنیتی تاثیر بسیار کمی دارند و اکثریت آن ها به عنوان مجریان سیاست‌های آمریکا عمل می‌کنند. هرچند انقلاب های عربی در منطقه و تحولات جهان اسلام و به ویژه شکست پروژه تجزیه سوریه باعث تضعیف نظم آمریکایی در منطقه شد اما برای ناکارامدی این نظم یک عامل مهم تر نیاز بود. شهادت سردار سلیمانی و حمله ایران به پایگاه عین الاسد به عنوان بزرگترین پایگاه آمریکا در عراق باعث شد تا نظم مورد نظر آمریکا به شدت تضعیف شود.

در شرایط کنونی برای اخراج نظامیان آمریکایی از منطقه باید نظم آمریکایی را تغییر داد. حمله ایران به پایگاه عین الاسد نشان داد که پایه های این نظم لرزان بوده و در صورت تلاش برای مقابله با آمریکا این نظم تغییر خواهد کرد. طبیعی است که پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه که حافظ این نظم به شمار می روند با از بین رفتن نظم آمریکایی نیز فلسفه وجودی خود را ازدست خواهند داد و برچیده می شوند.

3.2. تقویت اقتصاد های ملی

یکی ازمهم ترین دلایلی که برخی از کشورهای منطقه توان مقابله با حضور نظامیان آمریکایی در کشور خود را ندارند به اقتصادهای ضعیف و وابسته این کشورها بر می گردد. به عنوان مثال از زمانی که پارلمان عراق طرح اخراج نظامیان آمریکایی را تصویب کرده است ترامپ این کشور را تهدید کرده که به ابزار تحریم متوسل خواهد شد. بنابراین برای گرفتن این ابزار از دست آمریکا، تقویت اقتصادهای داخلی مهم ترین راهکار مبارزه با آمریکا است.

4.2. جنگ رسانه ای

در دنیای مدرن کنونی، رسانه به عنوان ابزار و سلاحی قدرتمندتر از سایر سلاح ها شناخته می شود. در واقع روایت هایی که از یک واقعه توسط رسانه ها به عنوان روایت غالب در افکار عمومی مطرح می شود بدون توجه به واقعیت پدیده، به عنوان واقعیت محض، توسط افکار عمومی پذیرفته می شود. در این مورد کشورهای محور مقاومت و سایر کشورهایی که به دنبال اخراج نظامیان آمریکایی از منطقه هستند باید کمپینی رسانه ای با هدف تشریح پیامدهای حضور نظامیان آمریکا در منطقه شروع کنند و ضرورت اخراج آن ها برای مردم تشریح شود. این اقدام می تواند مسیر را برای همراهی مردم با اقدامات دولت ها در جهت مبارزه با حضور نظامیان آمریکایی در منطقه هموار کند.

5.2. تشکیل ائتلاف ضد آمریکایی

تشکیل ائتلاف ها با هدف مقابله با یک پدیده کلان را می توان به عنوان اقدامی راهبردی دانست. در این راستا باید کشورهای محور مقاومت به همراه سایر کشورها در مسیر ایجاد ائتلافی ضد آمریکایی اقدام کنند. البته این ائتلاف نانوشته درمنطقه وجود دارد اما باید آن را وارد یک سازوکار منطقی کرد. برای به نتیجه رساندن اقدامات در جهت خروج نظامیان آمریکایی ازمنطقه تشکیل این ائتلاف کاملا ضروری است.

6.2. تکرار قیام مردمی عراق در کشورهای منطقه

تظاهرات میلیونی مردم عراق در جهت مبارزه با حضور اشغالگران آمریکایی به عنوان یک نقطه عطف در مسیر تلاش ها برای اخراج نظامیان آمریکایی از منطقه محسوب خواهد شد. این تظاهرات که به عنوان انقلاب دوم مردم عراق پس از انقلاب اول که در سال 1920 علیه استعمار انگلیس صورت گرفت فصل جدیدی از حیات سیاسی عراق مستقل را رقم خواهد زد. این اقدام باید به دیگر کشورهای ضد آمریکایی در منطقه تسری پیدا کند. در واقع خیابان های کشورهای اسلامی باید به عرصه ای برای مخالفت با حضور نظامیان آمریکایی در منطقه تبدیل شود.

در کل روند اخراج نظامیان آمریکایی از منطقه باید به صورت بلندمدت طراحی شود. چرا که این حضور در چندین دهه شکل گرفته و برای پایان دادن به آن، باید یک برنامه فرهنگی، اقتصادی، نظامی و سیاسی همزمان با هم صورت بگیرد. در صورتی که مردم عراق موفق به پایان دادن به حضور نظامیان آمریکایی از خاک خود شوند این مسئله به عنوان گام نخست پایان دادن به حضور نظامی آمریکا درمنطقه تلقی خواهد شد و به صورت دومینو وار به سایر کشورها تسری پیدا خواهد کرد.

انتهای پیام /