دوشنبه 5 آذر 1403

‌رج به رج با مشکلات فرش‌بافان / حمایت مسئولان، تار و پود قالی را بر دار امید می‌نشاند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
‌رج به رج با مشکلات فرش‌بافان / حمایت مسئولان، تار و پود قالی را بر دار امید می‌نشاند

فرش اصیل ایرانی از قدمتی طولانی و منحصر به فرد برخوردار بوده ولی در سال‌های اخیر به دلیل برخی مشکلات با رکود مواجه شده و آنچنان که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، یکی از مهمترین صنایع دستی در کشور که قدمت بسیار زیادی دارد، قالی بافی هنری است که بانوان زیادی با دستان هنرمند خود نقش و نگارهایی برگرفته از فرهنگ و تمدن را بر دارهای قالی حک کرده تا زینت بخش منازل شود.

از دیربار بانوان زیادی علاوه بر وظایف خانه داری و مادری، پشم های چیده شده از دام ها را که طی چند مرحله به نخ تبدیل شده را با غوغایی از رنگ بر دار قالی می نشانند، گاهی نقشه خاصی برای قالی بافی نبوده و نقش و نگارهای قالی ها برگرفته از طرح هایی است که در ذهن قالیبافان وجود داشته که بیشتر آنها ارتباط مستقیمی با احساسات و فرهنگ مردم همان خطه دارد.

این هنر تاریخی در اقتصاد نقش بسیار حائز اهمیتی دارد چرا که فرش ایرانی در بازارهای خارجی و جهانی، مشتری بسیار زیادی دارد و صادرات این صنایع دستی می تواند در اقتصاد موثر باشد اما این منوط به حمایت بیشتر از قالیبافانی است که مدتها بر دار قالی تلاش می کنند.

به جرات می توان گفت فرش ایرانی در دنیا هیچ رقیبی ندارد، فرشی با اصالت و دارای طرح و رنگی بسیار زیبا که اصالت و کیفیت این فرش سبب شده تا در بین فرش های تولیدی در دنیا امتیازی برجسته داشته باشد.

نقوش زیبای فرش لری

هنرمندان این رشته رج به رج فرشها را با هزاران طرح و رنگ می بافند، تارو پود فرش ها سرشار از خاطره هایی است که گاهی هنرمندان در هنگام بافتن آنها، زمزمه هایی را بر زبان دارند تا در نهایت فرشی ماندگار و بی نظیر را تولید کنند.

اما در میان فرش های تولیدی، فرش لُری جایگاه بسیار ویژه ای دارد، دامپروری در استان لرستان یکی از ظرفیت های مهم است و با استفاده از پشم دام ها، قالی هایی بسیار زیبا و محلی بافته می شود که طرح های منقش در این فرش ها اوج فرهنگ لری را به نمایش می گذارد.

در گذشته بانوان و مردان زیادی مشغول به هنر قالی بافی بودند ولی رفته رفته با ماشینی شدن زندگی ها، از تعداد هنرمندان این هنر کاسته شده در حالی که فرش بافی یک ظرفیت برای رونق تولید، اقتصاد و اشتغال است که با حمایت و توجه به این ظرفیت می توان اقدامات چشمگیری را انجام داد.

رشد 11 درصدی صادرات فرش ایرانی

فرحناز رافع رئیس مرکز ملی فرش ایران چندی پیش اعلام کرد که 191هزار نفر در صنایع جانبی فرش مشغول به فعالیت هستند و با اشاره به نامگذاری امسال با عنوان تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین توسط رهبر معظم انقلاب، می توان از شرکت های دانش بنیان در عرصه های گوناگون مرتبط با فرش دستباف بهره برد و در همین راستا برای نخستین بار روز ملی فرش که20 خرداد است در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران به همت و تلاش دولت مردمی و همه دست اندرکاران عرصه فرش ثبت شده است.

وی افزود: سال گذشته دو میلیون و 800 هزار متر مربع فرش در کشور توسط هنرمندان این هنر تولید شد که رشد 27 درصدی را نشان می دهد که رسانیدن تولید به سه میلیون متر مربع در سال جاری برنامه ریزی شده است، همچنین میزان اشتغال در این حوزه 35 هزار نفر است که درصددیم امسال آن را به بیش از 50 هزار نفر اشتغال جدید ارتقا دهیم.

رئیس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به صادرات فرش گفت: حجم صادرات فرش ایران در سال گذشته 11 درصد رشد داشته که ایران با 72 میلیون دلار در رتبه دوم را دارد.

رافع گفت: پنج‌هزار و 500 دانشجو و دانش آموز در سرتاسر کشور در رشته تخصصی فرش دستباف تحصیل می‌کنند اما در مجموع بالغ بر دو میلیون نفر در حوزه فرش در کشور فعالیت می کنند.

