یک مدیر خودروسازی: وقتی لبنیات گران میشود، ما هم باید گران کنیم! / تنظیمکنندگان لیست امید باید از مردم عذرخواهی کنند
یک فعال اصلاحطلب تأکید کرده است که تنظیمکنندگان "لیست امید" باید بصورت شفاف از مردم عذرخواهی کنند.
سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز 07:30 با بسته ویژه خبری - تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
هادی غفاری:
تنظیمکنندگان لیست امید باید از مردم عذرخواهی کنند
هادی غفاری، از فعالان اصلاحطلب، در یادداشتی در شماره دوشنبه گذشته روزنامه آرمان ملی، خواستار عذرخواهی اصلاحطلبان از ارائه لیست امید به مردم شد.
او در این باره نوشته است: "اتفاقاتی در انتخابات اخیر رخ داده و افرادی وارد لیست اصلاحطلبان شدهاند که به شکلهای مختلف هویت اصلاحطلبان را خدشهدار کردهاند. نمایندگانی بهواسطه حمایت اصلاحطلبان در مجلس حضور پیدا کردهاند که در بزنگاهها و زمانی که باید ماهیت اصلاحطلبی به خود میگرفتند، از این کار خودداری کردند و رفتاری از خود نشان دادند که برخلاف اصول اصلاحطلبی بود. به همین دلیل معتقدم کسانی که لیست امید را تنظیم کردند و افراد غیراصلاحطلب را وارد لیست اصلاحطلبان کردند، باید شفاف از مردم عذرخواهی کنند."[1]
*البته تجربه نشان داده است که اصلاحطلبان هرگز از مردم عذرخواهی نخواهند کرد...
اما در واکنش به آنچه غفاری گفته است باید تأکید کرد که عذرخواهی مهمتری هم در اردوگاه اصلاحات ضروریست و آن 2 دوره حمایت از دولتی است که ناکارآمدی آن امر چندان غیر مشخصی نبود...
در واقع اگر آقای غفاری بنا به دلایلی به لیست امید اصلاحطلبان انتقاد داشتهاند اما محرز است که با حمایت از آقای روحانی هیچ مشکلی نداشتهاند.
و این میطلبد که غفاری و دوستان او به فکر یک توبه بزرگ، فراگیر و رسمی در اردوگاه اصلاحات داشته باشند.
چه آنها با "تکرار میکنم" لیدر اصلاحات و حمایت جمعی از این اقدام، مرتکب ذنب لایغفری شدهاند که به مردم مژده ارزانی و لغو تمام تحریمها را میداد اما امروز شرایطی را تحویل مردم داده که حتی کودکان دبستانی هم متوجه "گرانی سرسامآور" شدهاند.
گفتنیست، اصلاحطلبان بعنوان بانیان وضع موجود در توجیه اشتباه بزرگ خود در روی کارآوردن ناکارآمدان در مجلس، دولت و شورای شهر؛ به جای عذرخواهی به "مقصرتراشی" روی آوردهاند و از مقولاتی مثل دولت پنهان، سنگاندازی، روی کار آمدن ترامپ در آمریکا و ناکارآمد بودن اساسی انقلاب اسلامی صحبت میکنند!
برخی محافل تحلیلی معتقدند اصلاحطلبان قصد دارند از شرایط پیشامد کرده که خود بانی آن هستند؛ بعنوان هیزم "فتنه اقتصادی" استفاده کنند و ضربه آخر را بزنند.
***
"ما را سرکوب کردند؛ افزایش قیمت طبیعی است"
یک مدیر خودروسازی: وقتی لبنیات گران میشود، ما هم باید گران کنیم!
سعید لیلاز، اقتصاددان چپ و از مدیران صنعت خودروسازی (قائم مقام ایران خودرو دیزل)، طی یادداشتی در شماره دوشنبه گذشته روزنامه اعتماد پیرامون گرانی شدید خودرو نوشته است: آیا افزایش قیمت خودرو فقط در مورد قیمت خودرو اتفاق افتاده یا قیمت کالاهای دیگر هم دچار افزایش قیمت شدهاند؟ ظرف 2 سال گذشته سقف عمومی قیمتها حدود 90 درصد افزایش پیدا کرده است. در ایران طبق آمار بانک مرکزی سطح عمومی قیمتها نسبت به سال 1395 که شاخص 100 بوده بیش از 2.2 برابر شده است. شما مثلا در مورد لبنیات قیمتها را بسیار بسیار بالاتر میبینید و از رشد قیمت محصولات فلزی بسیار بیشتر محصولات پتروشیمی همین طور. در یک چنین اتمسفری طبیعی است که قیمت خودرو افزایش پیدا کند.
او میافزاید: در این شرایط اگر دولت به هر دلیلی با هر انگیزهای بخواهد قیمت خودرو را سرکوب کند خب طبیعی است که از یک طرف مقادیر عظیمی رانت منتقل میشود به بعضی خریداران خاص و از طرف دیگر مقدار انگیزه و نیرومندی برای افزایش تولید را از خودروسازها میگیرد یعنی سرمایه در گردش خودروسازها در 3 سال گذشته در حالی بیش از 20 هزار میلیارد تومان تحت سیاستهای سرکوب قیمت از دست دادند که بانک مرکزی محترم و دولت و بانکهای دیگر با نذر و نیاز و صدقه گردان 4 الی 5 هزار میلیارد تومان به صورت وام به این صنایع تزریق کرده است. این ریشه اصلی ماجراست.
لیلاز تصریح میکند: ما باید بتوانیم رشد نقدینگی را در ایران کنترل کنیم که با توجه به جمیع اوضاع اقتصادی این کار در حال حاضر عملی نیست. بنابراین مجموعهای از سیاستگذاریها و اتفاقاتی که تماما خارج از کنترل خودروسازها هستند، قیمت خودرو را افزایش داده همین اتفاق در مورد لبنیات و مواد غذایی افتاده مگر اینکه شما بگویید همه تولیدکنندگان و همه مصرفکنندگان و همه سرمایهگذاران در ایران در حال توطئه علیه همدیگر هستند. بله به تعبیری آدام اسمیت هم همین را میگوید، انسانها همیشه دنبال حداکثر منافع خود هستند. اسم این را شما میخواهید بگذارید توطئه خب بگذارید ولی این در واقع گرایش ذاتی بشر است!
این فعال اصلاحطلب در یادداشت خود همچنین اظهار میکند: تصمیمهای دولت در تثبیت قیمت خودرو توان خودروسازها برای افزایش تولید را به شدت تحت فشار قرار داده است.[2]
*نباید بدبینی به خرج داد و اینطور نتیجه گرفت که آقای لیلاز در راستای منافع خودروسازان چنین حرفهایی را مطرح کرده است!
دقت شود که در صحبتهای ایشان پیداست که قویا مخالف نظارت دولت بر قیمتها هستند و جالب آنکه خود نیز اذعان دارند که در تئوری قیمتی آدام اسمیت - و نبود نظارت دولت - این "منافع" و "گرایشات ذاتی انسانهای شرور" است که به جای حاکمیت، قیمتگذاری میکند...
ما هم موافقیم که فقط خودرو گران نشده و قیمت لبنیات و گوشت و مسکن نیز سر به آسمان میساید! اما مسئله اینجاست که سازمان بازرسی و دولت محترم و سازمان تعزیرات بایستی به این مقولات نیز وارد شوند و احیانا شاهد شوآف مبارزه با گرانی فقط در بحث خودرو نباشیم.
دردمندی بیشتر نیز از آنروست که شاهدیم یک اقتصاددان فعال در صنعت خودروسازی به راحتی از لزوم کپی بردازی از روی صنعت لبنیات حرف میزند و با اشاره به گرانی لبنیات، گرانی خودرو را طبیعی عنوان میکند!
جدای از این درد جانکاه؛ بایستی این حرف را نیز را مردم به اشتراک گذاشت که اصلاحطلبان سر چیزی را بریدهاند و اکنون خود در حال مویهکردن برای آن هستند.
یعنی آنها شاگردان مرفه و البته رفوزه آدام اسمیت که هیچ اعتقادی به نظارت بر بازار نداشتند را روی کار آوردهاند و اکنون که قیمتها افسار گسیخته؛ از لزوم کنترل نقدینگی میگویند و به منطق بازار آدام اسمیتی اشاره میکنند.
در حالی که این حرفها اولا پاسخ مشکل مردم نیستند و ثانیا دردی از مردم را دوا نخواهند کرد.