بافت 10 هزار متر مربع فرش و گلیم

محمد مهدی ایلامی رئیس اداره فرش صمت لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: در استان لرستان حدود 10 هزار نفر دارای کارت شناسایی قالیبافی از اتحادیه می باشند که چهار هزار و 500 نفر از طریق سازمان تامین اجتماعی و با حمایت‌های دولت بیمه هستند.

وی با اشاره به مشکلات قالیبافان افزود: کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش مهمترین مشکل قالیبافان استان است که برای رفع کمبود نقدینگی تولیدکنندگان، از طریق مراجع ذیربط در حال پیگیری هستیم و تا به حال نیز تعدادی از تولیدکنندگان به صورت مستقل و پشتیبان به بانک عامل معرفی شده اند.

رییس اداره فرش صمت لرستان تصریح کرد: حدود 60 مجوز برای کارگاه‌های قالی بافی در استان صادر شده و تعدادی از آنها به علت کمبود نقدینگی یا در حالت غیر فعال یا نیمه فعال هستند.

ایلامی به تولید فرش اشاره کرد و گفت: میزان تولید فرش نسبت به سال گذشته تغییری نداشته ایم و امیدواریم با برنامه های پیش رو میزان تولید افزایش یابد که سال قبل حدود 10 هزار متر مربع فرش گبه و گلیم توسط قالیبافان استان بافته شده است.

برگزاری دوره آموزشی برای 1200 متقاضی

وی بیان کرد: مجوز قالیبافان در قالب مستقل و پشتیبان صادر شده و از طریق اداره کل تعاون کار ورفاه اجتماعی به تدریج با اختصاص اعتبار به بانک‌های عامل معرفی خواهند شد.

رئیس اداره فرش صمت لرستان خاطرنشان کرد: در سال جاری برای هزار و 200 نفر از متقاضیان، دوره های آموزش فرش دستباف برگزار شده است.

ایلامی اظهار داشت: سال گذشته 10 میلیارد ریال تسهیلات کم بهره به تولیدکنندگان خانگی پرداخت شده و امسال هم پرداخت تسهیلات ادامه دارد و مبلغ کلی آن از طریق اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان باید اعلام شود.

مشکل مواد اولیه قالی بافی در استان وجود ندارد

مهرداد ویسکرمی نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: یکی از مهمترین مباحث در تولید، مواد اولیه و بازار فروش است که در مورد تولید فرش در استان ما این دو مولفه مهم از ظرفیت های استان محسوب می شود.

وی افزود: لرستان به دلیل اینکه دامپروری در این منطقه رونق داشته و دام هایی وجود دارد بنابراین پشم این دام ها به عنوان مواد اولیه تولید فرش در دسترس می باشد و باید از این ظرفبت به خوبی استفاده کرد در حالی که در بیشتر موارد این پشم ها به صورت خام فروشی با قیمتی کم عرضه می شود.

نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: فرش دستباف یکی از صنایع دستی است که قابلیت صادرات و بازار خوبی دارد لذا برای رونق در این عرصه، کارهای جدیدی در حوزه صنایع دستی در حال انجام است که شرکت هایی برای رونق صنایع وارد استان شده اند که یک ظرفیت مهم می باشد.

ورود شرکتها برای صادرات صنایع دستی لرستان

ویسکرمی گفت: با حضور این شرکت‌ها، زمینه برای بازار فروش فراهم است و فقط بحث آموزش و ساماندهی است که با برنامه ریزی امکان پذیر بوده و تلاش بر این است که بتوانیم در داخل استان، این تولیدات را به ارزش افزوده تبدیل کنیم.

وی بیان کرد: دهکده گردشگری مخملکوه با هدف صادرات صنایع دستی مشغول به کار خواهد شد که کار اصلی آنها صنایع دستی است که چندین شبکه و بخش را پوشش می دهد.

نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: با توجه به ظرفیت های استان در بحث قالی بافی، می توان با استفاده از مواد اولیه، آموزش نیرو و صادرات، شاهد تحول در این بازار باشیم.

حال می طلبد از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد چرا که قالی بافی علاوه بر تولید، اشتغال را به همراه داشته و نقش مهمی در اقتصاد خواهد داشت، هنری که حمایت از آن می تواند احیاگر هنری تاریخی و کهن باشد که بیانگر هویت و فرهنگ مردم هر خطه است.

انتهای پیام /

‌رج به رج با مشکلات فرش‌بافان / حمایت مسئولان، تار و پود قالی را بر دار امید می‌نشاند 2
‌رج به رج با مشکلات فرش‌بافان / حمایت مسئولان، تار و پود قالی را بر دار امید می‌نشاند 3
‌رج به رج با مشکلات فرش‌بافان / حمایت مسئولان، تار و پود قالی را بر دار امید می‌نشاند 4
‌رج به رج با مشکلات فرش‌بافان / حمایت مسئولان، تار و پود قالی را بر دار امید می‌نشاند 5