جالب است که چپها حتی در این شرایط هم حاضر نیستند از لزوم "اخذ مالیات" بعنوان تنها راه مطمئن کنترل نقدینگی سخن بگویند تا مبادا با قهر انتخاباتی مردم مواجه شوند.
در واقع به زعم ما، آنها مصلحت مردم را در پیش پای خواستههای زودگذر ذبح میکنند و در ادامه هم حکما به قول داستایوفسکی در رمان قمارباز معتقدند: "میتوان گفت طوفان بیاید"!
گفتنیست، لیلاز در دولت اول آقای روحانی، شخص رئیس جمهور را "قهرمان عدالتپروری" نامیده بود.
قبل از این، یکی دیگر از اقتصاددانان اصلاحطلب که بعنوان نماینده در مجلس دهم نیز حضور دارد؛ با کنایه تلویحی "توسعه نیافته بودن مردم ایران"، تأکید کرده بود که برای تنظیم قیمت خودرو این مردم هستند که باید تا 6 ماه خودرو نخرند! [3]
***
تشویقهای پیاپی رجال چپ برای وقوع اغتشاش
تقی آزادارمکی، از جامعهشناسان اصلاحطلب در بخشی از یک مصاحبه با سایت جماران اظهار کرده است: یکی از چالشهای عمده امروز ایران چالش راست ها و چپ ها یا به تعبیری دیگر اصولگرایان و اصلاح طلبان درون کشور است. به همین خاطر است که امروز ماجرای حصر را می بینیم و داستان حذف و بیرون کردن افراد به دلیل گرایش های سیاسی ای که دارند.
او میافزاید: این مساله از یک سو موجب قدرت و از سوی دیگر نشانگر ضعف است. از سوی دیگر این گروه های اجتماعی هستند که عاملیت تغییر بوده و می بینیم که در این دوران جنبش های اجتماعی مهمی داشتهایم از دانشجویان، زنان، کارگران، جوانان و... که هر کدام سهمی برای ایجاد تغییر ایفا کرده اند. جامعه ایران در معرض تغییراتی بنیادین بود که کرونا مسیر دیگری به آن بخشید. انباشت انرژی برای تغییر اگر فردای کرونا سامان پیدا نکند، میتواند به یک هیجان بزرگ و یا شاید - به - آشوبهایی فراگیر بیانجامد. ولی اگر... مسائل اساسی جامعه در اولویت قرار گیرند این هیجانات میتوانند برای رفع مسائل به کار گرفته شوند.[4]
*آقای ارمکی نفر چندمی از جماعت اصلاحطلبان است که بعد از خاتمی، حجاریان، تاجیک، رنانی، ربیعی، عبدی و... به وقوع آشوب و اغتشاش در پسا کرونا اشاره کرده است.
جدای از اینکه منطق این اشاره و یا به عبارت بهتر "منطق این اصرار"! جز در چارچوب تقلا برای ایجاد "فتنه اقتصادی" فهم نمیشود اما یک سؤال مهم وجود دارد که بر عمق تأملات در این باره میافزاید و آن اینکه چرا حتی یک جمله در کلام و بیان این آقایان در مذمت اعتراض خیابانی و غلط بودن اغتشاش رؤیت نمیشود!؟
جالبتر اینکه عمده این افراد از بانیان وضع موجود و حامیان دولت و مجلس و شورای شهر اصلاحطلبان بودهاند...
در تازهترین تأکیدات اصلاحطلبان بر وقوع اغتشاش، محسن رنانی، از چهرههای وابسته به این جریان خاص سیاسی اقدام به انتشار یک مانیفست جانبدارانه نسبت به اغتشاش کرد و طی آن از این نوشت که حاکمیت در مقابل تکرار آبان 98 تاب مقاومت ندارد! [5]
لیدر اصلاحطلبان نیز اخیرا در اظهاراتی از به راه افتادن سیکل خشونت صحبت کرده است.
گفتنیست، در اظهارات ارمکی، "مرتبط کردن حصر فتنهگران با مقولات سیاسی راست و چپ"، یک حرف کاملا نادرست و محل تأمل است.
***
1_ http://www.armanmeli.ir/fa/print/main/288052
2_ http://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/147213
4_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1425921